Gulasz wołowy po myśliwsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

125 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

132 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

159 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

3 opakowania

2 sztuki

400 gramów

3 sztuki

5 sztuk

1 łyżka

1.5 litra

1 szklanka

50 gramów

1 szczypta

1 szczypta

4 sztuki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso umyj i pokrój w kostkę, posyp pieprzem i oprósz mąką, smaż w garnku do zrumienienia.

Gulasz wołowy po myśliwsku - Krok 1

Krok 2

Podlej winem. Duś do odparowania płynu. Zalej wodą, dodaj rozmaryn, liść laurowy i zgniecione ziarna jałowca. Duś do zmięknięcia mięsa.

Gulasz wołowy po myśliwsku - Krok 2

Krok 3

Cebulę pokrój w piórka i podsmaż, dodaj do mięsa. Grzyby oczyść, pokrój w cząstki, podsmaż na dużym ogniu 30 sekund. Odstaw.

Gulasz wołowy po myśliwsku - Krok 3

Krok 4

Z chlebów odetnij górną część i odłóż (posłuży jako przykrywka). Wydrąż dokładnie środek chleba.

Gulasz wołowy po myśliwsku - Krok 4

Krok 5

Białka roztrzep i dokładnie wysmaruj nimi środek chleba. Wstaw na 10 min. do rozgrzanego do 180 °C piekarnika.

Gulasz wołowy po myśliwsku - Krok 5

Krok 6

Do mięsa dodaj grzyby i sosy Knorr, dopraw do smaku solą i pieprzem, zagotuj. Podawaj w misce przygotowanej z chleba.

Gulasz wołowy po myśliwsku - Krok 6
2

Opinie o przepisie

  • El Grabario

    El Grabario, 04.10.2016

    coś niesamowitego jeśli chodzi o "Łał" na twarzy. w smaku natomiast bez większych fajerwerków ale to kwestia indywidualnych smaków, można zmodyfikować

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sandra Krajewska

    Sandra Krajewska, 29.04.2015

    Jadłam taki gulasz w chlebku w Kurnej Chacie we Wrocławiu, właśnie szukam wszędzie przepisu, żeby w domu zrobić podobny! Dzięki!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gulasz wołowy po myśliwsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gulasz wołowy po myśliwsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gulasz wołowy po myśliwsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gulasz wołowy po myśliwsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gulasz wołowy po myśliwsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gulasz wołowy po myśliwsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gulasz wołowy po myśliwsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gulasz wołowy po myśliwskuGulasz wołowy po myśliwsku

Gulasz wołowy po myśliwsku jest nie tylko smaczny, ale i efektownie prezentuje się na stole. Przyrządzisz go np. z karkówki, mostka lub pręgi (przy zakupie zwracaj uwagę na barwę wołowiny, która powinna być jasnoczerwona). Pokrój ją na niewielkie kawałki, najlepiej tej samej wielkości – dzięki temu uduszą się w tym samym czasie. Do mięsa dodaj rozmaryn i liść laurowy, które doskonale podkreślą jego smak. Kiedy wołowina będzie się dusić w garnku, na patelni podsmaż piórka z cebuli oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wybierz swoje ulubione grzyby – sprawdzą się m.in. borowiki, podgrzybki czy kurki. Pokrój je i usmaż. Możesz też dodać suszone, jednak wtedy najpierw je namocz, a wywar wlej do gulaszu. Gulasz wołowy po myśliwsku podaj w przygotowanym specjalnie bochenku chleba. Należy go wydrążyć, posmarować białkiem jaja i zapiec – sprawi to, że sos nie będzie zbyt mocno wsiąkał w pieczywo. Zainspiruj się naszym przepisem i przygotuj wyśmienity gulasz wołowy po myśliwsku. Życzymy smacznego.