Ziemniaczany chrust przepis – Zobacz na przepisy.pl

Ziemniaczany chrust

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

150 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

77 osób wydrukowało

Pobierz pdf

121 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

1

1 sztuka

1.5 szklanki

0.6

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki ugotuj w mundurkach. Obierz jeszcze ciepłe ziemniaki, przeciśnij przez praskę.

Ziemniaczany chrust - Krok 1

Krok 2

Dodaj przesianą mąkę i żółtko oraz pokruszoną mini kostkę Knorr. Natkę posiekaj drobno.

Ziemniaczany chrust - Krok 2

Krok 3

Białko ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodaj ją do masy ziemniaczanej i delikatnie wymieszaj. Dodaj natkę.

Ziemniaczany chrust - Krok 3

Krok 4

Stolnicę posyp mąką, ciasto rozwałkuj na grubość około 1 centymetra. Pokrój na niewielkie romby, natnij je w środku.

Ziemniaczany chrust - Krok 4

Krok 5

W niewielkim garnku rozgrzej olej. Na rozgrzany tłuszcz wkładaj ziemniaczane romby, smaż tak, aby całkowicie były zanurzone. Podawaj jako dodatek do mięs i ryb.

Ziemniaczany chrust - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ziemniaczany chrust - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ziemniaczany chrust - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ziemniaczany chrust - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ziemniaczany chrust - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ziemniaczany chrust - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ziemniaczany chrust - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ziemniaczany chrust - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej