Składniki
500 gramów
1 opakowanie
300 gramów
3 sztuki
200 mililitrów
1 sztuka
2 łyżki
300 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę oraz mięso pokrój w kostkę o boku 1,5 cm. Pieczarki umyj. Mniejsze przekrój na pół, duże - na ćwiartki.
Krok 2
Smaż kurczaka, a gdy będzie rumiany, dodaj cebulę i pieczarki.
Krok 3
Wlej 300 ml wody, dodaj śmietanę oraz Fix Knorr i wymieszaj.
Krok 4
Gulasz duś około 15 minut, aż mięso będzie miękkie. Na koniec dodaj pokrojony w kostkę ogórek. Podawaj z ugotowanym ryżem.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Gulasz śmietanowy
Gulasz jest daniem popularnym nie tylko na Węgrzech, ale również w Polsce i na Bałkanach. Potrawa ta, która początkowo była pożywieniem węgierskich pasterzy, stała się kulinarnym klasykiem w wielu krajach. By zrobić gulasz według naszego przepisu potrzebujesz jedynie 30 minut – jeśli więc nie lubisz spędzać zbyt wiele czasu w kuchni, lub dopiero zaczynasz swoją przygodę z gotowaniem, niewątpliwie jest to potrawa dla ciebie. Gulasz śmietanowy nada się zarówno na szybki domowy obiad jak i na lunch, gdyż po odgrzaniu w mikrofalówce nadal będzie wyśmienity. Możesz też uraczyć nim swoich znajomych podczas kolacji, na którą ich zaprosisz. W naszej wersji gulaszu, najczęściej wykorzystywana w tym daniu wołowina, została zastąpiona soczystym kurczakiem, który doskonale komponuje się z cebulą, pieczarkami i z ogórkami kiszonymi. Palce lizać!