Zupa szpinakowa z gałką muszkatołową i czosnkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa szpinakowa

Autor: Kasia G.

ratingratingratingratingrating

5

heart
6 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

22 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

30 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

2 sztuki

2 łyżki

3 szklanki

2 szczypty

3 szklanki

1 szczypta

1 szczypta

1 sztuka

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szpinak rozmrażamy i odciskamy z wody. Obsmażamy na maśle, dodajemy czosnek, gałkę, sól i pieprz do smaku.

Krok 2

Do gotującej się wody dodajemy Bulion na włoszczyźnie Knorr, a następnie szpinak. Gotujemy około 10 minut.

Krok 3

Do zupy dodajemy śmietankę i gotujemy kolejne 10 minut.

Krok 4

Chleb smarujemy delikatnie masłem i posypujemy kosteczką czosnkową. Podpiekamy w piekarniku kilka minut (do lekkiego zarumienienia) i podajmy od razu z zupą.

Kasia G.

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa szpinakowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa szpinakowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa szpinakowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa szpinakowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa szpinakowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa szpinakowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa szpinakowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa szpinakowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Zupa fasolowa
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

średnie

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa szpinakowaZupa szpinakowa

Zupa szpinakowa to świetne danie na upalne dni, ponieważ możesz podawać ją w wersji letniej lub jako chłodnik. Do jej przygotowania potrzebujesz przede wszystkim dużej porcji szpinaku. Wykorzystaj mrożony lub kup na targu kilka pęczków świeżych liści. Jeśli będziesz korzystać z mrożonego, pamiętaj o tym, że należy wcześniej pozbyć się nadmiaru wody. Możesz to zrobić za pomocą smażenia na rozgrzanej patelni i powolnego odparowywania. Dodaj wtedy do niego posiekany czosnek lub drobno pokrojoną cebulę, a danie zyska bardziej wyrazisty i ostrzejszy smak. Do zupy potrzebujesz także bulionu warzywnego. Skorzystaj z gotowego lub samodzielnie go przygotuj. Wystarczy ugotować marchewkę, pietruszkę, selera i pora, które potem posłużą jako dodatek do zupy lub składnik sałatki majonezowej. Doprawiając zupę, nie zapomnij o gałce muszkatołowej oraz innych przyprawach (w tym przede wszystkim słodkiej papryce). Danie możesz serwować z białym pieczywem lub czosnkowymi grzankami. Wypróbuj ten przepis i podziel się swoją opinią!