Golonki z indyka w ostrym sosie BBQ dla „mięsożercy” przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Golonki z indyka w ostrym sosie BBQ dla „mięsożercy”

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 pęczek

1 opakowanie

1 sztuka

8 łyżek

3 łyżki

2 łyżki

2 sztuki

5 sztuk

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Golonki umyj, włoszczyznę obierz. Wszystko przełóż do garnka, dodaj liść laurowy oraz ziele angielskie i zalej wodą. Doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i gotuj do momentu, gdy mięso będzie miękkie. Wywar zachowaj i wykorzystaj do przygotowania np. zupy.

Golonki z indyka w ostrym sosie BBQ dla „mięsożercy” - Krok 1

Krok 2

W miseczce połącz sos BBQ, posiekaną papryczkę chilli, miód, olej oraz sos sojowy. Marynatę dopraw do smaku przyprawą Knorr Smokey i wymieszaj (od razu odłóż 4 łyżki marynaty na później).

Golonki z indyka w ostrym sosie BBQ dla „mięsożercy” - Krok 2

Krok 3

Wystudzone golonki włóż do miseczki z marynatą BBQ i dokładnie je posmaruj. Każdą z nich zawiń w aluminiową folię i połóż na ruszcie rozgrzanego grilla. Piecz ok. 15-20 minut.

Golonki z indyka w ostrym sosie BBQ dla „mięsożercy” - Krok 3

Krok 4

Po tym czasie golonki odwiń z folii, posmaruj pędzelkiem odłożoną marynatą i ponownie połóż na grillu – piecz do momentu zrumienienia, ale uważaj aby nie przypaliły się. Tak przygotowane golonki podawaj z pieczonymi ziemniakami, z kwaśną śmietaną i grubym szczypiorem.

Golonki z indyka w ostrym sosie BBQ dla „mięsożercy” - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

W identyczny sposób możesz przygotować inne mięso, np. pałki z kurczaka – tych natomiast nie musisz gotować, są dużo mniejsze i z pewnością upieką się szybko na grillu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Golonki z indyka w ostrym sosie BBQ dla „mięsożercy” - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Golonki z indyka w ostrym sosie BBQ dla „mięsożercy” - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Golonki z indyka w ostrym sosie BBQ dla „mięsożercy” - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Golonki z indyka w ostrym sosie BBQ dla „mięsożercy” - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Golonki z indyka w ostrym sosie BBQ dla „mięsożercy” - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Golonki z indyka w ostrym sosie BBQ dla „mięsożercy” - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Golonki z indyka w ostrym sosie BBQ dla „mięsożercy” - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Golonki z indyka w ostrym sosie BBQ dla „mięsożercy” - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.

Czytaj więcej

Zapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Golonki z indyka w ostrym sosie BBQ dla „mięsożercy”Golonki z indyka w ostrym sosie BBQ dla „mięsożercy”

Jeśli golonkę kojarzycie jedynie z wieprzowiną, warto spróbować golonki indyczej! Zainspirujcie się naszym przepisem na pikantne golonki, przygotowywane na grillu. Danie wyróżnia także lekki aromat wędzenia, który tworzy oryginalną kompozycję z delikatnym mięsem. Nie pozostaje nic innego, jak tylko zaprosić przyjaciół i rozpocząć przyjęcie z golonkami z indyka w stylu BBQ! Będzie pysznie!

Dla kogo?

Golonki indycze zachwycą przede wszystkim zwolenników grillowanych mięs. Przypadną do gustu każdemu, kto lubi pikantne i aromatyczne dania.

Na jaką okazję?

Przede wszystkim na grilla! Golonki z indyka w sosie BBQ są także doskonałą propozycją na niedzielny obiad.

Czy wiesz, że?

Indyki w Polsce pojawiły się dopiero w XVII wieku. Dziś hodowane są na skalę masową w wielu odmianach. W naszym kraju najpopularniejsze są rasy: Bronz, Bronz szerokopierśny oraz Beltsville.

Dla urozmaicenia:

W ten sam sposób możecie przygotować pałki z kurczaka. Wówczas pomińcie ich wcześniejsze gotowanie, wystarczy mięso upiec na grillu.