Ciasto cynamonowe - odrywane: rwaniec drożdżowy | Przepisy.pl pixel

Drożdżowe ciasto cynamonowe do odrywania

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
74 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
120 min.
ilość porcji
7 os.
Drukuj

150 osób wydrukowało

Pobierz pdf

257 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

7 gramów

150 mililitrów

50 gramów

2 sztuki

50 gramów

1 szczypta

nadzienie:

80 gramów

100 gramów

3 łyżki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy drożdże, cukier oraz sól. Dokładnie mieszamy. Następnie wbijamy jajka, wlewamy roztopione i przestudzone masło oraz lekko ciepłe mleko.

Drożdżowe ciasto cynamonowe do odrywania - Krok 1

Krok 2

Ciasto wyrabiamy i formujemy z niego kulę. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 1 h do wyrośnięcia.

Drożdżowe ciasto cynamonowe do odrywania - Krok 2

Krok 3

Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 30 x 50 cm.

Drożdżowe ciasto cynamonowe do odrywania - Krok 3

Krok 4

Smarujemy go roztopionym masłem. Posypujemy cukrem oraz cynamonem.

Drożdżowe ciasto cynamonowe do odrywania - Krok 4

Krok 5

Ciasto kroimy wzdłuż krótszego boku na sześć części. Uzyskujemy wówczas 6 pasków, które układamy jeden na drugim. Następnie kroimy w poprzek na 6 kawałków.

Drożdżowe ciasto cynamonowe do odrywania - Krok 5

Krok 6

Wkładamy je bokiem do formy. Posypujemy odrobiną cukru. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C ok 35 min. Pozostawiamy do wystudzenia.

Drożdżowe ciasto cynamonowe do odrywania - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Drożdżowe ciasto cynamonowe do odrywania - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Drożdżowe ciasto cynamonowe do odrywania - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Drożdżowe ciasto cynamonowe do odrywania - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Drożdżowe ciasto cynamonowe do odrywania - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Drożdżowe ciasto cynamonowe do odrywania - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Drożdżowe ciasto cynamonowe do odrywania - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Drożdżowe ciasto cynamonowe do odrywania - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Drożdżowe ciasto cynamonowe do odrywania - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Serowe w kratkę
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Drożdżowe ciasto cynamonowe do odrywaniaDrożdżowe ciasto cynamonowe do odrywania

Trudno chyba znaleźć osobę, która nie lubi ciasta drożdżowego. Zapach roztaczający się w domu podczas pieczenia wzmaga apetyt, kusząc nawet tych, którzy na co dzień nie gustują w słodkościach. Jeśli szukacie pomysłu na urozmaicenie deserowego menu, wykorzystajcie nasz przepis na drożdżowe ciasto cynamonowe odrywane. Od klasycznego placka różni je nie tylko smak, ale także forma podania. Dzięki specjalnemu ułożeniu drożdżowca w brytfance, po upieczeniu nie trzeba ciasta kroić! Kawałki można z łatwością odrywać, co jest idealnym rozwiązaniem na rodzinne popołudniowe spotkanie przy filiżance aromatycznej kawy.

Dla kogo?

Dla każdego entuzjasty klasycznych ciast drożdżowych w nieco innym wydaniu. Przepis na cynamonowe ciasto do odrywania przypadnie do gustu także tym z was, którzy lubią w kuchni oryginalność.

Na jaką okazję?

Na co dzień, na imprezę, na świąteczny deser, jako przekąska zabierana do pracy. Drożdżowe ciasto cynamonowe do odrywania sprawdzi się zawsze, a jedynie od was zależy, kiedy je zaserwujecie.

Czy wiesz, że?

Ciasto drożdżowe swoją wyjątkową konsystencję zawdzięcza procesom fermentacyjnym, które powodują drożdże. Napowietrzają strukturę masy z mąki, co sprawia, że ciasto podwaja swoją objętość, stając się lekkie i puszyste.

Dla urozmaicenia:

Ciasto drożdżowe do odrywania doskonale smakuje samo lub serwowane z dowolną konfiturą. Świetnie w tej roli sprawdzi się dzika róża, porzeczka, agrest czy malina. W sezonie letnim doskonałym uzupełnieniem ciasta cynamonowego drożdżowego będzie gałka lodów waniliowych lub owocowego sorbetu.