Meksykańskie krokiety z wołowiną

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

82

2132 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1060 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2723 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

0.5 sztuki

150 gramów

3 łyżki

0.5 sztuki

3 łyżki

1 sztuka

1.5 sztuki

do panierowania:

100 gramów

naleśniki:

0.5 szklanki

0.5 szklanki

4 łyżki

2 sztuki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso, papryki oraz cebulę pokrój w kostkę.

Meksykańskie krokiety z wołowiną - Krok 1

Krok 2

Na patelni rozgrzej Ramę, poczekaj aż z powierzchni tłuszczu znikną bąbelki, będzie to oznaczać, że osiągnął on odpowiednią temperaturę. Mięso przesmaż na złoty kolor, dodaj czosnek, cebulę, papryki oraz kukurydzę i smaż chwilę razem.

Meksykańskie krokiety z wołowiną - Krok 2

Krok 3

Farsz wystudź. Po tym czasie dodaj starty ser i wymieszaj.

Meksykańskie krokiety z wołowiną - Krok 3

Krok 4

Przygotuj naleśniki. W misce połącz mleko, jedno jajko, mąkę oraz 2 łyżki Ramy. Z przygotowanego ciasta usmaż cienkie naleśniki na rozgrzanej Ramie.

Meksykańskie krokiety z wołowiną - Krok 4

Krok 5

Farsz nałóż na naleśniki, następnie zroluj zawijając najpierw brzegi naleśnika do środka tak, aby farsz się nie wydostał. Przygotowane naleśniki panieruj w mące, roztrzepanym jajku oraz tartej bułce.

Meksykańskie krokiety z wołowiną - Krok 5

Krok 6

Krokiety smaż na rozgrzanej Ramie na złoty kolor. Podawaj na ciepło.

Meksykańskie krokiety z wołowiną - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Do farszu możesz dodać pokrojoną świeżą kolendrę oraz posiekane chilli.

46

Opinie o przepisie

  • dominique dominique

    dominique dominique

    przepis na ciasto kiepski, wychodzi dosc geste z tych proporcji.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Natalia Lińska

    Natalia Lińska

    Bardzo często je robię. UWIELBIAM!!! Wołowinę można zastąpić polędwiczka wieprzową, bądź chuda karkówka.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ernest Pon

    Ernest Pon

    Szybkie, łatwe, a przede wszystkim pyszne danie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kinga Dewerenda

    Kinga Dewerenda

    A jeśli zastąpić naleśniki tortillą? byłoby ok? średnio lubię naleśniki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Ślaska

    Elżbieta Ślaska

    Mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Nalepa

    Piotr Nalepa

    nie prawda, że się robi 30 minut. Raczej bym w sumie liczył jako 2 godziny roboty.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zbyszek Kuzinski

    Zbyszek Kuzinski

    Musi byc smaczne ale srodek nie na moj zoladek

    Odpowiedz Odpowiedz
  • FLESZ odzież - bielizna

    FLESZ odzież - bielizna

    :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Król

    Krzysztof Król

    Paulina :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Sikorska

    Monika Sikorska

    Ja dodam jeszcze do tego fasolkę czerwona i papryczkę chili meksykańskie danie na ostro powinno być

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Czarne Oki

    Czarne Oki

    Uwielbiam meksykanska kuchnie I napewno sprobuje tego przepisu...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl

    Maciej, najlepiej smakować będzie z delikatnym czerwonym winem :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gabriela Prostak

    Gabriela Prostak

    Anna w tej chwili do kuchni!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Adrian Stasiński

    Adrian Stasiński

    To czemu nie?!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Przemek Miszczyk

    Przemek Miszczyk

    właśnie coś w ten deseń chodziło mi po głowie cały tydzień. Moja wersja była taka: filet z kurczaka, brokuł i ser :) mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maciej Tomaszewski

    Maciej Tomaszewski

    jakie wino do tego?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ola Mocko

    Ola Mocko

    Adam Marchacz

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ada Tarka

    Ada Tarka

    Po prostu meksykańska rewelacja! Polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Nowak

    Halina Nowak

    może być dobre!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Arleta Mikulska

    Arleta Mikulska

    Lepsza by była czerwona fasola

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Slawek Siweq

    Slawek Siweq

    Kup składniki i zrobie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marcelina Jabłońska

    Marcelina Jabłońska

    Cio,robisz na kolacje?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Slawek Siweq

    Slawek Siweq

    Marcelina Jabłońska

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Maluszek

    Magdalena Maluszek

    Poproszę na mój stół. Na co Państwo czekacie? Biegusiem ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Kucharska

    Danuta Kucharska

    Pycha!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paulina Bukowska

    Paulina Bukowska

    W wersji wegańskiej by przeszło, bez biednej krówki!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Hewak

    Krystyna Hewak

    No no tak bo slinka leci ,pewnie smaczyno

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Raca

    Ewa Raca

    Polecam quesadilles :http://www.kliknijwzdrowie.pl/quesadilles/

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Iwanowski

    Marek Iwanowski

    ja odpowiadam: dziękuję - NIE ! Nie jadam wołowiny :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Koczy

    Maria Koczy

    może być dobre.....

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Meksykańskie krokiety z wołowinąMeksykańskie krokiety z wołowiną

Krokiety nie muszą być wyłącznie mięsne lub grzybowe. W wersji meksykańskiej smakują równie pysznie. Ciasto naleśnikowe, obsypane tartą bułką i wypełnione meksykańskim farszem, to nowy pomysł na zastąpienie tradycyjnych krokietów, które przygotujesz do barszczu. Mieszanka pięknie komponuje się zarówno smakowo, jak i wizualnie - żółta kukurydza, czerwona i zielona papryka oraz złocisty naleśnik to zestaw cieszący oko i podniebienie. Naleśniki na krokiety usmaż tak jak zawsze i przygotuj meksykański farsz. Na patelni podsmaż mięso wołowe pokrojone w kostkę, aż ładnie się zrumieni. Potem dodaj resztę składników oraz przyprawy i gotuj przez kilka minut, aż wołowina zmięknie. Farsz zawiń w naleśnikach, chowając brzegi do środka. Obsmaż krokiety, obtoczone w jajku, mące i bułce tartej na złocisty kolor. Przy podaniu możesz postawić sosjerkę z sosem meksykańskim, który podkreśli smak potrawy.