Żurek z jajkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

594 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

72 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

106 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

10 dekagramów

750 mililitrów

2 sztuki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj jajka na twardo, wystudź, obierz ze skorupek i pokrój w ćwiartki.

Krok 2

Wymieszaj Żurek Knorr z wodą według przepisu na opakowaniu. Następnie dodaj drobno pokrojony ząbek czosnku.

Krok 3

Kiełbaskę pokrój w kostkę i wrzuć do żurku, po czym gotuj przez 10 minut. Rozlej zupę do talerzy i włóż do niej pokrojone jajka. Posyp każdą porcję grubo mielonym pieprzem i udekoruj listkami świeżej pietruszki.

3

Opinie o przepisie

  • Angel Tra

    Angel Tra

    trochę średnie:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Klaudia Piwniuk

    Klaudia Piwniuk

    Super! :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • M. Marczyński

    M. Marczyński

    ale dobre!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Żurek z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Żurek z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Żurek z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Żurek z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Żurek z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Żurek z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Żurek z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Żurek z jajkiemŻurek z jajkiem

Najprostsze rozwiązania kulinarne często są najlepsze. Proponowany przepis na żurek z jajkiem sprawdzi się jako smaczny codzienny obiad, ale również pyszna przystawka podczas przyjęcia. Danie możesz przygotować na bazie wywaru z włoszczyzny, z dodatkiem kiełbasy, na przykład białej lub wędzonej oraz liścia laurowego i ziela angielskiego. Dobrym rozwiązaniem będzie dodanie kilku plasterków wędzonego boczku – dzięki temu zupa stanie się bardziej wyrazista. Całość gotuj przez chwilę pod przykryciem. Do żurku dodaj drobno posiekany czosnek, a pod koniec gotowania dołącz także majeranek oraz świeżo zmielony czarny pieprz. Kiełbasę pokrój w plasterki. Żurek z jajkiem to zupa, którą możesz podawać zarówno w talerzach, jak i miseczkach chlebowych. Danie zaserwuj z jajkiem ugotowanym na twardo lub z kromką wiejskiego chleba na zakwasie. Do dekoracji użyj posiekanej natki pietruszki. Wypróbuj podany przepis na smaczny klasyczny żurek z jajkiem. Koniecznie podziel się z nami swoją opinią. Życzymy smacznego.