Jak zrobić zasmażkę?

Zasmażka zajmuje ważne miejsce w polskich kulinariach. Choć lubimy eksperymentować z kuchniami z całego świata, zawsze z dużą ochotą i sentymentem wracamy do tradycyjnych przepisów. Przypomnijmy sobie jeden z najprostszych sposobów na zagęszczenie potraw. Jak zrobić zasmażkę z bułki tartej, a jak z mąki? Podpowiadamy!

Zasmażka bez tajemnic

Robienie zasmażki nie należy do skomplikowanych zadań. Powstaje z połączenia mąki z tłuszczem w proporcjach 1:1. Wybór tłuszczu zależy od czasu, jaki spędzi na patelni oraz od potrawy, do której zamierzasz wykorzystać zasmażkę. Do krótszego smażenia nadają się masło i margaryna, trzeba pamiętać, że mogą się one szybko spalić. Gdy czas przygotowania zasmażki będzie wynosił około 6-8 minut lepszym wyborem okażą się oleje roślinne o wyższej temperaturze dymienia. Jak zrobić zasmażkę z mąki? Pamiętaj o kilku zasadach:

  • Tłuszcz ląduje na patelni w pierwszej kolejności. Następnie dodaj mąkę.
  • Mieszania nigdy za wiele! Bez tego zasmażka w mgnieniu oka się przypali.
  • Dobrze zrobiona zasmażka konsystencją przypomina budyń i nie posiada grudek.
  • Do gorącej zasmażki należy wlewać zimny płyn (np. wywar), natomiast podgrzaną potrawę wzbogaca się zimną zasmażką. To szczególnie ważne, gdy nie jesteś pewien, jak zrobić zasmażkę do flaków i innych popisowych dań, a planujesz ważne przyjęcie.

Różne oblicza zasmażki

Wydawać by się mogło, że dwuskładnikowa zasmażka nie może już niczym zaskoczyć. Nie każdy zdaje sobie sprawę, że istnieją aż 3 typy!

  1. Zasmażka biała – z nią powinni zaprzyjaźnić się fani warzywnych dań, zastanawiający się, jak zrobić zasmażkę do marchewki z groszkiem. Mieszankę tłuszczu i mąki należy smażyć krótko i zdjąć z ognia, gdy tylko składniki połączą się w gładką masę. Odpowiednia do lekkich, jasnych sosów.
  2. Zasmażka jasnozłota – różni się od poprzedniczki stopniem wysmażenia. Cały proces musi potrwać trochę dłużej. Nadal nie spuszczaj z niej oka, by się nie przypaliła. Tyle wystarczy, by wiedzieć, jak zrobić zasmażkę do zupy!
  3. Zasmażka ciemnozłota lub brązowa – spędza na patelni najwięcej czasu. Nie obejdzie się bez energicznego mieszania, bo chwila nieuwagi może skończyć się spalenizną zamiast pożądanego zagęszczacza do ciemnego sosu.

Jak zrobić zasmażkę z bułki tartej?

Czy bułka tarta może zastąpić mąkę? Tak, ale nie w każdej potrawie! Dużo smaczniej będzie przygotować zasmażkę do sosu na bazie mąki, lecz istnieją składniki wprost stworzone dla bułki tartej. W tym momencie pewnie wiele osób widzi przed oczami letni przysmak – kalafior z bułką tartą i masełkiem. To nic innego jak zasmażka! Nie zagęszcza potrawy, lecz urozmaica jej smak. Jak zrobić zasmażkę z bułki tartej? Masło należy roztopić na patelni, dodać bułkę i chwilę podsmażyć. Pozostaje tylko wymieszać ją z ugotowanym kalafiorem.

Zasmażka w kuchni

Wiadomo już jak zrobić zasmażkę do kalafiora, więc warto wziąć na warsztat kolejne warzywo. Sposób na zasmażkę wypróbuj w przepisie na łososia z fasolką szparagową – pyszne połączenie swojskiej fasolki z elegancką rybą. Jesteś ciekaw, czy zasmażka sprawdzi się w kuchni śródziemnomorskiej? Przekonasz się o tym, przygotowując pizzę z boczkiem. Pora wrócić do tradycyjnych receptur - w końcu od nich wszystko się zaczęło.

Kapusta zasmażana z boczkiem to idealne danie treningowe, by nauczyć się, jak zrobić zasmażkę do kapusty. Praktyka czyni mistrza – potrawa często będzie gościć na twoim stole! Czekasz z niecierpliwością na kolejny klasyk? Oto on – zupa fasolowa niezastąpiona w chłodne wieczory. Chodzi za tobą coś lżejszego? To musi być sos rzodkiewkowy – gwiazda dań z drobiu i ryb. Zgadnij, co jest sekretem jego znakomitej konsystencji!