Zupa szpinakowa z gałką muszkatołową i czosnkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa szpinakowa

Autor: Kasia G.

ratingratingratingratingrating

5

heart
6 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

22 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

30 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

2 sztuki

2 łyżki

3 szklanki

2 szczypty

3 szklanki

1 szczypta

1 szczypta

1 sztuka

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szpinak rozmrażamy i odciskamy z wody. Obsmażamy na maśle, dodajemy czosnek, gałkę, sól i pieprz do smaku.

Krok 2

Do gotującej się wody dodajemy Bulion na włoszczyźnie Knorr, a następnie szpinak. Gotujemy około 10 minut.

Krok 3

Do zupy dodajemy śmietankę i gotujemy kolejne 10 minut.

Krok 4

Chleb smarujemy delikatnie masłem i posypujemy kosteczką czosnkową. Podpiekamy w piekarniku kilka minut (do lekkiego zarumienienia) i podajmy od razu z zupą.

Kasia G.

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa szpinakowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa szpinakowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa szpinakowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa szpinakowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa szpinakowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa szpinakowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa szpinakowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa szpinakowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Krem z brokułów
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa szpinakowaZupa szpinakowa

Zupa szpinakowa to świetne danie na upalne dni, ponieważ możesz podawać ją w wersji letniej lub jako chłodnik. Do jej przygotowania potrzebujesz przede wszystkim dużej porcji szpinaku. Wykorzystaj mrożony lub kup na targu kilka pęczków świeżych liści. Jeśli będziesz korzystać z mrożonego, pamiętaj o tym, że należy wcześniej pozbyć się nadmiaru wody. Możesz to zrobić za pomocą smażenia na rozgrzanej patelni i powolnego odparowywania. Dodaj wtedy do niego posiekany czosnek lub drobno pokrojoną cebulę, a danie zyska bardziej wyrazisty i ostrzejszy smak. Do zupy potrzebujesz także bulionu warzywnego. Skorzystaj z gotowego lub samodzielnie go przygotuj. Wystarczy ugotować marchewkę, pietruszkę, selera i pora, które potem posłużą jako dodatek do zupy lub składnik sałatki majonezowej. Doprawiając zupę, nie zapomnij o gałce muszkatołowej oraz innych przyprawach (w tym przede wszystkim słodkiej papryce). Danie możesz serwować z białym pieczywem lub czosnkowymi grzankami. Wypróbuj ten przepis i podziel się swoją opinią!