
Składniki
0.5 kilograma
1 sztuka
4 sztuki
1 opakowanie
3 łyżki
10 łyżek
1 pęczek
1 sztuka
0.5 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj sos sałatkowy.

Krok 2
Usmaż pokrojone kalmary i ośmiornice na rozgrzanej patelni z olejem. Całość zalej winem i duś razem.

Krok 3
Świeże małże usmaż na osobnej patelni. Smaż do momentu, kiedy się otworzą.

Krok 4
Wszystko razem wymieszaj i zalej sosem z patelni oraz przygotowanym sosem sałatkowym.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka owoce morza po Sardyńsku
Małże, kalmary, ośmiornica… Brzmi naprawdę egzotycznie! Co Ty na to, aby owoce morza podać w formie sałatki po sardyńsku? Choć jej przygotowanie nie należy do najprostszych, to efekt z pewnością przekroczy Twoje najśmielsze oczekiwania!
Dla kogo?
Przepis idealny dla smakoszy morskiego jedzenia! Także dla wszystkich tych, którzy nie boją się próbować nowych smaków, oraz tych, którzy od czasu do czasu chcieliby skosztować czegoś innego niż makrela czy dorsz. Będzie pysznie!
Na jaką okazję?
Sałatka z owocami morza po sardyńsku świetnie sprawdzi się w formie obiadu. Dzięki dużej zawartości owoców morza syci na dłużej, a przy tym jest po prostu pyszna.
Czy wiesz, że?
Choć może nieco ciężko w to uwierzyć, to warto wiedzieć, że owoce morza występują w diecie człowieka prawie tak długo, jak tylko istnieje gatunek ludzki!
Dla urozmaicenia
Jeśli przepadasz za innymi owocami morza niż tymi zawartymi w przepisie, to nic nie stoi na przeszkodzie, abyś również dodał swoje ulubione pozycje do sałatki po sardyńsku. Jedz tak, jak lubisz!