
Składniki
500 gramów
1 opakowanie
2 sztuki
50 gramów
1 sztuka
1 pęczek
200 gramów
100 gramów
2 sztuki
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozdziel i umyj liście cykorii. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę, przełóż do miski z mięsem.

Krok 2
Posiekaj szalotkę, chili i kolendrę. Przesiekaj orzechy i połowę rozkrusz na zupełną miazgę, a pozostałą część tylko przesiekaj z grubsza. Dodaj wszystko do mięsa, dorzuć rodzynki i dopraw do smaku przyprawą Knorr.

Krok 3
Z powstałego farszu uformuj małe 2 cm kulki, wrzucaj je na wolno gotująca się wodę. Gotuj 2-3 minuty po czym jeszcze gorące umieść w sosie BBQ.

Krok 4
W gotowe kulki wkładaj mała wykałaczkę kulkę, dodatkowo obtocz w pokruszonych orzechach. Całość ułóż na liściach cykorii.


Dobra rada:
Kulki możesz przygotować z różnych gatunków mięsa.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Mięsne trufle z indyka w sosie BBQ
Przekąski to nieodłączny element każdej imprezy – zarówno tej w gronie rodziny, jak i znajomych. To nie tylko forma poczęstunku, ale i dekoracji stołu. W prostocie siła! Z naszą recepturą unikniesz stresu i zmarnowanych godzin w kuchni. Już dziś sięgnij po przepis na mięsne trufle z indyka w sosie barbecue. Przepis na udane przyjęcie gotowy!
Dla kogo?
Dla wielbicieli wyrazistych smaków! Chili, kolendra, sos barbecue… koniec z nudą w kuchni!
Na jaką okazję?
Mięsne trufle z indyka w sosie barbecue sprawdzą się świetnie w roli mięsnej przekąski. Proste i szybkie w przygotowaniu urozmaicą każde spotkanie!
Czy wiesz, że?
Skład sosu barbecue różni się w zależności od danego zakątka świata. W Stanach Zjednoczonych przygotowuje się go na bazie musztardy, a w Azji z użyciem keczupu i sosu sojowego. Co kraj, to obyczaj!
Dla urozmaicenia:
Trufle możesz przygotować z różnych rodzajów mięsa.


































