Ryż z fasolą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ryż z fasolą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

19

heart
58 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

120 osób wydrukowało

Pobierz pdf

275 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

300 gramów

500 gramów

280 gramów

100 gramów

10 gramów

1 sztuka

10 gramów

60 mililitrów

3 gramy

1 opakowanie

opcjonalnie:

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu, następnie go odcedź i pozostaw ciepły.

Krok 2

Pomidory pokrój w mniejsze kawałki, podobnie paprykę oraz cebulę.

Krok 3

Rozgrzej olej w rondlu i podsmaż paprykę wraz z cebulą.

Krok 4

Dodaj kminek i po chwili smażenia wymieszaj wszystko z ryżem.

Krok 5

Dodaj odcedzoną fasolę, pomidory, sos sałatkowy oraz oliwę z oliwek. Wymieszaj sałatkę w dużej misce. Gotową sałatkę przełóż do mniejszych miseczek i podawaj z kawałkami dojrzałego awokado.

przepisy.pl

Dobra rada:

Sałatkę możesz również podawać z czarnymi oliwkami i świeżą kolendrą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryż z fasolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryż z fasolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryż z fasolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryż z fasolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryż z fasolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryż z fasolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryż z fasolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ryż z fasolą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Ryż inaczej
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ryż z fasoląRyż z fasolą

Kto powiedział, że sałatka może występować tylko w wersji na zimno? Zmarzłeś? Szukasz dania, które Cię rozgrzeje? Oto pomysł! Już dziś przygotuj  pyszny, pełnowartościowy ryż z fasolą w formie sałatki na ciepło i nie daj się złej pogodzie!

Dla kogo? Dla miłośników całej gamy barw na talerzu! Tę potrawę można też jeść… oczami! Jeśli Twoja miłość do warzyw nie ma granic, ta propozycja jest właśnie dla Ciebie!

Na jaką okazję? Spodziewasz się gości, a nie masz pomysłu, co podać na kolację? Ten przepis jest właśnie dla Ciebie! Co więcej, przygotowanie ryżu z fasolą w formie sałatki zajmie Ci tylko 10 minut.

Dla urozmaicenia: Tak przygotowana sałatka świetnie sprawdzi się także w towarzystwie czarnych oliwek i świeżej kolendry.

Czy wiesz, że? Fasola to roślina strączkowa, odznaczająca się dużą zawartością białka roślinnego. Dzięki temu jest cennym składnikiem w diecie wegetariańskiej. Co więcej, fasola jest także źródłem witamin z grupy B oraz składników mineralnych: potasu, wapnia i fosforu. Nie wahaj się, włącz fasolę do swojej diety!