Drożdżowe ciasto cynamonowe do odrywania
NOWY PRZEPIS
łatwe
303 osoby zapisały

Składniki
400 gramów
7 gramów
150 mililitrów
50 gramów
2 sztuki
50 gramów
1 szczypta
nadzienie:
80 gramów
100 gramów
3 łyżki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy drożdże, cukier oraz sól. Dokładnie mieszamy. Następnie wbijamy jajka, wlewamy roztopione i przestudzone masło oraz lekko ciepłe mleko.

Krok 2
Ciasto wyrabiamy i formujemy z niego kulę. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 1 h do wyrośnięcia.

Krok 3
Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 30 x 50 cm.

Krok 4
Smarujemy go roztopionym masłem. Posypujemy cukrem oraz cynamonem.

Krok 5
Ciasto kroimy wzdłuż krótszego boku na sześć części. Uzyskujemy wówczas 6 pasków, które układamy jeden na drugim. Następnie kroimy w poprzek na 6 kawałków.

Krok 6
Wkładamy je bokiem do formy. Posypujemy odrobiną cukru. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C ok 35 min. Pozostawiamy do wystudzenia.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Podobne przepisy
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Drożdżowe ciasto cynamonowe do odrywania
Trudno chyba znaleźć osobę, która nie lubi ciasta drożdżowego. Zapach roztaczający się w domu podczas pieczenia wzmaga apetyt, kusząc nawet tych, którzy na co dzień nie gustują w słodkościach. Jeśli szukacie pomysłu na urozmaicenie deserowego menu, wykorzystajcie nasz przepis na drożdżowe ciasto cynamonowe odrywane. Od klasycznego placka różni je nie tylko smak, ale także forma podania. Dzięki specjalnemu ułożeniu drożdżowca w brytfance, po upieczeniu nie trzeba ciasta kroić! Kawałki można z łatwością odrywać, co jest idealnym rozwiązaniem na rodzinne popołudniowe spotkanie przy filiżance aromatycznej kawy.
Dla kogo?
Dla każdego entuzjasty klasycznych ciast drożdżowych w nieco innym wydaniu. Przepis na cynamonowe ciasto do odrywania przypadnie do gustu także tym z was, którzy lubią w kuchni oryginalność.
Na jaką okazję?
Na co dzień, na imprezę, na świąteczny deser, jako przekąska zabierana do pracy. Drożdżowe ciasto cynamonowe do odrywania sprawdzi się zawsze, a jedynie od was zależy, kiedy je zaserwujecie.
Czy wiesz, że?
Ciasto drożdżowe swoją wyjątkową konsystencję zawdzięcza procesom fermentacyjnym, które powodują drożdże. Napowietrzają strukturę masy z mąki, co sprawia, że ciasto podwaja swoją objętość, stając się lekkie i puszyste.
Dla urozmaicenia:
Ciasto drożdżowe do odrywania doskonale smakuje samo lub serwowane z dowolną konfiturą. Świetnie w tej roli sprawdzi się dzika róża, porzeczka, agrest czy malina. W sezonie letnim doskonałym uzupełnieniem ciasta cynamonowego drożdżowego będzie gałka lodów waniliowych lub owocowego sorbetu.






























