• Logowanie
  • Rejestracja
  • Pobierz e-book
  • Książka kulinarna
przepisy.pl
Przepisy.pl
  • Przepisy
    • Przepisy influencerów
    • Dania i przekąski
      Dania główneDomowe przetworyDania mączneJednogarnkoweKanapkiKrokietyMakaronyNaleśnikiPizzePrzystawkiSałatki
      SosyStreet foodSurówkiZapiekankiZupy
    • Ciasta
      Babka piaskowaBezy BiszkoptyCiasta bez pieczeniaCiasta bezglutenoweCiasta czekoladoweCiasta drożdżoweCiasta francuskieCiasta parzoneCiasta ucieraneCiasta z galaretką
      Ciasta z krememCiasta z lodamiCiasta z makiemCiasta z owocamiCiasta z warzywamiCiasteczkaDla dzieciGofryKruche ciastaMuffinki i babeczkiPierniczki
      PiernikiPączki, oponki, donatySernikiTortyMoje Ciasto
    • Lody i napoje
      Ciasta z lodamiDesery lodoweKreatywne desery lodoweLody dla dzieciNapoje ciepłeNapoje zimne
    • Składniki
      OwoceWarzywaGrzybyMięsoRybyOwoce morzaJajkaNabiałMakaronKaszaRyż
      BakalieCzekolada
    • WEGE
      Dania wegańskieDania wegetariańskie
    • Diety
      Bez dodatku soli Bez laktozyDieta 1200 kaloriiDieta 1500 kaloriiDieta 2000 kaloriiDieta obniżająca cholesterol 1500 kcalDieta obniżająca cholesterol 2000 kcalZdrowe obiady
    • Okazje
      GrillHalloweenImprezaKarnawałPiknikSylwesterTłusty CzwartekUroczysta kolacjaWalentynkiWielkanocWigilia i Święta
    • Posiłek
      ŚniadaniePrzekąskiObiadKolacjaDania do pracy
    • Na skróty
      Prosty przepisPrzepisy FITSzybkie przepisyTanie daniaPrzepisy z 3 składnikówPrzepisy z 4 składnikówPrzepisy z 5 składnikówInstagram
    • Popularne
      Ulubione daniaUlubione ciastaOstatnio dodane
    • Kuchnie świata
      Kuchnia amerykańskaKuchnia bałkańskaKuchnia Bliskiego WschoduKuchnia chińskaKuchnia francuskaKuchnia fusionKuchnia greckaKuchnia gruzińskaKuchnia hiszpańskaKuchnia indyjskaKuchnia koreańska
      Kuchnia meksykańskaKuchnia niemieckaKuchnia orientalnaKuchnia polska Kuchnia Północnej AfrykiKuchnia rosyjskaKuchnia śródziemnomorskaKuchnia tajskaKuchnia tureckaKuchnia węgierskaKuchnia włoska
    • Sposób przygotowania
      BlendowanieDuszenieGotowanieGotowanie na parzeGrillowaniePieczenieSmażenie
  • CO MASZ W LODÓWCE?
  • BlogBlog
    • Magazyn
    • Porady kulinarne
    • Świat przypraw
    • Videoporady
    • Zdrowe odżywianie
  • Społeczność
  • Newsletter
Podobne
do tego przepisu
Deser z winogronami
Deser z winogronami
Sernik na kruchym spodzie
Sernik na kruchym spodzie
Tort bezowo-ajerkoniakowy
Tort bezowo-ajerkoniakowy
Tort czekoladowy
Tort czekoladowy
Deser jaglany migdałowo-truskawkowy
Deser jaglany migdałowo-truskawkowy
Mięsa i sosy ›Sałatki na Święta ›Ciasta i ciasteczka ›Sylwester ›
  • Przepisy.pl
  • Ciasta
  • Ciasta czekoladowe
  • Ciasta z białą czekoladą
  • Biały puch

