
Składniki
500 gramów
2 sztuki
2 łyżki
3 szklanki
2 szczypty
3 szklanki
1 szczypta
1 szczypta
1 sztuka
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Szpinak rozmrażamy i odciskamy z wody. Obsmażamy na maśle, dodajemy czosnek, gałkę, sól i pieprz do smaku.
Krok 2
Do gotującej się wody dodajemy Bulion na włoszczyźnie Knorr, a następnie szpinak. Gotujemy około 10 minut.
Krok 3
Do zupy dodajemy śmietankę i gotujemy kolejne 10 minut.
Krok 4
Chleb smarujemy delikatnie masłem i posypujemy kosteczką czosnkową. Podpiekamy w piekarniku kilka minut (do lekkiego zarumienienia) i podajmy od razu z zupą.

Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa szpinakowa
Zupa szpinakowa to świetne danie na upalne dni, ponieważ możesz podawać ją w wersji letniej lub jako chłodnik. Do jej przygotowania potrzebujesz przede wszystkim dużej porcji szpinaku. Wykorzystaj mrożony lub kup na targu kilka pęczków świeżych liści. Jeśli będziesz korzystać z mrożonego, pamiętaj o tym, że należy wcześniej pozbyć się nadmiaru wody. Możesz to zrobić za pomocą smażenia na rozgrzanej patelni i powolnego odparowywania. Dodaj wtedy do niego posiekany czosnek lub drobno pokrojoną cebulę, a danie zyska bardziej wyrazisty i ostrzejszy smak. Do zupy potrzebujesz także bulionu warzywnego. Skorzystaj z gotowego lub samodzielnie go przygotuj. Wystarczy ugotować marchewkę, pietruszkę, selera i pora, które potem posłużą jako dodatek do zupy lub składnik sałatki majonezowej. Doprawiając zupę, nie zapomnij o gałce muszkatołowej oraz innych przyprawach (w tym przede wszystkim słodkiej papryce). Danie możesz serwować z białym pieczywem lub czosnkowymi grzankami. Wypróbuj ten przepis i podziel się swoją opinią!