Sernik w cieście kakaowym
NOWY PRZEPIS
średnie
634 osoby zapisały

Składniki
ciasto kakaowe:
500 gramów
150 gramów
150 gramów
3 sztuki
1 łyżka
40 gramów
1 łyżeczka
masa serowa:
1 kilogram
5 sztuk
150 gramów
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Masło ucieramy z cukrem pudrem.

Krok 2
Mąkę, kakao i proszek przesiewamy na stolnicę. Mieszamy składniki. Robimy wgłębienie w środku. Do środka wbijamy jajka, dodajemy jogurt i utarte masło z cukrem. Zagniatamy ciasto.

Krok 3
Ciasto dzielimy na 2 części. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. 1 część ciasta wałkujemy na prostokąt o wielkości blaszki, podsypujemy mąką. Przekładamy ciasto do blaszki.

Krok 4
Ser miksujemy z jajkami, cukrem i mąką ziemniaczaną. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Krok 5
Przelewamy masę serową na kakaowy spód ułożony w blaszce.

Krok 6
Drugą część ciasta również wałkujemy na prostokąt. Tę porcję podsypujemy większa ilością mąki – ciasto powinno być grubsze niż na spód. Następnie wycinamy z niej paski. Na masie serowej układamy paski kakaowego ciasta. Sernik pieczemy przez ok. 60 min.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sernik w cieście kakaowym
Sernik jest deserem, który pojawia się w kuchniach w najróżniejszych wcieleniach, przez co bardzo trudno jest zdecydować, które smakuje najlepiej i zasługuje na tytuł faworyta. Sernik w cieście kakaowym nie pomoże rozwiązać tego dylematu. Stanie się za to kolejnym popisowym specjałem, po który goście będą ustawiać się w długich kolejkach.
Dla kogo?
To jeden z klasycznych przepisów na sernik. Przypadnie do gustu osobom, które cenią sprawdzone i pyszne rozwiązania.
Na jaką okazję?
Sernik na kakaowym spodzie pasuje idealnie do popołudniowej filiżanki herbaty, podwieczorku w gronie znajomych i do położenia na odświętnie udekorowanym stole.
Czy wiesz, że?
Jeśli zamierzacie samodzielnie zmienić twaróg, pamiętajcie, by czynność tę powtórzyć trzykrotnie. Masa serowa będzie idealnie gładka i pomoże uzyskać fenomenalne efekty na talerzach.
Dla urozmaicenia:
Interesującym akcentem w tradycyjnym przepisie na kruchy sernik na cieście kakaowym okażą się dodane do sera rozgniecione banany.