Żurek biały przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Żurek biały

Autor: Edyta Kyzioł

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

29 osób wydrukowało

Pobierz pdf

14 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

6 sztuk

3 sztuki

1 sztuka

0.5 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

5 sztuk

5 sztuk

6 sztuk

1 kilogram

1 szklanka

1 sztuka

3 łyżki

1 łyżka

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do dużego garnka wkładamy kości wieprzowe, cebule pokrojone na ćwiartki, czosnek, marchew, pietruszkę, seler, lubczyk, dodajemy majeranek, pieprz, przyprawę Delikat, liście laurowe, ziela angielskie. Zalewamy to dużą ilością wody i gotujemy około 1,5 godziny.

Krok 2

Po tym czasie dodajemy kiełbasę pokrojoną na mniejsze kawałki. Gotujemy ok. 15 minut. W szklance zimnej wody rozrabiamy żurek i barszcz i po dokładnym wymieszaniu wlewamy do gotującego się wywaru. Gotujemy jeszcze ok. 15 minut. Doprawiamy do smaku Delikatem w płynie. Następnie dodajemy śmietanę dokładnie mieszając. Żurek gotowy.

Krok 3

Osobno gotujemy jajka i ziemniaki.

Krok 4

Tak przygotowaną zupę podajemy z ziemniakami, jajkiem i kawałkiem kiełbasy. Smacznego

Edyta Kyzioł

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Żurek biały - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Żurek biały - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Żurek biały - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Żurek biały - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Żurek biały - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Żurek biały - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Żurek biały - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Żurek biały - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Żurek staropolski
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej