Biały puch
zwany też Śnieżnym puchem

- Krok 1Przygotuj spód. Kasię rozpuść w rondelku razem z czekoladą. Wymieszaj w misce z pokruszonymi herbatnikami.
- Krok 2Masę herbatnikową wyłóż na dno tortownicy o średnicy 22 cm i lekko ugnieć. Formę odstaw do lodówki.
- Krok 3Żelatynę namocz w 1/3 szklanki zimnej, przegotowanej wody, aby napęczniała.
- Krok 4Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej razem z 100ml słodkiej śmietanki, a następnie wymieszaj z napęczniałą żelatyną. Ostudź.
- Krok 5Pozostałą, schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem i wymieszaj delikatnie z masą czekoladową.
- Krok 6Masę czekoladowo-śmietanową wyłóż na herbatnikowy spód.
- Krok 7Ciasto wstaw ponownie do lodówki, by dobrze stężało.
- Krok 8Gotowe udekoruj owocami i wiórkami czekolady.

Słodkie i efektownie prezentujące się ciasto bez pieczenia? Przekonaj się, że to możliwe i przygotuj tzw. biały puch. Jego podstawą jest lekko twardawy spód, przygotowany z herbatników. Połam i pokrusz je, a następnie połącz z czekoladą (o dowolnym smaku: białą, mleczną czy gorzką) rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Zastąpić ją możesz kakao utartym z cukrem waniliowym lub cukrem pudrem. Spójną konsystencję nada całości kostka do pieczenia. Opcjonalnie do spodu wykorzystaj także miększe od herbatników biszkopty oraz odrobinę mleka. Puszysty, słodki wierzch uzyskasz dzięki połączeniu białej czekolady i słodkiej śmietany. Przełóż go na spód przed stężeniem. Biały puch udekoruj wiórkami czekolady lub płatkami migdałów. Jako dodatek do ciasta sprawdzą się także dowolne bakalie. W sezonie wypróbuj również wariantu ze świeżymi owocami, np. połówkami winogron, słodkimi malinami lub truskawkami, kwaśnymi porzeczkami albo lekko cierpkimi wiśniami. Koniecznie wypróbuj ten przepis na biały puch. Życzymy smacznego.