Biały puch

zwany też Śnieżnym puchem

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

5815

6439 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

46749 osób wydrukowało

Pobierz pdf

161086 osób zapisało

Udostępnij
Biały puch

Składniki

spód:

300 gramów

1 opakowanie

wierzch:

600 mililitrów

2 łyżki

2 łyżki

1 opakowanie

3 opakowania

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj spód. Kasię rozpuść w rondelku razem z czekoladą. Wymieszaj w misce z pokruszonymi herbatnikami.

Krok 2

Masę herbatnikową wyłóż na dno tortownicy o średnicy 22 cm i lekko ugnieć. Formę odstaw do lodówki.

Krok 3

Żelatynę namocz w 1/3 szklanki zimnej, przegotowanej wody, aby napęczniała.

Krok 4

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej razem z 100ml słodkiej śmietanki, a następnie wymieszaj z napęczniałą żelatyną. Ostudź.

Krok 5

Pozostałą, schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem i wymieszaj delikatnie z masą czekoladową.

Krok 6

Masę czekoladowo-śmietanową wyłóż na herbatnikowy spód.

Krok 7

Ciasto wstaw ponownie do lodówki, by dobrze stężało.

Krok 8

Gotowe udekoruj owocami i wiórkami czekolady.

355

Opinie o przepisie

  • Bartek PL

    Bartek PL

    strasznie słodkie. ale jak ktos lubi bedzie smakowac.mama moja zachwycona byla.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika  Sumińska

    Monika Sumińska

    Mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dominika Łęcka

    Dominika Łęcka

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Nawrot

    Anna Nawrot

    jestem na etapie projektowania dzięki

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Julita  Zawadzka

    Julita Zawadzka

    super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Nowakowska

    Katarzyna Nowakowska

    Pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agata Potoczna

    Agata Potoczna

    Cudowne pyszne mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Joanna Miżdal

    Joanna Miżdal

    Proste i przepyszne ciasto!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna Czucha

    Justyna Czucha

    smakuje wybornie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Margerita Szostak

    Margerita Szostak

    robilam niezle

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Laskowska

    Monika Laskowska

    Świetne ciasto! Słodkie ale bardzo pyszne i łatwe w wykonaniu

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Dagmara Sokołowska

    Dagmara Sokołowska

    Bajka w wykonaniu i rewelacyjny w smaku ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Chalubinska

    Teresa Chalubinska

    napewno dzisiaj wypróbuję ten przepis

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Wolpiuk

    Maria Wolpiuk

    Szybko się robi i jest wyborne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja Majcher

    Alicja Majcher

    Ciekawy przepis, muszę przetestować!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Louis Lane

    Louis Lane

    no to ja spróbuję jak tu ktoś radził , zrobić spód z herbatników bez czekolady , albo zastąpie spód biszkoptami

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja Kosińska

    Alicja Kosińska

    Trzy czekolady białe .za dużo.slodkie i mdłe.i czekolada na spód.ona daje ta twardość.wystarczy masło i herbatniki albo położyć same biszkopty.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Asia Kaspar

    Asia Kaspar

    1000 kalorii ale pyszny

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Kacak

    Ewa Kacak

    Ciasto pyszne, polecam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paweł Szkopiak

    Paweł Szkopiak

    Nie należy brać śmietanki 30% ponieważ mi się zważyła po tym jak dałem do niej masę czekoladową. Proszę o odpowiedź.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • ewelina czarny

    ewelina czarny

    Spód za twardy a masa za słodka. Ale tak bez zarzutu.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Kosińska

    Iwona Kosińska

    Zrobiony i pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iz Ka

    Iz Ka

    wart grzechu!! prosty w wykonaniu.... smak niebiański

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Gleń

    Piotr Gleń

    ciasto bardzo szybkie w przygotowaniu i pyszne , polecam ze śmietanką 30 procentowa

    Odpowiedz Odpowiedz
  • elzbieta werecha

    elzbieta werecha

    Dlaczego spod wychodzi taki twardy?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Malinka3432 Cherry

    Malinka3432 Cherry

    Jeszcze nie robiłam ale mam nadzieję że zaskakuje moim gościom

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Milewska

    Monika Milewska

    podawałam polane musem z malin... ciasto zniknęło

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Biały puchBiały puch

Słodkie i efektownie prezentujące się ciasto bez pieczenia? Przekonaj się, że to możliwe i przygotuj tzw. biały puch. Jego podstawą jest lekko twardawy spód, przygotowany z herbatników. Połam i pokrusz je, a następnie połącz z czekoladą (o dowolnym smaku: białą, mleczną czy gorzką) rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Zastąpić ją możesz kakao utartym z cukrem waniliowym lub cukrem pudrem. Spójną konsystencję nada całości kostka do pieczenia. Opcjonalnie do spodu wykorzystaj także miększe od herbatników biszkopty oraz odrobinę mleka. Puszysty, słodki wierzch uzyskasz dzięki połączeniu białej czekolady i słodkiej śmietany. Przełóż go na spód przed stężeniem. Biały puch udekoruj wiórkami czekolady lub płatkami migdałów. Jako dodatek do ciasta sprawdzą się także dowolne bakalie. W sezonie wypróbuj również wariantu ze świeżymi owocami, np. połówkami winogron, słodkimi malinami lub truskawkami, kwaśnymi porzeczkami albo lekko cierpkimi wiśniami. Koniecznie wypróbuj ten przepis na biały puch. Życzymy smacznego.