Zasmażka zajmuje ważne miejsce w polskich kulinariach. Choć lubimy eksperymentować z kuchniami z całego świata, zawsze z dużą ochotą i sentymentem wracamy do tradycyjnych przepisów. Przypomnijmy sobie jeden z najprostszych sposobów na zagęszczenie potraw.

Zasmażka bez tajemnic

Robienie zasmażki nie należy do skomplikowanych zadań. Powstaje z połączenia mąki z tłuszczem w proporcjach 1:1. Wybór tłuszczu zależy od czasu, jaki spędzi na patelni oraz od potrawy, do której zamierzasz wykorzystać zasmażkę. Do krótszego smażenia nadają się masło i margaryna. Gdy czas przygotowania zasmażki będzie wynosił około 6-8 minut lepszym wyborem okażą się oleje roślinne o wyższej temperaturze dymienia. Jak zrobić zasmażkę? Pamiętaj o kilku zasadach:

  • Tłuszcz ląduje na patelni w pierwszej kolejności. Następnie dodaj mąkę.
  • Mieszania nigdy za wiele! Bez tego zasmażka w mgnieniu oka się przypali.
  • Dobrze zrobiona zasmażka konsystencją przypomina budyń i nie posiada grudek.
  • Do gorącej zasmażki należy wlewać zimny płyn (np. wywar), natomiast podgrzaną potrawę wzbogaca się zimną zasmażką. To szczególnie ważne, gdy nie jesteś pewien, jak zrobić zasmażkę do flaków i innych popisowych dań, a planujesz ważne przyjęcie.

Różne oblicza zasmażki

Wydawać by się mogło, że dwuskładnikowa zasmażka nie może już niczym zaskoczyć. Nie każdy zdaje sobie sprawę, że istnieją aż 3 typy!

  1. Zasmażka biała – z nią powinni zaprzyjaźnić się fani warzywnych dań, zastanawiający się, jak zrobić zasmażkę do marchewki z groszkiem. Mieszankę tłuszczu i mąki należy smażyć krótko i zdjąć z ognia, gdy tylko składniki połączą się w gładką masę. Odpowiednia do lekkich, jasnych sosów.
  2. Zasmażka jasnozłota – różni się od poprzedniczki stopniem wysmażenia. Cały proces musi potrwać trochę dłużej. Nadal nie spuszczaj z niej oka, by się nie przypaliła. Tyle wystarczy, by wiedzieć, jak zrobić zasmażkę do zupy!
  3. Zasmażka ciemnozłota lub brązowa – spędza na patelni najwięcej czasu. Nie obejdzie się bez energicznego mieszania, bo chwila nieuwagi może skończyć się spalenizną zamiast pożądanego zagęszczacza do ciemnego sosu.

Czy bułka tarta może zastąpić mąkę?

Tak, ale nie w każdej potrawie! Dużo smaczniej będzie przygotować zasmażkę do sosu na bazie mąki, lecz istnieją składniki wprost stworzone dla bułki tartej. W tym momencie pewnie wiele osób widzi przed oczami letni przysmak – kalafior z bułką tartą i masełkiem. To nic innego jak zasmażka! Nie zagęszcza potrawy, lecz urozmaica jej smak. Jak zrobić zasmażkę z bułki tartej? Masło należy roztopić na patelni, dodać bułkę i chwilę podsmażyć. Pozostaje tylko wymieszać ją z ugotowanym kalafiorem.

Zasmażka w kuchni

Wiadomo już jak zrobić zasmażkę do kalafiora, więc warto wziąć na warsztat kolejne warzywo. Sposób na zasmażkę wypróbuj w przepisie na łososia z fasolką szparagową – pyszne połączenie swojskiej fasolki z elegancką rybą. Jesteś ciekaw, czy zasmażka sprawdzi się w kuchni śródziemnomorskiej? Przekonasz się o tym, przygotowując pizze z boczkiem. Pora wrócić do tradycyjnych receptur - w końcu od nich wszystko się zaczęło.

Kapusta zasmażana z boczkiem to idealne danie treningowe, by nauczyć się, jak zrobić zasmażkę do kapusty. Praktyka czyni mistrza – potrawa często będzie gościć na twoim stole! Czekasz z niecierpliwością na kolejny klasyk? Oto on – zupa fasolowa niezastąpiona w chłodne wieczory. Chodzi za tobą coś lżejszego? To musi być sos rzodkiewkowy – gwiazda dań z drobiu i ryb. Zgadnij, co jest sekretem jego znakomitej konsystencji!