Sernik w cieście kakaowym
NOWY PRZEPIS
średnie
642 osoby zapisały

Składniki
ciasto kakaowe:
500 gramów
150 gramów
150 gramów
3 sztuki
1 łyżka
40 gramów
1 łyżeczka
masa serowa:
1 kilogram
5 sztuk
150 gramów
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Masło ucieramy z cukrem pudrem.

Krok 2
Mąkę, kakao i proszek przesiewamy na stolnicę. Mieszamy składniki. Robimy wgłębienie w środku. Do środka wbijamy jajka, dodajemy jogurt i utarte masło z cukrem. Zagniatamy ciasto.

Krok 3
Ciasto dzielimy na 2 części. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. 1 część ciasta wałkujemy na prostokąt o wielkości blaszki, podsypujemy mąką. Przekładamy ciasto do blaszki.

Krok 4
Ser miksujemy z jajkami, cukrem i mąką ziemniaczaną. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Krok 5
Przelewamy masę serową na kakaowy spód ułożony w blaszce.

Krok 6
Drugą część ciasta również wałkujemy na prostokąt. Tę porcję podsypujemy większa ilością mąki – ciasto powinno być grubsze niż na spód. Następnie wycinamy z niej paski. Na masie serowej układamy paski kakaowego ciasta. Sernik pieczemy przez ok. 60 min.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sernik w cieście kakaowym
Sernik jest deserem, który pojawia się w kuchniach w najróżniejszych wcieleniach, przez co bardzo trudno jest zdecydować, które smakuje najlepiej i zasługuje na tytuł faworyta. Sernik w cieście kakaowym nie pomoże rozwiązać tego dylematu. Stanie się za to kolejnym popisowym specjałem, po który goście będą ustawiać się w długich kolejkach.
Dla kogo?
To jeden z klasycznych przepisów na sernik. Przypadnie do gustu osobom, które cenią sprawdzone i pyszne rozwiązania.
Na jaką okazję?
Sernik na kakaowym spodzie pasuje idealnie do popołudniowej filiżanki herbaty, podwieczorku w gronie znajomych i do położenia na odświętnie udekorowanym stole.
Czy wiesz, że?
Jeśli zamierzacie samodzielnie zmienić twaróg, pamiętajcie, by czynność tę powtórzyć trzykrotnie. Masa serowa będzie idealnie gładka i pomoże uzyskać fenomenalne efekty na talerzach.
Dla urozmaicenia:
Interesującym akcentem w tradycyjnym przepisie na kruchy sernik na cieście kakaowym okażą się dodane do sera rozgniecione banany.