Pianka na biszkopcie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pianka na biszkopcie

Autor: Anna

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

1.5 szklanki

1.5 łyżeczki

1 szczypta

1 łyżeczka

500 mililitrów

5 sztuk

6 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Cały czas ubijając wsypywać porcjami cukier. Dodać żółtka, wymieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do piany i delikatnie wymieszać. Blachę o wymiarach 25cm/36cm wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 30 minut w 180 st C. Po upieczeniu dokładnie ostudzić.

Krok 2

Pianka: Dwie galaretki dokładnie rozpuścić w pół szklanki wody. odstawić do ostygnięcia i lekkiego stężenia. Śmietankę ubić na sztywno (można dodać cukier puder by było słodsze). Wlać tężącą galaretkę. Dokładnie razem wymieszać Wylać na biszkopt. Wstawić do lodówki do stężenia.

Krok 3

Wierzch: Trzy galaretki rozpuścić w 4 szklankach wody. odstawić do ostygnięcia i lekkiego stężenia. Gdy galaretka zacznie ściągać wylać na piankę z biszkoptem. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pianka na biszkopcie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pianka na biszkopcie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pianka na biszkopcie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pianka na biszkopcie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pianka na biszkopcie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pianka na biszkopcie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pianka na biszkopcie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pianka na biszkopcie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.

Czytaj więcej

Cukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.

Czytaj więcej