Meksykańskie krokiety z wołowiną

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

82

2297 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
70 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1060 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2723 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

350 gramów

1 pęczek

150 gramów

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

1 pęczek

1 sztuka

50 mililitrów

sos beszamel:

2 łyżki

2 łyżki

250 mililitrów

do panierowania:

2 sztuki

4 łyżki

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z wołowiny wraz z włoszczyzną i kostką Knorr ugotuj rosół. Jak mięso będzie miękkie, odcedź rosół i zachowaj do innej potrawy. Mięso ostudź i następnie pokrój na drobne kawałki.

Meksykańskie krokiety z wołowiną - Krok 1

Krok 2

W tym czasie przygotuj sos beszamel. Rozpuść na patelni masło, dodaj mąkę i jak się połączą wlej mleko. Wymieszaj dokładnie i zagotuj. W razie potrzeby dopraw szczyptą soli.

Meksykańskie krokiety z wołowiną - Krok 2

Krok 3

Odcedź fasolę z puszki. Papryki pokrój w drobną kotkę i podsmaż na patelni. Dodaj pokrojone mięso wołowe, fasolę, przyprawę Adobo Knorr i smaż całość kilka minut aż składniki się połączą.

Meksykańskie krokiety z wołowiną - Krok 3

Krok 4

Kolendrę posiekaj, wyciśnij sok z limonki. Teraz w dużej misce wymieszaj mięso wołowe, beszamel, kolendrę i sok z limonki. Całość powinna być dość gęsta i kleista. Przełóż wszystko do płaskiego naczynia i włóż do lodówki aż dobrze wystygnie i stężeje.

Meksykańskie krokiety z wołowiną - Krok 4

Krok 5

Przygotuj składniki do panierowania. Rozkłóć jajko, wysyp na talerze mąkę i bułkę tartą. W dłoniach formuj małe krokiety. Panieruj klasycznie w mące, jajku i bułce tartej. Tak przygotowane krokiety możesz smażyć od razu w oleju lub zamrozić i smażyć w dowolnym momencie.

Meksykańskie krokiety z wołowiną - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

W klasycznym meksykańskim stylu podawaj krokiety z sałatką z pomidorów i awokado. Jeśli lubisz pikantne potrawy dodaj do wołowiny papryczkę chili. Takie krokiety mogą być świetną imprezową przekąską.

48

Opinie o przepisie

  • Jagoda Jagodzinska

    Jagoda Jagodzinska , 31.03.2020

    Supcio

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jacek Michalik

    Jacek Michalik , 02.03.2020

    super polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • dominique dominique

    dominique dominique , 25.12.2018

    przepis na ciasto kiepski, wychodzi dosc geste z tych proporcji.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Natalia Lińska

    Natalia Lińska , 14.12.2018

    Bardzo często je robię. UWIELBIAM!!! Wołowinę można zastąpić polędwiczka wieprzową, bądź chuda karkówka.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ernest Pon

    Ernest Pon , 01.02.2017

    Szybkie, łatwe, a przede wszystkim pyszne danie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kinga Dewerenda

    Kinga Dewerenda , 31.01.2017

    A jeśli zastąpić naleśniki tortillą? byłoby ok? średnio lubię naleśniki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Ślaska

    Elżbieta Ślaska , 25.11.2016

    Mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Nalepa

    Piotr Nalepa , 14.05.2016

    nie prawda, że się robi 30 minut. Raczej bym w sumie liczył jako 2 godziny roboty.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zbyszek Kuzinski

    Zbyszek Kuzinski , 22.04.2016

    Musi byc smaczne ale srodek nie na moj zoladek

    Odpowiedz Odpowiedz
  • FLESZ odzież - bielizna

    FLESZ odzież - bielizna , 05.04.2016

    :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Król

    Krzysztof Król , 29.11.2015

    Paulina :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Sikorska

    Monika Sikorska , 29.11.2015

    Ja dodam jeszcze do tego fasolkę czerwona i papryczkę chili meksykańskie danie na ostro powinno być

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Czarne Oki

    Czarne Oki , 29.11.2015

    Uwielbiam meksykanska kuchnie I napewno sprobuje tego przepisu...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 29.11.2015

    Maciej, najlepiej smakować będzie z delikatnym czerwonym winem :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gabriela Prostak

    Gabriela Prostak , 29.11.2015

    Anna w tej chwili do kuchni!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Adrian Stasiński

    Adrian Stasiński , 29.11.2015

    To czemu nie?!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Przemek Miszczyk

    Przemek Miszczyk , 29.11.2015

    właśnie coś w ten deseń chodziło mi po głowie cały tydzień. Moja wersja była taka: filet z kurczaka, brokuł i ser :) mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maciej Tomaszewski

    Maciej Tomaszewski , 29.11.2015

    jakie wino do tego?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ola Mocko

    Ola Mocko , 26.10.2015

    Adam Marchacz

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ada Tarka

    Ada Tarka , 26.10.2015

    Po prostu meksykańska rewelacja! Polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Nowak

    Halina Nowak , 26.10.2015

    może być dobre!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Arleta Mikulska

    Arleta Mikulska , 26.10.2015

    Lepsza by była czerwona fasola

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Slawek Siweq

    Slawek Siweq , 26.10.2015

    Kup składniki i zrobie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marcelina Jabłońska

    Marcelina Jabłońska , 26.10.2015

    Cio,robisz na kolacje?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Slawek Siweq

    Slawek Siweq , 26.10.2015

    Marcelina Jabłońska

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Maluszek

    Magdalena Maluszek , 26.10.2015

    Poproszę na mój stół. Na co Państwo czekacie? Biegusiem ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Kucharska

    Danuta Kucharska , 26.10.2015

    Pycha!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paulina Bukowska

    Paulina Bukowska , 26.10.2015

    W wersji wegańskiej by przeszło, bez biednej krówki!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Hewak

    Krystyna Hewak , 26.10.2015

    No no tak bo slinka leci ,pewnie smaczyno

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Raca

    Ewa Raca , 26.10.2015

    Polecam quesadilles :http://www.kliknijwzdrowie.pl/quesadilles/

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Meksykańskie krokiety z wołowiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Meksykańskie krokiety z wołowiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Meksykańskie krokiety z wołowiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Meksykańskie krokiety z wołowiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Meksykańskie krokiety z wołowiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Meksykańskie krokiety z wołowiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Meksykańskie krokiety z wołowiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Meksykańskie krokiety z wołowinąMeksykańskie krokiety z wołowiną

Krokiety nie muszą być wyłącznie mięsne lub grzybowe. W wersji meksykańskiej smakują równie pysznie. Ciasto naleśnikowe, obsypane tartą bułką i wypełnione meksykańskim farszem, to nowy pomysł na zastąpienie tradycyjnych krokietów, które przygotujesz do barszczu. Mieszanka pięknie komponuje się zarówno smakowo, jak i wizualnie - żółta kukurydza, czerwona i zielona papryka oraz złocisty naleśnik to zestaw cieszący oko i podniebienie. Naleśniki na krokiety usmaż tak jak zawsze i przygotuj meksykański farsz. Na patelni podsmaż mięso wołowe pokrojone w kostkę, aż ładnie się zrumieni. Potem dodaj resztę składników oraz przyprawy i gotuj przez kilka minut, aż wołowina zmięknie. Farsz zawiń w naleśnikach, chowając brzegi do środka. Obsmaż krokiety, obtoczone w jajku, mące i bułce tartej na złocisty kolor. Przy podaniu możesz postawić sosjerkę z sosem meksykańskim, który podkreśli smak potrawy.