Paluszki Fatimy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Paluszki Fatimy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

14

270 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

94 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

302 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

500 gramów

4 gramy

220 mililitrów

50 mililitrów

1 łyżeczka

1 szczypta

farsz:

450 gramów

2 sztuki

2 pęczki

50 gramów

50 gramów

50 gramów

4 sztuki

0.5 pęczka

0.5 pęczka

3 łyżki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

2 szczypty

150 mililitrów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zacznij od przygotowania ciasta. Drożdże, sól i cukier rozpuść w szklance ciepłej wody (temperatura wody nie może być wyższa niż 40 °C), do roztworu dodaj 2-3 łyżki mąki. Zaczyn odstaw na 20 minut, aby drożdże zaczęły fermentację. Po tym czasie do zaczynu dodaj pozostałe składniki.

Paluszki Fatimy - Krok 1

Krok 2

Zagnieć ciasto do konsystencji ciasta chlebowego (w razie potrzeby dodaj więcej mąki lub wody). Ciasto odstaw na bok, przykryte wilgotną ściereczką, żeby nie wyschło przed uformowaniem paluszków.

Paluszki Fatimy - Krok 2

Krok 3

Na patelni upraż orzeszki pinii. Jajko wybij w miseczce, roztrzep dokładnie i odstaw na bok. Posiekaj kolendrę, miętę i czosnek, cebule pokrój w drobną kosteczkę.

Paluszki Fatimy - Krok 3

Krok 4

Cebulę i czosnek zeszklij na patelni, po chwili dodaj mięso. Smaż, aż będzie zupełnie suche, dodaj koncentrat pomidorowy, rodzynki i orzeszki pinii, posiekane zioła oraz przyprawy: cynamon, kmin rzymski, ostrą paprykę, sól. Całość smaż jeszcze chwilę, po czym odstaw do wystygnięcia.

Paluszki Fatimy - Krok 4

Krok 5

Ciasto rozwałkowuj możliwie jak najcieniej na stolnicy oprószonej obficie mąką. Z płatu ciasta wykrój kwadraty 15 x 15 cm. Ciasto posmaruj z wierzchu jajkiem, na każdy płat ciasta nałóż po 1 łyżce farszu. Brzegi ciasta zawiń do środka, a następnie zroluj, formując długie na około 10 cm paluchy. Zawinięte roladki układaj na pergaminie, cały czas trzymając je pod przykryciem.

Paluszki Fatimy - Krok 5

Krok 6

Roladki smaż na patelni w głębokim tłuszczu na złoty kolor i odkładaj na bok na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Paluszki Fatimy - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Paluszki podawaj z sosem, np. czosnkowym. Aby przygotować taki sos, wymieszaj jogurt z łyżką majonezu i roztartym na miazgę czosnkiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Paluszki Fatimy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Paluszki Fatimy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Paluszki Fatimy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Paluszki Fatimy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Paluszki Fatimy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Paluszki Fatimy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Paluszki Fatimy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Paluszki Fatimy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.

Czytaj więcej

Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Paluszki FatimyPaluszki Fatimy

Choć na pierwszy rzut oka przypominają znane wszystkim krokiety, niewiele mają z nimi wspólnego. Koniec z nudą w kuchni! Aromatyczne, doprawione ostrą papryką i kminem rzymskim… prawdziwa eksplozja smaków! Sięgnij po Paluszki Fatimy i poczuj klimat słonecznego Maroka!

Dla kogo? Dla miłośników kuchni pełnej aromatów i niepowtarzalnych smaków. Dla wszystkich tych, którzy nie wyobrażają sobie codzienności bez różnorodnych, intensywnych przypraw.

Na jaką okazję? Kiedy rola gospodarza spada na Ciebie, a Ty zdajesz sobie sprawę z tego, że wykorzystałeś już limit swoich dań popisowych, to znak, że czas na Paluszki Fatimy. Seans filmowy z przyjaciółmi, mecz z kolegami, a może babski wieczór? Sprawdzą się one idealnie jako propozycja obiadokolacji, a podane na zimno – pożywnej przekąski.

Dla urozmaicenia: Paluszki najlepiej smakują w towarzystwie sosu, np. czosnkowego. Wystarczy odrobina jogurtu, majonez i roztarty na miazgę czosnek. Proste, a czyni cuda!

Czy wiesz, że? Ciasto francuskie, którym owijany jest farsz do paluszków, nosi nazwę „ouarka”. Mówi się, że każda marokańska rodzina trzyma w sekrecie sposób jego przygotowania. Bez obaw, z tym przepisem wyjdzie idealnie!

I słońce Maroka wypełni Twoją kuchnię!