Sałatka owoce morza po Sardyńsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
stopień trudności

trudne

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

1 sztuka

4 sztuki

1 opakowanie

3 łyżki

10 łyżek

1 pęczek

1 sztuka

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj sos sałatkowy.

Sałatka owoce morza po Sardyńsku - Krok 1

Krok 2

Usmaż pokrojone kalmary i ośmiornice na rozgrzanej patelni z olejem. Całość zalej winem i duś razem.

Sałatka owoce morza po Sardyńsku - Krok 2

Krok 3

Świeże małże usmaż na osobnej patelni. Smaż do momentu, kiedy się otworzą.

Sałatka owoce morza po Sardyńsku - Krok 3

Krok 4

Wszystko razem wymieszaj i zalej sosem z patelni oraz przygotowanym sosem sałatkowym.

Sałatka owoce morza po Sardyńsku - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka owoce morza po Sardyńsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka owoce morza po Sardyńsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka owoce morza po Sardyńsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka owoce morza po Sardyńsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka owoce morza po Sardyńsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka owoce morza po Sardyńsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka owoce morza po Sardyńsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka owoce morza po SardyńskuSałatka owoce morza po Sardyńsku

Małże, kalmary, ośmiornica… Brzmi naprawdę egzotycznie! Co Ty na to, aby owoce morza podać w formie sałatki po sardyńsku? Choć jej przygotowanie nie należy do najprostszych, to efekt z pewnością przekroczy Twoje najśmielsze oczekiwania!

Dla kogo?

Przepis idealny dla smakoszy morskiego jedzenia! Także dla wszystkich tych, którzy nie boją się próbować nowych smaków, oraz tych, którzy od czasu do czasu chcieliby skosztować czegoś innego niż makrela czy dorsz. Będzie pysznie!

Na jaką okazję?

Sałatka z owocami morza po sardyńsku świetnie sprawdzi się w formie obiadu. Dzięki dużej zawartości owoców morza syci na dłużej, a przy tym jest po prostu pyszna.

Czy wiesz, że?

Choć może nieco ciężko w to uwierzyć, to warto wiedzieć, że owoce morza występują w diecie człowieka prawie tak długo, jak tylko istnieje gatunek ludzki!

Dla urozmaicenia

Jeśli przepadasz za innymi owocami morza niż tymi zawartymi w przepisie, to nic nie stoi na przeszkodzie, abyś również dodał swoje ulubione pozycje do sałatki po sardyńsku. Jedz tak, jak lubisz!