Krokiety mocno jarzynowe przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Krokiety mocno jarzynowe

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

329 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

197 osób wydrukowało

Pobierz pdf

197 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

800 gramów

1

2 sztuki

100

1 pęczek

4 sztuki

3 łyżki

1 szczypta

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj ziemniaki i marchew. Ziemniaki przeciśnij przez praskę. Marchew pokrój w kostkę. Dwa jajka ugotuj na twardo, następnie posiekaj drobno. Natkę również posiekaj.

Krokiety mocno jarzynowe - Krok 1

Krok 2

Do przeciśniętych ziemniaków dodaj łyżkę mąki, żółtka, masło, marchewkę z groszkiem, posiekaną natkę oraz żółtka. Całość dopraw pokruszoną mini kostką Knorr i gałką muszkatołową. Wyrób jednolite ciasto.

Krokiety mocno jarzynowe - Krok 2

Krok 3

Białka ubij na płynną pianę. Z ciasta uformuj podłużne paluszki, obtocz każdy w mące ziemniaczanej, białku i na koniec w bułce tartej.

Krokiety mocno jarzynowe - Krok 3

Krok 4

Gotowe smaż w głębokim tłuszczu lub zapiecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni.

Krokiety mocno jarzynowe - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

1

Opinie o przepisie

  • Anna Białoruscy

    Anna Białoruscy , 29.09.2017

    Dużo bardziej przyprawione smakują lepiej. Danie w sumie Ok.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krokiety mocno jarzynowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krokiety mocno jarzynowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krokiety mocno jarzynowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krokiety mocno jarzynowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krokiety mocno jarzynowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krokiety mocno jarzynowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krokiety mocno jarzynowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Krokiety mocno jarzynowe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej