Składniki
6 sztuk
500 gramów
3 łyżki
2 sztuki
1 sztuka
3 łyżki
1 łyżka
1 łyżeczka
500 gramów
300 gramów
3 łyżki
700 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Oddziel żółtka jaj od białek. Posiekaj drobno czosnek i szalotkę. Odciśnij rozmrożony szpinak.
Krok 2
W garnku na rozgrzanej oliwie zeszklij czosnek i szalotkę, dodaj szpinak i smaż wszystko razem przez chwilę. Dopraw gałką muszkatową oraz Przyprawą pikantną grubo mieloną Knorr. Szpinak odstaw na chwilę, aby nieco przestygł. Następnie połącz go z żółtkami oraz mąką, dokładnie zmiksuj w kielichu blendera.
Krok 3
Białka ubij na pianę i połącz z masą szpinakową.
Krok 4
Zielone ciasto na roladę szpinakową wylej na dużą blachę z piekarnika wyłożoną pergaminem – warstwa nie powinna być grubsza niż 1 centymetr. Ciasto do rolady szpinakowej piecz przez 20 minut w nagrzanym do 200°C piekarniku. Z jeszcze gorącego ciasta odklej pergamin. Ciasto przykryj czystą ściereczką i zroluj. Paprykę zgrilluj, obierz ze skóry i pokrój na kawałki.
Krok 5
Serki razem z chrzanem utrzyj mikserem na puszystą masę. Rozsmaruj ją na powierzchni rozłożonego na powrót ciasta, następnie rozłóż plastry łososia i papryki. Wszystko razem zwiń ponownie w ścierkę i odstaw do lodówki na co najmniej 6 godzin. Po tym czasie roladę szpinakową z łososiem pokrój w grube plastry i podawaj z sosem.
Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień, nie tylko w roladzie szpinakowej z łososiem – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa pikantna grubo mielona Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Rolada szpinakowa z łososiem - VIDEO
Łosoś i szpinak to nie tylko smaczne, ale również zdrowe składniki, które mogą stworzyć wyjątkowe danie pełne składników odżywczych. Łosoś jest znany ze swojego wysokiego zawartości kwasów omega-3, które korzystnie wpływają na zdrowie serca, mózgu i stawów. Połączenie łososia ze szpinakiem tworzy doskonałe zestawienie smaków i tekstur. Szpinak jest bogaty mi.in. w witaminę A, która pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego czy K pomagającą w utrzymaniu zdrowych kości, co sprawia, że jest doskonałym uzupełnieniem zdrowej diety. Znudziły się Wam tradycyjne połączenia tych dwóch składników? Jesteśmy pewni, że nasza rolada szpinakowa z łososiem zapadnie Wam na długo w pamięć. Ze względu na swój intensywnie zielony kolor rolada szpinakowa przywołuje skojarzenie z nadchodzącą wiosną. Wraz z pierwszymi promieniami słońca powitaj roladę szpinakową z łososiem z sosem cytrynowo-koperkowym! Połączenie wędzonej ryby i pikantnego chrzanu z dodatkiem kremowego serka to prawdziwie wyszukany smak. Skusisz się?
Dla kogo?
Rolada szpinakowa z łososiem to świetna propozycja dla wielbicieli wszelkiego rodzaju przekąsek, lubiących najbardziej te domowe i własnoręcznie przyrządzone! Oprócz tego, to danie doskonale spełni oczekiwania miłośników zdrowego stylu życia, dzięki obecności łososia oraz szpinaku. Dla osób dbających o bilans kaloryczny, rolada szpinakowa z łososiem jest świetnym wyborem, łącząc wartościowe białko z niskokalorycznym szpinakiem. Rolada szpinakowa na dużą blachę może również stanowić elegancką propozycję na specjalne okazje. Jej estetyczny wygląd, połączony z wyrafinowanym smakiem, sprawi, że będzie doskonałym wyborem na uroczyste posiłki. Uwaga! Miej w zapasie dokładkę! Tym przysmakiem sprawisz przyjemność wszystkim swoim domownikom oraz zaproszonym gościom.
