Krokiety wielkopańskie

- Krok 1Obrane ziemniaki ugotuj. Wystudź i przeciśnij przez praskę.
- Krok 2Pieczarki, papryki oraz cebulę pokrój w cząstki. Na rozgrzanej oliwie podduś wszystko razem, następnie przepuść przez maszynkę do mielenia. Natkę posiekaj.
- Krok 3Przeciśnięte ziemniaki połącz z masą warzywną. Dodaj jajko, łyżkę tartej bułki, mąkę ziemniaczaną, posiekaną natkę oraz ser.
- Krok 4Przygotuj dip czosnkowy - w miseczce wymieszaj majonez, jogurt i ketchup. Dobrze wymieszaj i wstaw do lodówki.
- Krok 5Dodaj przyprawę Knorr i wyrób jednolite ciasto.
- Krok 6Z przygotowanej masy uformuj paluszki, obtocz je w mące, roztrzepanych jajkach i panieruj w tartej bułce. Zapiekaj w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 15 minut. Podawaj z czosnkowym dipem.

Chociaż krokiety wielkopańskie zadowoliłyby pewnie nawet szlacheckie podniebienia, ich przygotowanie wcale nie wymaga wyszukanych składników. Wystarczą popularne warzywa, takie jak: czerwone, zielone i żółte papryki, cebula, ziemniaki oraz garść pieczarek. Ziemniaki należy ugotować do miękkości i przepuścić przez praskę, a pozostałe warzywa poddusić na oliwie z oliwek i zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Aby masa miała odpowiednią konsystencję i nie rozpadała się podczas formowania, dodaj do niej jajko, bułkę tartą i mąkę ziemniaczaną. Do smaku dosyp trochę drobno posiekanej natki pietruszki. Uformowane z tej masy krokiety o podłużnym kształcie obtacza się w panierce i zapieka w piekarniku. Dopełnieniem potrawy jest dip czosnkowy – przyrządzisz go na bazie jogurtu naturalnego, majonezu oraz ketchupu. Krokiety podaje się na ciepło, zaraz po wyjęciu z piekarnika i macza w dipie. To świetna propozycja na przekąskę, którą możesz podać na spotkaniu z przyjaciółmi. Wypróbuj nasz przepis na krokiety wielkopańskie.