
Składniki
150 gramów
300 gramów
500 gramów
280 gramów
100 gramów
10 gramów
1 sztuka
10 gramów
60 mililitrów
3 gramy
1 opakowanie
opcjonalnie:
0.5 pęczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu, następnie go odcedź i pozostaw ciepły.
Krok 2
Pomidory pokrój w mniejsze kawałki, podobnie paprykę oraz cebulę.
Krok 3
Rozgrzej olej w rondlu i podsmaż paprykę wraz z cebulą.
Krok 4
Dodaj kminek i po chwili smażenia wymieszaj wszystko z ryżem.
Krok 5
Dodaj odcedzoną fasolę, pomidory, sos sałatkowy oraz oliwę z oliwek. Wymieszaj sałatkę w dużej misce. Gotową sałatkę przełóż do mniejszych miseczek i podawaj z kawałkami dojrzałego awokado.

Dobra rada:
Sałatkę możesz również podawać z czarnymi oliwkami i świeżą kolendrą.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ryż z fasolą
Kto powiedział, że sałatka może występować tylko w wersji na zimno? Zmarzłeś? Szukasz dania, które Cię rozgrzeje? Oto pomysł! Już dziś przygotuj pyszny, pełnowartościowy ryż z fasolą w formie sałatki na ciepło i nie daj się złej pogodzie!
Dla kogo? Dla miłośników całej gamy barw na talerzu! Tę potrawę można też jeść… oczami! Jeśli Twoja miłość do warzyw nie ma granic, ta propozycja jest właśnie dla Ciebie!
Na jaką okazję? Spodziewasz się gości, a nie masz pomysłu, co podać na kolację? Ten przepis jest właśnie dla Ciebie! Co więcej, przygotowanie ryżu z fasolą w formie sałatki zajmie Ci tylko 10 minut.
Dla urozmaicenia: Tak przygotowana sałatka świetnie sprawdzi się także w towarzystwie czarnych oliwek i świeżej kolendry.
Czy wiesz, że? Fasola to roślina strączkowa, odznaczająca się dużą zawartością białka roślinnego. Dzięki temu jest cennym składnikiem w diecie wegetariańskiej. Co więcej, fasola jest także źródłem witamin z grupy B oraz składników mineralnych: potasu, wapnia i fosforu. Nie wahaj się, włącz fasolę do swojej diety!