Sałatka owoce morza po Sardyńsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka owoce morza po Sardyńsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
4 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

19 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

1 sztuka

4 sztuki

1 opakowanie

3 łyżki

10 łyżek

1 pęczek

1 sztuka

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj sos sałatkowy.

Sałatka owoce morza po Sardyńsku - Krok 1

Krok 2

Usmaż pokrojone kalmary i ośmiornice na rozgrzanej patelni z olejem. Całość zalej winem i duś razem.

Sałatka owoce morza po Sardyńsku - Krok 2

Krok 3

Świeże małże usmaż na osobnej patelni. Smaż do momentu, kiedy się otworzą.

Sałatka owoce morza po Sardyńsku - Krok 3

Krok 4

Wszystko razem wymieszaj i zalej sosem z patelni oraz przygotowanym sosem sałatkowym.

Sałatka owoce morza po Sardyńsku - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka owoce morza po Sardyńsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka owoce morza po Sardyńsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka owoce morza po Sardyńsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka owoce morza po Sardyńsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka owoce morza po Sardyńsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka owoce morza po Sardyńsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka owoce morza po Sardyńsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka owoce morza po Sardyńsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka owoce morza po SardyńskuSałatka owoce morza po Sardyńsku

Małże, kalmary, ośmiornica… Brzmi naprawdę egzotycznie! Co Ty na to, aby owoce morza podać w formie sałatki po sardyńsku? Choć jej przygotowanie nie należy do najprostszych, to efekt z pewnością przekroczy Twoje najśmielsze oczekiwania!

Dla kogo?

Przepis idealny dla smakoszy morskiego jedzenia! Także dla wszystkich tych, którzy nie boją się próbować nowych smaków, oraz tych, którzy od czasu do czasu chcieliby skosztować czegoś innego niż makrela czy dorsz. Będzie pysznie!

Na jaką okazję?

Sałatka z owocami morza po sardyńsku świetnie sprawdzi się w formie obiadu. Dzięki dużej zawartości owoców morza syci na dłużej, a przy tym jest po prostu pyszna.

Czy wiesz, że?

Choć może nieco ciężko w to uwierzyć, to warto wiedzieć, że owoce morza występują w diecie człowieka prawie tak długo, jak tylko istnieje gatunek ludzki!

Dla urozmaicenia

Jeśli przepadasz za innymi owocami morza niż tymi zawartymi w przepisie, to nic nie stoi na przeszkodzie, abyś również dodał swoje ulubione pozycje do sałatki po sardyńsku. Jedz tak, jak lubisz!