Na jaką okazję?
Jedną z zalet rolady szpinakowej z łososiem jest jej elastyczność. Można ją przygotować na różne sposoby, dodając do niej różne składniki i przyprawy, co pozwala dostosować danie do własnych preferencji smakowych. Rolada szpinakowa z łososiem świetnie sprawdzi się jako przystawka podczas różnych uroczystości, ale nie tylko – to także propozycja na pożywną przekąskę do pracy czy szkoły. Zapomnij o nudnych lunchach, kiedy do gry wchodzi tak przygotowana rolada szpinakowa! Jeśli planujesz spotkanie ze znajomymi, a chcesz zaimponować im wykwintnym daniem, rolada szpinakowa z łososiem z pewnością zachwyci podniebienia gości. Z pewnością doda też elementu zaskoczenia na imprezach rodzinnych czy firmowych i jesteśmy przekonani, że w oka mgnieniu zniknie ze stolików! Jesteśmy pewni, że ani Tobie, ani Twoim gościom nie znudzi się rolada szpinakowa, przepis na nią jest niezwykle prosty i łatwy do wykonania. To co, rolujemy?
Czy wiesz, że?
Przygotowanie rolady szpinakowej z łososiem może być także doskonałą okazją do eksperymentowania w kuchni, dodawania różnych składników i kreatywnego podchodzenia do procesu kulinarnej kreacji. Rolada szpinakowa z łososiem? Przepis jest niezwykle prosty! Wystarczy łosoś wędzony, szpinak i kremowy serek, a Twoje kubki smakowe oszaleją z zachwytu! Tak przygotowane danie jest świetnym źródłem kwasów omega-3 oraz witamin niezbędnych do życia. A przy okazji obłędnie smakuje! Aby wszystkie produkty połączyły się ze sobą, roladę szpinakową należy odstawić do lodówki na około 6 godzin. Test na cierpliwość dla prawdziwych smakoszy! Jedno jest pewne – jej smak zrekompensuje ci czekanie! Pamiętaj również, że jeśli używasz mrożonego szpinaku, upewnij się, że dokładnie go rozmroziłeś i osączyłeś z nadmiaru wody. Możesz użyć ręcznika papierowego, aby wycisnąć resztę wilgoci. Podczas zwijania rolady, staraj się robić to delikatnie, aby uniknąć rozerwania cienkiego ciasta. Plastikowa folia będzie pomocna w utrzymaniu ról w jednolitej formie. I nie zapomnij o tym, że robienie rolady szpinakowej to przede wszystkim świetna zabawa i nie bój się eksperymentować z dodatkowymi składnikami, takimi jak kiełki, awokado czy świeże zioła. I wersja sushi gotowa!
Dla urozmaicenia:
Aby podkreślić smak szpinaku, dodaj szczyptę gałki muszkatołowej. Jeśli jeszcze nie zagościła na stałe w Twojej kuchni, czas to zmienić. To prawdziwy sprzymierzeniec w walce z mało wyrazistymi produktami. A jeśli chcesz, by smak rolady był jeszcze bardziej intensywny, nic nie stoi na przeszkodzie, żeby dodać ser feta lub kozi do nadzienia – nada to nie tylko ciekawego smaku, ale również wyrazistej i kremowej konsystencji. Również posiekane orzechy, takie jak włoskie orzechy lub migdały, mogą dodać chrupkości do miękkiego wnętrza rolady, tworząc ciekawą grę smaków. Nie zapomnij o tym, że roladę szpinakową możesz skropić odrobiną soku z cytryny tuż przed podaniem, by dodać świeżości i podkreślić smak ryby. Koniecznie dodaj do rolady również czosnek i zioła, takie jak bazylia czy rozmaryn, aby wzbogacić ją o nowy aromat!
Oto kompozycja, która na długo zapada w pamięć!