Tangsuyuk – słodko-kwaśna wieprzowina po koreańsku

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

10

117 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

83 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

229 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 łyżka

1 opakowanie

100 gramów

1 litr

1 sztuka

150 gramów

200 gramów

100 gramów

100 gramów

20 gramów

100 mililitrów

2 łyżki

7 łyżek

3 cm

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso oczyść z błon i przerostów tłuszczu. Następnie pokrój je w cienkie paski o grubości 1 cm i długości ok. 4 cm. Kawałki mięsa połącz z winem Mirin i przyprawą Koreański Grill Knorr. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na chwilę na bok.

Tangsuyuk – słodko-kwaśna wieprzowina po koreańsku - Krok 1

Krok 2

Marchew, cebulę, paprykę i seler naciowy pokrój w paseczki. Grzyby mun zalej wrzątkiem, a gdy zmiękną, pokrój je w paseczki. Imbir zetrzyj na tarce. W woku lub na innej patelni rozgrzej sporą ilość tłuszczu. Powinien mieć temperaturę ok. 180°C.

Tangsuyuk – słodko-kwaśna wieprzowina po koreańsku - Krok 2

Krok 3

Mąkę ziemniaczaną umieść w dużej szerokiej misce. Do zamarynowanego mięsa wbij jedno jajko i dokładnie wymieszaj je z mięsem. Przekładaj kawałki mięsa partiami do mąki ziemniaczanej, a następnie smaż je w głębokim tłuszczu 2–3 minuty. Usmażone mięso przełóż na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Tangsuyuk – słodko-kwaśna wieprzowina po koreańsku - Krok 3

Krok 4

W kolejnym garnku lub w czystym woku rozgrzej kilka łyżek oleju. Podsmażaj chwilę warzywa, a następnie przełóż je na bok. Do woka wlej szklankę wody, dodaj cukier, sos sojowy, ocet oraz imbir. Całość zagotuj. W tym czasie w 0,25 szklanki wody rozmieszaj łyżkę mąki ziemniaczanej. Zawiesinę wlewaj powoli do gotującej się wody z przyprawami. Ciągle mieszaj, aż do uzyskania odpowiedniej gęstości. Do sosu dodaj podsmażone warzywa i mięso. Całość gotuj jeszcze 2–3 minuty. Gotowe danie podawaj z ryżem.

Tangsuyuk – słodko-kwaśna wieprzowina po koreańsku - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Możesz dodać do sosu startą na miazgę gruszkę lub kawałek świeżego ananasa.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tangsuyuk – słodko-kwaśna wieprzowina po koreańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tangsuyuk – słodko-kwaśna wieprzowina po koreańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tangsuyuk – słodko-kwaśna wieprzowina po koreańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tangsuyuk – słodko-kwaśna wieprzowina po koreańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tangsuyuk – słodko-kwaśna wieprzowina po koreańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tangsuyuk – słodko-kwaśna wieprzowina po koreańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tangsuyuk – słodko-kwaśna wieprzowina po koreańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Chaczapuri - VIDEO
czas przygotowania
80 min.
stopień trudności

średnie

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tangsuyuk – słodko-kwaśna wieprzowina po koreańskuTangsuyuk – słodko-kwaśna wieprzowina po koreańsku

Większość laików zapytana o najpopularniejszy smak kuchni azjatyckiej bez wahania odpowie, że jest to słodko-kwaśny sos. To tylko po części prawda — zdecydowanie ta mieszanka jest bardzo spopularyzowana w Europie oraz Stanach Zjednoczonych, jednak kiedy patrzy się na mnogość rozwiązań i dań, jakie oferuje kuchnia azjatycka, trudno mówić o jednym dominującym smaku. Dzisiaj próbujemy zmierzyć się z mitem i zdradzamy przepis na słodko-kwaśną wieprzowinę po koreańsku, czyli tangsuyuk!

Dla kogo?

Dla głodomorów, którzy chcą zaspokoić głód przynajmniej na kilka godzin.

Na jakie okazje?

Słodko-kwaśna wieprzowina świetnie nada się jako danie główne na obiad, a także jako większy popołudniowy lunch.

Czy wiesz, że?

Zwyczajem jest, że wieprzowina i wołowina w koreańskich restauracjach podawane są surowe, na specjalnych, gorących podstawkach z rozpalonym węglem drzewnym. Są gotowe do zjedzenia około 10–15 minutach od podania do stolika. Wielu Europejczyków popełniło już błąd, próbując zjeść danie od razu…

Dla urozmaicenia:

Dla podkreślenia słodkości tangsuyuk do słodko-kwaśnego sosu możesz dodać startą na miazgę gruszkę lub kawałek świeżego ananasa.