Gulasz śmietanowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gulasz śmietanowy

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

8

228 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

129 osób wydrukowało

Pobierz pdf

168 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

300 gramów

3 sztuki

200 mililitrów

1 sztuka

2 łyżki

300 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę oraz mięso pokrój w kostkę o boku 1,5 cm. Pieczarki umyj. Mniejsze przekrój na pół, duże - na ćwiartki.

Gulasz śmietanowy  - Krok 1

Krok 2

Smaż kurczaka, a gdy będzie rumiany, dodaj cebulę i pieczarki.

Gulasz śmietanowy  - Krok 2

Krok 3

Wlej 300 ml wody, dodaj śmietanę oraz Fix Knorr i wymieszaj.

Gulasz śmietanowy  - Krok 3

Krok 4

Gulasz duś około 15 minut, aż mięso będzie miękkie. Na koniec dodaj pokrojony w kostkę ogórek. Podawaj z ugotowanym ryżem.

Gulasz śmietanowy  - Krok 4
2

Opinie o przepisie

  • Bogumiła  grabińska

    Bogumiła grabińska , 03.01.2020

    pychota polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Biernacka

    Ewa Biernacka , 14.10.2017

    zrobiłam i prawda palce lizać pycha

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gulasz śmietanowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gulasz śmietanowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gulasz śmietanowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gulasz śmietanowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gulasz śmietanowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gulasz śmietanowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gulasz śmietanowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gulasz śmietanowy  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Gulasz warzywny
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gulasz śmietanowy Gulasz śmietanowy

Gulasz jest daniem popularnym nie tylko na Węgrzech, ale również w Polsce i na Bałkanach. Potrawa ta, która początkowo była pożywieniem węgierskich pasterzy, stała się kulinarnym klasykiem w wielu krajach. By zrobić gulasz według naszego przepisu potrzebujesz jedynie 30 minut – jeśli więc nie lubisz spędzać zbyt wiele czasu w kuchni, lub dopiero zaczynasz swoją przygodę z gotowaniem, niewątpliwie jest to potrawa dla ciebie. Gulasz śmietanowy nada się zarówno na szybki domowy obiad jak i na lunch, gdyż po odgrzaniu w mikrofalówce nadal będzie wyśmienity. Możesz też uraczyć nim swoich znajomych podczas kolacji, na którą ich zaprosisz. W naszej wersji gulaszu, najczęściej wykorzystywana w tym daniu wołowina, została zastąpiona soczystym kurczakiem, który doskonale komponuje się z cebulą, pieczarkami i z ogórkami kiszonymi. Palce lizać!