Żurek z kaszą i mięsno – grzybowymi kulkami
łatwe
222 osoby zapisały

Składniki
250 gramów
1 opakowanie
100 gramów
40 gramów
2 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
500 mililitrów
2 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Namocz suszone grzyby przez 20 minut we wrzątku, następnie odcedź i posiekaj.
Krok 2
Wymieszaj mięso z jajkiem, posiekanym czosnkiem i łyżką bułki tartej. Dopraw do smaku odrobiną soli oraz pieprzu, po czym dodaj posiekane grzyby.
Krok 3
Uformuj 6 niedużych kotlecików, obtocz je w bułce tartej i smaż na patelni na złoty kolor.
Krok 4
Zagotuj wodę z warzywami oraz kaszą.
Krok 5
Następnie dodaj kotleciki i zawartość torebki Żurku Knorr. Gotuj przez 5 minut, delikatnie mieszając. Gotowe danie podawaj z ryżem.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Żurek z kaszą i mięsno – grzybowymi kulkami
Żurek z pewnością będzie dobrym daniem obiadowym, jeśli podasz go z kaszą jęczmienną, mięsno-grzybowymi kulkami oraz razowym pieczywem. Zupa o delikatnie kwaśnym i dość pikantnym smaku, pachnąca majerankiem i suszonymi grzybami, przypadnie do gustu szczególnie miłośnikom klasycznych potraw. Przyrządzisz ją dość szybko. Żurek z kaszą i mięsno-grzybowymi kulkami przygotuj na wywarze z dodatkiem włoszczyzny oraz przypraw. Dorzuć do niego również kaszę i zagotuj. Całość dopraw do smaku majerankiem. Kotleciki przyrządzisz z mięsa mielonego, jajek, bułki tartej oraz czosnku i posiekanych grzybów leśnych. Pamiętaj, że wcześniej powinno się je namoczyć. Do mięsnej masy dorzuć także przyprawy – sprawdzi się gałka muszkatołowa, pieprz ziołowy, wędzona papryka lub oregano. Usmażone kulki grzybowo-mięsne nabij na patyczek do szaszłyków i połóż na misce z zupą. Ozdób je dodatkowo śmietaną, a żurek posyp posiekaną natką pietruszki. Jeśli masz ochotę na wyrazistą zupę z mięsnym dodatkiem, przygotuj żurek z kaszą i mięsno-grzybowymi kulkami. Skorzystaj z naszego przepisu.