Krokiety wielkopańskie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Krokiety wielkopańskie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

heart
169 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

125 osób wydrukowało

Pobierz pdf

212 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

3 sztuki

2 łyżki

150 gramów

1 sztuka

1 pęczek

100 gramów

3 sztuki

2 łyżki

2 łyżki

50

100 mililitrów

150 gramów

1 łyżka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obrane ziemniaki ugotuj. Wystudź i przeciśnij przez praskę.

Krokiety wielkopańskie - Krok 1

Krok 2

Pieczarki, papryki oraz cebulę pokrój w cząstki. Na rozgrzanej oliwie podduś wszystko razem, następnie przepuść przez maszynkę do mielenia. Natkę posiekaj.

Krokiety wielkopańskie - Krok 2

Krok 3

Przeciśnięte ziemniaki połącz z masą warzywną. Dodaj jajko, łyżkę tartej bułki, mąkę ziemniaczaną, posiekaną natkę oraz ser.

Krokiety wielkopańskie - Krok 3

Krok 4

Przygotuj dip czosnkowy - w miseczce wymieszaj majonez, jogurt i ketchup. Dobrze wymieszaj i wstaw do lodówki.

Krokiety wielkopańskie - Krok 4

Krok 5

Dodaj przyprawę Knorr i wyrób jednolite ciasto.

Krokiety wielkopańskie - Krok 5

Krok 6

Z przygotowanej masy uformuj paluszki, obtocz je w mące, roztrzepanych jajkach i panieruj w tartej bułce. Zapiekaj w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 15 minut. Podawaj z czosnkowym dipem.

Krokiety wielkopańskie - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

2

Opinie o przepisie

  • iwona0103 iwona0103

    iwona0103 iwona0103 , 10.12.2022

    TAK.Szukałam czegoś innego niż klasyczne krokiety, aby przemycić domownikom więcej warzyw. Trafiłam idealnie! Nie dość, że te krokiety smakują całej rodzinie to są bardzo łatwe w przygotowaniu.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Cezary  Drewniak

    Cezary Drewniak , 13.11.2019

    bardzo fajne i smaczne proste tylko ze ja zamiast w piekarniku smazylem normalnie na patelni Polecamy :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krokiety wielkopańskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krokiety wielkopańskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krokiety wielkopańskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krokiety wielkopańskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krokiety wielkopańskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krokiety wielkopańskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krokiety wielkopańskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Krokiety wielkopańskie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Krokiety wielkopańskieKrokiety wielkopańskie

Chociaż krokiety wielkopańskie zadowoliłyby pewnie nawet szlacheckie podniebienia, ich przygotowanie wcale nie wymaga wyszukanych składników. Wystarczą popularne warzywa, takie jak: czerwone, zielone i żółte papryki, cebula, ziemniaki oraz garść pieczarek. Ziemniaki należy ugotować do miękkości i przepuścić przez praskę, a pozostałe warzywa poddusić na oliwie z oliwek i zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Aby masa miała odpowiednią konsystencję i nie rozpadała się podczas formowania, dodaj do niej jajko, bułkę tartą i mąkę ziemniaczaną. Do smaku dosyp trochę drobno posiekanej natki pietruszki. Uformowane z tej masy krokiety o podłużnym kształcie obtacza się w panierce i zapieka w piekarniku. Dopełnieniem potrawy jest dip czosnkowy – przyrządzisz go na bazie jogurtu naturalnego, majonezu oraz ketchupu. Krokiety podaje się na ciepło, zaraz po wyjęciu z piekarnika i macza w dipie. To świetna propozycja na przekąskę, którą możesz podać na spotkaniu z przyjaciółmi. Wypróbuj nasz przepis na krokiety wielkopańskie.