Sernik w cieście kakaowym
NOWY PRZEPIS
średnie
645 osób zapisało

Składniki
ciasto kakaowe:
500 gramów
150 gramów
150 gramów
3 sztuki
1 łyżka
40 gramów
1 łyżeczka
masa serowa:
1 kilogram
5 sztuk
150 gramów
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Masło ucieramy z cukrem pudrem.

Krok 2
Mąkę, kakao i proszek przesiewamy na stolnicę. Mieszamy składniki. Robimy wgłębienie w środku. Do środka wbijamy jajka, dodajemy jogurt i utarte masło z cukrem. Zagniatamy ciasto.

Krok 3
Ciasto dzielimy na 2 części. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. 1 część ciasta wałkujemy na prostokąt o wielkości blaszki, podsypujemy mąką. Przekładamy ciasto do blaszki.

Krok 4
Ser miksujemy z jajkami, cukrem i mąką ziemniaczaną. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Krok 5
Przelewamy masę serową na kakaowy spód ułożony w blaszce.

Krok 6
Drugą część ciasta również wałkujemy na prostokąt. Tę porcję podsypujemy większa ilością mąki – ciasto powinno być grubsze niż na spód. Następnie wycinamy z niej paski. Na masie serowej układamy paski kakaowego ciasta. Sernik pieczemy przez ok. 60 min.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Podobne przepisy
Sernik w cieście kakaowym
Sernik jest deserem, który pojawia się w kuchniach w najróżniejszych wcieleniach, przez co bardzo trudno jest zdecydować, które smakuje najlepiej i zasługuje na tytuł faworyta. Sernik w cieście kakaowym nie pomoże rozwiązać tego dylematu. Stanie się za to kolejnym popisowym specjałem, po który goście będą ustawiać się w długich kolejkach.
Dla kogo?
To jeden z klasycznych przepisów na sernik. Przypadnie do gustu osobom, które cenią sprawdzone i pyszne rozwiązania.
Na jaką okazję?
Sernik na kakaowym spodzie pasuje idealnie do popołudniowej filiżanki herbaty, podwieczorku w gronie znajomych i do położenia na odświętnie udekorowanym stole.
Czy wiesz, że?
Jeśli zamierzacie samodzielnie zmienić twaróg, pamiętajcie, by czynność tę powtórzyć trzykrotnie. Masa serowa będzie idealnie gładka i pomoże uzyskać fenomenalne efekty na talerzach.
Dla urozmaicenia:
Interesującym akcentem w tradycyjnym przepisie na kruchy sernik na cieście kakaowym okażą się dodane do sera rozgniecione banany.






























