
Składniki
2 sztuki
1 opakowanie
150 gramów
300 gramów
100 gramów
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
1 łyżeczka
1 sztuka
3 łyżki
1 szczypta
50 mililitrów
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
We wrzącej wodzie rozprowadź bulionetkę Knorr, a następnie ugotuj ryż tak, aby był sypki. Po odcedzeniu, wymieszaj z koncentratem pomidorowym. Odstaw do ostygnięcia.

Krok 2
Kurczaka zamarynuj w kilku kroplach oliwy z oliwek oraz w paście Harissa na godzinę przed smażeniem. Piersi smaż w całości z obu stron, po czym umieść w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni na 15 minut. Odstaw do ostygnięcia.

Krok 3
Cebulkę pokrój w drobną kostkę. Figi posiekaj na drobne kawałki, połącz z ryżem, ciecierzycą, kukurydzą, cebulką oraz kolendrą. Całość dokładnie wymieszaj.

Krok 4
Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z oliwą oraz sokiem pomarańczowym. Połowę sosu dodaj do ryżu.

Krok 5
Na talerzu połóż sałatę masłową, a niej sałatkę. Na wierzchu ułóż plastry kurczaka i całość udekoruj listkami zielonej sałaty. Polej pozostałym sosem i podawaj z grzankami.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z ryżem i kurczakiem
Połączenie kurczaka z ryżem to nie tylko propozycja na ciepłe obiadowe danie. Spróbuj zrobić z tych składników pyszną i wykwintną sałatkę. Ich smak dobrze podkreślą pokrojone figi, a aromatu nada im spora ilość świeżej, posiekanej kolendry. Pasować będą również warzywne dodatki: ciecierzyca, słodka kukurydza i cebula. Dobrym wyborem będzie czerwona, która cechuje się łagodnym smakiem. Dla urozmaicenia, sięgnij również po dymkę lub szczypiorek. Ryż przygotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Ewentualnie podkreśl jego smak bulionem z włoszczyzny. Natomiast mięso wcześniej zamarynuj w oliwie z oliwek i wymieszanej z pastą harissa. Jeżeli zależy Ci na tym, aby było kruche i soczyste, najpierw podsmaż je na patelni, a następnie włóż na chwilę do rozgrzanego piekarnika. Składniki sałatki układaj warstwowo: ryż, wymieszane warzywa oraz mięso. Gotową potrawę dopraw, polewając ją sosem przygotowanym z oliwy z oliwek, suszonych ziół oraz soku pomarańczowego. Serwuj udekorowaną sałatą masłową i kawałkami pomidorów. Wypróbuj nasz przepis na sałatkę z ryżem i kurczakiem i podziel się opinią.



































