Ciasto cynamonowe - odrywane: rwaniec drożdżowy | Przepisy.pl pixel

Drożdżowe ciasto cynamonowe do odrywania

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

71 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
120 min.
ilość porcji
7 os.
Drukuj

143 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

253 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

7 gramów

150 mililitrów

50 gramów

2 sztuki

50 gramów

1 szczypta

nadzienie:

80 gramów

100 gramów

3 łyżki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy drożdże, cukier oraz sól. Dokładnie mieszamy. Następnie wbijamy jajka, wlewamy roztopione i przestudzone masło oraz lekko ciepłe mleko.

Drożdżowe ciasto cynamonowe do odrywania - Krok 1

Krok 2

Ciasto wyrabiamy i formujemy z niego kulę. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 1 h do wyrośnięcia.

Drożdżowe ciasto cynamonowe do odrywania - Krok 2

Krok 3

Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 30 x 50 cm.

Drożdżowe ciasto cynamonowe do odrywania - Krok 3

Krok 4

Smarujemy go roztopionym masłem. Posypujemy cukrem oraz cynamonem.

Drożdżowe ciasto cynamonowe do odrywania - Krok 4

Krok 5

Ciasto kroimy wzdłuż krótszego boku na sześć części. Uzyskujemy wówczas 6 pasków, które układamy jeden na drugim. Następnie kroimy w poprzek na 6 kawałków.

Drożdżowe ciasto cynamonowe do odrywania - Krok 5

Krok 6

Wkładamy je bokiem do formy. Posypujemy odrobiną cukru. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C ok 35 min. Pozostawiamy do wystudzenia.

Drożdżowe ciasto cynamonowe do odrywania - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Drożdżowe ciasto cynamonowe do odrywania - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Drożdżowe ciasto cynamonowe do odrywania - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Drożdżowe ciasto cynamonowe do odrywania - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Drożdżowe ciasto cynamonowe do odrywania - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Drożdżowe ciasto cynamonowe do odrywania - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Drożdżowe ciasto cynamonowe do odrywania - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Drożdżowe ciasto cynamonowe do odrywania - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Drożdżowe ciasto cynamonowe do odrywania - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!

Czytaj więcej

Łagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Drożdżowe ciasto cynamonowe do odrywaniaDrożdżowe ciasto cynamonowe do odrywania

Trudno chyba znaleźć osobę, która nie lubi ciasta drożdżowego. Zapach roztaczający się w domu podczas pieczenia wzmaga apetyt, kusząc nawet tych, którzy na co dzień nie gustują w słodkościach. Jeśli szukacie pomysłu na urozmaicenie deserowego menu, wykorzystajcie nasz przepis na drożdżowe ciasto cynamonowe odrywane. Od klasycznego placka różni je nie tylko smak, ale także forma podania. Dzięki specjalnemu ułożeniu drożdżowca w brytfance, po upieczeniu nie trzeba ciasta kroić! Kawałki można z łatwością odrywać, co jest idealnym rozwiązaniem na rodzinne popołudniowe spotkanie przy filiżance aromatycznej kawy.

Dla kogo?

Dla każdego entuzjasty klasycznych ciast drożdżowych w nieco innym wydaniu. Przepis na cynamonowe ciasto do odrywania przypadnie do gustu także tym z was, którzy lubią w kuchni oryginalność.

Na jaką okazję?

Na co dzień, na imprezę, na świąteczny deser, jako przekąska zabierana do pracy. Drożdżowe ciasto cynamonowe do odrywania sprawdzi się zawsze, a jedynie od was zależy, kiedy je zaserwujecie.

Czy wiesz, że?

Ciasto drożdżowe swoją wyjątkową konsystencję zawdzięcza procesom fermentacyjnym, które powodują drożdże. Napowietrzają strukturę masy z mąki, co sprawia, że ciasto podwaja swoją objętość, stając się lekkie i puszyste.

Dla urozmaicenia:

Ciasto drożdżowe do odrywania doskonale smakuje samo lub serwowane z dowolną konfiturą. Świetnie w tej roli sprawdzi się dzika róża, porzeczka, agrest czy malina. W sezonie letnim doskonałym uzupełnieniem ciasta cynamonowego drożdżowego będzie gałka lodów waniliowych lub owocowego sorbetu.