Składniki
500 gramów
1 opakowanie
2 sztuki
50 gramów
1 sztuka
1 pęczek
200 gramów
100 gramów
2 sztuki
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozdziel i umyj liście cykorii. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę, przełóż do miski z mięsem.
Krok 2
Posiekaj szalotkę, chili i kolendrę. Przesiekaj orzechy i połowę rozkrusz na zupełną miazgę, a pozostałą część tylko przesiekaj z grubsza. Dodaj wszystko do mięsa, dorzuć rodzynki i dopraw do smaku przyprawą Knorr.
Krok 3
Z powstałego farszu uformuj małe 2 cm kulki, wrzucaj je na wolno gotująca się wodę. Gotuj 2-3 minuty po czym jeszcze gorące umieść w sosie BBQ.
Krok 4
W gotowe kulki wkładaj mała wykałaczkę kulkę, dodatkowo obtocz w pokruszonych orzechach. Całość ułóż na liściach cykorii.
Dobra rada:
Kulki możesz przygotować z różnych gatunków mięsa.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Mięsne trufle z indyka w sosie BBQ
Przekąski to nieodłączny element każdej imprezy – zarówno tej w gronie rodziny, jak i znajomych. To nie tylko forma poczęstunku, ale i dekoracji stołu. W prostocie siła! Z naszą recepturą unikniesz stresu i zmarnowanych godzin w kuchni. Już dziś sięgnij po przepis na mięsne trufle z indyka w sosie barbecue. Przepis na udane przyjęcie gotowy!
Dla kogo?
Dla wielbicieli wyrazistych smaków! Chili, kolendra, sos barbecue… koniec z nudą w kuchni!
Na jaką okazję?
Mięsne trufle z indyka w sosie barbecue sprawdzą się świetnie w roli mięsnej przekąski. Proste i szybkie w przygotowaniu urozmaicą każde spotkanie!
Czy wiesz, że?
Skład sosu barbecue różni się w zależności od danego zakątka świata. W Stanach Zjednoczonych przygotowuje się go na bazie musztardy, a w Azji z użyciem keczupu i sosu sojowego. Co kraj, to obyczaj!
Dla urozmaicenia:
Trufle możesz przygotować z różnych rodzajów mięsa.