Krokiety wielkopańskie przepis – Zobacz na przepisy.pl

Krokiety wielkopańskie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

149 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

114 osób wydrukowało

Pobierz pdf

159 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

3 sztuki

2 łyżki

150 gramów

1 sztuka

1 pęczek

100 gramów

3 sztuki

2 łyżki

2 łyżki

50

100 mililitrów

150 gramów

1 łyżka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obrane ziemniaki ugotuj. Wystudź i przeciśnij przez praskę.

Krokiety wielkopańskie - Krok 1

Krok 2

Pieczarki, papryki oraz cebulę pokrój w cząstki. Na rozgrzanej oliwie podduś wszystko razem, następnie przepuść przez maszynkę do mielenia. Natkę posiekaj.

Krokiety wielkopańskie - Krok 2

Krok 3

Przeciśnięte ziemniaki połącz z masą warzywną. Dodaj jajko, łyżkę tartej bułki, mąkę ziemniaczaną, posiekaną natkę oraz ser.

Krokiety wielkopańskie - Krok 3

Krok 4

Przygotuj dip czosnkowy - w miseczce wymieszaj majonez, jogurt i ketchup. Dobrze wymieszaj i wstaw do lodówki.

Krokiety wielkopańskie - Krok 4

Krok 5

Dodaj przyprawę Knorr i wyrób jednolite ciasto.

Krokiety wielkopańskie - Krok 5

Krok 6

Z przygotowanej masy uformuj paluszki, obtocz je w mące, roztrzepanych jajkach i panieruj w tartej bułce. Zapiekaj w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 15 minut. Podawaj z czosnkowym dipem.

Krokiety wielkopańskie - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

1

Opinie o przepisie

  • Cezary  Drewniak

    Cezary Drewniak , 13.11.2019

    bardzo fajne i smaczne proste tylko ze ja zamiast w piekarniku smazylem normalnie na patelni Polecamy :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krokiety wielkopańskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krokiety wielkopańskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krokiety wielkopańskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krokiety wielkopańskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krokiety wielkopańskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krokiety wielkopańskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krokiety wielkopańskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Krokiety wielkopańskieKrokiety wielkopańskie

Chociaż krokiety wielkopańskie zadowoliłyby pewnie nawet szlacheckie podniebienia, ich przygotowanie wcale nie wymaga wyszukanych składników. Wystarczą popularne warzywa, takie jak: czerwone, zielone i żółte papryki, cebula, ziemniaki oraz garść pieczarek. Ziemniaki należy ugotować do miękkości i przepuścić przez praskę, a pozostałe warzywa poddusić na oliwie z oliwek i zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Aby masa miała odpowiednią konsystencję i nie rozpadała się podczas formowania, dodaj do niej jajko, bułkę tartą i mąkę ziemniaczaną. Do smaku dosyp trochę drobno posiekanej natki pietruszki. Uformowane z tej masy krokiety o podłużnym kształcie obtacza się w panierce i zapieka w piekarniku. Dopełnieniem potrawy jest dip czosnkowy – przyrządzisz go na bazie jogurtu naturalnego, majonezu oraz ketchupu. Krokiety podaje się na ciepło, zaraz po wyjęciu z piekarnika i macza w dipie. To świetna propozycja na przekąskę, którą możesz podać na spotkaniu z przyjaciółmi. Wypróbuj nasz przepis na krokiety wielkopańskie.