Ciasto Biały puch przepis – Zobacz na przepisy.pl

Biały puch

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5831

7027 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

46779 osób wydrukowało

Pobierz pdf

161167 osób zapisało

Udostępnij
Biały puch

Składniki

180 gramów

50 gramów

3 sztuki

1 łyżka

mus z białej czekolady:

120 gramów

25 gramów

4 sztuki

240 gramów

530 mililitrów

40 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciastka pokrusz dokładnie, dodaj rozpuszczone masło i wymieszaj. Tortownicę o średnicy ok 20cm wyłóż papierem do pieczenia oraz masą herbatnikową. Piecz w temperaturze 170 stopni C przez ok 10 minut.

Biały puch - Krok 1

Krok 2

Jedno żółto wymieszaj z śmietaną, posmaruj wypieczone herbatniki i piecz kolejne 2-3 minuty.

Biały puch - Krok 2

Krok 3

Namocz żelatynę. Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Zagotuj mleko i zalej żółtka energicznie mieszając. Dodaj połamaną czekoladę, odciśniętą żelatynę i wymieszaj dokładnie.

Biały puch - Krok 3

Krok 4

Śmietankę ubij na pół sztywno i połącz z masą czekoladową aż powstanie gładki mus.

Biały puch - Krok 4

Krok 5

Mus wylej na wypieczone herbatniki. Podawaj schłodzone.

Biały puch - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Odłóż trochę białej i ciemnej czekolady do dekoracji krusząc je na wierzch ciasta.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Biały puch - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Biały puch - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Biały puch - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Biały puch - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Biały puch - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Biały puch - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Biały puch - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Biały puchBiały puch

Czy to pierwszy w tym roku śnieg? Nie, to ciasto biały puch, które prezentuje się znakomicie niezależnie od daty w kalendarzu – nawet w środku lata. Można pokusić się o stwierdzenie, że porządnie schłodzone właśnie w wakacje smakuje najlepiej. Skosztujcie deseru z nadzwyczajnie puszystym nadzieniem i kruchym spodem.

Dla kogo?

Pieczenie biszkoptów i ciast drożdżowych nie należy do Waszych ulubionych zajęć w kuchni? Prosty, herbatnikowy spód w białym puchu z pewnością dużo bardziej przypadnie Wam do gustu.

Na jaką okazję?

Biały puch z powodzeniem zastąpi torty podczas uroczystych spotkań. Przyjęcie komunijne, rocznica ślubu, a może świętujecie pojawienie się na świecie nowego członka rodziny? Biały puch to pyszny i szykowny deser.

Czy wiesz, że?

Kontrastowy, ciemny spód uzyskacie dzięki dodatkowi kakao lub użyciu kakaowych herbatników.

Dla urozmaicenia:

Ciasto ozdobicie wiórkami białej i mlecznej czekolady lub wiórkami kokosowymi.