Paluszki Fatimy przepis – Zobacz na przepisy.pl

Paluszki Fatimy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

236 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

70 osób wydrukowało

Pobierz pdf

257 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

500 gramów

4 gramy

220 mililitrów

50 mililitrów

1 łyżeczka

1 szczypta

farsz:

450 gramów

2 sztuki

2 pęczki

50 gramów

50 gramów

50 gramów

4 sztuki

0.5 pęczka

0.5 pęczka

3 łyżki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

2 szczypty

150 mililitrów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zacznij od przygotowania ciasta. Drożdże, sól i cukier rozpuść w szklance ciepłej wody (temperatura wody nie może być wyższa niż 40 °C), do roztworu dodaj 2-3 łyżki mąki. Zaczyn odstaw na 20 minut, aby drożdże zaczęły fermentację. Po tym czasie do zaczynu dodaj pozostałe składniki.

Paluszki Fatimy - Krok 1

Krok 2

Zagnieć ciasto do konsystencji ciasta chlebowego (w razie potrzeby dodaj więcej mąki lub wody). Ciasto odstaw na bok, przykryte wilgotną ściereczką, żeby nie wyschło przed uformowaniem paluszków.

Paluszki Fatimy - Krok 2

Krok 3

Na patelni upraż orzeszki pinii. Jajko wybij w miseczce, roztrzep dokładnie i odstaw na bok. Posiekaj kolendrę, miętę i czosnek, cebule pokrój w drobną kosteczkę.

Paluszki Fatimy - Krok 3

Krok 4

Cebulę i czosnek zeszklij na patelni, po chwili dodaj mięso. Smaż, aż będzie zupełnie suche, dodaj koncentrat pomidorowy, rodzynki i orzeszki pinii, posiekane zioła oraz przyprawy: cynamon, kmin rzymski, ostrą paprykę, sól. Całość smaż jeszcze chwilę, po czym odstaw do wystygnięcia.

Paluszki Fatimy - Krok 4

Krok 5

Ciasto rozwałkowuj możliwie jak najcieniej na stolnicy oprószonej obficie mąką. Z płatu ciasta wykrój kwadraty 15 x 15 cm. Ciasto posmaruj z wierzchu jajkiem, na każdy płat ciasta nałóż po 1 łyżce farszu. Brzegi ciasta zawiń do środka, a następnie zroluj, formując długie na około 10 cm paluchy. Zawinięte roladki układaj na pergaminie, cały czas trzymając je pod przykryciem.

Paluszki Fatimy - Krok 5

Krok 6

Roladki smaż na patelni w głębokim tłuszczu na złoty kolor i odkładaj na bok na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Paluszki Fatimy - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Paluszki podawaj z sosem, np. czosnkowym. Aby przygotować taki sos, wymieszaj jogurt z łyżką majonezu i roztartym na miazgę czosnkiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Paluszki Fatimy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Paluszki Fatimy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Paluszki Fatimy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Paluszki Fatimy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Paluszki Fatimy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Paluszki Fatimy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Paluszki Fatimy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Paluszki FatimyPaluszki Fatimy

Choć na pierwszy rzut oka przypominają znane wszystkim krokiety, niewiele mają z nimi wspólnego. Koniec z nudą w kuchni! Aromatyczne, doprawione ostrą papryką i kminem rzymskim… prawdziwa eksplozja smaków! Sięgnij po Paluszki Fatimy i poczuj klimat słonecznego Maroka!

Dla kogo? Dla miłośników kuchni pełnej aromatów i niepowtarzalnych smaków. Dla wszystkich tych, którzy nie wyobrażają sobie codzienności bez różnorodnych, intensywnych przypraw.

Na jaką okazję? Kiedy rola gospodarza spada na Ciebie, a Ty zdajesz sobie sprawę z tego, że wykorzystałeś już limit swoich dań popisowych, to znak, że czas na Paluszki Fatimy. Seans filmowy z przyjaciółmi, mecz z kolegami, a może babski wieczór? Sprawdzą się one idealnie jako propozycja obiadokolacji, a podane na zimno – pożywnej przekąski.

Dla urozmaicenia: Paluszki najlepiej smakują w towarzystwie sosu, np. czosnkowego. Wystarczy odrobina jogurtu, majonez i roztarty na miazgę czosnek. Proste, a czyni cuda!

Czy wiesz, że? Ciasto francuskie, którym owijany jest farsz do paluszków, nosi nazwę „ouarka”. Mówi się, że każda marokańska rodzina trzyma w sekrecie sposób jego przygotowania. Bez obaw, z tym przepisem wyjdzie idealnie!

I słońce Maroka wypełni Twoją kuchnię!