Zupa krem z zielonego groszku przepis – Zobacz na przepisy.pl

Zupa krem z zielonego groszku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

16

256 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

220 osób wydrukowało

Pobierz pdf

271 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 szklanki

2 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

50 mililitrów

6 szklanek

4 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W garnku podgrzej olej i podsmaż chwilę posiekany czosnek oraz umytego i pokrojonego w plastry pora.

Krok 2

Wlej wodę i dodaj pokrojone w mniejsze kawałki ziemniaki oraz Bulion na włoszczyźnie Knorr.

Krok 3

Gdy ziemniaki będą miękkie, wsyp cały groszek i poczekaj, aż zupa ponownie się zagotuje.

Krok 4

Następnie zdejmij garnek z ognia i dokładnie zmiksuj zupę na gładki krem.

Krok 5

Natychmiast rozlej do miseczek. Zupa powinna być jasna i zielona. Na wierzchu zupy nałóż łyżką serek i udekoruj gałązkami koperku.

1

Opinie o przepisie

  • Anna Socha

    Anna Socha , 21.01.2019

    pyszna ! osobiście zrobiłam na 6 szklankach rosołu i dałam 4 ząbki czosnku

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa krem z zielonego groszku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa krem z zielonego groszku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa krem z zielonego groszku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa krem z zielonego groszku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa krem z zielonego groszku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa krem z zielonego groszku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa krem z zielonego groszku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kremowa zupa z kurek
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa krem z zielonego groszku Zupa krem z zielonego groszku

Delikatna i aksamitna zupa z zielonego groszku to dobry sposób na szybki obiad, który przygotujesz w kilku prostych krokach. Słodycz groszku przełamuje pikantny por, a serek mascarpone nadaje zupie kremową konsystencję i śmietankowy posmak. Przygotowanie tej potrawy rozpocznij od podsmażenia – na rozgrzanym w garnku oleju – pokrojonego w plasterki pora wraz z czosnkiem, dzięki któremu zupa nabierze pikantności. Do zawartości garnka dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, a następnie zalej całość wodą lub bulionem warzywnym. Kiedy ziemniaki będą już wystarczająco miękkie, wsyp do zupy częściowo rozmrożony groszek i zagotuj. Zdejmij garnek z ognia i za pomocą blendera zmiksuj zupę na gładki, jednolity krem. Rozlej go do talerzy lub miseczek, a na wierzch nałóż niewielką ilość serka mascarpone. Do dekoracji wykorzystaj gałązkę świeżego koperku. Zupę podawaj z dodatkiem pieczywa – dobrym wyborem będzie bagietka lub ciabatta. Koniecznie przyrządź zupę krem z zielonego groszku według naszego przepisu.