Krokiety wielkopańskie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

147 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

113 osób wydrukowało

Pobierz pdf

159 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

3 sztuki

2 łyżki

150 gramów

1 sztuka

1 pęczek

100 gramów

3 sztuki

2 łyżki

2 łyżki

50

100 mililitrów

150 gramów

1 łyżka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obrane ziemniaki ugotuj. Wystudź i przeciśnij przez praskę.

Krokiety wielkopańskie - Krok 1

Krok 2

Pieczarki, papryki oraz cebulę pokrój w cząstki. Na rozgrzanej oliwie podduś wszystko razem, następnie przepuść przez maszynkę do mielenia. Natkę posiekaj.

Krokiety wielkopańskie - Krok 2

Krok 3

Przeciśnięte ziemniaki połącz z masą warzywną. Dodaj jajko, łyżkę tartej bułki, mąkę ziemniaczaną, posiekaną natkę oraz ser.

Krokiety wielkopańskie - Krok 3

Krok 4

Przygotuj dip czosnkowy - w miseczce wymieszaj majonez, jogurt i ketchup. Dobrze wymieszaj i wstaw do lodówki.

Krokiety wielkopańskie - Krok 4

Krok 5

Dodaj przyprawę Knorr i wyrób jednolite ciasto.

Krokiety wielkopańskie - Krok 5

Krok 6

Z przygotowanej masy uformuj paluszki, obtocz je w mące, roztrzepanych jajkach i panieruj w tartej bułce. Zapiekaj w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 15 minut. Podawaj z czosnkowym dipem.

Krokiety wielkopańskie - Krok 6
1

Opinie o przepisie

  • Cezary  Drewniak

    Cezary Drewniak , 13.11.2019

    bardzo fajne i smaczne proste tylko ze ja zamiast w piekarniku smazylem normalnie na patelni Polecamy :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krokiety wielkopańskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krokiety wielkopańskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krokiety wielkopańskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krokiety wielkopańskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krokiety wielkopańskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krokiety wielkopańskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krokiety wielkopańskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Krokiety wielkopańskieKrokiety wielkopańskie

Chociaż krokiety wielkopańskie zadowoliłyby pewnie nawet szlacheckie podniebienia, ich przygotowanie wcale nie wymaga wyszukanych składników. Wystarczą popularne warzywa, takie jak: czerwone, zielone i żółte papryki, cebula, ziemniaki oraz garść pieczarek. Ziemniaki należy ugotować do miękkości i przepuścić przez praskę, a pozostałe warzywa poddusić na oliwie z oliwek i zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Aby masa miała odpowiednią konsystencję i nie rozpadała się podczas formowania, dodaj do niej jajko, bułkę tartą i mąkę ziemniaczaną. Do smaku dosyp trochę drobno posiekanej natki pietruszki. Uformowane z tej masy krokiety o podłużnym kształcie obtacza się w panierce i zapieka w piekarniku. Dopełnieniem potrawy jest dip czosnkowy – przyrządzisz go na bazie jogurtu naturalnego, majonezu oraz ketchupu. Krokiety podaje się na ciepło, zaraz po wyjęciu z piekarnika i macza w dipie. To świetna propozycja na przekąskę, którą możesz podać na spotkaniu z przyjaciółmi. Wypróbuj nasz przepis na krokiety wielkopańskie.