Paluszki Fatimy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Paluszki Fatimy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

14

heart
290 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

95 osób wydrukowało

Pobierz pdf

316 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

500 gramów

4 gramy

220 mililitrów

50 mililitrów

1 łyżeczka

1 szczypta

farsz:

450 gramów

2 sztuki

2 pęczki

50 gramów

50 gramów

50 gramów

4 sztuki

0.5 pęczka

0.5 pęczka

3 łyżki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

2 szczypty

150 mililitrów

1 sztuka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zacznij od przygotowania ciasta. Drożdże, sól oraz cukier rozpuść w szklance ciepłej wody (temperatura nie może być wyższa niż 40°C). Do powstałego roztworu dodaj 2-3 łyżki mąki i lekko zamieszaj. Zaczyn odstaw na 20 minut, aby drożdże zaczęły fermentację. Gdy na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza, zacznij dodawać pozostałe składniki.

Paluszki Fatimy - Krok 1

Krok 2

Powstałą masę zagnieć do konsystencji ciasta chlebowego (w razie potrzeby dodaj więcej mąki lub wody). Ciasto odstaw na bok, przykryte wilgotną ściereczką, żeby nie wyschło przed uformowaniem paluszków.

Paluszki Fatimy - Krok 2

Krok 3

Na patelni upraż orzeszki pinii. Jajko wybij w miseczce, roztrzep dokładnie i odstaw na bok. Posiekaj kolendrę, miętę oraz czosnek. Cebulę obierz i pokrój w drobną kosteczkę.

Paluszki Fatimy - Krok 3

Krok 4

Cebulę wraz z czosnkiem zeszklij na patelni. Po chwili dodaj mięso i smaż, aż będzie zupełnie suche. Na koniec dodaj koncentrat pomidorowy, rodzynki, orzeszki pinii, posiekane zioła oraz przyprawy: cynamon, kmin rzymski, płatki chili Knorr oraz sól do smaku. Całość smaż jeszcze chwilę, często mieszając, po czym odstaw do wystygnięcia.

Paluszki Fatimy - Krok 4

Krok 5

Ciasto rozwałkowuj możliwie jak najcieniej na stolnicy oprószonej obficie mąką. Z płatu wykrawaj kwadraty 15 × 15 cm. Każdy smaruj z wierzchu jajkiem i nakładaj po 1 łyżce farszu. Brzegi ciasta zawijaj do środka, a następnie roluj, formując długie na około 10 cm paluchy. Gotowe roladki układaj na pergaminie, cały czas trzymając je pod przykryciem.

Paluszki Fatimy - Krok 5

Krok 6

W garnku dobrze rozgrzej olej roślinny. Gdy tłuszcz będzie gorący, ostrożnie wkładaj paluchy i smaż na złoty kolor. Po wyjęciu pozostaw na papierowym ręczniku, żeby odciekły z nadmiaru oleju.

Paluszki Fatimy - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Paluszki podawaj z wybranym sosem, np. pomidorowym lub czosnkowym. Aby przygotować taki sos, wymieszaj jogurt z łyżką majonezu oraz roztartym na miazgę czosnkiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Paluszki Fatimy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Paluszki Fatimy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Paluszki Fatimy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Paluszki Fatimy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Paluszki Fatimy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Paluszki Fatimy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Paluszki Fatimy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Paluszki Fatimy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Bruschetta
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Paluszki FatimyPaluszki Fatimy

Choć na pierwszy rzut oka przypominają znane wszystkim krokiety, niewiele mają z nimi wspólnego. Koniec z nudą w kuchni! Aromatyczne, doprawione ostrą papryką i kminem rzymskim… prawdziwa eksplozja smaków! Sięgnij po wyśmienite Paluszki Fatimy i poczuj klimat słonecznego Maroka!

Dla kogo?

Paluszki Fatimy pokochają wielbiciele kuchni obfitującej w egzotyczne aromaty i niepowtarzalne smaki. To przekąska idealna dla wszystkich tych, którzy nie wyobrażają sobie codzienności bez różnorodnych, intensywnych przypraw.

Na jaką okazję?

Kiedy rola gospodarza spada na Ciebie, a Ty zdajesz sobie sprawę z tego, że wykorzystałeś już limit swoich dań popisowych, to znak, że czas przygotować Paluszki Fatimy. Seans filmowy z przyjaciółmi, mecz z kolegami, a może babski wieczór? Sprawdzą się one idealnie jako propozycja obiadokolacji, a podane na zimno – zaskakująco prezentującej się przekąski.

Czy wiesz, że?

Ciasto francuskie, którym owijany jest farsz do paluszków, nosi nazwę „ouarka”. Mówi się, że każda marokańska rodzina trzyma w sekrecie sposób jego przygotowania. Bez obaw, z tym przepisem wyjdzie idealnie!

Dla urozmaicenia:

Paluszki najlepiej smakują w towarzystwie sosu, np. czosnkowego. Wystarczy odrobina jogurtu, majonez i roztarty na miazgę czosnek. Takie proste, a czyni prawdziwe cuda! Jeśli przepadasz za pikantnymi smakami, dodaj do farszu trochę więcej mielonej ostrej papryki. Paluszki Fatimy możesz także serwować z pikantnym i aromatycznym sosem harissa. Życzymy smacznego!