Biały puch

zwany też Śnieżnym puchem

Autor: MojeCiasto
Biały puch
  • 60 minut60
  • Łatwe
  • 1 osoba1
  • bez pieczenia 
  • Tortownica o średnicy 22 cm
  • Przelicznik miar i wag
5681
Oceń przepis jako pierwszy
6130
348
WYDRUKUJ
45840 osób wydrukowało
ZAPISZ PDF
157688 osób zapisało
dla tego przepisu możesz zamówić składniki z dostawą do domu
Zamów składniki
Steruj gestem
Steruj głosem
Notatki
Składniki
Wybierz składniki i dodaj je do listy zakupów
    spód
  • herbatniki
    300 g
  • Kostka do pieczenia Kasia
    125 g
  • mleczna czekolada
    1 opak.
  • wierzch
  • biała czekolada
    3 opak.
  • śmietana 36%
    600 ml
  • cukier puder
    2 łyżki
  • żelatyna
    2 łyżki
  • wiórki czekoladowe
    1 opak.
  • DODAJ DO LISTY ZAKUPÓW
    Moja lista zakupów >
  • Wyślij składniki
    Listonic
    E-mail
    Przygotowanie
  • Krok 1
    Przygotuj spód. Kasię rozpuść w rondelku razem z czekoladą. Wymieszaj w misce z pokruszonymi herbatnikami.
  • Krok 2
    Masę herbatnikową wyłóż na dno tortownicy o średnicy 22 cm i lekko ugnieć. Formę odstaw do lodówki.
  • Krok 3
    Żelatynę namocz w 1/3 szklanki zimnej, przegotowanej wody, aby napęczniała.
  • Krok 4
    Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej razem z 100ml słodkiej śmietanki, a następnie wymieszaj z napęczniałą żelatyną. Ostudź.
  • Krok 5
    Pozostałą, schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem i wymieszaj delikatnie z masą czekoladową.
  • Krok 6
    Masę czekoladowo-śmietanową wyłóż na herbatnikowy spód.
  • Krok 7
    Ciasto wstaw ponownie do lodówki, by dobrze stężało.
  • Krok 8
    Gotowe udekoruj owocami i wiórkami czekolady.
  • WYDRUKUJ
    ZAPISZ PDF
Tagi
ciasta na zimnodesery na zimnociasta na WielkanocŚmietanaCIASTA Z BIAŁĄ CZEKOLADĄCIASTA NA WIELKANOCCiasta imieninowe i urodzinoweCIASTA BEZ PIECZENIAbez mięsaCIASTA NA ZIMNODESERY NA ZIMNOulubione ciastaFRISCOwegeCiasta i ciasteczka na SylwestraCiasta i ciasteczka na SylwestraDanie wegetariańskieCiasto czekoladoweMoje CiastoModna Kasia
REKLAMA
Więcej przepisów z tym produktemKostka do pieczenia KasiaREKLAMAKostka do pieczenia KasiaZobacz wszystkie
REKLAMA
REKLAMA
Więcej przepisów z tym produktemKostka do pieczenia KasiaREKLAMAKostka do pieczenia KasiaZobacz wszystkie
REKLAMA
Komentarze (348)
Julita Zawadzka Odpowiedz5.11.2019
super
avatar
Katarzyna NowakowskaOdpowiedz29.10.2019
Pyszne
avatar
Agata PotocznaOdpowiedz9.08.2019
Cudowne pyszne mniam
avatar
Joanna MiżdalOdpowiedz13.07.2019
Proste i przepyszne ciasto!
avatar
Justyna CzuchaOdpowiedz8.02.2019
smakuje wybornie
avatar
Margerita SzostakOdpowiedz9.01.2019
robilam niezle
avatar
Monika LaskowskaOdpowiedz30.12.2018
Świetne ciasto! Słodkie ale bardzo pyszne i łatwe w wykonaniu
avatar
Dagmara SokołowskaOdpowiedz7.11.2018
Bajka w wykonaniu i rewelacyjny w smaku ;)
avatar
Teresa ChalubinskaOdpowiedz25.10.2018
napewno dzisiaj wypróbuję ten przepis
Maria WolpiukOdpowiedz31.08.2018
Szybko się robi i jest wyborne
avatar
Alicja MajcherOdpowiedz23.08.2018
Ciekawy przepis, muszę przetestować!
avatar
Louis LaneOdpowiedz19.06.2018
no to ja spróbuję jak tu ktoś radził , zrobić spód z herbatników bez czekolady , albo zastąpie spód biszkoptami
avatar
Alicja KosińskaOdpowiedz15.06.2018
