
Składniki
1 kilogram
1 łyżka
1 łyżka
1 łyżeczka
125 mililitrów
2 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotować kurczaka: odciąć tę malutką część na końcu i wyrzucić, a następnie skrzydełko przeciąć w połowie, żeby powstały dwa małe kawałeczki.
Krok 2
Przygotować marynatę: wymieszać oliwę z oliwek, miód, musztardę, przyprawę do kurczaka, chilli i mleko, doprawić solą i pieprzem. Skrzydełka zalać marynatą, dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na ok. godzinę, żeby marynata dobrze oblepiła mięso.
Krok 3
Po tym czasie każde skrzydełko obtoczyć lekko w mące ziemniaczanej, znowu trochę posolić i ułożyć na blasze. To ważna uwaga - skrzydełka nie muszą być całe zapanierowane, wystarczy, że będą miały na sobie trochę glazury, wtedy moim zdaniem smakują bardziej naturalnie. Piec ok. 30-40 minut w piekarniku nagrzanym na 180 stopni.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej