Zupa brokułowo-szpinakowa - łatwy przepis na zupę | Przepisy.pl pixel

Zupa brokułowo-szpiankowa

Autor: Aleksandra Krzyżanowska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

0 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 sztuki

150 gramów

0.25 sztuki

0.5 sztuki

0.5 łyżeczki

1 łyżka

1 łyżka

500 gramów

50 gramów

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Brokuły podziel na różyczki, umyj, włóż do garnka. Dodaj kawałek papryki, zalej wrzątkiem (brokuły mogą lekko wystawać ponad powierzchnię wody) i gotuj 10 minut. 2 minuty przed końcem gotowania dodaj umyty szpinak i pokruszoną kostkę pietruszkową.

Krok 2

W tym samym czasie na patelnię nalej oliwę, dodaj masło i posiekane cebule i pora. Smaż na małym ogniu pod przykryciem przez 10 minut. Zawartość patelni przełóż do garnka z brokułami i wszystko zmiksuj. Możesz doprawić solą i pieprzem (ja tego nie zrobiłam).

Krok 3

Podawaj z ziemniakami w mundurkach zapieczonymi z serem lazur.

Aleksandra Krzyżanowska

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa brokułowo-szpiankowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa brokułowo-szpiankowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa brokułowo-szpiankowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa brokułowo-szpiankowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa brokułowo-szpiankowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa brokułowo-szpiankowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa brokułowo-szpiankowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa brokułowo-szpiankowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej