
Składniki
600 gramów
3 sztuki
2 łyżki
150 gramów
1 sztuka
1 pęczek
100 gramów
3 sztuki
2 łyżki
2 łyżki
50
100 mililitrów
150 gramów
1 łyżka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Obrane ziemniaki ugotuj. Wystudź i przeciśnij przez praskę.

Krok 2
Pieczarki, papryki oraz cebulę pokrój w cząstki. Na rozgrzanej oliwie podduś wszystko razem, następnie przepuść przez maszynkę do mielenia. Natkę posiekaj.

Krok 3
Przeciśnięte ziemniaki połącz z masą warzywną. Dodaj jajko, łyżkę tartej bułki, mąkę ziemniaczaną, posiekaną natkę oraz ser.

Krok 4
Przygotuj dip czosnkowy - w miseczce wymieszaj majonez, jogurt i ketchup. Dobrze wymieszaj i wstaw do lodówki.

Krok 5
Dodaj przyprawę Knorr i wyrób jednolite ciasto.

Krok 6
Z przygotowanej masy uformuj paluszki, obtocz je w mące, roztrzepanych jajkach i panieruj w tartej bułce. Zapiekaj w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 15 minut. Podawaj z czosnkowym dipem.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Krokiety wielkopańskie
Chociaż krokiety wielkopańskie zadowoliłyby pewnie nawet szlacheckie podniebienia, ich przygotowanie wcale nie wymaga wyszukanych składników. Wystarczą popularne warzywa, takie jak: czerwone, zielone i żółte papryki, cebula, ziemniaki oraz garść pieczarek. Ziemniaki należy ugotować do miękkości i przepuścić przez praskę, a pozostałe warzywa poddusić na oliwie z oliwek i zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Aby masa miała odpowiednią konsystencję i nie rozpadała się podczas formowania, dodaj do niej jajko, bułkę tartą i mąkę ziemniaczaną. Do smaku dosyp trochę drobno posiekanej natki pietruszki. Uformowane z tej masy krokiety o podłużnym kształcie obtacza się w panierce i zapieka w piekarniku. Dopełnieniem potrawy jest dip czosnkowy – przyrządzisz go na bazie jogurtu naturalnego, majonezu oraz ketchupu. Krokiety podaje się na ciepło, zaraz po wyjęciu z piekarnika i macza w dipie. To świetna propozycja na przekąskę, którą możesz podać na spotkaniu z przyjaciółmi. Wypróbuj nasz przepis na krokiety wielkopańskie.