Tangsuyuk – słodko-kwaśna wieprzowina po koreańsku
łatwe
713 osób zapisało

Składniki
500 gramów
1 łyżka
1 opakowanie
100 gramów
1 litr
1 sztuka
150 gramów
200 gramów
100 gramów
100 gramów
20 gramów
100 mililitrów
2 łyżki
7 łyżek
3 cm
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso oczyść z błon i przerostów tłuszczu. Następnie pokrój je w cienkie paski o grubości 1 cm i długości ok. 4 cm. Kawałki mięsa połącz z winem Mirin i przyprawą Koreański Grill Knorr. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na chwilę na bok.

Krok 2
Marchew, cebulę, paprykę i seler naciowy pokrój w paseczki. Grzyby mun zalej wrzątkiem, a gdy zmiękną, pokrój je w paseczki. Imbir zetrzyj na tarce. W woku lub na innej patelni rozgrzej sporą ilość tłuszczu. Powinien mieć temperaturę ok. 180°C.

Krok 3
Mąkę ziemniaczaną umieść w dużej szerokiej misce. Do zamarynowanego mięsa wbij jedno jajko i dokładnie wymieszaj je z mięsem. Przekładaj kawałki mięsa partiami do mąki ziemniaczanej, a następnie smaż je w głębokim tłuszczu 2–3 minuty. Usmażone mięso przełóż na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Krok 4
W kolejnym garnku lub w czystym woku rozgrzej kilka łyżek oleju. Podsmażaj chwilę warzywa, a następnie przełóż je na bok. Do woka wlej szklankę wody, dodaj cukier, sos sojowy, ocet oraz imbir. Całość zagotuj. W tym czasie w 0,25 szklanki wody rozmieszaj łyżkę mąki ziemniaczanej. Zawiesinę wlewaj powoli do gotującej się wody z przyprawami. Ciągle mieszaj, aż do uzyskania odpowiedniej gęstości. Do sosu dodaj podsmażone warzywa i mięso. Całość gotuj jeszcze 2–3 minuty. Gotowe danie podawaj z ryżem.


Dobra rada:
Możesz dodać do sosu startą na miazgę gruszkę lub kawałek świeżego ananasa.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!
Czytaj więcejŁagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tangsuyuk – słodko-kwaśna wieprzowina po koreańsku
Większość laików zapytana o najpopularniejszy smak kuchni azjatyckiej bez wahania odpowie, że jest to słodko-kwaśny sos. To tylko po części prawda — zdecydowanie ta mieszanka jest bardzo spopularyzowana w Europie oraz Stanach Zjednoczonych, jednak kiedy patrzy się na mnogość rozwiązań i dań, jakie oferuje kuchnia azjatycka, trudno mówić o jednym dominującym smaku. Dzisiaj próbujemy zmierzyć się z mitem i zdradzamy przepis na słodko-kwaśną wieprzowinę po koreańsku, czyli tangsuyuk!
Dla kogo?
Dla głodomorów, którzy chcą zaspokoić głód przynajmniej na kilka godzin.
Na jakie okazje?
Słodko-kwaśna wieprzowina świetnie nada się jako danie główne na obiad, a także jako większy popołudniowy lunch.
Czy wiesz, że?
Zwyczajem jest, że wieprzowina i wołowina w koreańskich restauracjach podawane są surowe, na specjalnych, gorących podstawkach z rozpalonym węglem drzewnym. Są gotowe do zjedzenia około 10–15 minutach od podania do stolika. Wielu Europejczyków popełniło już błąd, próbując zjeść danie od razu…
Dla urozmaicenia:
Dla podkreślenia słodkości tangsuyuk do słodko-kwaśnego sosu możesz dodać startą na miazgę gruszkę lub kawałek świeżego ananasa.