Rolada szpinakowa z łososiem - VIDEO
łatwe
11113 osób zapisało
Składniki
6 sztuk
500 gramów
3 łyżki
2 sztuki
1 sztuka
3 łyżki
1 łyżka
1 łyżeczka
500 gramów
300 gramów
3 łyżki
700 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Oddziel żółtka jaj od białek. Posiekaj drobno czosnek i szalotkę. Odciśnij rozmrożony szpinak.

Krok 2
W garnku na rozgrzanej oliwie zeszklij czosnek i szalotkę, dodaj szpinak i smaż wszystko razem przez chwilę. Dopraw , gałką muszkatową oraz przyprawą knorr pikantną grubo mieloną. Szpinak odstaw na chwilę, aby nieco przestygł, połącz go z żółtkami oraz mąką, dokładnie zmiksuj w kielichu blendera.

Krok 3
Białka ubij na pianę i połącz z masą szpinakową.

Krok 4
Zielone ciasto wylej na dużą blachę z piekarnika wyłożoną pergaminem – warstwa nie powinna być grubsza niż 1 centymetr. Ciasto piecz przez 20 minut w nagrzanym do 200 °C piekarniku. Z jeszcze gorącego ciasta odklej pergamin. Ciasto przykryj czystą ściereczką i zroluj. Paprykę zgrilluj, obierz ze skóry i pokrój na kawałki.

Krok 5
Serki razem z chrzanem utrzyj mikserem na puszystą masę. Rozsmaruj ją na powierzchni rozłożonego na powrót ciasta, następnie rozłóż plastry łososia i papryki. Wszystko razem zwiń ponownie w ścierkę i odstaw do lodówki na co najmniej 6 godzin. Po tym czasie roladę pokrój w grube plastry i podawaj z sosem.


Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa pikantna grubo mielona Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuWyrazisty smak i aromat sprawiają, że stają się przysmakiem nie tylko zapalonych grzybiarzy. Warto znaleźć miejsce wśród domowych przetworów dla przynajmniej kilku słoiczków.
Czytaj więcejBez problemu znajdziemy je w sklepach, lecz ich smak nie może równać się z walorami owoców, które przygotujemy samodzielnie. Jak suszyć śliwki? Dziś poruszymy temat suszenia śliwek w piekarniku oraz w suszarce.
Czytaj więcejInne przepisy
Rolada szpinakowa z łososiem - VIDEO
Ze względu na swój intensywnie zielony kolor przywołuje skojarzenie z nadchodzącą wiosną. Wraz z pierwszymi promieniami słońca powitaj roladę szpinakową z łososiem z sosem cytrynowo-koperkowym! Połączenie wędzonej ryby i pikantnego chrzanu z dodatkiem kremowego serka przynosi prawdziwie wyszukany smak. Skusisz się?
Dla kogo? Dla wielbicieli wszelkiego rodzaju przekąsek, lubiących najbardziej te domowe i własnoręcznie przyrządzone! Uwaga! Miej w zapasie dokładkę! Tym przysmakiem sprawisz przyjemność wszystkim swoim domownikom.
Na jaką okazję? Rolada szpinakowa z łososiem świetnie sprawdzi się jako przystawka podczas różnych uroczystości, ale nie tylko - to także propozycja na pożywną przekąskę do pracy czy szkoły. To co, rolujemy?
Dla urozmaicenia: Aby podkreślić smak szpinaku, dodaj szczyptę gałki muszkatołowej. Jeśli jeszcze nie zagościła na stałe w Twojej kuchni, czas to zmienić. To prawdziwy sprzymierzeniec w walce z mało wyrazistymi produktami.
Czy wiesz, że? Aby wszystkie produkty połączyły się ze sobą, roladę należy odstawić do lodówki na około 6 godzin. Test na cierpliwość dla prawdziwych smakoszy! Jedno jest pewne – jej smak zrekompensuje ci czekanie!
Oto kompozycja, która na długo zapada w pamięć!