Rolada szpinakowa z łososiem - VIDEO
łatwe
10918 osób zapisało
Składniki
6 sztuk
500 gramów
3 łyżki
2 sztuki
1 sztuka
3 łyżki
1 łyżka
1 łyżeczka
500 gramów
300 gramów
3 łyżki
700 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Oddziel żółtka jaj od białek. Posiekaj drobno czosnek i szalotkę. Odciśnij rozmrożony szpinak.
Krok 2
W garnku na rozgrzanej oliwie zeszklij czosnek i szalotkę, dodaj szpinak i smaż wszystko razem przez chwilę. Dopraw , gałką muszkatową oraz przyprawą knorr pikantną grubo mieloną. Szpinak odstaw na chwilę, aby nieco przestygł, połącz go z żółtkami oraz mąką, dokładnie zmiksuj w kielichu blendera.
Krok 3
Białka ubij na pianę i połącz z masą szpinakową.
Krok 4
Zielone ciasto wylej na dużą blachę z piekarnika wyłożoną pergaminem – warstwa nie powinna być grubsza niż 1 centymetr. Ciasto piecz przez 20 minut w nagrzanym do 200 °C piekarniku. Z jeszcze gorącego ciasta odklej pergamin. Ciasto przykryj czystą ściereczką i zroluj. Paprykę zgrilluj, obierz ze skóry i pokrój na kawałki.
Krok 5
Serki razem z chrzanem utrzyj mikserem na puszystą masę. Rozsmaruj ją na powierzchni rozłożonego na powrót ciasta, następnie rozłóż plastry łososia i papryki. Wszystko razem zwiń ponownie w ścierkę i odstaw do lodówki na co najmniej 6 godzin. Po tym czasie roladę pokrój w grube plastry i podawaj z sosem.
Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Przyprawa pikantna grubo mielona Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPrzygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!
Czytaj więcejBananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Rolada szpinakowa z łososiem - VIDEO
Ze względu na swój intensywnie zielony kolor przywołuje skojarzenie z nadchodzącą wiosną. Wraz z pierwszymi promieniami słońca powitaj roladę szpinakową z łososiem z sosem cytrynowo-koperkowym! Połączenie wędzonej ryby i pikantnego chrzanu z dodatkiem kremowego serka przynosi prawdziwie wyszukany smak. Skusisz się?
Dla kogo? Dla wielbicieli wszelkiego rodzaju przekąsek, lubiących najbardziej te domowe i własnoręcznie przyrządzone! Uwaga! Miej w zapasie dokładkę! Tym przysmakiem sprawisz przyjemność wszystkim swoim domownikom.
Na jaką okazję? Rolada szpinakowa z łososiem świetnie sprawdzi się jako przystawka podczas różnych uroczystości, ale nie tylko - to także propozycja na pożywną przekąskę do pracy czy szkoły. To co, rolujemy?
Dla urozmaicenia: Aby podkreślić smak szpinaku, dodaj szczyptę gałki muszkatołowej. Jeśli jeszcze nie zagościła na stałe w Twojej kuchni, czas to zmienić. To prawdziwy sprzymierzeniec w walce z mało wyrazistymi produktami.
Czy wiesz, że? Aby wszystkie produkty połączyły się ze sobą, roladę należy odstawić do lodówki na około 6 godzin. Test na cierpliwość dla prawdziwych smakoszy! Jedno jest pewne – jej smak zrekompensuje ci czekanie!
Oto kompozycja, która na długo zapada w pamięć!