Trzy czekolady białe .za dużo.slodkie i mdłe.i czekolada na spód.ona daje ta twardość.wystarczy masło i herbatniki albo położyć same biszkopty.
avatar
Asia KasparOdpowiedz2.04.2018
1000 kalorii ale pyszny
avatar
Ewa KacakOdpowiedz2.04.2018
Ciasto pyszne, polecam.
avatar
Paweł SzkopiakOdpowiedz1.04.2018
Nie należy brać śmietanki 30% ponieważ mi się zważyła po tym jak dałem do niej masę czekoladową. Proszę o odpowiedź.
avatar
ewelina czarnyOdpowiedz26.03.2018
Spód za twardy a masa za słodka. Ale tak bez zarzutu.
avatar
Iwona KosińskaOdpowiedz18.03.2018
Zrobiony i pyszne
avatar
Iz KaOdpowiedz12.03.2018
wart grzechu!! prosty w wykonaniu.... smak niebiański
Piotr GleńOdpowiedz30.10.2017
ciasto bardzo szybkie w przygotowaniu i pyszne , polecam ze śmietanką 30 procentowa
avatar
elzbieta werechaOdpowiedz23.09.2017
Dlaczego spod wychodzi taki twardy?
Malinka3432 CherryOdpowiedz12.09.2017
Jeszcze nie robiłam ale mam nadzieję że zaskakuje moim gościom
avatar
Monika MilewskaOdpowiedz22.08.2017
podawałam polane musem z malin... ciasto zniknęło
Joanna SuszekOdpowiedz4.08.2017
Zrobilam na smietance 30% i dalam czekolade mleczna z orzechami i karmelem. Dodatkowo dodalam platki migdalow jako posypke bialej masy. Pycha!
Grzegorz PierożakOdpowiedz13.07.2017
Zrobiłem na śmietance 30% i nie było żadnej różnicy w smaku.Dałem tylko 2 białe czekolady,a na górę wiórki kokosowe.Też było pyszne,a na drugi dzień po nocy w lodówce,dół zmiękł,a masa nabrała bardziej wyrazistego smaku.Aha, zamiast mlecznej czekolady użyłem deserowej( moja ulubiona).Polecam
avatar
Paulina MaciejewskaOdpowiedz12.07.2017
czy może być śmietana 36 % ?
avatar
Mary MatOdpowiedz28.05.2017
Na śmietanie 30% jak najbardziej, wychodzi pyszne. Spód jak dla mnie w sam raz na twardość. Na spód zanim wyłożyłam masę tym razem dałam maliny i borówki i wyszło pyszne. Muszę też spróbować z wiśniami,myślę że przełamią słodycz ciasta i też będzie pyszne. Owszem jest to bomba kaloryczna ale wszystkim bardzo smakuje. A na drugi dzień mam wrażenie jeszcze nabiera smaku jak się je trzyma w lodówce. Myślę też że warto dać jakąś lepszą bialą czekolade,naprawdę to robi różnicę w smaku.
avatar
Irena SwatOdpowiedz20.05.2017
Do tej ilości ciastek - wzięłam biszkopty - dodałam 1,5 czekolady i trochę mleka, żelatynę rozpuściłam w wodzie zmieszanej z sokiem z jednej limonki, na wierzch maliny zalane galaretką malinową rozpuszczoną 2/3 wody podanej na przepisie galaretki. Zniknęło błyskawicznie ze stołu.
avatar
Jolanta WróblewskaOdpowiedz19.04.2017
Jak dla mnie stanowczo za tłuste i nie to że jestem maniaczką kalorii chociaż powinnam przy moich kształtach, ale czułam jakbym jadła słodkie masło, na szczęście innym smakowało. Myślałam żeby zrobić na śmietanie 30, ale nie wiem czy byłaby jakaś znacząca różnica no i nie wiem czy by wyszło.
avatar
Agata GrobelskaOdpowiedz17.04.2017
Ciasto nie ma nic wspólnego z nazwą. Spód twardy a masa bardzo mdła. Ładnie wygląda ale nikomu nie smakowało
Wszystkie komentarze
Zobacz również
Jakie ciasta upiec na Wielkanoc?
Jakie ciasta upiec na Wielkanoc?
8 pysznych ciast bez pieczenia
8 pysznych ciast bez pieczenia
Sernik w lipcu najlepiej smakuje na zimno
Sernik w lipcu najlepiej smakuje na zimno
12 ciast bez pieczenia
12 ciast bez pieczenia
Biały puch
avatar

