Sałatka owoce morza po Sardyńsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka owoce morza po Sardyńsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
4 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

19 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

1 sztuka

4 sztuki

1 opakowanie

3 łyżki

10 łyżek

1 pęczek

1 sztuka

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj sos sałatkowy.

Sałatka owoce morza po Sardyńsku - Krok 1

Krok 2

Usmaż pokrojone kalmary i ośmiornice na rozgrzanej patelni z olejem. Całość zalej winem i duś razem.

Sałatka owoce morza po Sardyńsku - Krok 2

Krok 3

Świeże małże usmaż na osobnej patelni. Smaż do momentu, kiedy się otworzą.

Sałatka owoce morza po Sardyńsku - Krok 3

Krok 4

Wszystko razem wymieszaj i zalej sosem z patelni oraz przygotowanym sosem sałatkowym.

Sałatka owoce morza po Sardyńsku - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka owoce morza po Sardyńsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka owoce morza po Sardyńsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka owoce morza po Sardyńsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka owoce morza po Sardyńsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka owoce morza po Sardyńsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka owoce morza po Sardyńsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka owoce morza po Sardyńsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka owoce morza po Sardyńsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka owoce morza po SardyńskuSałatka owoce morza po Sardyńsku

Małże, kalmary, ośmiornica… Brzmi naprawdę egzotycznie! Co Ty na to, aby owoce morza podać w formie sałatki po sardyńsku? Choć jej przygotowanie nie należy do najprostszych, to efekt z pewnością przekroczy Twoje najśmielsze oczekiwania!

Dla kogo?

Przepis idealny dla smakoszy morskiego jedzenia! Także dla wszystkich tych, którzy nie boją się próbować nowych smaków, oraz tych, którzy od czasu do czasu chcieliby skosztować czegoś innego niż makrela czy dorsz. Będzie pysznie!

Na jaką okazję?

Sałatka z owocami morza po sardyńsku świetnie sprawdzi się w formie obiadu. Dzięki dużej zawartości owoców morza syci na dłużej, a przy tym jest po prostu pyszna.

Czy wiesz, że?

Choć może nieco ciężko w to uwierzyć, to warto wiedzieć, że owoce morza występują w diecie człowieka prawie tak długo, jak tylko istnieje gatunek ludzki!

Dla urozmaicenia

Jeśli przepadasz za innymi owocami morza niż tymi zawartymi w przepisie, to nic nie stoi na przeszkodzie, abyś również dodał swoje ulubione pozycje do sałatki po sardyńsku. Jedz tak, jak lubisz!