Jak zrobić zasmażkę?

Zasmażka zajmuje ważne miejsce w polskich kulinariach. Choć lubimy eksperymentować z kuchniami z całego świata, zawsze z dużą ochotą i sentymentem wracamy do tradycyjnych przepisów. Przypomnijmy sobie jeden z najprostszych sposobów na zagęszczenie potraw. Jak zrobić zasmażkę z bułki tartej, a jak z mąki? Podpowiadamy!

Zasmażka bez tajemnic – jak zrobić dobrą zasmażkę?

Robienie zasmażki nie należy do skomplikowanych zadań. Powstaje z połączenia mąki z tłuszczem w proporcjach 1:1. Wybór tłuszczu zależy od czasu, jaki spędzi na patelni oraz od potrawy, do której zamierzacie wykorzystać zasmażkę. Do krótszego smażenia nadają się masło i margaryna, trzeba pamiętać, że mogą się one szybko spalić. Gdy czas przygotowania zasmażki będzie wynosił około 6-8 minut, lepszym wyborem okażą się oleje roślinne o wyższej temperaturze dymienia.

Jak zrobić zasmażkę z mąki? Pamiętajcie o kilku zasadach:

  • Tłuszcz ląduje na patelni w pierwszej kolejności. Następnie dodajcie mąkę.
  • Mieszania nigdy za wiele! Bez tego zasmażka w mgnieniu oka się przypali.
  • Dobrze zrobiona zasmażka konsystencją przypomina budyń i nie posiada grudek.
  • Jak zrobić zasmażkę? Do gorącej zasmażki należy wlewać zimny płyn (np. wywar), natomiast podgrzaną potrawę wzbogaca się zimną zasmażką. To szczególnie ważne, gdy nie jesteście pewni, jak zrobić zasmażkę do flaków i innych popisowych dań, a planujecie ważne przyjęcie.

Różne oblicza zasmażki

Wydawać by się mogło, że dwuskładnikowa zasmażka nie może już niczym zaskoczyć. Nie każdy zdaje sobie sprawę, że istnieją aż 3 typy! Jak zrobić zasmażkę do różnych typów dań? Jakie zasmażki wyróżniamy?

Zasmażka biała – z nią powinni zaprzyjaźnić się fani warzywnych dań, zastanawiający się, jak zrobić zasmażkę do marchewki z groszkiem. Mieszankę tłuszczu i mąki należy smażyć krótko i zdjąć z ognia, gdy tylko składniki połączą się w gładką masę. Odpowiednia do, jasnych sosów.

Zasmażka jasnozłota – różni się od poprzedniczki stopniem wysmażenia. Cały proces musi potrwać trochę dłużej. Nadal nie spuszczajcie z niej oka, by się nie przypaliła. Tyle wystarczy, by wiedzieć, jak zrobić zasmażkę do zupy!

Zasmażka ciemnozłota lub brązowa – spędza na patelni najwięcej czasu. Nie obejdzie się bez energicznego mieszania, bo chwila nieuwagi może skończyć się spalenizną zamiast pożądanego zagęszczacza do ciemnego sosu.

Jak zrobić zasmażkę z bułki tartej?

Czy bułka tarta może zastąpić mąkę? Tak, ale nie w każdej potrawie! Dużo smaczniej będzie przygotować zasmażkę do sosu na bazie mąki, lecz istnieją składniki wprost stworzone dla bułki tartej. W tym momencie pewnie wiele osób widzi przed oczami letni przysmak – kalafior z bułką tartą i masełkiem. To nic innego jak zasmażka! Nie zagęszcza potrawy, lecz urozmaica jej smak. Jak zrobić zasmażkę z bułki tartej? Masło należy roztopić na patelni, dodać bułkę i chwilę podsmażyć. Pozostaje tylko wymieszać ją z ugotowanym kalafiorem.

Zasmażka w kuchni – jak zrobić pyszne dania z jej dodatkiem?

Wiecie już, jak zrobić zasmażkę do kalafiora, więc warto wziąć na warsztat kolejne warzywo. Sposób na zasmażkę wypróbuj w przepisie na łososia z fasolką szparagową – pyszne połączenie swojskiej fasolki z elegancką rybą. Jesteście ciekawi, czy zasmażka sprawdzi się w kuchni śródziemnomorskiej? Przekonacie się o tym, przygotowując pizzę z boczkiem. Pora wrócić do tradycyjnych receptur – w końcu od nich wszystko się zaczęło.

Kapusta zasmażana z boczkiem to idealne danie treningowe, by nauczyć się, jak zrobić zasmażkę do kapusty. Praktyka czyni mistrza – potrawa często będzie gościć na twoim stole! Czekasz z niecierpliwością na kolejny klasyk? Oto on – zupa fasolowa niezastąpiona w chłodne wieczory. Chodzi za tobą coś lżejszego? To musi być sos rzodkiewkowy – gwiazda dań z drobiu i ryb. Zgadnij, co jest sekretem jego znakomitej konsystencji!