
Składniki
1 kilogram
1 łyżka
1 łyżka
1 łyżeczka
125 mililitrów
2 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotować kurczaka: odciąć tę malutką część na końcu i wyrzucić, a następnie skrzydełko przeciąć w połowie, żeby powstały dwa małe kawałeczki.
Krok 2
Przygotować marynatę: wymieszać oliwę z oliwek, miód, musztardę, przyprawę do kurczaka, chilli i mleko, doprawić solą i pieprzem. Skrzydełka zalać marynatą, dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na ok. godzinę, żeby marynata dobrze oblepiła mięso.
Krok 3
Po tym czasie każde skrzydełko obtoczyć lekko w mące ziemniaczanej, znowu trochę posolić i ułożyć na blasze. To ważna uwaga - skrzydełka nie muszą być całe zapanierowane, wystarczy, że będą miały na sobie trochę glazury, wtedy moim zdaniem smakują bardziej naturalnie. Piec ok. 30-40 minut w piekarniku nagrzanym na 180 stopni.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej