Przepisy na Biszkopty z galaretką
4 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej
Biszkopty z galaretką
Delikatny, puszysty biszkopt z owocową galaretką o różnych smakach i kolorach to połączenie, dzięki któremu powstać może wiele pysznych deserów. Wzbogać je dodatkiem świeżych owoców, bitej śmietany lub budyniowej masy – możliwości jest wiele, a te przepisy dostarczą Ci świetnych inspiracji. Na początek warto jednak poznać sprawdzone sposoby na udany biszkopt. Najczęściej będziesz potrzebować tylko kilku podstawowych składników, a więc: mąki tortowej, jajek i cukru, zwykle także kostki do pieczenia. Aby urozmaicić smak biszkoptu, możesz do niego dodać trochę drobno zmielonych orzechów lub kakao. Pamiętaj jednak, aby zmniejszyć wtedy odpowiednio ilość mąki, bo ciasto stanie się zbyt twarde. Biszkopt wstawiaj zawsze do nagrzanego już piekarnika i nie otwieraj jego drzwiczek podczas pieczenia, jeśli nie chcesz, żeby ciasto opadło. Prosty placek z galaretką przygotujesz, wylewając ją na wierzch upieczonego już biszkoptowego spodu. Galaretka musi być odrobinę stężała, aby nie wchłonęło jej ciasto. Ułóż w niej także świeże owoce, np. maliny lub jagody. Wyjątkowo smaczny wypiek powstanie, jeśli między biszkoptem a galaretką rozsmarujesz warstwę budyniowej masy. Przygotujesz ją, ucierając ugotowany na pełnotłustym mleku i przestudzony budyń malinowy z kostką do pieczenia. Inspirowane tytułowym bohaterem popularnego filmu animowanego ciasto Shrek przypadnie do gustu nie tylko najmłodszym. Użyta do przełożenia biszkoptu zielona masa zawdzięcza swój kolor sokowi zmiksowanemu z budyniem i kostką do pieczenia, a wierzch ciasta zdobi także zielona galaretka o smaku kiwi, udekorowana kawałkami tych owoców. Jeśli chcesz przyrządzić coś słodkiego w ekspresowym tempie, koniecznie wypróbuj przepis na brzoskwiniowy deser. Nie musisz piec do niego spodu, gdyż wykorzystasz gotowe okrągłe ciastka-biszkopty. Będą one zanurzone w masie, którą przygotujesz z kostki do pieczenia, galaretek brzoskwiniowych oraz brzoskwiń z puszki. Do dekoracji użyj różnokolorowych żelków. Skorzystaj z naszych przepisów na wypieki i desery z biszkoptem oraz galaretką.