Żurek z kaszą i mięsno – grzybowymi kulkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Żurek z kaszą i mięsno – grzybowymi kulkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

heart
263 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

144 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

224 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

250 gramów

1 opakowanie

100 gramów

40 gramów

2 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

500 mililitrów

2 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Namocz suszone grzyby przez 20 minut we wrzątku, następnie odcedź i posiekaj.

Krok 2

Wymieszaj mięso z jajkiem, posiekanym czosnkiem i łyżką bułki tartej. Dopraw do smaku odrobiną soli oraz pieprzu, po czym dodaj posiekane grzyby.

Krok 3

Uformuj 6 niedużych kotlecików, obtocz je w bułce tartej i smaż na patelni na złoty kolor.

Krok 4

Zagotuj wodę z warzywami oraz kaszą.

Krok 5

Następnie dodaj kotleciki i zawartość torebki Żurku Knorr. Gotuj przez 5 minut, delikatnie mieszając. Gotowe danie podawaj z ryżem.

2

Opinie o przepisie

  • Renata Skruszeniec

    Renata Skruszeniec , 21.02.2017

    Pyyyyycha ☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Renata Skruszeniec

    Renata Skruszeniec , 20.02.2017

    Bardzo smaczne :))

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Żurek z kaszą i mięsno – grzybowymi kulkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Żurek z kaszą i mięsno – grzybowymi kulkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Żurek z kaszą i mięsno – grzybowymi kulkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Żurek z kaszą i mięsno – grzybowymi kulkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Żurek z kaszą i mięsno – grzybowymi kulkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Żurek z kaszą i mięsno – grzybowymi kulkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Żurek z kaszą i mięsno – grzybowymi kulkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Żurek z kaszą i mięsno – grzybowymi kulkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Żurek z kaszą i mięsno – grzybowymi kulkamiŻurek z kaszą i mięsno – grzybowymi kulkami

Żurek z pewnością będzie dobrym daniem obiadowym, jeśli podasz go z kaszą jęczmienną, mięsno-grzybowymi kulkami oraz razowym pieczywem. Zupa o delikatnie kwaśnym i dość pikantnym smaku, pachnąca majerankiem i suszonymi grzybami, przypadnie do gustu szczególnie miłośnikom klasycznych potraw. Przyrządzisz ją dość szybko. Żurek z kaszą i mięsno-grzybowymi kulkami przygotuj na wywarze z dodatkiem włoszczyzny oraz przypraw. Dorzuć do niego również kaszę i zagotuj. Całość dopraw do smaku majerankiem. Kotleciki przyrządzisz z mięsa mielonego, jajek, bułki tartej oraz czosnku i posiekanych grzybów leśnych. Pamiętaj, że wcześniej powinno się je namoczyć. Do mięsnej masy dorzuć także przyprawy – sprawdzi się gałka muszkatołowa, pieprz ziołowy, wędzona papryka lub oregano. Usmażone kulki grzybowo-mięsne nabij na patyczek do szaszłyków i połóż na misce z zupą. Ozdób je dodatkowo śmietaną, a żurek posyp posiekaną natką pietruszki. Jeśli masz ochotę na wyrazistą zupę z mięsnym dodatkiem, przygotuj żurek z kaszą i mięsno-grzybowymi kulkami. Skorzystaj z naszego przepisu.