Żurek biały przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Żurek biały

Autor: Edyta Kyzioł

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

35 osób wydrukowało

Pobierz pdf

20 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

0.5 sztuki

5 sztuk

5 sztuk

3 sztuki

1 opakowanie

3 łyżki

1 sztuka

1 łyżka

1 szklanka

1 sztuka

6 sztuk

6 sztuk

1 kilogram

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do dużego garnka wkładamy kości wieprzowe, cebule pokrojone na ćwiartki, czosnek, marchew, pietruszkę, seler, lubczyk, dodajemy majeranek, pieprz, przyprawę Delikat, liście laurowe, ziela angielskie. Zalewamy to dużą ilością wody i gotujemy około 1,5 godziny.

Krok 2

Po tym czasie dodajemy kiełbasę pokrojoną na mniejsze kawałki. Gotujemy ok. 15 minut. W szklance zimnej wody rozrabiamy żurek i barszcz i po dokładnym wymieszaniu wlewamy do gotującego się wywaru. Gotujemy jeszcze ok. 15 minut. Doprawiamy do smaku Delikatem w płynie. Następnie dodajemy śmietanę dokładnie mieszając. Żurek gotowy.

Krok 3

Osobno gotujemy jajka i ziemniaki.

Krok 4

Tak przygotowaną zupę podajemy z ziemniakami, jajkiem i kawałkiem kiełbasy. Smacznego

Edyta Kyzioł

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Żurek biały - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Żurek biały - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Żurek biały - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Żurek biały - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Żurek biały - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Żurek biały - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Żurek biały - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Żurek biały - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Żurek z wędzonką
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Przygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!

Czytaj więcej

Bananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?

Czytaj więcej