Krokiety mocno jarzynowe przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Krokiety mocno jarzynowe

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

heart
385 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

237 osób wydrukowało

Pobierz pdf

260 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

800 gramów

1

2 sztuki

100

1 pęczek

4 sztuki

3 łyżki

1 szczypta

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj ziemniaki i marchew. Ziemniaki przeciśnij przez praskę. Marchew pokrój w kostkę. Dwa jajka ugotuj na twardo, następnie posiekaj drobno. Natkę również posiekaj.

Krokiety mocno jarzynowe - Krok 1

Krok 2

Do przeciśniętych ziemniaków dodaj łyżkę mąki, żółtka, masło, marchewkę z groszkiem, posiekaną natkę oraz żółtka. Całość dopraw pokruszoną mini kostką Knorr i gałką muszkatołową. Wyrób jednolite ciasto.

Krokiety mocno jarzynowe - Krok 2

Krok 3

Białka ubij na płynną pianę. Z ciasta uformuj podłużne paluszki, obtocz każdy w mące ziemniaczanej, białku i na koniec w bułce tartej.

Krokiety mocno jarzynowe - Krok 3

Krok 4

Gotowe smaż w głębokim tłuszczu lub zapiecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni.

Krokiety mocno jarzynowe - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

3

Opinie o przepisie

  • Weronika  Siwiec

    Weronika Siwiec , 09.12.2022

    TAK Podoba mi się ten pomysł, dobra opcja, by przemycić w daniu więcej warzyw. Ziemniaki zamieniam na ugotowaną fasolę białą. Podczas formowania krokietów, do środka daję kawałek mozzarelli lub sera żółtego. Potem on tak przyjemnie się ciągnie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Milena

    Milena , 09.12.2022

    Tak Dla miłośników warzyw idealne rozwiązanie. Lubię eksperymentować w kuchni, często korzystam z przepisów, w których główną rolę grają warzywa. To jeden z nich. Zawsze robi wrażenie przy stole.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Białoruscy

    Anna Białoruscy , 29.09.2017

    Dużo bardziej przyprawione smakują lepiej. Danie w sumie Ok.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krokiety mocno jarzynowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krokiety mocno jarzynowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krokiety mocno jarzynowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krokiety mocno jarzynowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krokiety mocno jarzynowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krokiety mocno jarzynowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krokiety mocno jarzynowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Krokiety mocno jarzynowe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Krokiety mocno jarzynoweKrokiety mocno jarzynowe

Ugotuj ziemniaki i marchew. Ziemniaki przeciśnij przez praskę. Marchew pokrój w kostkę. Dwa jajka ugotuj na twardo, następnie posiekaj drobno. Natkę również posiekaj.