Rolada szpinakowa z łososiem video przepis - Zobacz na przepisy.pl

Rolada szpinakowa z łososiem - VIDEO

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

478

903 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

4788 osób wydrukowało

Pobierz pdf

9807 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

500 gramów

3 łyżki

2 sztuki

1 sztuka

3 łyżki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

500 gramów

300 gramów

3 łyżki

700 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Oddziel żółtka jaj od białek. Posiekaj drobno czosnek i szalotkę. Odciśnij rozmrożony szpinak.

Rolada szpinakowa z łososiem - VIDEO - Krok 1

Krok 2

W garnku na rozgrzanej oliwie zeszklij czosnek i szalotkę, dodaj szpinak i smaż wszystko razem przez chwilę. Dopraw chili, gałką muszkatową oraz solą do smaku. Szpinak odstaw na chwilę, aby nieco przestygł, połącz go z żółtkami oraz mąką, dokładnie zmiksuj w kielichu blendera.

Rolada szpinakowa z łososiem - VIDEO - Krok 2

Krok 3

Białka ubij na pianę i połącz z masą szpinakową.

Rolada szpinakowa z łososiem - VIDEO - Krok 3

Krok 4

Zielone ciasto wylej na dużą blachę z piekarnika wyłożoną pergaminem – warstwa nie powinna być grubsza niż 1 centymetr. Ciasto piecz przez 20 minut w nagrzanym do 200 °C piekarniku. Z jeszcze gorącego ciasta odklej pergamin. Ciasto przykryj czystą ściereczką i zroluj. Paprykę zgrilluj, obierz ze skóry i pokrój na kawałki.

Rolada szpinakowa z łososiem - VIDEO - Krok 4

Krok 5

Serki razem z chrzanem utrzyj mikserem na puszystą masę. Rozsmaruj ją na powierzchni rozłożonego na powrót ciasta, następnie rozłóż plastry łososia i papryki.   Wszystko razem zwiń ponownie w ścierkę i odstaw do lodówki na co najmniej 6 godzin. Po tym czasie roladę pokrój w grube plastry i podawaj z sosem.

Rolada szpinakowa z łososiem - VIDEO - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

9

Opinie o przepisie

  • Ewa Szymankiewicz

    Ewa Szymankiewicz , 24.12.2019

    Super,wypiek smakował nawet wybrednym.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Kłosowska

    Anna Kłosowska , 23.12.2019

    Rolada wyśmienita. Polecam!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Stangreciak

    Anna Stangreciak , 04.12.2018

    Jaki wymiar blachy powinien być do takiej ilości składników ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Nestii Norht

    Nestii Norht , 26.05.2018

    Moje ulubione danie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Tempczyk

    Halina Tempczyk , 25.03.2018

    Wszystkim bardzo smakowala Super

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rolada szpinakowa z łososiem - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rolada szpinakowa z łososiem - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rolada szpinakowa z łososiem - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rolada szpinakowa z łososiem - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rolada szpinakowa z łososiem - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rolada szpinakowa z łososiem - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rolada szpinakowa z łososiem - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Sałatka gyros inaczej
czas przygotowania
40 min.
stopień trudności

łatwe

Jej kolory mienią się w promieniach sierpniowego słońca, dając tym samym znak, że jesień tuż za pasem. Gruszka czaruje swoim kształtem, co czyni ją jedną z bardziej rozpoznawalnych wśród owoców.

Czytaj więcej

Skorzystaj z długich jesiennych wieczorów i przygotuj domowe, apetyczne zapiekanki!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Rolada szpinakowa z łososiem - VIDEORolada szpinakowa z łososiem - VIDEO

Ze względu na swój intensywnie zielony kolor przywołuje skojarzenie z nadchodzącą wiosną. Wraz z pierwszymi promieniami słońca powitaj roladę szpinakową z łososiem z sosem cytrynowo-koperkowym! Połączenie wędzonej ryby i pikantnego chrzanu z dodatkiem kremowego serka przynosi prawdziwie wyszukany smak. Skusisz się?

Dla kogo? Dla wielbicieli wszelkiego rodzaju przekąsek, lubiących najbardziej te domowe i własnoręcznie przyrządzone! Uwaga! Miej w zapasie dokładkę! Tym przysmakiem sprawisz przyjemność wszystkim swoim domownikom.

Na jaką okazję? Rolada szpinakowa z łososiem świetnie sprawdzi się jako przystawka podczas różnych uroczystości, ale nie tylko - to także propozycja na pożywną przekąskę do pracy czy szkoły. To co, rolujemy?

Dla urozmaicenia: Aby podkreślić smak szpinaku, dodaj szczyptę gałki muszkatołowej. Jeśli jeszcze nie zagościła na stałe w Twojej kuchni, czas to zmienić. To prawdziwy sprzymierzeniec w walce z mało wyrazistymi produktami.

Czy wiesz, że? Aby wszystkie produkty połączyły się ze sobą, roladę należy odstawić do lodówki na około 6 godzin. Test na cierpliwość dla prawdziwych smakoszy! Jedno jest pewne – jej smak zrekompensuje ci czekanie!

Oto kompozycja, która na długo zapada w pamięć!