Ciasta z białą czekoladą - przepisy: ciastka i desery | Przepisy.pl | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Ciasta z białą czekoladą

1 przepis

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasta z białą czekoladąCiasta z białą czekoladą

Mocna słodycz białej czekolady sprawia, że jest ona dość popularnym składnikiem wielu ciast oraz deserów. Czekolada dobrej jakości ma lekko mleczny smak, niektórzy producenci dodają do niej także wanilię. Jak jednak poznać jakość czekolady? Powinna zawierać w składzie miazgę kakaową – im więcej, tym lepiej. Do drobnych ciasteczek i babeczek wykorzystaj czekoladowe dropsy. Biała czekolada bardzo dobrze smakuje w połączeniu z owocami, zwłaszcza jagodami, malinami i truskawkami. Ich delikatna kwaskowatość przełamuje smak czekolady. Jeśli zastanawiasz się nad tym, do jakich wypieków będzie pasowała, użyj jej do sernika. Dzięki temu dodatkowi, masa serowa zyskuje zwartą konsystencję oraz lekko kremowy kolor. Rozdziel ją na dwie części, jedną z nich mieszając z jagodami. Spróbuj przygotować ją także z jeżynami albo świeżą żurawiną. Czekolada to popularny dodatek do słodkich muffinów. Pokrój ją na drobne kawałki i połącz z suchymi składnikami. Dodaj pokrojone truskawki albo orzechy. Jeśli nie używasz owoców, polej babeczki mocno cytrynowym lukrem. Na bazie białej czekolady przyrządzisz także krem do tortów. Roztop ją w kąpieli wodnej i połącz z kremem na bazie żółtek lub z bitą śmietaną. Pasuje również do innych ciast biszkoptowych oraz kruchych, zwłaszcza tych z dodatkiem owoców. Biała czekolada dobrze sprawdzi się jako polewa do ciast. Roztop ją w kąpieli wodnej, pilnując, by temperatura topienia czekolady nie była zbyt wysoka. Inaczej może się ona zwarzyć lub rozwarstwić, powstaną w niej też grudki. Umieść naczynie z czekoladą tak, by nie dotykało wody – powinno być ogrzewane ciepłem pary. Jeśli mimo to masa się zwarzy, dodaj do niej łyżkę gorącej wody lub mleka i zamieszaj energicznie. Przygotowując polewę razem z innymi składnikami, np. śmietanką, połącz je dopiero wtedy, gdy wszystkie osiągną temperaturę pokojową. Taką polewę wykorzystaj do dekoracji tortów albo ciast owocowych, na przykład ucieranego śliwkowego. Sprawdź nasze przepisy i znajdź nowy sposób na ciasto z białą czekoladą.