Zupa szpinakowa

Autor: Kasia

ratingratingratingratingrating

2

6 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

18 osób wydrukowało

Pobierz pdf

28 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

2 sztuki

2 łyżki

3 szklanki

2 szczypty

3 szklanki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szpinak rozmrażamy i odciskamy z wody. Obsmażamy na maśle, dodajemy czosnek, gałkę, sól i pieprz do smaku.

Krok 2

Do gotującej się wody dodajemy Bulion na włoszczyźnie Knorr, a następnie szpinak. Gotujemy około 10 minut.

Krok 3

Do zupy dodajemy śmietankę i gotujemy kolejne 10 minut.

Krok 4

Chleb smarujemy delikatnie masłem i posypujemy kosteczką czosnkową. Podpiekamy w piekarniku kilka minut (do lekkiego zarumienienia) i podajmy od razu z zupą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa szpinakowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa szpinakowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa szpinakowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa szpinakowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa szpinakowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa szpinakowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa szpinakowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Bulion na włoszczyźnie Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Bulion na włoszczyźnie Knorr

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa szpinakowaZupa szpinakowa

Zupa szpinakowa to świetne danie na upalne dni, ponieważ możesz podawać ją w wersji letniej lub jako chłodnik. Do jej przygotowania potrzebujesz przede wszystkim dużej porcji szpinaku. Wykorzystaj mrożony lub kup na targu kilka pęczków świeżych liści. Jeśli będziesz korzystać z mrożonego, pamiętaj o tym, że należy wcześniej pozbyć się nadmiaru wody. Możesz to zrobić za pomocą smażenia na rozgrzanej patelni i powolnego odparowywania. Dodaj wtedy do niego posiekany czosnek lub drobno pokrojoną cebulę, a danie zyska bardziej wyrazisty i ostrzejszy smak. Do zupy potrzebujesz także bulionu warzywnego. Skorzystaj z gotowego lub samodzielnie go przygotuj. Wystarczy ugotować marchewkę, pietruszkę, selera i pora, które potem posłużą jako dodatek do zupy lub składnik sałatki majonezowej. Doprawiając zupę, nie zapomnij o gałce muszkatołowej oraz innych przyprawach (w tym przede wszystkim słodkiej papryce). Danie możesz serwować z białym pieczywem lub czosnkowymi grzankami. Wypróbuj ten przepis i podziel się swoją opinią!