
Składniki
1 szklanka
1.5 szklanki
1.5 łyżeczki
1 szczypta
1 łyżeczka
500 mililitrów
5 sztuk
6 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Cały czas ubijając wsypywać porcjami cukier. Dodać żółtka, wymieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do piany i delikatnie wymieszać. Blachę o wymiarach 25cm/36cm wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 30 minut w 180 st C. Po upieczeniu dokładnie ostudzić.
Krok 2
Pianka: Dwie galaretki dokładnie rozpuścić w pół szklanki wody. odstawić do ostygnięcia i lekkiego stężenia. Śmietankę ubić na sztywno (można dodać cukier puder by było słodsze). Wlać tężącą galaretkę. Dokładnie razem wymieszać Wylać na biszkopt. Wstawić do lodówki do stężenia.
Krok 3
Wierzch: Trzy galaretki rozpuścić w 4 szklankach wody. odstawić do ostygnięcia i lekkiego stężenia. Gdy galaretka zacznie ściągać wylać na piankę z biszkoptem. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcej





























