Zupa krem z zielonego groszku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

16

248 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

216 osób wydrukowało

Pobierz pdf

268 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 szklanki

2 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

50 mililitrów

6 szklanek

4 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W garnku podgrzej olej i podsmaż chwilę posiekany czosnek oraz umytego i pokrojonego w plastry pora.

Krok 2

Wlej wodę i dodaj pokrojone w mniejsze kawałki ziemniaki oraz Bulion na włoszczyźnie Knorr.

Krok 3

Gdy ziemniaki będą miękkie, wsyp cały groszek i poczekaj, aż zupa ponownie się zagotuje.

Krok 4

Następnie zdejmij garnek z ognia i dokładnie zmiksuj zupę na gładki krem.

Krok 5

Natychmiast rozlej do miseczek. Zupa powinna być jasna i zielona. Na wierzchu zupy nałóż łyżką serek i udekoruj gałązkami koperku.

1

Opinie o przepisie

  • Anna Socha

    Anna Socha , 21.01.2019

    pyszna ! osobiście zrobiłam na 6 szklankach rosołu i dałam 4 ząbki czosnku

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa krem z zielonego groszku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa krem z zielonego groszku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa krem z zielonego groszku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa krem z zielonego groszku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa krem z zielonego groszku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa krem z zielonego groszku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa krem z zielonego groszku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa krem z zielonego groszku Zupa krem z zielonego groszku

Delikatna i aksamitna zupa z zielonego groszku to dobry sposób na szybki obiad, który przygotujesz w kilku prostych krokach. Słodycz groszku przełamuje pikantny por, a serek mascarpone nadaje zupie kremową konsystencję i śmietankowy posmak. Przygotowanie tej potrawy rozpocznij od podsmażenia – na rozgrzanym w garnku oleju – pokrojonego w plasterki pora wraz z czosnkiem, dzięki któremu zupa nabierze pikantności. Do zawartości garnka dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, a następnie zalej całość wodą lub bulionem warzywnym. Kiedy ziemniaki będą już wystarczająco miękkie, wsyp do zupy częściowo rozmrożony groszek i zagotuj. Zdejmij garnek z ognia i za pomocą blendera zmiksuj zupę na gładki, jednolity krem. Rozlej go do talerzy lub miseczek, a na wierzch nałóż niewielką ilość serka mascarpone. Do dekoracji wykorzystaj gałązkę świeżego koperku. Zupę podawaj z dodatkiem pieczywa – dobrym wyborem będzie bagietka lub ciabatta. Koniecznie przyrządź zupę krem z zielonego groszku według naszego przepisu.