Lekki deser bananowy z galaretką: przepis na ciasto | Przepisy.pl pixel

Deser bananowy

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

673

heart
2095 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

4757 osób wydrukowało

Pobierz pdf

16989 osób zapisało

Udostępnij
Deser bananowy

Składniki

12 sztuk

2 sztuki

2 opakowania

500 mililitrów

200 mililitrów

4 łyżki

1 sztuka

2 łyżki

2 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Formę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy biszkopty.

Deser bananowy - Krok 1

Krok 2

Na biszkopty układamy pokrojone na kawałki banany.

Deser bananowy - Krok 2

Krok 3

Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie, dokładnie mieszamy i zostawiamy do wystudzenia. Wlewamy na spód z biszkoptów. Wkładamy do lodówki na 1-2 h do stężenia.

Deser bananowy - Krok 3

Krok 4

Śmietanę kremówkę ubijamy na puszysty krem z cukrem pudrem i łyżką soku z cytryny. Dodajemy ser mascarpone oraz rozpuszczony w odrobinie gorącej wody żelatynę. Całość mieszamy.

Deser bananowy - Krok 4

Krok 5

Powstały krem przekładamy na stężałą galaretkę. Wyrównujemy z wierzchu. Ponownie wkładamy do lodówki na min 30 min.

Deser bananowy - Krok 5
6

Opinie o przepisie

  • Krrolka

    Krrolka , 27.07.2023

    Ale galaretkę prosto na biszkopty??

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Zan

    Zan , 16.01.2022

    Po co smarować masłem jak sie kładzie papier?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Aleksandra Konkol

    Aleksandra Konkol , 29.03.2021

    Super, tylko chyba za mało galaretki... napisane zeby rozpuscic w 500ml ale mysle ze troche wiecej.... na 2 opakowania... ale takto cud miod :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aneta Aneta

    Aneta Aneta , 03.01.2021

    Szybki i smaczny deser

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Deser bananowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Deser bananowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Deser bananowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Deser bananowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Deser bananowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Deser bananowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Deser bananowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Deser bananowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Deser bananowyDeser bananowy

Banany to w wielu krajach, szczególnie egzotycznych, jeden z podstawowych składników kuchni. Wykorzystywane są nie tylko jako smaczny owoc, spożywany w formie przekąski, ale także jako dodatek do ciast oraz potraw wytrawnych. Jeśli szukacie sposobu na przygotowanie pysznego, lekkiego deseru, skorzystajcie z naszej propozycji. Wyrazisty bananowy smak oraz delikatna konsystencja ciasta z galaretką, z pewnością skradną wasze serca, a danie to na zawsze zagości w waszym słodkim menu.

Dla kogo?

Lekki deser bananowy przypadnie do gustu osobom szukającym oryginalnych pomysłów na słodkie przekąski. Przepis na ciasto spodoba się także miłośnikom wyrazistych, owocowych smaków.

Na jaką okazję?

Deser bananowy sprawdzi się zawsze! Jest idealnym pomysłem na słodkie urozmaicenie weekendowego menu.

Czy wiesz, że?

Największym producentem bananów są Indie, które w 2017 roku wprowadziły na rynek ponad 30 mln ton tych owoców.

Dla urozmaicenia:

Bananowy smak ciasta doskonale komponuje się z ananasem. Jeśli chcecie wzmocnić egzotyczny aromat deseru, podajcie go z plasterkiem świeżego ananasa.