
Składniki
500 gramów
1 opakowanie
300 gramów
3 sztuki
200 mililitrów
1 sztuka
2 łyżki
300 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę oraz mięso pokrój w kostkę o boku 1,5 cm. Pieczarki umyj. Mniejsze przekrój na pół, duże - na ćwiartki.

Krok 2
Smaż kurczaka, a gdy będzie rumiany, dodaj cebulę i pieczarki.

Krok 3
Wlej 300 ml wody, dodaj śmietanę oraz Fix Knorr i wymieszaj.

Krok 4
Gulasz duś około 15 minut, aż mięso będzie miękkie. Na koniec dodaj pokrojony w kostkę ogórek. Podawaj z ugotowanym ryżem.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Gulasz śmietanowy
Gulasz jest daniem popularnym nie tylko na Węgrzech, ale również w Polsce i na Bałkanach. Potrawa ta, która początkowo była pożywieniem węgierskich pasterzy, stała się kulinarnym klasykiem w wielu krajach. By zrobić gulasz według naszego przepisu potrzebujesz jedynie 30 minut – jeśli więc nie lubisz spędzać zbyt wiele czasu w kuchni, lub dopiero zaczynasz swoją przygodę z gotowaniem, niewątpliwie jest to potrawa dla ciebie. Gulasz śmietanowy nada się zarówno na szybki domowy obiad jak i na lunch, gdyż po odgrzaniu w mikrofalówce nadal będzie wyśmienity. Możesz też uraczyć nim swoich znajomych podczas kolacji, na którą ich zaprosisz. W naszej wersji gulaszu, najczęściej wykorzystywana w tym daniu wołowina, została zastąpiona soczystym kurczakiem, który doskonale komponuje się z cebulą, pieczarkami i z ogórkami kiszonymi. Palce lizać!



































