Sernik Philadelphia z syropem cynamonowym
łatwe
87 osób zapisało

Składniki
250 gramów
250 gramów
100 gramów
5 sztuk
2 sztuki
1 łyżka
50 mililitrów
3 sztuki
syrop:
500 mililitrów
1 łyżeczka
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Namocz żelatynę. Do naczynia miksującego dodaj białka z dwóch jaj, wsyp cukier (1 łyżka), nałóż na nóż motylek i ubijaj na pianę 4 min/obr.3.5
Krok 2
Przełóż bezę do oddzielnej miski. Naczynia miksującego nie musisz myć. Dodaj żółtka, cukier, śmietankę i ubijaj 7 min/80C/obr. 4.
Krok 3
Ustaw mieszanie 1min/mieszanie -1, dodawaj powoli odciśnięte płatki żelatyny.
Krok 4
Ustaw mieszanie wsteczne -1, dodawaj powoli po łyżce ser mascarpone oraz Philadelphia i mieszaj aż wszystkie składnik się połączą i masa będzie gładka. Wylej w dowolne foremki i przełóż do lodówki.
Krok 5
Przygotuj syrop. Wszystkie składniki gotuj aż zredukujesz płyn do połowy objętości. Sernik podawaj na zimno polany syropem.

Dobra rada:
Dodaj do sernika otartą skórkę z cytryny lub limonki. Zamiast syropu możesz sernik podać z przecierem owocowym np. z truskawek lub malin.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sernik Philadelphia z syropem cynamonowym
Kremowy, rozpływający się w ustach sernik Philadelphia zwieńczony syropem cynamonowym, który idealnie uzupełnia smak ciasta. Oto patent na wyborny deser, którego nie powinno zabraknąć w żadnej kuchni. Nie macie piekarnika? Nic nie szkodzi – ten sernik bez pieczenia woli niskie temperatury, panujące w lodówkach.
Dla kogo?
Do zrobienia naszej wersji sernika z serem Philadelphia przekona się każdy, kto nie lubi spędzać dużo czasu na zakupach w poszukiwaniu wymyślnych i trudno dostępnych składników.
Na jaką okazję?
Mimo że przepis jest naprawdę prosty, sernik Philadelphia z syropem cynamonowym śmiało możecie podać na świątecznym stole. Sprawdza się zwłaszcza w upale, gdy ostatnie, na co ma się ochotę, to stanie przy rozgrzanym piekarniku – sernik na zimno z serem Philadelphia sprawdzi się wtedy znakomicie.
Czy wiesz, że?
Sernik może pochwalić się długą historią. Pierwsze jego wcielenia znane były w starożytnej Grecji. W Rzymie deser złożony był z mąki, jaj, sera oraz miodu.
Dla urozmaicenia:
Miłośnikom niebanalnych smaków polecamy posypanie serowego ciasta z syropem cynamonowym matchą, czyli zieloną, sproszkowaną herbatą.