Słodkie i efektownie prezentujące się ciasto bez pieczenia? Przekonaj się, że to możliwe i przygotuj tzw. biały puch. Jego podstawą jest lekko twardawy spód, przygotowany z herbatników. Połam i pokrusz je, a następnie połącz z czekoladą (o dowolnym smaku: białą, mleczną czy gorzką) rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Zastąpić ją możesz kakao utartym z cukrem waniliowym lub cukrem pudrem. Spójną konsystencję nada całości kostka do pieczenia. Opcjonalnie do spodu wykorzystaj także miększe od herbatników biszkopty oraz odrobinę mleka. Puszysty, słodki wierzch uzyskasz dzięki połączeniu białej czekolady i słodkiej śmietany. Przełóż go na spód przed stężeniem. Biały puch udekoruj wiórkami czekolady lub płatkami migdałów. Jako dodatek do ciasta sprawdzą się także dowolne bakalie. W sezonie wypróbuj również wariantu ze świeżymi owocami, np. połówkami winogron, słodkimi malinami lub truskawkami, kwaśnymi porzeczkami albo lekko cierpkimi wiśniami. Koniecznie wypróbuj ten przepis na biały puch. Życzymy smacznego.

Udanego gotowania!

Mamy więcej ciekawych przepisów. Zapisz się na newsletter, a będziemy codziennie wysyłać smaczne inspiracje.

Potwierdzam, że mam ukończone 16.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie przesłanych danych osobowych w celach związanych z funkcjonowaniem serwisu przepisy.pl.
Wyrażam zgodę na otrzymywanie od Unilever Polska Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie (02-305), al. Jerozolimskie 134 informacji handlowych drogą elektroniczną dotyczących marek spożywczych Unilever.
Oświadczam, że zapoznałem się z Regulaminem portalu Przepisy.pl i wyrażam zgodę na jego postanowienia.

1. Administratorem Twoich danych osobowych jest Unilever Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Jerozolimskie 134, 02-305 Warszawa.

2. Dane kontaktowe Inspektora Ochrony Danych Unilever:  unilever.privacy@unilever.com

3. Twoje dane osobowe, tj. imię nazwisko, adres zamieszkania, adres e-mail, ogólne dane geolokalizacyjne o miejscowości, z której łączysz się z Internetem są przetwarzane zgodnie z powszechnie obowiązującymi przepisami prawa w celach marketingowych. Cele marketingowe, w zależności od zakresu zgód, które udzielasz, obejmować mogą działania z zakresu marketingu bezpośredniego (przekazywanie Ci treści marketingowych, w tym newsletterów i ofert, zgodnych z Twoimi preferencjami oraz zarządzanie nimi w tym zakresie, zaproszeń do akcji promocyjnych, loterii i konkursów dostępnymi dla miejscowości, w której przebywasz), analizowanie Twoich preferencji, aktywności i zainteresowań w celu dopasowania i umożliwienia otrzymywania potencjalnie interesujących Cię treści i ofert (profilowanie), zarządzanie przez Unilever Polska sp. z o.o. potencjalnymi możliwościami marketingowymi i sprzedażowymi oraz realizację związanych z tym procedur wewnętrznych, a także w celu związanym z przeprowadzeniem konkursu, promocji lub loterii, tj. w celu przyjmowania zgłoszeń uczestników, ustalenia prawa danego uczestnika do uzyskania nagrody, wydania nagrody, rozpatrzenia ewentualnych reklamacji oraz wykonania niezbędnych obowiązków prawnych ciążących na organizatorze w związku z organizacją akcji.

