Pita z chińskimi pulpecikami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pita z chińskimi pulpecikami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
48 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

31 osób wydrukowało

Pobierz pdf

81 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

200 gramów

1 opakowanie

300 mililitrów

100 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 pęczek

1 szczypta

4 sztuki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso przełóż do miski i połącz z jajkiem, posiekaną kolendrą oraz chili. Dopraw do smaku i wyrób jednolitą masę.

Krok 2

Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem. Z mięsa uformuj nieduże klopsiki wielkości orzecha włoskiego. Ułóż na pergaminie i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 °C około 12 minut.

Krok 3

Zawartość opakowania Knorr rozmieszaj z 300 ml wody.

Krok 4

Na lekko rozgrzanym oleju przesmaż posiekany czosnek i dodaj warzywa. Całość zalej przygotowanym Fixem Knorr i doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 5-8 minut.

Krok 5

Gdy klopsiki będą gotowe, dodaj je do sosu i wymieszaj.

Krok 6

Chlebki pita opiecz na suchej patelni. Następnie rozetnij, aby powstały kieszenie. Napełnij je drobno pokrojoną kapustą oraz klopsikami z warzywami i natychmiast podawaj.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pita z chińskimi pulpecikami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pita z chińskimi pulpecikami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pita z chińskimi pulpecikami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pita z chińskimi pulpecikami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pita z chińskimi pulpecikami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pita z chińskimi pulpecikami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pita z chińskimi pulpecikami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pita z chińskimi pulpecikami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Roladki schabowe - VIDEO
czas przygotowania
40 min.
stopień trudności

średnie

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pita z chińskimi pulpecikamiPita z chińskimi pulpecikami

Chcesz podać oryginalną przekąskę albo masz ochotę na danie kuchni orientalnej – zrób pitę z chińskimi pulpecikami. Potrawa sprawdzi się również, jeśli organizujesz przyjęcie dla znajomych. Do jej przygotowania potrzebujesz mielonego mięsa drobiowego, np. z kurczaka albo z udźca z indyka. Dopraw je świeżą kolendrą oraz drobno posiekaną papryczką chili, żeby nadać mu wyrazistego smaku, a następnie uformuj z niego kulki i upiecz. W tym czasie podduś warzywa w sosie chińskim, a następnie dodaj do nich pulpety i duś jeszcze przez chwilę razem, by smaki się dokładnie przeniknęły. Podgrzej chlebki pita na suchej patelni i nadziej mięsno-warzywnym farszem. Pita z chińskimi pulpecikami może być podawana z zieloną sałatą, ogórkiem, cebulą i kukurydzą, z dodatkiem sosu czosnkowego. Sprawdź proponowany przez nas przepis i dowolnie go modyfikuj, w zależności od upodobań. Dodaj na przykład grzyby mun, sos sojowy albo słodką paprykę. Podziel się w komentarzu swoimi propozycjami na przyrządzenie tego dania.