Sernik z ciastem kakaowym - czekoladowy spód | Przepisy.pl pixel

Sernik w cieście kakaowym

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

24

heart
157 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

810 osób wydrukowało

Pobierz pdf

634 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto kakaowe:

500 gramów

150 gramów

150 gramów

3 sztuki

1 łyżka

40 gramów

1 łyżeczka

masa serowa:

1 kilogram

5 sztuk

150 gramów

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Masło ucieramy z cukrem pudrem.

Sernik w cieście kakaowym - Krok 1

Krok 2

Mąkę, kakao i proszek przesiewamy na stolnicę. Mieszamy składniki. Robimy wgłębienie w środku. Do środka wbijamy jajka, dodajemy jogurt i utarte masło z cukrem. Zagniatamy ciasto.

Sernik w cieście kakaowym - Krok 2

Krok 3

Ciasto dzielimy na 2 części. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. 1 część ciasta wałkujemy na prostokąt o wielkości blaszki, podsypujemy mąką. Przekładamy ciasto do blaszki.

Sernik w cieście kakaowym - Krok 3

Krok 4

Ser miksujemy z jajkami, cukrem i mąką ziemniaczaną. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Sernik w cieście kakaowym - Krok 4

Krok 5

Przelewamy masę serową na kakaowy spód ułożony w blaszce.

Sernik w cieście kakaowym - Krok 5

Krok 6

Drugą część ciasta również wałkujemy na prostokąt. Tę porcję podsypujemy większa ilością mąki – ciasto powinno być grubsze niż na spód. Następnie wycinamy z niej paski. Na masie serowej układamy paski kakaowego ciasta. Sernik pieczemy przez ok. 60 min.

Sernik w cieście kakaowym - Krok 6
1

Opinie o przepisie

  • Justyna

    Justyna , 17.06.2021

    Bardzo fajny przepis :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sernik w cieście kakaowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sernik w cieście kakaowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sernik w cieście kakaowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sernik w cieście kakaowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sernik w cieście kakaowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sernik w cieście kakaowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sernik w cieście kakaowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sernik w cieście kakaowymSernik w cieście kakaowym

Sernik jest deserem, który pojawia się w kuchniach w najróżniejszych wcieleniach, przez co bardzo trudno jest zdecydować, które smakuje najlepiej i zasługuje na tytuł faworyta. Sernik w cieście kakaowym nie pomoże rozwiązać tego dylematu. Stanie się za to kolejnym popisowym specjałem, po który goście będą ustawiać się w długich kolejkach.

Dla kogo?

To jeden z klasycznych przepisów na sernik. Przypadnie do gustu osobom, które cenią sprawdzone i pyszne rozwiązania.

Na jaką okazję?

Sernik na kakaowym spodzie pasuje idealnie do popołudniowej filiżanki herbaty, podwieczorku w gronie znajomych i do położenia na odświętnie udekorowanym stole.

Czy wiesz, że?

Jeśli zamierzacie samodzielnie zmienić twaróg, pamiętajcie, by czynność tę powtórzyć trzykrotnie. Masa serowa będzie idealnie gładka i pomoże uzyskać fenomenalne efekty na talerzach.

Dla urozmaicenia:

Interesującym akcentem w tradycyjnym przepisie na kruchy sernik na cieście kakaowym okażą się dodane do sera rozgniecione banany.