Zupa brokułowo-szpinakowa - łatwy przepis na zupę | Przepisy.pl pixel

Zupa brokułowo-szpiankowa

Autor: Aleksandra Krzyżanowska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

0.5 sztuki

0.5 łyżeczki

1 łyżka

0.5 sztuki

1 łyżka

1 sztuka

0.25 sztuki

150 gramów

1 sztuka

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Brokuły podziel na różyczki, umyj, włóż do garnka. Dodaj kawałek papryki, zalej wrzątkiem (brokuły mogą lekko wystawać ponad powierzchnię wody) i gotuj 10 minut. 2 minuty przed końcem gotowania dodaj umyty szpinak i pokruszoną kostkę pietruszkową.

Krok 2

W tym samym czasie na patelnię nalej oliwę, dodaj masło i posiekane cebule i pora. Smaż na małym ogniu pod przykryciem przez 10 minut. Zawartość patelni przełóż do garnka z brokułami i wszystko zmiksuj. Możesz doprawić solą i pieprzem (ja tego nie zrobiłam).

Krok 3

Podawaj z ziemniakami w mundurkach zapieczonymi z serem lazur.

Aleksandra Krzyżanowska

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa brokułowo-szpiankowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa brokułowo-szpiankowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa brokułowo-szpiankowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa brokułowo-szpiankowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa brokułowo-szpiankowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa brokułowo-szpiankowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa brokułowo-szpiankowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa brokułowo-szpiankowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej