
Składniki
ciasto:
500 gramów
4 gramy
220 mililitrów
50 mililitrów
1 łyżeczka
1 szczypta
farsz:
450 gramów
2 sztuki
2 pęczki
50 gramów
50 gramów
50 gramów
4 sztuki
0.5 pęczka
0.5 pęczka
3 łyżki
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
2 szczypty
150 mililitrów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zacznij od przygotowania ciasta. Drożdże, sól i cukier rozpuść w szklance ciepłej wody (temperatura wody nie może być wyższa niż 40 °C), do roztworu dodaj 2-3 łyżki mąki. Zaczyn odstaw na 20 minut, aby drożdże zaczęły fermentację. Po tym czasie do zaczynu dodaj pozostałe składniki.
Krok 2
Zagnieć ciasto do konsystencji ciasta chlebowego (w razie potrzeby dodaj więcej mąki lub wody). Ciasto odstaw na bok, przykryte wilgotną ściereczką, żeby nie wyschło przed uformowaniem paluszków.
Krok 3
Na patelni upraż orzeszki pinii. Jajko wybij w miseczce, roztrzep dokładnie i odstaw na bok. Posiekaj kolendrę, miętę i czosnek, cebule pokrój w drobną kosteczkę.
Krok 4
Cebulę i czosnek zeszklij na patelni, po chwili dodaj mięso. Smaż, aż będzie zupełnie suche, dodaj koncentrat pomidorowy, rodzynki i orzeszki pinii, posiekane zioła oraz przyprawy: cynamon, kmin rzymski, ostrą paprykę, sól. Całość smaż jeszcze chwilę, po czym odstaw do wystygnięcia.
Krok 5
Ciasto rozwałkowuj możliwie jak najcieniej na stolnicy oprószonej obficie mąką. Z płatu ciasta wykrój kwadraty 15 x 15 cm. Ciasto posmaruj z wierzchu jajkiem, na każdy płat ciasta nałóż po 1 łyżce farszu. Brzegi ciasta zawiń do środka, a następnie zroluj, formując długie na około 10 cm paluchy. Zawinięte roladki układaj na pergaminie, cały czas trzymając je pod przykryciem.
Krok 6
Roladki smaż na patelni w głębokim tłuszczu na złoty kolor i odkładaj na bok na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Dobra rada:
Paluszki podawaj z sosem, np. czosnkowym. Aby przygotować taki sos, wymieszaj jogurt z łyżką majonezu i roztartym na miazgę czosnkiem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
średnie
Kmin rzymski z Indii mielony Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuWiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.
Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Paluszki Fatimy
Choć na pierwszy rzut oka przypominają znane wszystkim krokiety, niewiele mają z nimi wspólnego. Koniec z nudą w kuchni! Aromatyczne, doprawione ostrą papryką i kminem rzymskim… prawdziwa eksplozja smaków! Sięgnij po Paluszki Fatimy i poczuj klimat słonecznego Maroka!
Dla kogo? Dla miłośników kuchni pełnej aromatów i niepowtarzalnych smaków. Dla wszystkich tych, którzy nie wyobrażają sobie codzienności bez różnorodnych, intensywnych przypraw.
Na jaką okazję? Kiedy rola gospodarza spada na Ciebie, a Ty zdajesz sobie sprawę z tego, że wykorzystałeś już limit swoich dań popisowych, to znak, że czas na Paluszki Fatimy. Seans filmowy z przyjaciółmi, mecz z kolegami, a może babski wieczór? Sprawdzą się one idealnie jako propozycja obiadokolacji, a podane na zimno – pożywnej przekąski.
Dla urozmaicenia: Paluszki najlepiej smakują w towarzystwie sosu, np. czosnkowego. Wystarczy odrobina jogurtu, majonez i roztarty na miazgę czosnek. Proste, a czyni cuda!
Czy wiesz, że? Ciasto francuskie, którym owijany jest farsz do paluszków, nosi nazwę „ouarka”. Mówi się, że każda marokańska rodzina trzyma w sekrecie sposób jego przygotowania. Bez obaw, z tym przepisem wyjdzie idealnie!
I słońce Maroka wypełni Twoją kuchnię!