Golonki z indyka w ostrym sosie BBQ dla „mięsożercy”
łatwe
43 osoby zapisały

Składniki
4 sztuki
1 pęczek
1 opakowanie
1 sztuka
8 łyżek
3 łyżki
2 łyżki
2 sztuki
5 sztuk
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Golonki umyj, włoszczyznę obierz. Wszystko przełóż do garnka, dodaj liść laurowy oraz ziele angielskie i zalej wodą. Doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i gotuj do momentu, gdy mięso będzie miękkie. Wywar zachowaj i wykorzystaj do przygotowania np. zupy.

Krok 2
W miseczce połącz sos BBQ, posiekaną papryczkę chilli, miód, olej oraz sos sojowy. Marynatę dopraw do smaku przyprawą Knorr Smokey i wymieszaj (od razu odłóż 4 łyżki marynaty na później).

Krok 3
Wystudzone golonki włóż do miseczki z marynatą BBQ i dokładnie je posmaruj. Każdą z nich zawiń w aluminiową folię i połóż na ruszcie rozgrzanego grilla. Piecz ok. 15-20 minut.

Krok 4
Po tym czasie golonki odwiń z folii, posmaruj pędzelkiem odłożoną marynatą i ponownie połóż na grillu – piecz do momentu zrumienienia, ale uważaj aby nie przypaliły się. Tak przygotowane golonki podawaj z pieczonymi ziemniakami, z kwaśną śmietaną i grubym szczypiorem.


Dobra rada:
W identyczny sposób możesz przygotować inne mięso, np. pałki z kurczaka – tych natomiast nie musisz gotować, są dużo mniejsze i z pewnością upieką się szybko na grillu.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa z papryką wędzoną Knorr grubo mielona
Więcej przepisów z użyciem tego produktuMarynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Golonki z indyka w ostrym sosie BBQ dla „mięsożercy”
Jeśli golonkę kojarzycie jedynie z wieprzowiną, warto spróbować golonki indyczej! Zainspirujcie się naszym przepisem na pikantne golonki, przygotowywane na grillu. Danie wyróżnia także lekki aromat wędzenia, który tworzy oryginalną kompozycję z delikatnym mięsem. Nie pozostaje nic innego, jak tylko zaprosić przyjaciół i rozpocząć przyjęcie z golonkami z indyka w stylu BBQ! Będzie pysznie!
Dla kogo?
Golonki indycze zachwycą przede wszystkim zwolenników grillowanych mięs. Przypadną do gustu każdemu, kto lubi pikantne i aromatyczne dania.
Na jaką okazję?
Przede wszystkim na grilla! Golonki z indyka w sosie BBQ są także doskonałą propozycją na niedzielny obiad.
Czy wiesz, że?
Indyki w Polsce pojawiły się dopiero w XVII wieku. Dziś hodowane są na skalę masową w wielu odmianach. W naszym kraju najpopularniejsze są rasy: Bronz, Bronz szerokopierśny oraz Beltsville.
Dla urozmaicenia:
W ten sam sposób możecie przygotować pałki z kurczaka. Wówczas pomińcie ich wcześniejsze gotowanie, wystarczy mięso upiec na grillu.