Przepisy na Ciasta z galaretką

27 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (27)

Lekki deser bananowy
ratingratingratingratingrating

636

difficulty

łatwe

15 min.
Lekki deser bananowy wiedzie na pokuszenie. Ta słodycz nie dość, że jest pyszna, to jeszcze łatwa...
Migdałowiec z winogronami
ratingratingratingratingrating

226

difficulty

średnie

125 min.
Ciasta owocowe piecze się głównie latem, są jednak takie przepisy, z których możesz skorzystać be...
Tort z nutellą
ratingratingratingratingrating

178

difficulty

łatwe

100 min.
Tort z nutellą to ciasto, które nie wymaga pieczenia, znakomite na miłe spotkanie w kameralnym gr...
Tort z kaszy manny z galaretką i owocami
ratingratingratingratingrating

157

difficulty

łatwe

40 min.
Kremowy tort z kaszy manny z galaretką i owocami to dobra propozycja na smaczny deser. Przyrządzi...
Kolorowy przekładaniec
ratingratingratingratingrating

182

difficulty

łatwe

60 min.
Szukasz inspiracji na efektowny i smaczny wypiek? Kolorowy przekładaniec to propozycja dla każdeg...
Placek z galaretką
ratingratingratingratingrating

90

difficulty

łatwe

60 min.
Poszukujesz prostego, ale jednocześnie efektownie prezentującego się ciasta? Zainspiruj się poniż...
Biszkopt z owocami i galaretką
ratingratingratingratingrating

84

difficulty

łatwe

70 min.
Biszkopt z owocami i galaretką to wypiek bardzo uniwersalny. Może zostać podany jako tort urodzin...
Biszkopt z truskawkami i galaretką
ratingratingratingratingrating

26

difficulty

łatwe

60 min.
Biszkopt z truskawkami i galaretką to pyszny sposób na letni deser. Wybornie będzie smakował takż...
Zielony Shrek
ratingratingratingratingrating

9

difficulty

łatwe

60 min.
Piankowiec
ratingratingratingratingrating

4

difficulty

łatwe

15 min.
tropikalna wyspa
ratingratingratingratingrating

5

difficulty

trudne

15 min.
CIASTO MIĘTOWE
ratingratingratingratingrating

2

difficulty

łatwe

60 min.
owocowa pianka
ratingratingratingratingrating

3

difficulty

łatwe

60 min.
Kolorowy przekładaniec
ratingratingratingratingrating

(-)

difficulty

łatwe

60 min.
Jagodowa tęcza
ratingratingratingratingrating

(-)

difficulty

łatwe

60 min.
Placek z galaretką
ratingratingratingratingrating

(-)

difficulty

łatwe

60 min.
Placek z galaretką
ratingratingratingratingrating

(-)

difficulty

łatwe

60 min.
Ciasto "SERENADA"
ratingratingratingratingrating

2

difficulty

łatwe

15 min.
Torcik z galaretkami
ratingratingratingratingrating

1

difficulty

łatwe

60 min.
ciasto z galaretką
ratingratingratingratingrating

2

difficulty

łatwe

30 min.
Ciasto z galaretką jest niezwykle uniwersalne, ponieważ świetnie komponuje się z wieloma różnymi...
Jagodowiec
ratingratingratingratingrating

(-)

difficulty

łatwe

60 min.
Dyskoteka
ratingratingratingratingrating

2

difficulty

łatwe

60 min.

Ciekawostki i porady

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasta z galaretkąCiasta z galaretką

Ciasta z galaretką są kolorowe, smaczne i dają wiele kulinarnych możliwości, dzięki którym można stworzyć efektowne i pyszne desery. Świetnie komponują się zwłaszcza ze świeżymi owocami, takim jak: truskawki, jagody, maliny, winogrona, pomarańcze i mandarynki. Dlatego też warto je przygotowywać szczególnie latem i wiosną, kiedy nie brakuje świeżych produktów. Jednak ciasta z galaretką można serwować przez cały rok, gdyż bardzo dobrze smakują i wyglądają również z owocami kandyzowanymi, suszonymi oraz z puszki. Tu szczególnie popularne są rodzynki i suszone morele, a z owoców w słodkich syropach sprawdzają się brzoskwinie, ananasy oraz mango. Wystarczy przygotować biszkopt, poukładać na nim ulubione owoce, dobrać do nich galaretkę i w ten sposób stworzyć wyśmienity, szybki deser. Galaretki dobrze komponują się także z różnego rodzaju kremami, słodkim serem oraz bitą śmietaną. Możesz przygotować ciasto w brytfannie, w najbardziej popularnej wersji, albo też np. w formie rolady. Galaretką zazwyczaj polewa się wierzch wypieków, ale może ona również stanowić jedną z wewnętrznych warstw deseru lub – pokrojona w kostkę – stać się częścią masy albo słodkiego kremu. Dostępne w sklepach galaretki mają mnóstwo smaków i kolorów, które można łączyć w tęczowe kompozycje. Warto pamiętać przy tworzeniu kolejnych barwnych warstw, by nalewać kolejne porcje galaretki po tym, jak pozostałe już dobrze zastygną. Galaretka potrzebuje trochę czasu w lodówce, dlatego deser na jej bazie trzeba przygotować odpowiednio wcześniej. Wykorzystuje się ją również do tworzenia mas. Wymieszana np. z jogurtem i owocami zamieni się w mleczno-owocową piankę i będzie bardziej spoista niż popularny krem do biszkoptu. Galaretkę można wylewać równą warstwą na ciasto z poukładanymi dodatkami, tak by tworzyła gładką, szklistą taflę, lub w mniejszej ilości, zaznaczając kształt owoców, tylko w formie ich spoiwa. Jako dekoracji do niej można użyć liści mięty, bitej śmietany nakładanej rękawem cukierniczym lub świeżych owoców. Tutaj najlepiej sprawdzą się truskawki, koniecznie pokrojone na połówki. Jeśli masz ochotę na smaczne i efektowne ciasto z galaretką, zapoznaj się z naszymi przepisami!