Sernik w cieście kakaowym

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

21

9 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

705 osób wydrukowało

Pobierz pdf

365 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

10 sztuk

3 szklanki

1 łyżka

4 łyżki

1 szklanka

4 łyżki

150 gramów

1 łyżeczka

1300 gramów

70 gramów

2 łyżeczki

3 sztuki

3 łyżki

150 gramów

2 szklanki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wykonanie ciasta czekoladowego:Do miski wsypujemy mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy. Dobrze schłodzoną Kasię ścieramy na tarce o drobnych oczkach prosto do miski z mieszanką suchych składników. Rozcieramy dłońmi do chwili uzyskania jednolitej mieszaniny. Dodajemy 3 jajka, śmietanę i szybko zagniatamy ciasto.Dzielimy na 3 części, owijamy folią i wkładamy na co najmniej 2 godziny do zamrażalnika.Wykonanie masy serowej:Białka 10 jaj oddzielamy od żółtek. Rodzynki przelewamy na sitku wrzątkiem i odstawiamy do osączenia. Skórkę pomarańczową drobniutko kroimy w kosteczkę, mieszamy z rodzynkami i obtaczamy w 1 łyżce mąki pszennej. Kasię ucieramy, dodajemy 10 żółtek, cukier puder i nadal ucierając dajemy porcjami ser zmielony dwukrotnie na maszynce.Dodajemy mąkę ziemniaczaną i esencję cytrynową, dokładnie miksujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy łyżką z masą serową. Wykonanie sernika: Dwie części zmrożonego ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach wprost na dno formy ( wym. 28x40cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Obtoczone w mące pszennej bakalie dodajemy do masy serowej, delikatnie mieszamy. Masę serową wykładamy do formy, a na to ścieramy pozostałe ciasto.Sernik pieczemy ok. 1 godz. początkowo w temp. 180°c przez 15 minut, a następnie ok. 45 minut w temp. 200°C. Po upieczeniu pozostawiamy przez 10 - 15 minut w wyłączonym piekarniku.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej