Biały puch

zwany też Śnieżnym puchem

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

5816

6877 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

46750 osób wydrukowało

Pobierz pdf

161087 osób zapisało

Udostępnij
Biały puch

Składniki

spód:

300 gramów

125 gramów

1 opakowanie

wierzch:

3 opakowania

600 mililitrów

2 łyżki

2 łyżki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1 - przygotowanie spodu

Przygotuj spód. Kasię rozpuść w rondelku razem z czekoladą. Wymieszaj w misce z pokruszonymi herbatnikami.

Krok 2

Masę herbatnikową wyłóż na dno tortownicy o średnicy 22 cm i lekko ugnieć. Formę odstaw do lodówki.

Krok 3

Żelatynę namocz w 1/3 szklanki zimnej, przegotowanej wody, aby napęczniała.

Krok 4

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej razem z 100ml słodkiej śmietanki, a następnie wymieszaj z napęczniałą żelatyną. Ostudź.

Krok 5

Pozostałą, schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem i wymieszaj delikatnie z masą czekoladową.

Krok 6

Masę czekoladowo-śmietanową wyłóż na herbatnikowy spód.

Krok 7

Ciasto wstaw ponownie do lodówki, by dobrze stężało.

Krok 8

Gotowe udekoruj owocami i wiórkami czekolady.

356

Opinie o przepisie

  • Marlena Dobrowolska

    Marlena Dobrowolska, 31.03.2016

    Witam wlasnie wstawilam ciasto do lodowki:) Bialy puch -to bardzo podobne ciasto co jest robione w portugalii, nazywa sie tarte de natas. Tylko troche latwiejszym sposobem jest robione. Zamiast bialej czekolady, uzywa sie 1 puszke mleka kondensowanego. Mozna uzyc zelatyny w listkach albo sposobem z tego przepisu. Mleko kondesowane mozna podgrzac w mikrofali i napeczniala zelatyne w nim rozpuscic. Ja ominelam jeszcze dodanie cukru co juz jest zbedne bo bylo za slotko:) Smietane nalezy kontrolowac nie wolno ja za moco ubic bo nam wyjdzie maslo ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mary Mat

    Mary Mat, 28.05.2017

    Na śmietanie 30% jak najbardziej, wychodzi pyszne. Spód jak dla mnie w sam raz na twardość. Na spód zanim wyłożyłam masę tym razem dałam maliny i borówki i wyszło pyszne. Muszę też spróbować z wiśniami,myślę że przełamią słodycz ciasta i też będzie pyszne. Owszem jest to bomba kaloryczna ale wszystkim bardzo smakuje. A na drugi dzień mam wrażenie jeszcze nabiera smaku jak się je trzyma w lodówce. Myślę też że warto dać jakąś lepszą bialą czekolade,naprawdę to robi różnicę w smaku.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grzegorz Pierożak

    Grzegorz Pierożak, 13.07.2017

    Zrobiłem na śmietance 30% i nie było żadnej różnicy w smaku.Dałem tylko 2 białe czekolady,a na górę wiórki kokosowe.Też było pyszne,a na drugi dzień po nocy w lodówce,dół zmiękł,a masa nabrała bardziej wyrazistego smaku.Aha, zamiast mlecznej czekolady użyłem deserowej( moja ulubiona).Polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • DjMichkaMix

    DjMichkaMix, 13.05.2020

    Zamiast białej lepsza ciemna czekolada

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bartek PL

    Bartek PL, 09.02.2020

    strasznie słodkie. ale jak ktos lubi bedzie smakowac.mama moja zachwycona byla.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika  Sumińska

    Monika Sumińska , 11.01.2020

    Mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dominika Łęcka

    Dominika Łęcka, 05.01.2020

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Nawrot

    Anna Nawrot, 22.12.2019

    jestem na etapie projektowania dzięki

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Julita  Zawadzka

    Julita Zawadzka , 05.11.2019

    super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Nowakowska

    Katarzyna Nowakowska, 29.10.2019

    Pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agata Potoczna

    Agata Potoczna, 09.08.2019

    Cudowne pyszne mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Joanna Miżdal

