Ciasto Biały puch: przepis na spodzie z herbatników | Przepisy.pl pixel

Biały puch

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5893

7331 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

47012 osób wydrukowało

Pobierz pdf

161938 osób zapisało

Udostępnij
Biały puch

Składniki

180 gramów

50 gramów

3 sztuki

1 łyżka

mus z białej czekolady:

120 mililitrów

25 gramów

4 sztuki

240 gramów

530 gramów

40 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1 - Przygotowanie spodu

Ciastka pokrusz dokładnie, dodaj rozpuszczone masło i wymieszaj. Tortownicę o średnicy ok 20cm wyłóż papierem do pieczenia oraz masą herbatnikową. Piecz w temperaturze 170 stopni C przez ok 10 minut.

Biały puch - Krok 1 - Przygotowanie spodu

Krok 2

Jedno żółto wymieszaj z śmietaną, posmaruj wypieczone herbatniki i piecz kolejne 2-3 minuty.

Biały puch - Krok 2

Krok 3

Namocz żelatynę. Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Zagotuj mleko i zalej żółtka energicznie mieszając. Dodaj połamaną czekoladę, odciśniętą żelatynę i wymieszaj dokładnie.

Biały puch - Krok 3

Krok 4

Śmietankę ubij na pół sztywno i połącz z masą czekoladową aż powstanie gładki mus.

Biały puch - Krok 4

Krok 5

Mus wylej na wypieczone herbatniki. Podawaj schłodzone.

Biały puch - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Odłóż trochę białej i ciemnej czekolady do dekoracji krusząc je na wierzch ciasta.

6

Opinie o przepisie

  • Wiktoria

    Wiktoria , 23.02.2021

    Cukier kryształowy można zastąpić normalnym cukrem?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Wiktoria

    Wiktoria , 23.02.2021

    Można herbatniki maślane zamienić na zwykłe herbatniki?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • MałGosia Żuchowska

    MałGosia Żuchowska , 16.12.2020

    można zastąpić zwykłą żelatyną? w jakich proporcjach

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Biały puch - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Biały puch - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Biały puch - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Biały puch - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Biały puch - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Biały puch - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Biały puch - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...

Czytaj więcej

Ciągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Biały puchBiały puch

Czy to pierwszy w tym roku śnieg? Nie, to ciasto biały puch, które prezentuje się znakomicie niezależnie od daty w kalendarzu – nawet w środku lata. Można pokusić się o stwierdzenie, że porządnie schłodzone właśnie w wakacje smakuje najlepiej. Skosztujcie deseru z nadzwyczajnie puszystym nadzieniem i kruchym spodem.

Dla kogo?

Pieczenie biszkoptów i ciast drożdżowych nie należy do Waszych ulubionych zajęć w kuchni? Prosty, herbatnikowy spód w białym puchu z pewnością dużo bardziej przypadnie Wam do gustu.

Na jaką okazję?

Biały puch z powodzeniem zastąpi torty podczas uroczystych spotkań. Przyjęcie komunijne, rocznica ślubu, a może świętujecie pojawienie się na świecie nowego członka rodziny? Biały puch to pyszny i szykowny deser.

Czy wiesz, że?

Kontrastowy, ciemny spód uzyskacie dzięki dodatkowi kakao lub użyciu kakaowych herbatników.

Dla urozmaicenia:

Ciasto ozdobicie wiórkami białej i mlecznej czekolady lub wiórkami kokosowymi.