4. Twoje dane osobowe przetwarzane są na podstawie Twojej zgody oraz prawnie uzasadnionego interesu Unilever, tj. art. 6 ust. 1 pkt. a) i f) Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) – dalej RODO oraz przepisów powszechnie obowiązujących,

5. Podanie danych osobowych jest dobrowolne, lecz niezbędne (w zależności od zakresu udzielonych przez Ciebie zgód) do uczestniczenia w działaniach marketingowych i promocyjnych oraz otrzymywania treści marketingowych (w tym newsletterów i ofert) z Unilever Polska sp. z o.o.

6. Przysługuje Ci:
a) prawo dostępu do podanych danych osobowych,
b) prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania podanych danych osobowych,
c) prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania podanych danych osobowych,
d) prawo żądania przenoszenia podanych danych osobowych,
e) prawo do cofnięcia zgody na ich przetwarzanie w dowolnym momencie, co pozostanie bez wpływu na zgodność z prawem ich przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem wg RODO,
f) oświadczenia o powyższym uczestnik może złożyć w formie pisemnej na adres:  unilever.privacy@unilever.com
g) prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego właściwego do ochrony danych osobowych, w sytuacji gdy uznasz, że Twoje dane osobowe są przetwarzane z naruszeniem przepisów,

7. Odbiorcami Twoich danych osobowych są: podmioty z grupy kapitałowej Unilever, mające prawnie uzasadniony interes w przetwarzaniu danych osobowych w ramach grupy kapitałowej dla wewnętrznych celów administracyjnych, upoważnieni pracownicy administratora i podmioty w przetwarzające dane osobowe w imieniu administratora danych osobowych, którymi mogą być dostawcy usług informatycznych, agencje marketingowe, organizatorzy akcji marketingowych i promocyjnych, loterii i konkursów oraz podmioty świadczące usługi kurierskie i pocztowe.

8. Dane osobowe będą przetwarzane przez okres niezbędny do realizacji działań marketingowych, jednak nie dłużej niż przez 2 lata, licząc od Twojej ostatniej aktywności jako zalogowany użytkownik w aplikacji przepisy.pl lub na stronie przepisy.pl lub otwarcia przez Ciebie newslettera przepisy.pl . Dane osobowe będą usuwane również w sytuacji, gdy osoba, które dane dotyczą zwróci się o ich usunięcie lub wycofa udzieloną zgodę lub po uzyskaniu informacji, że przechowywane dane są nieaktualne lub niedokładne. Dane uzyskane przy okazji akcji promocyjnych, konkursów i loterii mogą być przechowywane do czasu wygaśnięcia ewentualnych roszczeń, zaś dane osobowe laureatów będą przechowywane w okresie przewidzianym dla celów sprawozdawczości wymaganej przepisami prawa, w szczególności sprawozdawczości podatkowej.

9. Administrator oraz podmioty przetwarzające dane zobowiązują się zapewnić odpowiednie środki ochrony Twoich danych zgodnie z instrukcjami i politykami grupy Unilever oraz obowiązującymi przepisami prawa. W przypadku, gdy przetwarzanie obejmowało będzie przesyłanie danych poza obszar Europejskiego Obszaru Gospodarczego, będzie ono odbywało się z wykorzystaniem standardowych klauzul umownych zatwierdzonych przez Komisję Europejską, w celu zapewnienia odpowiedniego poziomu ochrony danych wymaganego przepisami prawa.

10. Jeśli chcesz wiedzieć więcej o tym jak wykorzystujemy Twoje dane osobowe zapoznaj się z naszą  Polityką Prywatności oraz  Polityką Plików Cookie.

Dziękujemy!

Jeśli zainteresował Cię ten przepis, oceń go

5681
Oceń przepis jako pierwszy
Dziękujemy
KnorrKasiaHellmann'sRama
Algida
Lipton
Cartedor
KontaktRegulaminPolityka prywatnościPolityka plików cookieMapa witryny
Właśnie ktoś wyświetla ten przepis:
Kaszotto z kurczakiem, grzybami leśnymi i zielonym groszkiem
  • 30 minut
  • Łatwe
  • 4 osoby