Latające naleśniki z kurczakiem i grzybami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

361 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

48 osób wydrukowało

Pobierz pdf

63 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

ciasto:

3 sztuki

1 szklanka

1 szklanka

1 szklanka

1 łyżka

pozostałe składniki:

2 sztuki

1 sztuka

6 sztuk

0

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W misce wymieszaj dokładnie trzepaczką wszystkie składniki ciasta. Patelnię lekko natłuść i poczekaj do momentu, gdy się rozgrzeje.

Latające naleśniki z kurczakiem i grzybami  - Krok 1

Krok 2

Smaż naleśniki nalewając na patelnię cienką warstwę ciasta. Każdego naleśnika usmaż z obu stron.

Latające naleśniki z kurczakiem i grzybami  - Krok 2

Krok 3

Kurczaka, cebulę oraz pieczarki pokrój w kostkę i podsmaż na patelni.

Latające naleśniki z kurczakiem i grzybami  - Krok 3

Krok 4

Przygotuj Sos grzybowy Knorr według opisu na opakowaniu i zalej nim usmażonego kurczaka z warzywami. Całość gotuj na małym ogniu przez 15 minut, co jakiś czas mieszając.

Latające naleśniki z kurczakiem i grzybami  - Krok 4

Krok 5

Przygotowanym sosem posmaruj naleśnika i zwiń go jak krokieta.

Latające naleśniki z kurczakiem i grzybami  - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Naleśniki podawaj najlepiej z surówką colesław.

1

Opinie o przepisie

  • Gaja Sadowska

    Gaja Sadowska

    może być

    Odpowiedz Odpowiedz

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Latające naleśniki z kurczakiem i grzybami Latające naleśniki z kurczakiem i grzybami

Podaj wytrawne naleśniki w nietypowy sposób. Delikatnie pikantny, mięsno-warzywny farsz świetnie skomponuje się z puszystym ciastem. W przepisie na latające naleśniki z kurczakiem i grzybami przyrządza się je w klasyczny sposób – z jajek, mąki, wody i mleka. Usmażone z dwóch stron powinny być delikatnie chrupiące na brzegach, ale też elastyczne i miękkie w środku. Nadzienie do nich przyrządza się z filetów z kurczaka, pieczarek i cebuli. Wszystkie składniki podsmaż razem, a następnie zalej grzybowym sosem. Możesz je ewentualnie doprawić do smaku rozmarynem, świeżo zmielonym pieprzem lub oregano. Gotowy farsz zawiń w przygotowane wcześniej naleśniki i podawaj od razu. Na talerzu udekoruj je świeżymi warzywami. Doskonale pasuje do nich sałatka Colesław, ale też surówka z marchewki lub czerwonej kapusty. Latające naleśniki z kurczakiem i grzybami będą bardzo smaczne, jeśli posypiesz je startym żółtym serem lub białą mozzarellą i przez chwilę zapieczesz. Zapoznaj się z przepisem na to pyszne i oryginalnie podawane danie.