Krokiety z sosem pieczarkowym - z mięsem: przepis | Przepisy.pl pixel

Krokiety z mięsem w sosie pieczarkowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

heart
13 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

65 osób wydrukowało

Pobierz pdf

148 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 opakowanie

200 gramów

1 sztuka

500 mililitrów

100 gramów

2 sztuki

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

200 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę i pieczarki pokrój w kostkę i podsmaż na złocisto na oleju.

Krokiety z mięsem w sosie pieczarkowym - Krok 1

Krok 2

Mięso z rosołu zmiel, dodaj do niego cebulę z pieczarkami, świeżo mielony pieprz, po czym dokładnie wymieszaj farsz.

Krokiety z mięsem w sosie pieczarkowym - Krok 2

Krok 3

Oddziel żółtka od białka i umieść w oddzielnych naczyniach, po czym do białka dodaj szczyptę soli i ubij za pomocą miksera na sztywną pianę.

Krokiety z mięsem w sosie pieczarkowym - Krok 3

Krok 4

Do żółtka dodaj cukier, wymieszaj, połącz z mlekiem, mąką i powoli dodawaj pianę z białka, po czym na rozgrzanej patelni dla naleśników smaż naleśniki.

Krokiety z mięsem w sosie pieczarkowym - Krok 4

Krok 5

Przełóż łyżkę farszu na naleśnika, zwiń w kopertkę i smaż krokiety na rozgrzanej patelni z olejem z obu stron.

Krokiety z mięsem w sosie pieczarkowym - Krok 5

Krok 6

Zgodnie z zaleceniami na opakowaniu przygotuj Sos pieczarkowy z cebulką Knorr, połącz go z kwaśną śmietaną i podawaj krokiety z sosem.

Krokiety z mięsem w sosie pieczarkowym - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krokiety z mięsem w sosie pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krokiety z mięsem w sosie pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krokiety z mięsem w sosie pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krokiety z mięsem w sosie pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krokiety z mięsem w sosie pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krokiety z mięsem w sosie pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krokiety z mięsem w sosie pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Krokiety z mięsem w sosie pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Krokiety z mięsem w sosie pieczarkowymKrokiety z mięsem w sosie pieczarkowym

Cebulę i pieczarki pokrój w kostkę i podsmaż na złocisto na oleju.