Sernik Philadelphia z syropem cynamonowym
łatwe
87 osób zapisało

Składniki
250 gramów
250 gramów
100 gramów
5 sztuk
2 sztuki
1 łyżka
50 mililitrów
3 sztuki
syrop:
500 mililitrów
1 łyżeczka
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Namocz żelatynę. Do naczynia miksującego dodaj białka z dwóch jaj, wsyp cukier (1 łyżka), nałóż na nóż motylek i ubijaj na pianę 4 min/obr.3.5
Krok 2
Przełóż bezę do oddzielnej miski. Naczynia miksującego nie musisz myć. Dodaj żółtka, cukier, śmietankę i ubijaj 7 min/80C/obr. 4.
Krok 3
Ustaw mieszanie 1min/mieszanie -1, dodawaj powoli odciśnięte płatki żelatyny.
Krok 4
Ustaw mieszanie wsteczne -1, dodawaj powoli po łyżce ser mascarpone oraz Philadelphia i mieszaj aż wszystkie składnik się połączą i masa będzie gładka. Wylej w dowolne foremki i przełóż do lodówki.
Krok 5
Przygotuj syrop. Wszystkie składniki gotuj aż zredukujesz płyn do połowy objętości. Sernik podawaj na zimno polany syropem.

Dobra rada:
Dodaj do sernika otartą skórkę z cytryny lub limonki. Zamiast syropu możesz sernik podać z przecierem owocowym np. z truskawek lub malin.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sernik Philadelphia z syropem cynamonowym
Kremowy, rozpływający się w ustach sernik Philadelphia zwieńczony syropem cynamonowym, który idealnie uzupełnia smak ciasta. Oto patent na wyborny deser, którego nie powinno zabraknąć w żadnej kuchni. Nie macie piekarnika? Nic nie szkodzi – ten sernik bez pieczenia woli niskie temperatury, panujące w lodówkach.
Dla kogo?
Do zrobienia naszej wersji sernika z serem Philadelphia przekona się każdy, kto nie lubi spędzać dużo czasu na zakupach w poszukiwaniu wymyślnych i trudno dostępnych składników.
Na jaką okazję?
Mimo że przepis jest naprawdę prosty, sernik Philadelphia z syropem cynamonowym śmiało możecie podać na świątecznym stole. Sprawdza się zwłaszcza w upale, gdy ostatnie, na co ma się ochotę, to stanie przy rozgrzanym piekarniku – sernik na zimno z serem Philadelphia sprawdzi się wtedy znakomicie.
Czy wiesz, że?
Sernik może pochwalić się długą historią. Pierwsze jego wcielenia znane były w starożytnej Grecji. W Rzymie deser złożony był z mąki, jaj, sera oraz miodu.
Dla urozmaicenia:
Miłośnikom niebanalnych smaków polecamy posypanie serowego ciasta z syropem cynamonowym matchą, czyli zieloną, sproszkowaną herbatą.




















