Aksamitna zupa z bobu ze szparagową nutą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Aksamitna zupa z bobu ze szparagową nutą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

18

heart
663 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

224 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

452 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

400 gramów

1.5 litra

1 sztuka

200 gramów

20 mililitrów

1 szczypta

40 gramów

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozpuść kostki Rosołu z kury z pietruszką i lubczykiem Knorr w 1,5 litra wrzącej wody.

Aksamitna zupa z bobu ze szparagową nutą - Krok 1

Krok 2

Umyj, osusz i pokrój sałatę w paski. Umyj i odsącz zieloną fasolkę szparagową.

Aksamitna zupa z bobu ze szparagową nutą - Krok 2

Krok 3

Na średnim ogniu rozpuść masło w garnku z grubym dnem. Podsmaż w nim sałatę przez około 3 minuty. Należy pamiętać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa. Wlej bulion i zagotuj. Dodaj bób i 2/3 fasolki. Zagotuj całość i kontynuuj gotowanie przez około 20 minut.

Aksamitna zupa z bobu ze szparagową nutą - Krok 3

Krok 4

Ugotuj w tym czasie 1/3 fasolki, uważając, by jej nie rozgotować. Wyjmij kilka ziaren bobu do dekoracji (kiedy bób z fasolką i sałatą są miękkie).

Aksamitna zupa z bobu ze szparagową nutą - Krok 4

Krok 5

Resztę zmiksuj, ale nie zbyt mocno, by zupa miała bardziej wiejski charakter. Dodaj śmietankę, dopraw pieprzem i solą do smaku (jeśli uznasz to za konieczne).

Aksamitna zupa z bobu ze szparagową nutą - Krok 5

Krok 6

Dodaj szczyptę gałki muszkatołowej. Wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez około 2 minuty. Podawaj z fasolką oraz kilkoma ziarnami bobu na wierzchu.

Aksamitna zupa z bobu ze szparagową nutą - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Nie gotuj bobu dłużej niż przez 15 minut – inaczej straci on swoje wartości odżywcze i wyjątkowy smak.

2

Opinie o przepisie

  • alelka

    alelka , 17.07.2024

    Chyba kiepskie tłumaczenie, bo i na zdjęciach i bardziej pasują szparagi a nie fasolka szparagowa.

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Aksamitna zupa z bobu ze szparagową nutą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Aksamitna zupa z bobu ze szparagową nutą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Aksamitna zupa z bobu ze szparagową nutą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Aksamitna zupa z bobu ze szparagową nutą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Aksamitna zupa z bobu ze szparagową nutą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Aksamitna zupa z bobu ze szparagową nutą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Aksamitna zupa z bobu ze szparagową nutą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Aksamitna zupa z bobu ze szparagową nutą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Aksamitna zupa z bobu ze szparagową nutąAksamitna zupa z bobu ze szparagową nutą

Bób i zielona fasolka szparagowa to znakomity duet – przekonasz się o tym, wykorzystując powyższy przepis na aksamitną zupę. Na początek przygotuj rosół z kury z pietruszką i lubczykiem – ziołowa nuta świetnie podkreśli smak zielonych warzyw. Sporo czasu zaoszczędzisz, wykorzystując kostkę rosołową. Na średnim ogniu podsmaż krótko pokrojoną w paski sałatę. Do garnka przelej przygotowany wcześniej gorący bulion, a następnie dodaj bób i 2/3 fasolki szparagowej. Całość doprowadź do wrzenia, a potem gotuj do momentu, kiedy wszystkie składniki będą miękkie. Następnie przez krótką chwilę zmiksuj zawartość garnka – ważne jest, aby całość miała niejednolitą konsystencję. Smak zupy podkreśli niewielka ilość słodkiej śmietanki, podstawowe przyprawy oraz szczypta gałki muszkatołowej. Gotową potrawę udekoruj całymi ziarnami bobu i pozostałą fasolką, ugotowaną w osobnym naczyniu. Sprawdzi się na obiad lub jako ciepła kolacja. Jako dodatek podaj pajdę wiejskiego chleba. Pamiętaj, że cenimy Twoją opinię – podziel się nią w komentarzu.