
Składniki
500 gramów
3 opakowania
2 sztuki
400 gramów
3 sztuki
5 sztuk
1 łyżka
1.5 litra
1 szklanka
50 gramów
1 szczypta
1 szczypta
4 sztuki
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso umyj i pokrój w kostkę, posyp pieprzem i oprósz mąką, smaż w garnku do zrumienienia.

Krok 2
Podlej winem. Duś do odparowania płynu. Zalej wodą, dodaj rozmaryn, liść laurowy i zgniecione ziarna jałowca. Duś do zmięknięcia mięsa.

Krok 3
Cebulę pokrój w piórka i podsmaż, dodaj do mięsa. Grzyby oczyść, pokrój w cząstki, podsmaż na dużym ogniu 30 sekund. Odstaw.

Krok 4
Z chlebów odetnij górną część i odłóż (posłuży jako przykrywka). Wydrąż dokładnie środek chleba.

Krok 5
Białka roztrzep i dokładnie wysmaruj nimi środek chleba. Wstaw na 10 min. do rozgrzanego do 180 °C piekarnika.

Krok 6
Do mięsa dodaj grzyby i sosy Knorr, dopraw do smaku solą i pieprzem, zagotuj. Podawaj w misce przygotowanej z chleba.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Menu ze smakiem Sos myśliwski Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Gulasz wołowy po myśliwsku
Gulasz wołowy po myśliwsku jest nie tylko smaczny, ale i efektownie prezentuje się na stole. Przyrządzisz go np. z karkówki, mostka lub pręgi (przy zakupie zwracaj uwagę na barwę wołowiny, która powinna być jasnoczerwona). Pokrój ją na niewielkie kawałki, najlepiej tej samej wielkości – dzięki temu uduszą się w tym samym czasie. Do mięsa dodaj rozmaryn i liść laurowy, które doskonale podkreślą jego smak. Kiedy wołowina będzie się dusić w garnku, na patelni podsmaż piórka z cebuli oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wybierz swoje ulubione grzyby – sprawdzą się m.in. borowiki, podgrzybki czy kurki. Pokrój je i usmaż. Możesz też dodać suszone, jednak wtedy najpierw je namocz, a wywar wlej do gulaszu. Gulasz wołowy po myśliwsku podaj w przygotowanym specjalnie bochenku chleba. Należy go wydrążyć, posmarować białkiem jaja i zapiec – sprawi to, że sos nie będzie zbyt mocno wsiąkał w pieczywo. Zainspiruj się naszym przepisem i przygotuj wyśmienity gulasz wołowy po myśliwsku. Życzymy smacznego.


































