
Składniki
500 mililitrów
340 gramów
30 gramów
30 gramów
100 mililitrów
20 mililitrów
2 sztuki
20 gramów
300 gramów
20 gramów
20 gramów
40 mililitrów
20 gramów
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mąkę, 1 szklankę mleka, jaja, cukier, cukier waniliowy mieszamy. Najpierw łyżką, następnie miksujemy. Dolewamy kolejną szklankę mleka. Miksujemy, dolewamy olej i wodę gazowaną. Mieszamy wszystkie składniki ręcznie. Patelnię na naleśniki mocno nagrzewamy. Rozpuszczamy 1 łyżeczkę smalcu. Smażymy naleśniki. Studzimy.
Krok 2
Jabłka myjemy i obieramy ze skórki. Kroimy na kwadraty i umieszczamy w garnku. Zalewamy 40 ml wody i zagotowujemy. Do gotujących jabłek dodajemy cukier i cynamon. Dusimy około 10 minut na małym ogniu(pilnujemy aby jabłka zbyt mocno się nie rozpadły, chcemy przecież w naleśnikach poczuć jabłka). Studzimy.
Krok 3
Na wystudzone naleśniki nakładamy po 1-2 płaskich łyżek musu jabłkowego. Naleśniki składamy w trójkąt. Posypujemy cukrem pudrem oraz dekorujemy pokrojonymi w kwadraty jabłkami. Gotowe!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcej



















