
Składniki
6 sztuk
0.5 szklanki
1 sztuka
100 gramów
1 sztuka
50 gramów
0.5 łyżeczki
2 sztuki
1 pęczek
4 szklanki
2 łyżki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pokrój ziemniaki, cebulę i marchewki, a następnie podsmaż je na oliwie.

Krok 2
Gdy cebula się zeszkli, zalej całość rosołem, dodaj grzybki i przyprawy.

Krok 3
Dodaj Bulion na włoszczyźnie Knorr i gotuj, aż ziemniaki będą miękkie.

Krok 4
Wyjmij z zupy liść laurowy i zmiksuj.

Krok 5
Zupę połącz ze śmietaną. Rozlej na talerze i posyp szynką pokrojoną w paseczki oraz posiekaną zieleniną.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Kartoflanka
Kartoflanka to zupa nadająca się na każdą porę roku. Do jej przygotowania potrzebujesz bowiem podstawowych produktów: ziemniaków oraz włoszczyzny (pora, selera, marchewki i pietruszki). Jeśli chcesz urozmaicić smak przygotowywanego dania, warzywa najpierw pokrój w kostkę i podsmaż na oliwie. Zwróć szczególną uwagę na cebulę. Pilnuj, aby się nie przypaliła, ale jedynie zeszkliła. Do całości dodaj rosół lub bulion warzywny – według własnych preferencji. Oba z łatwością przyrządzisz samodzielnie. Wykorzystaj do tego kawałek dowolnego mięsa (wołowe, wieprzowe lub drobiowe) oraz świeże warzywa i ugotuj je w wodzie do miękkości. Te drugie możesz wykorzystać do późniejszego zrobienia z nich sałatki. Dopraw do smaku pieprzem i liściem laurowym. Gdy ziemniaki będą już gotowe, całość zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji. Opcjonalnie, zapraw zupę zahartowaną śmietaną. Wypróbuj także wersji bez miksowania. Gotowe danie podawaj z dodatkiem koperku lub natki pietruszki. Sprawdź nasz uniwersalny przepis!