Pita z chińskimi pulpecikami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

45 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

25 osób wydrukowało

Pobierz pdf

52 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

200 gramów

1 opakowanie

300 mililitrów

100 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 pęczek

1 szczypta

4 sztuki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso przełóż do miski i połącz z jajkiem, posiekaną kolendrą oraz chili. Dopraw do smaku i wyrób jednolitą masę.

Krok 2

Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem. Z mięsa uformuj nieduże klopsiki wielkości orzecha włoskiego. Ułóż na pergaminie i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 °C około 12 minut.

Krok 3

Zawartość opakowania Knorr rozmieszaj z 300 ml wody.

Krok 4

Na lekko rozgrzanym oleju przesmaż posiekany czosnek i dodaj warzywa. Całość zalej przygotowanym Fixem Knorr i doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 5-8 minut.

Krok 5

Gdy klopsiki będą gotowe, dodaj je do sosu i wymieszaj.

Krok 6

Chlebki pita opiecz na suchej patelni. Następnie rozetnij, aby powstały kieszenie. Napełnij je drobno pokrojoną kapustą oraz klopsikami z warzywami i natychmiast podawaj.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pita z chińskimi pulpecikami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pita z chińskimi pulpecikami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pita z chińskimi pulpecikami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pita z chińskimi pulpecikami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pita z chińskimi pulpecikami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pita z chińskimi pulpecikami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pita z chińskimi pulpecikami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pita z chińskimi pulpecikamiPita z chińskimi pulpecikami

Chcesz podać oryginalną przekąskę albo masz ochotę na danie kuchni orientalnej – zrób pitę z chińskimi pulpecikami. Potrawa sprawdzi się również, jeśli organizujesz przyjęcie dla znajomych. Do jej przygotowania potrzebujesz mielonego mięsa drobiowego, np. z kurczaka albo z udźca z indyka. Dopraw je świeżą kolendrą oraz drobno posiekaną papryczką chili, żeby nadać mu wyrazistego smaku, a następnie uformuj z niego kulki i upiecz. W tym czasie podduś warzywa w sosie chińskim, a następnie dodaj do nich pulpety i duś jeszcze przez chwilę razem, by smaki się dokładnie przeniknęły. Podgrzej chlebki pita na suchej patelni i nadziej mięsno-warzywnym farszem. Pita z chińskimi pulpecikami może być podawana z zieloną sałatą, ogórkiem, cebulą i kukurydzą, z dodatkiem sosu czosnkowego. Sprawdź proponowany przez nas przepis i dowolnie go modyfikuj, w zależności od upodobań. Dodaj na przykład grzyby mun, sos sojowy albo słodką paprykę. Podziel się w komentarzu swoimi propozycjami na przyrządzenie tego dania.