
Składniki
5 dekagramów
1 opakowanie
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Oczyść grzyby szczoteczką, zalej ciepłą wodą i zostaw na 3-4 godziny. Następnie ugotuj je w tej samej wodzie do momentu, gdy staną się miękkie.

Krok 2
Przygotuj Żurek Knorr według przepisu na opakowaniu.

Krok 3
Pokrój grzyby w paski i dodaj do żurku. Gotuj jeszcze około 5 minut, dolewając trochę wywaru z grzybów. Podawaj gotową zupę z makaronem typu świderki, posypaną natką pietruszki.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Żurek z makaronem i grzybami
Żurek z makaronem i grzybami to danie, które sprawdzi się na wiele okazji. Podaj go na obiad lub jako przystawkę przed daniem głównym. Do przygotowania tej potrawy potrzebujesz przede wszystkim grzybów, np. podgrzybków lub borowików. Warto je wcześniej namoczyć, a następnie w tej samej wodzie ugotować. Pamiętaj, aby powstałego wywaru nie wylewać, bowiem przyda się do przyrządzenia zupy. Jeśli chcesz, żeby żurek był bardziej wyrazisty i aromatyczny, dodaj do niego posiekany majeranek, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz ziele angielskie. Nie zapomnij też o liściu laurowym. Dla dodania ostrości użyj trochę świeżego startego chrzanu (ewentualnie ze słoiczka). Opcjonalnie dodaj również kminku. Dobrze będzie też wrzucić pokrojoną kiełbasę (np. białą) lub wędzony boczek. Żurek z makaronem i grzybami podawaj na głębokich talerzach lub w miseczkach chlebowych. Do dekoracji wykorzystaj posiekaną natkę pietruszki oraz świeży majeranek. Wypróbuj nasz przepis i odkryj własny sposób na jego modyfikację. Swoją propozycją koniecznie podziel się w komentarzu poniżej.