Składniki
15 dekagramów
1 opakowanie
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżka
1 szczypta
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ryż ugotuj w lekko osolonym wrzątku. Następnie odcedź go i odstaw do ostygnięcia.
Krok 2
Paprykę skrop połową oliwy i piecz w temperaturze 200 stopni przez około 15 minut, aż skórka zrobi się bardzo rumiana.
Krok 3
Po upieczeniu gorącą paprykę przełóż do miski i nałóż szczelnie folię spożywczą, aby papryka zaparowała. Poczekaj, aż ostygnie, zdejmij skórę i pozbądź się pestek.
Krok 4
Upieczony miąższ papryki posiekaj drobno i wraz z odcedzoną kukurydzą dodaj do ryżu.
Krok 5
Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z pozostałą oliwą, słodką i ostrą papryką oraz sokiem z cytryny.
Krok 6
Sałatkę połącz z sosem i przełóż na talerz. Podawaj posypaną startym serem i posiekaną natką pietruszki.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z ryżem i papryką
Szukasz inspiracji na smaczną i łatwą w przygotowaniu przekąskę? Sałatka z ryżem i papryką to propozycja dla Ciebie. Jej zaletą jest to, że możesz ją dowolnie modyfikować – według własnych preferencji. Na początek ugotuj ryż biały lub brązowy (oba rodzaje będą równie smaczne). Następnie ugotuj paprykę zieloną, czerwoną lub żółtą. Pamiętaj, aby po upieczeniu pozbyć się skóry oraz gniazd nasiennych. Zmieszaj ryż, miąższ z papryki oraz kukurydzę. Jeśli chcesz, dodaj do tego także pora, szynkę lub ogórka konserwowego, które idealnie skomponują się ze smakiem reszty składników. Bardzo dobrze sprawdzi się także posiekany szczypiorek. Przygotuj sos, dodając do niego sok z cytryny lub limonki oraz paprykę w proszku. Jeśli chcesz, wsyp więcej ostrej papryki niż sugeruje przepis, a sałatka będzie miała bardziej pikantny smak. Udekoruj ją plastrami cytryny i posiekaną natką pietruszki. Serwuj w małych miskach, polaną sosem paprykowo-ziołowym, najlepiej ze świeżym pieczywem lub grzanką. Zainspiruj się tym przepisem i podziel się swoją opinią w komentarzu. Smacznego.