
Składniki
ciasto:
500 gramów
4 gramy
220 mililitrów
50 mililitrów
1 łyżeczka
1 szczypta
farsz:
450 gramów
2 sztuki
2 pęczki
50 gramów
50 gramów
50 gramów
4 sztuki
0.5 pęczka
0.5 pęczka
3 łyżki
1 łyżeczka
1 łyżeczka
2 szczypty
150 mililitrów
1 sztuka
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zacznij od przygotowania ciasta. Drożdże, sól oraz cukier rozpuść w szklance ciepłej wody (temperatura nie może być wyższa niż 40°C). Do powstałego roztworu dodaj 2-3 łyżki mąki i lekko zamieszaj. Zaczyn odstaw na 20 minut, aby drożdże zaczęły fermentację. Gdy na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza, zacznij dodawać pozostałe składniki.

Krok 2
Powstałą masę zagnieć do konsystencji ciasta chlebowego (w razie potrzeby dodaj więcej mąki lub wody). Ciasto odstaw na bok, przykryte wilgotną ściereczką, żeby nie wyschło przed uformowaniem paluszków.

Krok 3
Na patelni upraż orzeszki pinii. Jajko wybij w miseczce, roztrzep dokładnie i odstaw na bok. Posiekaj kolendrę, miętę oraz czosnek. Cebulę obierz i pokrój w drobną kosteczkę.

Krok 4
Cebulę wraz z czosnkiem zeszklij na patelni. Po chwili dodaj mięso i smaż, aż będzie zupełnie suche. Na koniec dodaj koncentrat pomidorowy, rodzynki, orzeszki pinii, posiekane zioła oraz przyprawy: cynamon, kmin rzymski, płatki chili Knorr oraz sól do smaku. Całość smaż jeszcze chwilę, często mieszając, po czym odstaw do wystygnięcia.

Krok 5
Ciasto rozwałkowuj możliwie jak najcieniej na stolnicy oprószonej obficie mąką. Z płatu wykrawaj kwadraty 15 × 15 cm. Każdy smaruj z wierzchu jajkiem i nakładaj po 1 łyżce farszu. Brzegi ciasta zawijaj do środka, a następnie roluj, formując długie na około 10 cm paluchy. Gotowe roladki układaj na pergaminie, cały czas trzymając je pod przykryciem.

Krok 6
W garnku dobrze rozgrzej olej roślinny. Gdy tłuszcz będzie gorący, ostrożnie wkładaj paluchy i smaż na złoty kolor. Po wyjęciu pozostaw na papierowym ręczniku, żeby odciekły z nadmiaru oleju.


Dobra rada:
Paluszki podawaj z wybranym sosem, np. pomidorowym lub czosnkowym. Aby przygotować taki sos, wymieszaj jogurt z łyżką majonezu oraz roztartym na miazgę czosnkiem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa płatki chili z wędzoną papryką Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Paluszki Fatimy
Choć na pierwszy rzut oka przypominają znane wszystkim krokiety, niewiele mają z nimi wspólnego. Koniec z nudą w kuchni! Aromatyczne, doprawione ostrą papryką i kminem rzymskim… prawdziwa eksplozja smaków! Sięgnij po wyśmienite Paluszki Fatimy i poczuj klimat słonecznego Maroka!
Dla kogo?
Paluszki Fatimy pokochają wielbiciele kuchni obfitującej w egzotyczne aromaty i niepowtarzalne smaki. To przekąska idealna dla wszystkich tych, którzy nie wyobrażają sobie codzienności bez różnorodnych, intensywnych przypraw.
Na jaką okazję?
Kiedy rola gospodarza spada na Ciebie, a Ty zdajesz sobie sprawę z tego, że wykorzystałeś już limit swoich dań popisowych, to znak, że czas przygotować Paluszki Fatimy. Seans filmowy z przyjaciółmi, mecz z kolegami, a może babski wieczór? Sprawdzą się one idealnie jako propozycja obiadokolacji, a podane na zimno – zaskakująco prezentującej się przekąski.
Czy wiesz, że?
Ciasto francuskie, którym owijany jest farsz do paluszków, nosi nazwę „ouarka”. Mówi się, że każda marokańska rodzina trzyma w sekrecie sposób jego przygotowania. Bez obaw, z tym przepisem wyjdzie idealnie!
Dla urozmaicenia:
Paluszki najlepiej smakują w towarzystwie sosu, np. czosnkowego. Wystarczy odrobina jogurtu, majonez i roztarty na miazgę czosnek. Takie proste, a czyni prawdziwe cuda! Jeśli przepadasz za pikantnymi smakami, dodaj do farszu trochę więcej mielonej ostrej papryki. Paluszki Fatimy możesz także serwować z pikantnym i aromatycznym sosem harissa. Życzymy smacznego!