Golonki z indyka w ostrym sosie BBQ dla „mięsożercy”
łatwe
43 osoby zapisały

Składniki
4 sztuki
1 pęczek
1 opakowanie
1 sztuka
8 łyżek
3 łyżki
2 łyżki
2 sztuki
5 sztuk
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Golonki umyj, włoszczyznę obierz. Wszystko przełóż do garnka, dodaj liść laurowy oraz ziele angielskie i zalej wodą. Doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i gotuj do momentu, gdy mięso będzie miękkie. Wywar zachowaj i wykorzystaj do przygotowania np. zupy.

Krok 2
W miseczce połącz sos BBQ, posiekaną papryczkę chilli, miód, olej oraz sos sojowy. Marynatę dopraw do smaku przyprawą Knorr Smokey i wymieszaj (od razu odłóż 4 łyżki marynaty na później).

Krok 3
Wystudzone golonki włóż do miseczki z marynatą BBQ i dokładnie je posmaruj. Każdą z nich zawiń w aluminiową folię i połóż na ruszcie rozgrzanego grilla. Piecz ok. 15-20 minut.

Krok 4
Po tym czasie golonki odwiń z folii, posmaruj pędzelkiem odłożoną marynatą i ponownie połóż na grillu – piecz do momentu zrumienienia, ale uważaj aby nie przypaliły się. Tak przygotowane golonki podawaj z pieczonymi ziemniakami, z kwaśną śmietaną i grubym szczypiorem.


Dobra rada:
W identyczny sposób możesz przygotować inne mięso, np. pałki z kurczaka – tych natomiast nie musisz gotować, są dużo mniejsze i z pewnością upieką się szybko na grillu.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa z papryką wędzoną Knorr grubo mielona
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Golonki z indyka w ostrym sosie BBQ dla „mięsożercy”
Jeśli golonkę kojarzycie jedynie z wieprzowiną, warto spróbować golonki indyczej! Zainspirujcie się naszym przepisem na pikantne golonki, przygotowywane na grillu. Danie wyróżnia także lekki aromat wędzenia, który tworzy oryginalną kompozycję z delikatnym mięsem. Nie pozostaje nic innego, jak tylko zaprosić przyjaciół i rozpocząć przyjęcie z golonkami z indyka w stylu BBQ! Będzie pysznie!
Dla kogo?
Golonki indycze zachwycą przede wszystkim zwolenników grillowanych mięs. Przypadną do gustu każdemu, kto lubi pikantne i aromatyczne dania.
Na jaką okazję?
Przede wszystkim na grilla! Golonki z indyka w sosie BBQ są także doskonałą propozycją na niedzielny obiad.
Czy wiesz, że?
Indyki w Polsce pojawiły się dopiero w XVII wieku. Dziś hodowane są na skalę masową w wielu odmianach. W naszym kraju najpopularniejsze są rasy: Bronz, Bronz szerokopierśny oraz Beltsville.
Dla urozmaicenia:
W ten sam sposób możecie przygotować pałki z kurczaka. Wówczas pomińcie ich wcześniejsze gotowanie, wystarczy mięso upiec na grillu.


































