Ciasta z galaretką - przepisy ze zdjęciami: placki | Przepisy.pl | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Ciasta z galaretką

8 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasta z galaretkąCiasta z galaretką

Ciasta z galaretką są kolorowe, smaczne i dają wiele kulinarnych możliwości, dzięki którym można stworzyć efektowne i pyszne desery. Świetnie komponują się zwłaszcza ze świeżymi owocami, takim jak: truskawki, jagody, maliny, winogrona, pomarańcze i mandarynki. Dlatego też warto je przygotowywać szczególnie latem i wiosną, kiedy nie brakuje świeżych produktów. Jednak ciasta z galaretką można serwować przez cały rok, gdyż bardzo dobrze smakują i wyglądają również z owocami kandyzowanymi, suszonymi oraz z puszki. Tu szczególnie popularne są rodzynki i suszone morele, a z owoców w słodkich syropach sprawdzają się brzoskwinie, ananasy oraz mango. Wystarczy przygotować biszkopt, poukładać na nim ulubione owoce, dobrać do nich galaretkę i w ten sposób stworzyć wyśmienity, szybki deser. Galaretki dobrze komponują się także z różnego rodzaju kremami, słodkim serem oraz bitą śmietaną. Możesz przygotować ciasto w brytfannie, w najbardziej popularnej wersji, albo też np. w formie rolady. Galaretką zazwyczaj polewa się wierzch wypieków, ale może ona również stanowić jedną z wewnętrznych warstw deseru lub – pokrojona w kostkę – stać się częścią masy albo słodkiego kremu. Dostępne w sklepach galaretki mają mnóstwo smaków i kolorów, które można łączyć w tęczowe kompozycje. Warto pamiętać przy tworzeniu kolejnych barwnych warstw, by nalewać kolejne porcje galaretki po tym, jak pozostałe już dobrze zastygną. Galaretka potrzebuje trochę czasu w lodówce, dlatego deser na jej bazie trzeba przygotować odpowiednio wcześniej. Wykorzystuje się ją również do tworzenia mas. Wymieszana np. z jogurtem i owocami zamieni się w mleczno-owocową piankę i będzie bardziej spoista niż popularny krem do biszkoptu. Galaretkę można wylewać równą warstwą na ciasto z poukładanymi dodatkami, tak by tworzyła gładką, szklistą taflę, lub w mniejszej ilości, zaznaczając kształt owoców, tylko w formie ich spoiwa. Jako dekoracji do niej można użyć liści mięty, bitej śmietany nakładanej rękawem cukierniczym lub świeżych owoców. Tutaj najlepiej sprawdzą się truskawki, koniecznie pokrojone na połówki. Jeśli masz ochotę na smaczne i efektowne ciasto z galaretką, zapoznaj się z naszymi przepisami!