Składniki
2 sztuki
2 sztuki
1 opakowanie
1 szklanka
1 sztuka
2 sztuki
3 sztuki
1 pęczek
5 listki
0.25 szklanki
1 łyżeczka
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kaszę bulgur ugotuj do miękkości wg instrukcji podanej na opakowaniu, przełóż do miski i wystudź.
Krok 2
Pomidory, ogórki i cebulę pokrój w drobną, ale w miarę równą kosteczkę wielkości 0,5 cm x 0,5 cm. Warzywa przełóż do miski z kaszą.
Krok 3
Posiekaj natkę pietruszki i liście mięty. Z jednej cytryny zetrzyj skórkę, a z obu wyciśnij sok. Rozetrzyj czosnek z solą na miazgę. Połącz sok i skórkę z cytryny, czosnek, przyprawę Za’atar Knorr, Pieprz czarny mielony z Wietnamu Knorr i sól, oliwę z oliwek, posiekaną natkę pietruszki oraz miętę.
Krok 4
Powstały sos dokładnie wymieszaj, połącz z kaszą i wcześniej pokrojonymi warzywami. Sałatkę nakryj folią i odstaw na kilkanaście minut, aby smaki się połączyły.
Dobra rada:
Jeśli lubisz zdecydowane smaki, dodaj do sałatki drobno posiekane chili.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka tabbouleh z cytryną i miętą
Tabbouleh to popularna sałatka na Bliskim Wschodzie. Kasza bulgur oraz natka pietruszki i mięty są kluczowymi składnikami, dzięki którym sałatka jest tak orzeźwiająca i aromatyczna. Koniecznie musisz jej spróbować!
Dla kogo?
Dla miłośników sałatek! Ta z kaszą bulgur, pomidorem, ogórkiem, ziołami i przyprawami na pewno przypadnie Ci do gustu.
Na jaką okazję?
Sałatka taboulleh z cytryną i miętą to dobry wybór, gdy masz ochotę na jakąś oryginalną przekąskę. Na co dzień lub na imprezę.
Czy wiesz, że?
Sałatka taboulleh sprawdzi się też jako dodatek do mięs z grilla. W Libii i Syrii podaje się ją w miskach wyłożonych sałatą rzymską oraz dekoruje ćwiartkami limonki.
Dla urozmaicenia:
Jeśli chcesz, żeby sałatka miała ostrzejszy smak, oprócz cytryny i mięty dodaj do niej drobno posiekaną papryczkę chili.