Żurek biały przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Żurek biały

Autor: Edyta Kyzioł

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

29 osób wydrukowało

Pobierz pdf

15 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

6 sztuk

3 sztuki

1 sztuka

0.5 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

5 sztuk

5 sztuk

6 sztuk

1 kilogram

1 szklanka

1 sztuka

3 łyżki

1 łyżka

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do dużego garnka wkładamy kości wieprzowe, cebule pokrojone na ćwiartki, czosnek, marchew, pietruszkę, seler, lubczyk, dodajemy majeranek, pieprz, przyprawę Delikat, liście laurowe, ziela angielskie. Zalewamy to dużą ilością wody i gotujemy około 1,5 godziny.

Krok 2

Po tym czasie dodajemy kiełbasę pokrojoną na mniejsze kawałki. Gotujemy ok. 15 minut. W szklance zimnej wody rozrabiamy żurek i barszcz i po dokładnym wymieszaniu wlewamy do gotującego się wywaru. Gotujemy jeszcze ok. 15 minut. Doprawiamy do smaku Delikatem w płynie. Następnie dodajemy śmietanę dokładnie mieszając. Żurek gotowy.

Krok 3

Osobno gotujemy jajka i ziemniaki.

Krok 4

Tak przygotowaną zupę podajemy z ziemniakami, jajkiem i kawałkiem kiełbasy. Smacznego

Edyta Kyzioł

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Żurek biały - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Żurek biały - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Żurek biały - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Żurek biały - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Żurek biały - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Żurek biały - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Żurek biały - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Żurek biały - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...

Czytaj więcej

Ciągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.

Czytaj więcej