Ciasta z białą czekoladą - przepisy: ciastka i desery | Przepisy.pl | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Ciasta z białą czekoladą

1 przepis

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!

Czytaj więcej

Łagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasta z białą czekoladąCiasta z białą czekoladą

Mocna słodycz białej czekolady sprawia, że jest ona dość popularnym składnikiem wielu ciast oraz deserów. Czekolada dobrej jakości ma lekko mleczny smak, niektórzy producenci dodają do niej także wanilię. Jak jednak poznać jakość czekolady? Powinna zawierać w składzie miazgę kakaową – im więcej, tym lepiej. Do drobnych ciasteczek i babeczek wykorzystaj czekoladowe dropsy. Biała czekolada bardzo dobrze smakuje w połączeniu z owocami, zwłaszcza jagodami, malinami i truskawkami. Ich delikatna kwaskowatość przełamuje smak czekolady. Jeśli zastanawiasz się nad tym, do jakich wypieków będzie pasowała, użyj jej do sernika. Dzięki temu dodatkowi, masa serowa zyskuje zwartą konsystencję oraz lekko kremowy kolor. Rozdziel ją na dwie części, jedną z nich mieszając z jagodami. Spróbuj przygotować ją także z jeżynami albo świeżą żurawiną. Czekolada to popularny dodatek do słodkich muffinów. Pokrój ją na drobne kawałki i połącz z suchymi składnikami. Dodaj pokrojone truskawki albo orzechy. Jeśli nie używasz owoców, polej babeczki mocno cytrynowym lukrem. Na bazie białej czekolady przyrządzisz także krem do tortów. Roztop ją w kąpieli wodnej i połącz z kremem na bazie żółtek lub z bitą śmietaną. Pasuje również do innych ciast biszkoptowych oraz kruchych, zwłaszcza tych z dodatkiem owoców. Biała czekolada dobrze sprawdzi się jako polewa do ciast. Roztop ją w kąpieli wodnej, pilnując, by temperatura topienia czekolady nie była zbyt wysoka. Inaczej może się ona zwarzyć lub rozwarstwić, powstaną w niej też grudki. Umieść naczynie z czekoladą tak, by nie dotykało wody – powinno być ogrzewane ciepłem pary. Jeśli mimo to masa się zwarzy, dodaj do niej łyżkę gorącej wody lub mleka i zamieszaj energicznie. Przygotowując polewę razem z innymi składnikami, np. śmietanką, połącz je dopiero wtedy, gdy wszystkie osiągną temperaturę pokojową. Taką polewę wykorzystaj do dekoracji tortów albo ciast owocowych, na przykład ucieranego śliwkowego. Sprawdź nasze przepisy i znajdź nowy sposób na ciasto z białą czekoladą.