
Składniki
300 gramów
200 gramów
1 opakowanie
300 mililitrów
100 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 pęczek
1 szczypta
4 sztuki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso przełóż do miski i połącz z jajkiem, posiekaną kolendrą oraz chili. Dopraw do smaku i wyrób jednolitą masę.
Krok 2
Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem. Z mięsa uformuj nieduże klopsiki wielkości orzecha włoskiego. Ułóż na pergaminie i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 °C około 12 minut.
Krok 3
Zawartość opakowania Knorr rozmieszaj z 300 ml wody.
Krok 4
Na lekko rozgrzanym oleju przesmaż posiekany czosnek i dodaj warzywa. Całość zalej przygotowanym Fixem Knorr i doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 5-8 minut.
Krok 5
Gdy klopsiki będą gotowe, dodaj je do sosu i wymieszaj.
Krok 6
Chlebki pita opiecz na suchej patelni. Następnie rozetnij, aby powstały kieszenie. Napełnij je drobno pokrojoną kapustą oraz klopsikami z warzywami i natychmiast podawaj.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Fix Do potraw chińskich Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pita z chińskimi pulpecikami
Chcesz podać oryginalną przekąskę albo masz ochotę na danie kuchni orientalnej – zrób pitę z chińskimi pulpecikami. Potrawa sprawdzi się również, jeśli organizujesz przyjęcie dla znajomych. Do jej przygotowania potrzebujesz mielonego mięsa drobiowego, np. z kurczaka albo z udźca z indyka. Dopraw je świeżą kolendrą oraz drobno posiekaną papryczką chili, żeby nadać mu wyrazistego smaku, a następnie uformuj z niego kulki i upiecz. W tym czasie podduś warzywa w sosie chińskim, a następnie dodaj do nich pulpety i duś jeszcze przez chwilę razem, by smaki się dokładnie przeniknęły. Podgrzej chlebki pita na suchej patelni i nadziej mięsno-warzywnym farszem. Pita z chińskimi pulpecikami może być podawana z zieloną sałatą, ogórkiem, cebulą i kukurydzą, z dodatkiem sosu czosnkowego. Sprawdź proponowany przez nas przepis i dowolnie go modyfikuj, w zależności od upodobań. Dodaj na przykład grzyby mun, sos sojowy albo słodką paprykę. Podziel się w komentarzu swoimi propozycjami na przyrządzenie tego dania.