Różnego rodzaju kasze od wieków są obecne w polskiej kuchni. Nic tak nie rozgrzewa, jak talerz dymiącego krupniku z kaszą jęczmienną, z kolei gryczana to kapitalny dodatek do gulaszy. W tak bogatym jadłospisie z pewnością znajdzie się miejsce także dla odmiany kojarzonej z bliskowschodnimi frykasami. Jak ugotować kaszę bulgur? Ile to trwa i co zrobić, aby nie rozgotowała się? Poznaj nasze sposoby na wprowadzenie jej do codziennego menu.
O kaszy bulgur słów kilka
Produkowana jest z wysokiej jakości pszenicy durum, więc z zasadami gotowania kaszy bulgur powinny zaznajomić się wszystkie osoby, które chcą jeść zarówno smacznie, jak i zdrowo.Występuje w trzech rodzajach: drobnoziarnistej, średnioziarnistej i gruboziarnistej. Każda z nich ma nieco inne przeznaczenie. Istnieją też różnice w gotowaniu kaszy bulgur w zależności od wybranej odmiany. Najważniejsze okazuje się zachowanie właściwych proporcji kaszy oraz wody. Brzmi skomplikowanie? Nie przejmuj się! Poniżej znajdziesz wszystkie niezbędne informacje dotyczące tego, jak ugotować kaszę bulgur.
Jak gotować kaszę bulgur drobnoziarnistą?
Na 1 porcję kaszy przypada 1,5 porcji wody. Najwygodniej jest odmierzać ich ilość szklankami.Kaszę bulgur drobnoziarnistą zalej lekko osolonym wrzątkiem i trzymaj pod przykryciem przez 20 minut, aż cała woda zostanie wchłonięta.Tak przygotowana kasza nadaje się do przyrządzenia sałatek oraz zup.
Bulgur – gotowanie kaszy średnioziarnistej
Na 1 porcję kaszy przypada 1,5 porcji wody.Zagotuj wodę z niewielką ilością soli, przygotuj kaszę bulgur. Ile gotować? Wrzuć ją do wrzątku i gotuj pod przykryciem przez 12 minut. Po tym czasie zdejmij ją z ognia i pozostaw pod przykryciem jeszcze przez 8-10 minut.Kasza średnioziarnista sprawdzi się jako element farszu do warzyw (np. bakłażana, cukinii albo papryki). Będzie idealną bazą pilawu – potrawy popularnej na Bliskim Wschodzie oraz w rejonie Bałkanów.
Gruboziarnista kasza bulgur – jak gotować?
Na 1 porcję kaszy przypadają 2 porcje wody.W tym przypadku kaszę również wrzućdo wrzącej wody. Ile gotować kaszę bulgur gruboziarnistą? Zarezerwuj na to 16 minut. Po wyłączeniu kuchenki pozostaw kaszę w garnku z pokrywką na dodatkowe 10 minut.Tego rodzaju kaszy użyjesz jako dodatku do potraw z sosami i dań jednogarnkowych.
Co jeszcze warto wiedzieć o gotowaniu kaszy bulgur?
- Przed gotowaniem kaszę bulgur przepłucz chłodną wodą.
- Do wrzątku, oprócz soli, warto dodać przyprawy: kumin, curry, czerwoną paprykę, kardamon.
- Możesz ugotować ją w bulionie warzywnym – zyska bardziej zdecydowany smak.
Kasza bez pudła, czyli sprawdzone receptury
Sprawy związane z tym, jak i ile gotować kaszę bulgur już nie będą zaprzątać twojej głowy, więc skup się na dodatkach. Wegetariańskie kaszotto z pieczonymi warzywami to bogate w składniki danie, które śmiało możesz podać w charakterze obiadu. W nieco mniej złożonej wersji bulgur z warzywami nadaje się doskonale do wzięcia na wynos. Z perspektywą takiego posiłku trudno będzie doczekać się przerwy na drugie śniadanie.
Kasza bulgur sprawi, że Bliski Wschód będzie jeszcze… bliżej! Odświeżający smak sałatki tabbouleh z cytryną i miętą sprawdzi się nie tylko latem. Kibbeh – libańskie przekąski z miętowym jogurtem będą rozchwytywane podczas domowych imprez, jeśli tylko zdecydujesz się na gotowanie kaszy bulgur, niezbędnej do przygotowania tego posiłku. Dzięki tacos z kaszą bulgur błyskawicznie przeniesiesz się w inny, ale równie ciekawy rejon świata. Bulgur po meksykańsku z czarną fasolą to kolejna wege propozycja, której nie oprze się żaden mięsożerca. Do tej pory uważałeś, że jak burgery, to tylko z wołowiną? Nasze marchewkowe burgery z sezamem smakują wybornie nawet bez bułki! Kasza potrafi zmienić kulinarny punkt widzenia.
Komentarze (0)