Żurek biały przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Żurek biały

Autor: Edyta Kyzioł

ratingratingratingratingrating

1

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

40 osób wydrukowało

Pobierz pdf

29 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

0.5 sztuki

5 sztuk

5 sztuk

3 sztuki

1 opakowanie

3 łyżki

1 sztuka

1 łyżka

1 szklanka

1 sztuka

6 sztuk

6 sztuk

1 kilogram

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do dużego garnka wkładamy kości wieprzowe, cebule pokrojone na ćwiartki, czosnek, marchew, pietruszkę, seler, lubczyk, dodajemy majeranek, pieprz, przyprawę Delikat, liście laurowe, ziela angielskie. Zalewamy to dużą ilością wody i gotujemy około 1,5 godziny.

Krok 2

Po tym czasie dodajemy kiełbasę pokrojoną na mniejsze kawałki. Gotujemy ok. 15 minut. W szklance zimnej wody rozrabiamy żurek i barszcz i po dokładnym wymieszaniu wlewamy do gotującego się wywaru. Gotujemy jeszcze ok. 15 minut. Doprawiamy do smaku Delikatem w płynie. Następnie dodajemy śmietanę dokładnie mieszając. Żurek gotowy.

Krok 3

Osobno gotujemy jajka i ziemniaki.

Krok 4

Tak przygotowaną zupę podajemy z ziemniakami, jajkiem i kawałkiem kiełbasy. Smacznego

Edyta Kyzioł

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Żurek biały - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Żurek biały - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Żurek biały - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Żurek biały - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Żurek biały - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Żurek biały - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Żurek biały - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Żurek biały - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.

Czytaj więcej