
Składniki
5 dekagramów
1 opakowanie
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Oczyść grzyby szczoteczką, zalej ciepłą wodą i zostaw na 3-4 godziny. Następnie ugotuj je w tej samej wodzie do momentu, gdy staną się miękkie.

Krok 2
Przygotuj Żurek Knorr według przepisu na opakowaniu.

Krok 3
Pokrój grzyby w paski i dodaj do żurku. Gotuj jeszcze około 5 minut, dolewając trochę wywaru z grzybów. Podawaj gotową zupę z makaronem typu świderki, posypaną natką pietruszki.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Żurek z makaronem i grzybami
Żurek z makaronem i grzybami to danie, które sprawdzi się na wiele okazji. Podaj go na obiad lub jako przystawkę przed daniem głównym. Do przygotowania tej potrawy potrzebujesz przede wszystkim grzybów, np. podgrzybków lub borowików. Warto je wcześniej namoczyć, a następnie w tej samej wodzie ugotować. Pamiętaj, aby powstałego wywaru nie wylewać, bowiem przyda się do przyrządzenia zupy. Jeśli chcesz, żeby żurek był bardziej wyrazisty i aromatyczny, dodaj do niego posiekany majeranek, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz ziele angielskie. Nie zapomnij też o liściu laurowym. Dla dodania ostrości użyj trochę świeżego startego chrzanu (ewentualnie ze słoiczka). Opcjonalnie dodaj również kminku. Dobrze będzie też wrzucić pokrojoną kiełbasę (np. białą) lub wędzony boczek. Żurek z makaronem i grzybami podawaj na głębokich talerzach lub w miseczkach chlebowych. Do dekoracji wykorzystaj posiekaną natkę pietruszki oraz świeży majeranek. Wypróbuj nasz przepis i odkryj własny sposób na jego modyfikację. Swoją propozycją koniecznie podziel się w komentarzu poniżej.


































