Tangsuyuk – słodko-kwaśna wieprzowina po koreańsku przepis – Zobacz na przepisy.pl

Tangsuyuk – słodko-kwaśna wieprzowina po koreańsku

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

13

129 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

87 osób wydrukowało

Pobierz pdf

245 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 łyżka

1 opakowanie

100 gramów

1 litr

1 sztuka

150 gramów

200 gramów

100 gramów

100 gramów

20 gramów

100 mililitrów

2 łyżki

7 łyżek

3 cm

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso oczyść z błon i przerostów tłuszczu. Następnie pokrój je w cienkie paski o grubości 1 cm i długości ok. 4 cm. Kawałki mięsa połącz z winem Mirin i przyprawą Koreański Grill Knorr. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na chwilę na bok.

Tangsuyuk – słodko-kwaśna wieprzowina po koreańsku - Krok 1

Krok 2

Marchew, cebulę, paprykę i seler naciowy pokrój w paseczki. Grzyby mun zalej wrzątkiem, a gdy zmiękną, pokrój je w paseczki. Imbir zetrzyj na tarce. W woku lub na innej patelni rozgrzej sporą ilość tłuszczu. Powinien mieć temperaturę ok. 180°C.

Tangsuyuk – słodko-kwaśna wieprzowina po koreańsku - Krok 2

Krok 3

Mąkę ziemniaczaną umieść w dużej szerokiej misce. Do zamarynowanego mięsa wbij jedno jajko i dokładnie wymieszaj je z mięsem. Przekładaj kawałki mięsa partiami do mąki ziemniaczanej, a następnie smaż je w głębokim tłuszczu 2–3 minuty. Usmażone mięso przełóż na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Tangsuyuk – słodko-kwaśna wieprzowina po koreańsku - Krok 3

Krok 4

W kolejnym garnku lub w czystym woku rozgrzej kilka łyżek oleju. Podsmażaj chwilę warzywa, a następnie przełóż je na bok. Do woka wlej szklankę wody, dodaj cukier, sos sojowy, ocet oraz imbir. Całość zagotuj. W tym czasie w 0,25 szklanki wody rozmieszaj łyżkę mąki ziemniaczanej. Zawiesinę wlewaj powoli do gotującej się wody z przyprawami. Ciągle mieszaj, aż do uzyskania odpowiedniej gęstości. Do sosu dodaj podsmażone warzywa i mięso. Całość gotuj jeszcze 2–3 minuty. Gotowe danie podawaj z ryżem.

Tangsuyuk – słodko-kwaśna wieprzowina po koreańsku - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Możesz dodać do sosu startą na miazgę gruszkę lub kawałek świeżego ananasa.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tangsuyuk – słodko-kwaśna wieprzowina po koreańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tangsuyuk – słodko-kwaśna wieprzowina po koreańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tangsuyuk – słodko-kwaśna wieprzowina po koreańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tangsuyuk – słodko-kwaśna wieprzowina po koreańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tangsuyuk – słodko-kwaśna wieprzowina po koreańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tangsuyuk – słodko-kwaśna wieprzowina po koreańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tangsuyuk – słodko-kwaśna wieprzowina po koreańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tangsuyuk – słodko-kwaśna wieprzowina po koreańskuTangsuyuk – słodko-kwaśna wieprzowina po koreańsku

Większość laików zapytana o najpopularniejszy smak kuchni azjatyckiej bez wahania odpowie, że jest to słodko-kwaśny sos. To tylko po części prawda — zdecydowanie ta mieszanka jest bardzo spopularyzowana w Europie oraz Stanach Zjednoczonych, jednak kiedy patrzy się na mnogość rozwiązań i dań, jakie oferuje kuchnia azjatycka, trudno mówić o jednym dominującym smaku. Dzisiaj próbujemy zmierzyć się z mitem i zdradzamy przepis na słodko-kwaśną wieprzowinę po koreańsku, czyli tangsuyuk!

Dla kogo?

Dla głodomorów, którzy chcą zaspokoić głód przynajmniej na kilka godzin.

Na jakie okazje?

Słodko-kwaśna wieprzowina świetnie nada się jako danie główne na obiad, a także jako większy popołudniowy lunch.

Czy wiesz, że?

Zwyczajem jest, że wieprzowina i wołowina w koreańskich restauracjach podawane są surowe, na specjalnych, gorących podstawkach z rozpalonym węglem drzewnym. Są gotowe do zjedzenia około 10–15 minutach od podania do stolika. Wielu Europejczyków popełniło już błąd, próbując zjeść danie od razu…

Dla urozmaicenia:

Dla podkreślenia słodkości tangsuyuk do słodko-kwaśnego sosu możesz dodać startą na miazgę gruszkę lub kawałek świeżego ananasa.