Żurek z makaronem i grzybami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Żurek z makaronem i grzybami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

139 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

21 osób wydrukowało

Pobierz pdf

88 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

5 dekagramów

1 opakowanie

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Oczyść grzyby szczoteczką, zalej ciepłą wodą i zostaw na 3-4 godziny. Następnie ugotuj je w tej samej wodzie do momentu, gdy staną się miękkie.

Żurek z makaronem i grzybami - Krok 1

Krok 2

Przygotuj Żurek Knorr według przepisu na opakowaniu.

Żurek z makaronem i grzybami - Krok 2

Krok 3

Pokrój grzyby w paski i dodaj do żurku. Gotuj jeszcze około 5 minut, dolewając trochę wywaru z grzybów. Podawaj gotową zupę z makaronem typu świderki, posypaną natką pietruszki.

Żurek z makaronem i grzybami - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Żurek z makaronem i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Żurek z makaronem i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Żurek z makaronem i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Żurek z makaronem i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Żurek z makaronem i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Żurek z makaronem i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Żurek z makaronem i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Żurek z makaronem i grzybami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.

Czytaj więcej

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Żurek z makaronem i grzybamiŻurek z makaronem i grzybami

Żurek z makaronem i grzybami to danie, które sprawdzi się na wiele okazji. Podaj go na obiad lub jako przystawkę przed daniem głównym. Do przygotowania tej potrawy potrzebujesz przede wszystkim grzybów, np. podgrzybków lub borowików. Warto je wcześniej namoczyć, a następnie w tej samej wodzie ugotować. Pamiętaj, aby powstałego wywaru nie wylewać, bowiem przyda się do przyrządzenia zupy. Jeśli chcesz, żeby żurek był bardziej wyrazisty i aromatyczny, dodaj do niego posiekany majeranek, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz ziele angielskie. Nie zapomnij też o liściu laurowym. Dla dodania ostrości użyj trochę świeżego startego chrzanu (ewentualnie ze słoiczka). Opcjonalnie dodaj również kminku. Dobrze będzie też wrzucić pokrojoną kiełbasę (np. białą) lub wędzony boczek. Żurek z makaronem i grzybami podawaj na głębokich talerzach lub w miseczkach chlebowych. Do dekoracji wykorzystaj posiekaną natkę pietruszki oraz świeży majeranek. Wypróbuj nasz przepis i odkryj własny sposób na jego modyfikację. Swoją propozycją koniecznie podziel się w komentarzu poniżej.