Aksamitna zupa z bobu ze szparagową nutą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Aksamitna zupa z bobu ze szparagową nutą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

18

653 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

217 osób wydrukowało

Pobierz pdf

430 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

400 gramów

1.5 litra

1 sztuka

5 łyżek

20 mililitrów

1 szczypta

40 gramów

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozpuść kostki Rosołu z kury z pietruszką i lubczykiem Knorr w 1,5 litra wrzącej wody.

Aksamitna zupa z bobu ze szparagową nutą - Krok 1

Krok 2

Umyj, osusz i pokrój sałatę w paski. Umyj i odsącz zieloną fasolkę szparagową.

Aksamitna zupa z bobu ze szparagową nutą - Krok 2

Krok 3

Na średnim ogniu rozpuść masło w garnku z grubym dnem. Podsmaż w nim sałatę przez około 3 minuty. Należy pamiętać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa. Wlej bulion i zagotuj. Dodaj bób i 2/3 fasolki. Zagotuj całość i kontynuuj gotowanie przez około 20 minut.

Aksamitna zupa z bobu ze szparagową nutą - Krok 3

Krok 4

Ugotuj w tym czasie 1/3 fasolki, uważając, by jej nie rozgotować. Wyjmij kilka ziaren bobu do dekoracji (kiedy bób z fasolką i sałatą są miękkie).

Aksamitna zupa z bobu ze szparagową nutą - Krok 4

Krok 5

Resztę zmiksuj, ale nie zbyt mocno, by zupa miała bardziej wiejski charakter. Dodaj śmietankę, dopraw pieprzem i solą do smaku (jeśli uznasz to za konieczne).

Aksamitna zupa z bobu ze szparagową nutą - Krok 5

Krok 6

Dodaj szczyptę gałki muszkatołowej. Wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez około 2 minuty. Podawaj z fasolką oraz kilkoma ziarnami bobu na wierzchu.

Aksamitna zupa z bobu ze szparagową nutą - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Nie gotuj bobu dłużej niż przez 15 minut – inaczej straci on swoje wartości odżywcze i wyjątkowy smak.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Aksamitna zupa z bobu ze szparagową nutą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Aksamitna zupa z bobu ze szparagową nutą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Aksamitna zupa z bobu ze szparagową nutą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Aksamitna zupa z bobu ze szparagową nutą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Aksamitna zupa z bobu ze szparagową nutą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Aksamitna zupa z bobu ze szparagową nutą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Aksamitna zupa z bobu ze szparagową nutą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Aksamitna zupa z bobu ze szparagową nutą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.

Czytaj więcej

Bez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Aksamitna zupa z bobu ze szparagową nutąAksamitna zupa z bobu ze szparagową nutą

Bób i zielona fasolka szparagowa to znakomity duet – przekonasz się o tym, wykorzystując powyższy przepis na aksamitną zupę. Na początek przygotuj rosół z kury z pietruszką i lubczykiem – ziołowa nuta świetnie podkreśli smak zielonych warzyw. Sporo czasu zaoszczędzisz, wykorzystując kostkę rosołową. Na średnim ogniu podsmaż krótko pokrojoną w paski sałatę. Do garnka przelej przygotowany wcześniej gorący bulion, a następnie dodaj bób i 2/3 fasolki szparagowej. Całość doprowadź do wrzenia, a potem gotuj do momentu, kiedy wszystkie składniki będą miękkie. Następnie przez krótką chwilę zmiksuj zawartość garnka – ważne jest, aby całość miała niejednolitą konsystencję. Smak zupy podkreśli niewielka ilość słodkiej śmietanki, podstawowe przyprawy oraz szczypta gałki muszkatołowej. Gotową potrawę udekoruj całymi ziarnami bobu i pozostałą fasolką, ugotowaną w osobnym naczyniu. Sprawdzi się na obiad lub jako ciepła kolacja. Jako dodatek podaj pajdę wiejskiego chleba. Pamiętaj, że cenimy Twoją opinię – podziel się nią w komentarzu.