Drożdżowe ciasto cynamonowe do odrywania
NOWY PRZEPIS
łatwe
257 osób zapisało

Składniki
400 gramów
7 gramów
150 mililitrów
50 gramów
2 sztuki
50 gramów
1 szczypta
nadzienie:
80 gramów
100 gramów
3 łyżki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy drożdże, cukier oraz sól. Dokładnie mieszamy. Następnie wbijamy jajka, wlewamy roztopione i przestudzone masło oraz lekko ciepłe mleko.

Krok 2
Ciasto wyrabiamy i formujemy z niego kulę. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 1 h do wyrośnięcia.

Krok 3
Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 30 x 50 cm.

Krok 4
Smarujemy go roztopionym masłem. Posypujemy cukrem oraz cynamonem.

Krok 5
Ciasto kroimy wzdłuż krótszego boku na sześć części. Uzyskujemy wówczas 6 pasków, które układamy jeden na drugim. Następnie kroimy w poprzek na 6 kawałków.

Krok 6
Wkładamy je bokiem do formy. Posypujemy odrobiną cukru. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C ok 35 min. Pozostawiamy do wystudzenia.

Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Podobne przepisy
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Drożdżowe ciasto cynamonowe do odrywania
Trudno chyba znaleźć osobę, która nie lubi ciasta drożdżowego. Zapach roztaczający się w domu podczas pieczenia wzmaga apetyt, kusząc nawet tych, którzy na co dzień nie gustują w słodkościach. Jeśli szukacie pomysłu na urozmaicenie deserowego menu, wykorzystajcie nasz przepis na drożdżowe ciasto cynamonowe odrywane. Od klasycznego placka różni je nie tylko smak, ale także forma podania. Dzięki specjalnemu ułożeniu drożdżowca w brytfance, po upieczeniu nie trzeba ciasta kroić! Kawałki można z łatwością odrywać, co jest idealnym rozwiązaniem na rodzinne popołudniowe spotkanie przy filiżance aromatycznej kawy.
Dla kogo?
Dla każdego entuzjasty klasycznych ciast drożdżowych w nieco innym wydaniu. Przepis na cynamonowe ciasto do odrywania przypadnie do gustu także tym z was, którzy lubią w kuchni oryginalność.
Na jaką okazję?
Na co dzień, na imprezę, na świąteczny deser, jako przekąska zabierana do pracy. Drożdżowe ciasto cynamonowe do odrywania sprawdzi się zawsze, a jedynie od was zależy, kiedy je zaserwujecie.
Czy wiesz, że?
Ciasto drożdżowe swoją wyjątkową konsystencję zawdzięcza procesom fermentacyjnym, które powodują drożdże. Napowietrzają strukturę masy z mąki, co sprawia, że ciasto podwaja swoją objętość, stając się lekkie i puszyste.
Dla urozmaicenia:
Ciasto drożdżowe do odrywania doskonale smakuje samo lub serwowane z dowolną konfiturą. Świetnie w tej roli sprawdzi się dzika róża, porzeczka, agrest czy malina. W sezonie letnim doskonałym uzupełnieniem ciasta cynamonowego drożdżowego będzie gałka lodów waniliowych lub owocowego sorbetu.