Żurek z kaszą i mięsno – grzybowymi kulkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Żurek z kaszą i mięsno – grzybowymi kulkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

heart
263 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

142 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

223 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

250 gramów

1 opakowanie

100 gramów

40 gramów

2 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

500 mililitrów

2 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Namocz suszone grzyby przez 20 minut we wrzątku, następnie odcedź i posiekaj.

Krok 2

Wymieszaj mięso z jajkiem, posiekanym czosnkiem i łyżką bułki tartej. Dopraw do smaku odrobiną soli oraz pieprzu, po czym dodaj posiekane grzyby.

Krok 3

Uformuj 6 niedużych kotlecików, obtocz je w bułce tartej i smaż na patelni na złoty kolor.

Krok 4

Zagotuj wodę z warzywami oraz kaszą.

Krok 5

Następnie dodaj kotleciki i zawartość torebki Żurku Knorr. Gotuj przez 5 minut, delikatnie mieszając. Gotowe danie podawaj z ryżem.

2

Opinie o przepisie

  • Renata Skruszeniec

    Renata Skruszeniec , 21.02.2017

    Pyyyyycha ☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Renata Skruszeniec

    Renata Skruszeniec , 20.02.2017

    Bardzo smaczne :))

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Żurek z kaszą i mięsno – grzybowymi kulkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Żurek z kaszą i mięsno – grzybowymi kulkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Żurek z kaszą i mięsno – grzybowymi kulkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Żurek z kaszą i mięsno – grzybowymi kulkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Żurek z kaszą i mięsno – grzybowymi kulkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Żurek z kaszą i mięsno – grzybowymi kulkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Żurek z kaszą i mięsno – grzybowymi kulkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Żurek z kaszą i mięsno – grzybowymi kulkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Żurek z kaszą i mięsno – grzybowymi kulkamiŻurek z kaszą i mięsno – grzybowymi kulkami

Żurek z pewnością będzie dobrym daniem obiadowym, jeśli podasz go z kaszą jęczmienną, mięsno-grzybowymi kulkami oraz razowym pieczywem. Zupa o delikatnie kwaśnym i dość pikantnym smaku, pachnąca majerankiem i suszonymi grzybami, przypadnie do gustu szczególnie miłośnikom klasycznych potraw. Przyrządzisz ją dość szybko. Żurek z kaszą i mięsno-grzybowymi kulkami przygotuj na wywarze z dodatkiem włoszczyzny oraz przypraw. Dorzuć do niego również kaszę i zagotuj. Całość dopraw do smaku majerankiem. Kotleciki przyrządzisz z mięsa mielonego, jajek, bułki tartej oraz czosnku i posiekanych grzybów leśnych. Pamiętaj, że wcześniej powinno się je namoczyć. Do mięsnej masy dorzuć także przyprawy – sprawdzi się gałka muszkatołowa, pieprz ziołowy, wędzona papryka lub oregano. Usmażone kulki grzybowo-mięsne nabij na patyczek do szaszłyków i połóż na misce z zupą. Ozdób je dodatkowo śmietaną, a żurek posyp posiekaną natką pietruszki. Jeśli masz ochotę na wyrazistą zupę z mięsnym dodatkiem, przygotuj żurek z kaszą i mięsno-grzybowymi kulkami. Skorzystaj z naszego przepisu.