Golonki z indyka w ostrym sosie BBQ dla „mięsożercy”
łatwe
42 osoby zapisały

Składniki
4 sztuki
1 pęczek
1 opakowanie
1 sztuka
8 łyżek
3 łyżki
2 łyżki
2 sztuki
5 sztuk
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Golonki umyj, włoszczyznę obierz. Wszystko przełóż do garnka, dodaj liść laurowy oraz ziele angielskie i zalej wodą. Doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i gotuj do momentu, gdy mięso będzie miękkie. Wywar zachowaj i wykorzystaj do przygotowania np. zupy.

Krok 2
W miseczce połącz sos BBQ, posiekaną papryczkę chilli, miód, olej oraz sos sojowy. Marynatę dopraw do smaku przyprawą Knorr Smokey i wymieszaj (od razu odłóż 4 łyżki marynaty na później).

Krok 3
Wystudzone golonki włóż do miseczki z marynatą BBQ i dokładnie je posmaruj. Każdą z nich zawiń w aluminiową folię i połóż na ruszcie rozgrzanego grilla. Piecz ok. 15-20 minut.

Krok 4
Po tym czasie golonki odwiń z folii, posmaruj pędzelkiem odłożoną marynatą i ponownie połóż na grillu – piecz do momentu zrumienienia, ale uważaj aby nie przypaliły się. Tak przygotowane golonki podawaj z pieczonymi ziemniakami, z kwaśną śmietaną i grubym szczypiorem.


Dobra rada:
W identyczny sposób możesz przygotować inne mięso, np. pałki z kurczaka – tych natomiast nie musisz gotować, są dużo mniejsze i z pewnością upieką się szybko na grillu.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa z papryką wędzoną Knorr grubo mielona
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Golonki z indyka w ostrym sosie BBQ dla „mięsożercy”
Jeśli golonkę kojarzycie jedynie z wieprzowiną, warto spróbować golonki indyczej! Zainspirujcie się naszym przepisem na pikantne golonki, przygotowywane na grillu. Danie wyróżnia także lekki aromat wędzenia, który tworzy oryginalną kompozycję z delikatnym mięsem. Nie pozostaje nic innego, jak tylko zaprosić przyjaciół i rozpocząć przyjęcie z golonkami z indyka w stylu BBQ! Będzie pysznie!
Dla kogo?
Golonki indycze zachwycą przede wszystkim zwolenników grillowanych mięs. Przypadną do gustu każdemu, kto lubi pikantne i aromatyczne dania.
Na jaką okazję?
Przede wszystkim na grilla! Golonki z indyka w sosie BBQ są także doskonałą propozycją na niedzielny obiad.
Czy wiesz, że?
Indyki w Polsce pojawiły się dopiero w XVII wieku. Dziś hodowane są na skalę masową w wielu odmianach. W naszym kraju najpopularniejsze są rasy: Bronz, Bronz szerokopierśny oraz Beltsville.
Dla urozmaicenia:
W ten sam sposób możecie przygotować pałki z kurczaka. Wówczas pomińcie ich wcześniejsze gotowanie, wystarczy mięso upiec na grillu.