Sałatka z winogronem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z winogronem

czyli zielona sałatka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

13

heart
77 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

150 osób wydrukowało

Pobierz pdf

180 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

20 dekagramów

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

3 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Winogrona umyj, pokrój na połówki i pozbądź się pestek.

Sałatka z winogronem - Krok 1

Krok 2

Brokuły podziel na mniejsze różyczki i ugotuj w wodzie do miękkości. Po ugotowaniu schłodź je w wodzie z kostkami lodu.

Sałatka z winogronem - Krok 2

Krok 3

Sałatę porwij na mniejsze liście i wymieszaj z brokułami oraz winogronami.

Sałatka z winogronem - Krok 3

Krok 4

Stwórz aromatyczny, koperkowo-ziołowy sos mieszając oliwę z sosem sałatkowym Knorr i trzema łyżkami wody.

Sałatka z winogronem - Krok 4

Krok 5

Sałatkę ułóż na talerzu, polej sosem, posyp kiełkami i rodzynkami.

Sałatka z winogronem - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Taką sałatkę możesz również przygotować w wersji z mięsem, np. smażonym lub gotowanym kurczakiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z winogronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z winogronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z winogronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z winogronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z winogronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z winogronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z winogronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z winogronem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z winogronemSałatka z winogronem

Sałatka z winogronem, czyli zielona sałatka to pyszny dodatek do obiadu, zwłaszcza drobiowego mięsa i ryb, takich jak dorsz, pstrąg czy łosoś. Jej bazowym składnikiem jest sałata dowolnego gatunku – dobrze będzie pasować krucha lodowa albo delikatna w smaku masłowa i rzymska. Połącz ją z różyczkami brokuła, ugotowanymi wcześniej do miękkości. Jeśli jednak wolisz chrupiące warzywa, zblanszuj je tylko, czyli ugotuj krótko we wrzątku i natychmiast schłodź w lodowatej wodzie. Sałata i brokuły to warzywa, które możesz śmiało komponować ze słodkimi składnikami. Wykorzystaj to i dodaj rodzynki oraz połówki białych winogron bezpestkowych. Całość połącz sosem sałatkowym koperkowo-ziołowym na bazie oleju rzepakowego lub słonecznikowego. Znakomicie podkreśli on smak sałatki z winogronami, a także nada jej przyjemnego zapachu. Serwuj to danie nie tylko jako dodatek do obiadu, wspaniale smakuje również z pszennym pieczywem, np. bagietką. Zachęcamy do wypróbowania naszego przepisu przy najbliższej okazji. Życzymy smacznego!