Przepisy na Biszkopty z galaretką
2 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste...
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić?
Czytaj więcejBiszkopty z galaretką
Delikatny, puszysty biszkopt z owocową galaretką o różnych smakach i kolorach to połączenie, dzięki któremu powstać może wiele pysznych deserów. Wzbogać je dodatkiem świeżych owoców, bitej śmietany lub budyniowej masy – możliwości jest wiele, a te przepisy dostarczą Ci świetnych inspiracji. Na początek warto jednak poznać sprawdzone sposoby na udany biszkopt. Najczęściej będziesz potrzebować tylko kilku podstawowych składników, a więc: mąki tortowej, jajek i cukru, zwykle także kostki do pieczenia. Aby urozmaicić smak biszkoptu, możesz do niego dodać trochę drobno zmielonych orzechów lub kakao. Pamiętaj jednak, aby zmniejszyć wtedy odpowiednio ilość mąki, bo ciasto stanie się zbyt twarde. Biszkopt wstawiaj zawsze do nagrzanego już piekarnika i nie otwieraj jego drzwiczek podczas pieczenia, jeśli nie chcesz, żeby ciasto opadło. Prosty placek z galaretką przygotujesz, wylewając ją na wierzch upieczonego już biszkoptowego spodu. Galaretka musi być odrobinę stężała, aby nie wchłonęło jej ciasto. Ułóż w niej także świeże owoce, np. maliny lub jagody. Wyjątkowo smaczny wypiek powstanie, jeśli między biszkoptem a galaretką rozsmarujesz warstwę budyniowej masy. Przygotujesz ją, ucierając ugotowany na pełnotłustym mleku i przestudzony budyń malinowy z kostką do pieczenia. Inspirowane tytułowym bohaterem popularnego filmu animowanego ciasto Shrek przypadnie do gustu nie tylko najmłodszym. Użyta do przełożenia biszkoptu zielona masa zawdzięcza swój kolor sokowi zmiksowanemu z budyniem i kostką do pieczenia, a wierzch ciasta zdobi także zielona galaretka o smaku kiwi, udekorowana kawałkami tych owoców. Jeśli chcesz przyrządzić coś słodkiego w ekspresowym tempie, koniecznie wypróbuj przepis na brzoskwiniowy deser. Nie musisz piec do niego spodu, gdyż wykorzystasz gotowe okrągłe ciastka-biszkopty. Będą one zanurzone w masie, którą przygotujesz z kostki do pieczenia, galaretek brzoskwiniowych oraz brzoskwiń z puszki. Do dekoracji użyj różnokolorowych żelków. Skorzystaj z naszych przepisów na wypieki i desery z biszkoptem oraz galaretką.