Żurek z kaszą i mięsno – grzybowymi kulkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

248 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

120 osób wydrukowało

Pobierz pdf

178 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

100 gramów

40 gramów

2 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

500 mililitrów

2 łyżki

1 szczypta

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Namocz suszone grzyby przez 20 minut we wrzątku, następnie odcedź i posiekaj.

Krok 2

Wymieszaj mięso z jajkiem, posiekanym czosnkiem i łyżką bułki tartej. Dopraw do smaku odrobiną soli oraz pieprzu, po czym dodaj posiekane grzyby.

Krok 3

Uformuj 6 niedużych kotlecików, obtocz je w bułce tartej i smaż na patelni na złoty kolor.

Krok 4

Zagotuj wodę z warzywami oraz kaszą.

Krok 5

Następnie dodaj kotleciki i zawartość torebki Żurku Knorr. Gotuj przez 5 minut, delikatnie mieszając. Gotowe danie podawaj z ryżem i odrobiną Ramy Cremefine położonej na kotleciku.

2

Opinie o przepisie

  • Renata Skruszeniec

    Renata Skruszeniec

    Pyyyyycha ☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Renata Skruszeniec

    Renata Skruszeniec

    Bardzo smaczne :))

    Odpowiedz Odpowiedz

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Żurek z kaszą i mięsno – grzybowymi kulkamiŻurek z kaszą i mięsno – grzybowymi kulkami

Żurek z pewnością będzie dobrym daniem obiadowym, jeśli podasz go z kaszą jęczmienną, mięsno-grzybowymi kulkami oraz razowym pieczywem. Zupa o delikatnie kwaśnym i dość pikantnym smaku, pachnąca majerankiem i suszonymi grzybami, przypadnie do gustu szczególnie miłośnikom klasycznych potraw. Przyrządzisz ją dość szybko. Żurek z kaszą i mięsno-grzybowymi kulkami przygotuj na wywarze z dodatkiem włoszczyzny oraz przypraw. Dorzuć do niego również kaszę i zagotuj. Całość dopraw do smaku majerankiem. Kotleciki przyrządzisz z mięsa mielonego, jajek, bułki tartej oraz czosnku i posiekanych grzybów leśnych. Pamiętaj, że wcześniej powinno się je namoczyć. Do mięsnej masy dorzuć także przyprawy – sprawdzi się gałka muszkatołowa, pieprz ziołowy, wędzona papryka lub oregano. Usmażone kulki grzybowo-mięsne nabij na patyczek do szaszłyków i połóż na misce z zupą. Ozdób je dodatkowo śmietaną, a żurek posyp posiekaną natką pietruszki. Jeśli masz ochotę na wyrazistą zupę z mięsnym dodatkiem, przygotuj żurek z kaszą i mięsno-grzybowymi kulkami. Skorzystaj z naszego przepisu.