Gulasz z kurczaka ze śmietaną - z udek: w sosie | Przepisy.pl pixel

Gulasz śmietanowy

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

9

heart
256 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

142 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

214 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

300 gramów

3 sztuki

200 mililitrów

1 sztuka

2 łyżki

300 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę oraz mięso pokrój w kostkę o boku 1,5 cm. Pieczarki umyj. Mniejsze przekrój na pół, duże - na ćwiartki.

Gulasz śmietanowy  - Krok 1

Krok 2

Smaż kurczaka, a gdy będzie rumiany, dodaj cebulę i pieczarki.

Gulasz śmietanowy  - Krok 2

Krok 3

Wlej 300 ml wody, dodaj śmietanę oraz Fix Knorr i wymieszaj.

Gulasz śmietanowy  - Krok 3

Krok 4

Gulasz duś około 15 minut, aż mięso będzie miękkie. Na koniec dodaj pokrojony w kostkę ogórek. Podawaj z ugotowanym ryżem.

Gulasz śmietanowy  - Krok 4
2

Opinie o przepisie

  • Bogumiła  grabińska

    Bogumiła grabińska , 03.01.2020

    pychota polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Biernacka

    Ewa Biernacka , 14.10.2017

    zrobiłam i prawda palce lizać pycha

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gulasz śmietanowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gulasz śmietanowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gulasz śmietanowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gulasz śmietanowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gulasz śmietanowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gulasz śmietanowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gulasz śmietanowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gulasz śmietanowy  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gulasz śmietanowy Gulasz śmietanowy

Gulasz jest daniem popularnym nie tylko na Węgrzech, ale również w Polsce i na Bałkanach. Potrawa ta, która początkowo była pożywieniem węgierskich pasterzy, stała się kulinarnym klasykiem w wielu krajach. By zrobić gulasz według naszego przepisu potrzebujesz jedynie 30 minut – jeśli więc nie lubisz spędzać zbyt wiele czasu w kuchni, lub dopiero zaczynasz swoją przygodę z gotowaniem, niewątpliwie jest to potrawa dla ciebie. Gulasz śmietanowy nada się zarówno na szybki domowy obiad jak i na lunch, gdyż po odgrzaniu w mikrofalówce nadal będzie wyśmienity. Możesz też uraczyć nim swoich znajomych podczas kolacji, na którą ich zaprosisz. W naszej wersji gulaszu, najczęściej wykorzystywana w tym daniu wołowina, została zastąpiona soczystym kurczakiem, który doskonale komponuje się z cebulą, pieczarkami i z ogórkami kiszonymi. Palce lizać!