Żurek z jajkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Żurek z jajkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

595 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

82 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

114 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

10 dekagramów

1 opakowanie

750 mililitrów

2 sztuki

1 sztuka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj jajka na twardo, wystudź, obierz ze skorupek i pokrój w ćwiartki.

Krok 2

Wymieszaj Żurek Knorr z wodą według przepisu na opakowaniu. Następnie dodaj drobno pokrojony ząbek czosnku.

Krok 3

Kiełbaskę pokrój w kostkę i wrzuć do żurku, po czym gotuj przez 10 minut. Rozlej zupę do talerzy i włóż do niej pokrojone jajka. Posyp każdą porcję grubo mielonym pieprzem i udekoruj listkami świeżej pietruszki.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

3

Opinie o przepisie

  • Angel Tra

    Angel Tra , 04.12.2015

    trochę średnie:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Klaudia Piwniuk

    Klaudia Piwniuk , 22.07.2015

    Super! :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • M. Marczyński

    M. Marczyński , 02.06.2015

    ale dobre!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Żurek z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Żurek z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Żurek z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Żurek z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Żurek z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Żurek z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Żurek z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Żurek z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Żurek z jajkiemŻurek z jajkiem

Najprostsze rozwiązania kulinarne często są najlepsze. Proponowany przepis na żurek z jajkiem sprawdzi się jako smaczny codzienny obiad, ale również pyszna przystawka podczas przyjęcia. Danie możesz przygotować na bazie wywaru z włoszczyzny, z dodatkiem kiełbasy, na przykład białej lub wędzonej oraz liścia laurowego i ziela angielskiego. Dobrym rozwiązaniem będzie dodanie kilku plasterków wędzonego boczku – dzięki temu zupa stanie się bardziej wyrazista. Całość gotuj przez chwilę pod przykryciem. Do żurku dodaj drobno posiekany czosnek, a pod koniec gotowania dołącz także majeranek oraz świeżo zmielony czarny pieprz. Kiełbasę pokrój w plasterki. Żurek z jajkiem to zupa, którą możesz podawać zarówno w talerzach, jak i miseczkach chlebowych. Danie zaserwuj z jajkiem ugotowanym na twardo lub z kromką wiejskiego chleba na zakwasie. Do dekoracji użyj posiekanej natki pietruszki. Wypróbuj podany przepis na smaczny klasyczny żurek z jajkiem. Koniecznie podziel się z nami swoją opinią. Życzymy smacznego.