Mimo że eksperymenty w dziedzinie domowych deserów są bardzo mile widziane, jedno pozostaje niezmienne: czekolada, występująca w wielu przepisach na ciasta z kakao, to składnik ponadczasowy i uniwersalny, do którego zawsze warto wracać. Niezależnie od okazji! W dodatku nigdy się nie nudzi, ponieważ ciasto kakaowe przygotować można na wiele różnych sposobów.
Ciasto kakaowe dla niecierpliwych
Nawet największy pasjonat kulinariów nie zawsze jest w stanie znaleźć czas na przyrządzanie skomplikowanych specjałów, złożonych z wielu składników, których obróbka wymaga dużej uwagi. Szukasz pomysłu na szybkie ciasto kakaowe? Wypróbuj przepis na ciasto marmurkowe, którego zrobienie zajmuje zaledwie 15 minut. Co prawda trzeba doliczyć jeszcze pół godziny na jego upieczenie, ale jest to czas, który możesz poświęcić na uporządkowanie kuchni lub… relaks w ulubionym fotelu, zakończonego degustacją tego wyjątkowo prostego ciasta kakaowego.
Wypieki dla początkujących
Gdy stawiasz w kuchni swoje pierwsze kroki, nie rzucaj się od razu na głęboką wodę. Trening czyni mistrza, a proste ciasto kakaowe zachęci każdego do dalszej nauki. W końcu nie ma lepszej motywacji do próbowania kolejnych receptur, niż słodki poczęstunek, który udał się celująco. Puszysty i delikatny murzynek na zsiadłym mleku to doskonały wstęp do zgłębiania tajników sztuki cukierniczej. W dodatku deser ten należy do klasyków wśród przepisów na ciasto z kakao. Jeśli zależy ci na czymś mniej oczywistym, śmiało możesz spróbować ciasta z nutellą i pijaną śliwką. Domownicy i goście będą pod wrażeniem!
Ciasto z kakao dla tradycjonalistów
Czekoladowy akcent nie zawsze musi grać w deserze główną rolę. Tym bardziej że doskonale komponuje się z innymi uwielbianymi przez łasuchów produktami. Ciasto z kakao rozpuszczalnym może pojawić się na stołach jako popisowy sernik w cieście kakaowym. Masa twarogowa wygląda zdecydowanie ciekawiej, ale deser nadal zadowoli wszystkich smakoszów, którzy są przywiązani do klasycznych receptur i uważają, że święta bez sernika to nie święta.
Ciasta kakaowe dla fanów tropikalnych nut
Czekolada i kokos – tej kombinacji trudno się oprzeć i wie o tym każdy, kto choć raz miał okazję spróbować ciasta Bounty. Do jego zrobienia użyjesz nie tylko popularnych wiórków kokosowych, ale także napoju kokosowego, więc ciasto kakaowe zyska naprawdę niesamowity aromat. W cieście z masą kokosową też nie zabraknie wyśmienitych składników. Zadbaj o to, by w zapasach nie zabrakło budyniu, który wzbogaci krem. Z kolei do stworzenia apetycznej polewy niezbędne będą czekolada gorzka i mleczna. Wierzch ciasta z kakao udekorujesz płatkami kokosa.
Ciasta z kakao dla bardziej zaawansowanych
Niech nie zniechęca cię tytuł. Do zrobienia ciasta „Dzień Kobiet” nie potrzebujesz dyplomu poświadczającego ukończenie kursu kulinarnego, ale nie ukrywamy, że odrobina wprawy będzie przydatna i z pewnością ułatwi pracę w kuchni przy tym pysznym cieście kakaowym. Jest to jednak deser niezwykle efektowny, więc warto poświęcić mu więcej uwagi. Podobnie jest z ciastem metrowcem, które uświetni największą domową uroczystość. Wystarczy kilka prób, a jego przygotowanie, tak jak wielu innych ciast kakaowych, będzie dla ciebie dziecinnie proste!