    Joanna Miżdal, 13.07.2019

    Proste i przepyszne ciasto!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna Czucha

    Justyna Czucha, 08.02.2019

    smakuje wybornie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Margerita Szostak

    Margerita Szostak, 09.01.2019

    robilam niezle

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Laskowska

    Monika Laskowska, 30.12.2018

    Świetne ciasto! Słodkie ale bardzo pyszne i łatwe w wykonaniu

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Dagmara Sokołowska

    Dagmara Sokołowska, 07.11.2018

    Bajka w wykonaniu i rewelacyjny w smaku ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Chalubinska

    Teresa Chalubinska, 25.10.2018

    napewno dzisiaj wypróbuję ten przepis

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Wolpiuk

    Maria Wolpiuk, 31.08.2018

    Szybko się robi i jest wyborne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja Majcher

    Alicja Majcher, 23.08.2018

    Ciekawy przepis, muszę przetestować!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Louis Lane

    Louis Lane, 19.06.2018

    no to ja spróbuję jak tu ktoś radził , zrobić spód z herbatników bez czekolady , albo zastąpie spód biszkoptami

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja Kosińska

    Alicja Kosińska, 15.06.2018

    Trzy czekolady białe .za dużo.slodkie i mdłe.i czekolada na spód.ona daje ta twardość.wystarczy masło i herbatniki albo położyć same biszkopty.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Asia Kaspar

    Asia Kaspar, 02.04.2018

    1000 kalorii ale pyszny

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Kacak

    Ewa Kacak, 02.04.2018

    Ciasto pyszne, polecam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paweł Szkopiak

    Paweł Szkopiak, 01.04.2018

    Nie należy brać śmietanki 30% ponieważ mi się zważyła po tym jak dałem do niej masę czekoladową. Proszę o odpowiedź.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • ewelina czarny

    ewelina czarny, 26.03.2018

    Spód za twardy a masa za słodka. Ale tak bez zarzutu.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Kosińska

    Iwona Kosińska, 18.03.2018

    Zrobiony i pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iz Ka

    Iz Ka, 12.03.2018

    wart grzechu!! prosty w wykonaniu.... smak niebiański

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Gleń

    Piotr Gleń, 30.10.2017

    ciasto bardzo szybkie w przygotowaniu i pyszne , polecam ze śmietanką 30 procentowa

    Odpowiedz Odpowiedz
  • elzbieta werecha

    elzbieta werecha, 23.09.2017

    Dlaczego spod wychodzi taki twardy?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Malinka3432 Cherry

    Malinka3432 Cherry, 12.09.2017

    Jeszcze nie robiłam ale mam nadzieję że zaskakuje moim gościom

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Biały puch - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Biały puch - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Biały puch - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Biały puch - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Biały puch - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Biały puch - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Biały puch - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Biały puchBiały puch

Słodkie i efektownie prezentujące się ciasto bez pieczenia? Przekonaj się, że to możliwe i przygotuj tzw. biały puch. Jego podstawą jest lekko twardawy spód, przygotowany z herbatników. Połam i pokrusz je, a następnie połącz z czekoladą (o dowolnym smaku: białą, mleczną czy gorzką) rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Zastąpić ją możesz kakao utartym z cukrem waniliowym lub cukrem pudrem. Spójną konsystencję nada całości kostka do pieczenia. Opcjonalnie do spodu wykorzystaj także miększe od herbatników biszkopty oraz odrobinę mleka. Puszysty, słodki wierzch uzyskasz dzięki połączeniu białej czekolady i słodkiej śmietany. Przełóż go na spód przed stężeniem. Biały puch udekoruj wiórkami czekolady lub płatkami migdałów. Jako dodatek do ciasta sprawdzą się także dowolne bakalie. W sezonie wypróbuj również wariantu ze świeżymi owocami, np. połówkami winogron, słodkimi malinami lub truskawkami, kwaśnymi porzeczkami albo lekko cierpkimi wiśniami. Koniecznie wypróbuj ten przepis na biały puch. Życzymy smacznego.