Chrust ziemniaczany - z ziemniaka: przepis | Przepisy.pl pixel

Ziemniaczany chrust

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

159 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

85 osób wydrukowało

Pobierz pdf

141 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

1

1 sztuka

1.5 szklanki

0.6

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki ugotuj w mundurkach. Obierz jeszcze ciepłe ziemniaki, przeciśnij przez praskę.

Ziemniaczany chrust - Krok 1

Krok 2

Dodaj przesianą mąkę i żółtko oraz pokruszoną mini kostkę Knorr. Natkę posiekaj drobno.

Ziemniaczany chrust - Krok 2

Krok 3

Białko ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodaj ją do masy ziemniaczanej i delikatnie wymieszaj. Dodaj natkę.

Ziemniaczany chrust - Krok 3

Krok 4

Stolnicę posyp mąką, ciasto rozwałkuj na grubość około 1 centymetra. Pokrój na niewielkie romby, natnij je w środku.

Ziemniaczany chrust - Krok 4

Krok 5

W niewielkim garnku rozgrzej olej. Na rozgrzany tłuszcz wkładaj ziemniaczane romby, smaż tak, aby całkowicie były zanurzone. Podawaj jako dodatek do mięs i ryb.

Ziemniaczany chrust - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ziemniaczany chrust - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ziemniaczany chrust - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ziemniaczany chrust - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ziemniaczany chrust - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ziemniaczany chrust - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ziemniaczany chrust - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ziemniaczany chrust - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ziemniaczany chrust - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ziemniaczany chrustZiemniaczany chrust

Ziemniaki ugotuj w mundurkach. Obierz jeszcze ciepłe ziemniaki, przeciśnij przez praskę.