Jak i czym zagęścić gulasz? Nasze wskazówki
Nie ma nic lepszego w chłodne i pochmurne dni niż talerz gorącego gulaszu. Gęsty, pełen różnorodnych składników może pełnić funkcję kompletnego obiadu lub rozgrzewającej kolacji. Dobrze zrobiony gulasz wyróżnia się soczystymi kawałkami mięsa, pełnymi smaku warzywami, wyrazistymi przyprawami oraz zawiesistą konsystencją. Jak zagęścić gulasz, by stał się numerem jeden w naszym jadłospisie? Istnieje co najmniej kilka sprawdzonych sposobów.
Podstawy, czyli jak zagęścić gulasz mąką?
Mąka to składnik, którego zapas (choćby niewielki) prawie zawsze znajdzie się na kuchennych półkach. Produkt bardzo wydajny, więc do zagęszczenia gulaszu nie potrzeba dużej ilości. Możemy wykorzystać mąkę pszenną, kukurydzianą i ziemniaczaną. W wariancie bezglutenowym sprawdzi się np. ryżowa. Istnieją dwie techniki zagęszczania gulaszu mąką. Według pierwszej kilka łyżek mąki należy dokładnie wymieszać z kilkoma łyżkami zimnej wody i dodać do potrawy. Druga zakłada wymieszanie mąki z niewielką ilością gorącego sosu.
Jak zagęścić gulasz zasmażką?
Wiele osób kojarzy ją z domowymi kuchniami. Prawdziwie „babciny” sposób na to, jak zagęścić sos do gulaszu. Zasmażka nie jest nowym wynalazkiem, lecz do dziś chętnie stosowanym. Jak ją przygotować? Na patelni należy rozgrzać masło, następnie dodać mąkę w proporcjach 1:1. Składniki smażymy razem, często mieszając – nie można dopuścić do ich przypalenia. Gotowa zasmażka powinna mieć rumiany, złocisty kolor.
Jak zagęścić gulasz śmietaną?
Kwaśna śmietana to prawdopodobnie pierwszy składnik, który przychodzi na myśl, gdy zastanawiamy się, jak zagęścić gulasz bez mąki. Sam sposób obchodzenia się z nią bardzo przypomina manewry, które już poznaliśmy. Śmietanę należy energicznie wymieszać w osobnej miseczce z kilkoma łyżkami gulaszu – to tzw. hartowanie.
Ser czy masło?
Zastanawiając się nad tym, czym zagęścić gulasz, dobrze jest uruchomić kulinarną wyobraźnię, by wykorzystać to, co mamy pod ręką. Bardzo dobrze sprawdzi się masło. Do gulaszu z orientalnym sznytem polecamy masło orzechowe. Do zagęszczania nadaje się ser mascarpone, dzięki któremu potrawa będzie niezwykle aksamitna. Warto spróbować też serka topionego - dodatkowo wzbogaci smak dania.
Warzyw nigdy za wiele!
Gotowane w gulaszu warzywa korzeniowe warto wyłowić i zmiksować, by w pomysłowy sposób poradzić sobie z wodnistą potrawą. Pietruszkę, marchew, ziemniaki i seler można ugotować osobno i wtedy zblendować. Jeśli czas nas goni, możemy wykorzystać koncentrat pomidorowy – łyżka lub dwie załatwią sprawę.
Redukcja mile widziana
To najbardziej minimalistyczny sposób na zagęszczenie dania. Nic do niego nie dodajemy, zamiast tego gotujemy bez przykrycia, by nadmiar wody zwyczajnie odparował. Należy jednak uważać z przyprawianiem gulaszu – przez redukowanie płynu smaki staną się bardziej wyraziste, więc uważajmy z solą oraz pikantnymi składnikami.
Przepisy na gulasz czekają!
Receptura gulaszu z wołowiny zapewne jest znana większości osób, którym gotowanie sprawia dużą przyjemność. Za sprawą gulaszu z wołowymi kiełbaskami i bakłażanem grono amatorów kucharzenia szybko powiększy się. Świetnie się składa, bo przepisów do przetestowania jest całe mnóstwo. Grzyby w gulaszu po polsku wprowadzą do jadalni niezrównany aromat. W menu nie powinno zabraknąć gulaszu węgierskiego z czarnym pieprzem. Szykownie na stołach zrobi się za sprawą francuskiego gulaszu z winem – elegancko i pysznie! Choć potrawa kojarzy się z zimowym jadłospisem, po wiosenny gulasz sięgniemy nawet w cieplejsze dni.
Komentarze (0)