Krokiety mocno jarzynowe przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Krokiety mocno jarzynowe

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

363 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

224 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

259 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

800 gramów

1

2 sztuki

100

1 pęczek

4 sztuki

3 łyżki

1 szczypta

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj ziemniaki i marchew. Ziemniaki przeciśnij przez praskę. Marchew pokrój w kostkę. Dwa jajka ugotuj na twardo, następnie posiekaj drobno. Natkę również posiekaj.

Krokiety mocno jarzynowe - Krok 1

Krok 2

Do przeciśniętych ziemniaków dodaj łyżkę mąki, żółtka, masło, marchewkę z groszkiem, posiekaną natkę oraz żółtka. Całość dopraw pokruszoną mini kostką Knorr i gałką muszkatołową. Wyrób jednolite ciasto.

Krokiety mocno jarzynowe - Krok 2

Krok 3

Białka ubij na płynną pianę. Z ciasta uformuj podłużne paluszki, obtocz każdy w mące ziemniaczanej, białku i na koniec w bułce tartej.

Krokiety mocno jarzynowe - Krok 3

Krok 4

Gotowe smaż w głębokim tłuszczu lub zapiecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni.

Krokiety mocno jarzynowe - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

3

Opinie o przepisie

  • Weronika  Siwiec

    Weronika Siwiec , 09.12.2022

    TAK Podoba mi się ten pomysł, dobra opcja, by przemycić w daniu więcej warzyw. Ziemniaki zamieniam na ugotowaną fasolę białą. Podczas formowania krokietów, do środka daję kawałek mozzarelli lub sera żółtego. Potem on tak przyjemnie się ciągnie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Milena

    Milena , 09.12.2022

    Tak Dla miłośników warzyw idealne rozwiązanie. Lubię eksperymentować w kuchni, często korzystam z przepisów, w których główną rolę grają warzywa. To jeden z nich. Zawsze robi wrażenie przy stole.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Białoruscy

    Anna Białoruscy , 29.09.2017

    Dużo bardziej przyprawione smakują lepiej. Danie w sumie Ok.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krokiety mocno jarzynowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krokiety mocno jarzynowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krokiety mocno jarzynowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krokiety mocno jarzynowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krokiety mocno jarzynowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krokiety mocno jarzynowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krokiety mocno jarzynowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Krokiety mocno jarzynowe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Krokiety mocno jarzynoweKrokiety mocno jarzynowe

Ugotuj ziemniaki i marchew. Ziemniaki przeciśnij przez praskę. Marchew pokrój w kostkę. Dwa jajka ugotuj na twardo, następnie posiekaj drobno. Natkę również posiekaj.