Rolada szpinakowa z łososiem video przepis - Zobacz na przepisy.pl pixel

Rolada szpinakowa z łososiem - VIDEO

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

481

965 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

4872 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

10017 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

500 gramów

3 łyżki

2 sztuki

1 sztuka

3 łyżki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

500 gramów

300 gramów

3 łyżki

700 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Oddziel żółtka jaj od białek. Posiekaj drobno czosnek i szalotkę. Odciśnij rozmrożony szpinak.

Rolada szpinakowa z łososiem - VIDEO - Krok 1

Krok 2

W garnku na rozgrzanej oliwie zeszklij czosnek i szalotkę, dodaj szpinak i smaż wszystko razem przez chwilę. Dopraw chili, gałką muszkatową oraz solą do smaku. Szpinak odstaw na chwilę, aby nieco przestygł, połącz go z żółtkami oraz mąką, dokładnie zmiksuj w kielichu blendera.

Rolada szpinakowa z łososiem - VIDEO - Krok 2

Krok 3

Białka ubij na pianę i połącz z masą szpinakową.

Rolada szpinakowa z łososiem - VIDEO - Krok 3

Krok 4

Zielone ciasto wylej na dużą blachę z piekarnika wyłożoną pergaminem – warstwa nie powinna być grubsza niż 1 centymetr. Ciasto piecz przez 20 minut w nagrzanym do 200 °C piekarniku. Z jeszcze gorącego ciasta odklej pergamin. Ciasto przykryj czystą ściereczką i zroluj. Paprykę zgrilluj, obierz ze skóry i pokrój na kawałki.

Rolada szpinakowa z łososiem - VIDEO - Krok 4

Krok 5

Serki razem z chrzanem utrzyj mikserem na puszystą masę. Rozsmaruj ją na powierzchni rozłożonego na powrót ciasta, następnie rozłóż plastry łososia i papryki.   Wszystko razem zwiń ponownie w ścierkę i odstaw do lodówki na co najmniej 6 godzin. Po tym czasie roladę pokrój w grube plastry i podawaj z sosem.

Rolada szpinakowa z łososiem - VIDEO - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

9

Opinie o przepisie

  • Ewa Szymankiewicz

    Ewa Szymankiewicz , 24.12.2019

    Super,wypiek smakował nawet wybrednym.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Kłosowska

    Anna Kłosowska , 23.12.2019

    Rolada wyśmienita. Polecam!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Stangreciak

    Anna Stangreciak , 04.12.2018

    Jaki wymiar blachy powinien być do takiej ilości składników ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Nestii Norht

    Nestii Norht , 26.05.2018

    Moje ulubione danie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Tempczyk

    Halina Tempczyk , 25.03.2018

    Wszystkim bardzo smakowala Super

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rolada szpinakowa z łososiem - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rolada szpinakowa z łososiem - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rolada szpinakowa z łososiem - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rolada szpinakowa z łososiem - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rolada szpinakowa z łososiem - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rolada szpinakowa z łososiem - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rolada szpinakowa z łososiem - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Rolada szpinakowa z łososiem - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Rolada szpinakowa z łososiem - VIDEORolada szpinakowa z łososiem - VIDEO

Ze względu na swój intensywnie zielony kolor przywołuje skojarzenie z nadchodzącą wiosną. Wraz z pierwszymi promieniami słońca powitaj roladę szpinakową z łososiem z sosem cytrynowo-koperkowym! Połączenie wędzonej ryby i pikantnego chrzanu z dodatkiem kremowego serka przynosi prawdziwie wyszukany smak. Skusisz się?

Dla kogo? Dla wielbicieli wszelkiego rodzaju przekąsek, lubiących najbardziej te domowe i własnoręcznie przyrządzone! Uwaga! Miej w zapasie dokładkę! Tym przysmakiem sprawisz przyjemność wszystkim swoim domownikom.

Na jaką okazję? Rolada szpinakowa z łososiem świetnie sprawdzi się jako przystawka podczas różnych uroczystości, ale nie tylko - to także propozycja na pożywną przekąskę do pracy czy szkoły. To co, rolujemy?

Dla urozmaicenia: Aby podkreślić smak szpinaku, dodaj szczyptę gałki muszkatołowej. Jeśli jeszcze nie zagościła na stałe w Twojej kuchni, czas to zmienić. To prawdziwy sprzymierzeniec w walce z mało wyrazistymi produktami.

Czy wiesz, że? Aby wszystkie produkty połączyły się ze sobą, roladę należy odstawić do lodówki na około 6 godzin. Test na cierpliwość dla prawdziwych smakoszy! Jedno jest pewne – jej smak zrekompensuje ci czekanie!

Oto kompozycja, która na długo zapada w pamięć!