Ciasta z galaretką

27 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (27)

Lekki deser bananowy

623

łatwe

15 min.
Lekki deser bananowy wiedzie na pokuszenie. Ta słodycz nie dość, że jest pyszna, to jeszcze łatwa...
Migdałowiec z winogronami

223

średnie

125 min.
Ciasta owocowe piecze się głównie latem, są jednak takie przepisy, z których możesz skorzystać be...
Tort z nutellą

164

łatwe

100 min.
Tort z nutellą to ciasto, które nie wymaga pieczenia, znakomite na miłe spotkanie w kameralnym gr...
Tort z kaszy manny z galaretką i owocami

124

łatwe

40 min.
Kremowy tort z kaszy manny z galaretką i owocami to dobra propozycja na smaczny deser. Przyrządzi...
Kolorowy przekładaniec

172

łatwe

60 min.
Szukasz inspiracji na efektowny i smaczny wypiek? Kolorowy przekładaniec to propozycja dla każdeg...
Placek z galaretką

86

łatwe

60 min.
Poszukujesz prostego, ale jednocześnie efektownie prezentującego się ciasta? Zainspiruj się poniż...
Biszkopt z owocami i galaretką

84

łatwe

70 min.
Biszkopt z owocami i galaretką to wypiek bardzo uniwersalny. Może zostać podany jako tort urodzin...
Biszkopt z truskawkami i galaretką

26

łatwe

60 min.
Biszkopt z truskawkami i galaretką to pyszny sposób na letni deser. Wybornie będzie smakował takż...
Zielony Shrek

8

łatwe

60 min.
Piankowiec

4

łatwe

15 min.
tropikalna wyspa

4

trudne

15 min.
CIASTO MIĘTOWE

1

łatwe

60 min.
owocowa pianka

3

łatwe

60 min.
Letni torcik z owocami

(-)

łatwe

60 min.
Kolorowy przekładaniec

(-)

łatwe

60 min.
Jagodowa tęcza

(-)

łatwe

60 min.
Placek z galaretką

(-)

łatwe

60 min.
Placek z galaretką

(-)

łatwe

60 min.
Ciasto "SERENADA"

2

łatwe

15 min.
Torcik z galaretkami

1

łatwe

60 min.
ciasto z galaretką

2

łatwe

30 min.
Ciasto z galaretką jest niezwykle uniwersalne, ponieważ świetnie komponuje się z wieloma różnymi...
Jagodowiec

(-)

łatwe

60 min.
Dyskoteka

2

łatwe

60 min.

Ciekawostki i porady

W czym tkwi sekret gładkiej, wyrazistej w smaku zupy dyniowej? Istnieje na to wiele sposobów. Najpopularniejsze opisaliśmy w artykule poniżej.

Czytaj więcej

Jabłka da się przetworzyć na wiele sposobów. Konfitury, musy i soki owocowe – to wszystko przygotujesz z jesiennych zbiorów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasta z galaretkąCiasta z galaretką

Ciasta z galaretką są kolorowe, smaczne i dają wiele kulinarnych możliwości, dzięki którym można stworzyć efektowne i pyszne desery. Świetnie komponują się zwłaszcza ze świeżymi owocami, takim jak: truskawki, jagody, maliny, winogrona, pomarańcze i mandarynki. Dlatego też warto je przygotowywać szczególnie latem i wiosną, kiedy nie brakuje świeżych produktów. Jednak ciasta z galaretką można serwować przez cały rok, gdyż bardzo dobrze smakują i wyglądają również z owocami kandyzowanymi, suszonymi oraz z puszki. Tu szczególnie popularne są rodzynki i suszone morele, a z owoców w słodkich syropach sprawdzają się brzoskwinie, ananasy oraz mango. Wystarczy przygotować biszkopt, poukładać na nim ulubione owoce, dobrać do nich galaretkę i w ten sposób stworzyć wyśmienity, szybki deser. Galaretki dobrze komponują się także z różnego rodzaju kremami, słodkim serem oraz bitą śmietaną. Możesz przygotować ciasto w brytfannie, w najbardziej popularnej wersji, albo też np. w formie rolady. Galaretką zazwyczaj polewa się wierzch wypieków, ale może ona również stanowić jedną z wewnętrznych warstw deseru lub – pokrojona w kostkę – stać się częścią masy albo słodkiego kremu. Dostępne w sklepach galaretki mają mnóstwo smaków i kolorów, które można łączyć w tęczowe kompozycje. Warto pamiętać przy tworzeniu kolejnych barwnych warstw, by nalewać kolejne porcje galaretki po tym, jak pozostałe już dobrze zastygną. Galaretka potrzebuje trochę czasu w lodówce, dlatego deser na jej bazie trzeba przygotować odpowiednio wcześniej. Wykorzystuje się ją również do tworzenia mas. Wymieszana np. z jogurtem i owocami zamieni się w mleczno-owocową piankę i będzie bardziej spoista niż popularny krem do biszkoptu. Galaretkę można wylewać równą warstwą na ciasto z poukładanymi dodatkami, tak by tworzyła gładką, szklistą taflę, lub w mniejszej ilości, zaznaczając kształt owoców, tylko w formie ich spoiwa. Jako dekoracji do niej można użyć liści mięty, bitej śmietany nakładanej rękawem cukierniczym lub świeżych owoców. Tutaj najlepiej sprawdzą się truskawki, koniecznie pokrojone na połówki. Jeśli masz ochotę na smaczne i efektowne ciasto z galaretką, zapoznaj się z naszymi przepisami!