Sałatka z ryżem i papryką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z ryżem i papryką

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

30

487 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

295 osób wydrukowało

Pobierz pdf

491 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

15 dekagramów

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

1 szczypta

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż ugotuj w lekko osolonym wrzątku. Następnie odcedź go i odstaw do ostygnięcia.

Sałatka z ryżem i papryką - Krok 1

Krok 2

Paprykę skrop połową oliwy i piecz w temperaturze 200 stopni przez około 15 minut, aż skórka zrobi się bardzo rumiana.

Sałatka z ryżem i papryką - Krok 2

Krok 3

Po upieczeniu gorącą paprykę przełóż do miski i nałóż szczelnie folię spożywczą, aby papryka zaparowała. Poczekaj, aż ostygnie, zdejmij skórę i pozbądź się pestek.

Sałatka z ryżem i papryką - Krok 3

Krok 4

Upieczony miąższ papryki posiekaj drobno i wraz z odcedzoną kukurydzą dodaj do ryżu.

Sałatka z ryżem i papryką - Krok 4

Krok 5

Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z pozostałą oliwą, słodką i ostrą papryką oraz sokiem z cytryny.

Sałatka z ryżem i papryką - Krok 5

Krok 6

Sałatkę połącz z sosem i przełóż na talerz. Podawaj posypaną startym serem i posiekaną natką pietruszki.

Sałatka z ryżem i papryką - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z ryżem i papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z ryżem i papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z ryżem i papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z ryżem i papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z ryżem i papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z ryżem i papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z ryżem i papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z ryżem i papryką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z ryżem i paprykąSałatka z ryżem i papryką

Szukasz inspiracji na smaczną i łatwą w przygotowaniu przekąskę? Sałatka z ryżem i papryką to propozycja dla Ciebie. Jej zaletą jest to, że możesz ją dowolnie modyfikować – według własnych preferencji. Na początek ugotuj ryż biały lub brązowy (oba rodzaje będą równie smaczne). Następnie ugotuj paprykę zieloną, czerwoną lub żółtą. Pamiętaj, aby po upieczeniu pozbyć się skóry oraz gniazd nasiennych. Zmieszaj ryż, miąższ z papryki oraz kukurydzę. Jeśli chcesz, dodaj do tego także pora, szynkę lub ogórka konserwowego, które idealnie skomponują się ze smakiem reszty składników. Bardzo dobrze sprawdzi się także posiekany szczypiorek. Przygotuj sos, dodając do niego sok z cytryny lub limonki oraz paprykę w proszku. Jeśli chcesz, wsyp więcej ostrej papryki niż sugeruje przepis, a sałatka będzie miała bardziej pikantny smak. Udekoruj ją plastrami cytryny i posiekaną natką pietruszki. Serwuj w małych miskach, polaną sosem paprykowo-ziołowym, najlepiej ze świeżym pieczywem lub grzanką. Zainspiruj się tym przepisem i podziel się swoją opinią w komentarzu. Smacznego.