Sałatka z winogronem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z winogronem

czyli zielona sałatka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

56 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

109 osób wydrukowało

Pobierz pdf

107 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

20 dekagramów

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

3 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Winogrona umyj, pokrój na połówki i pozbądź się pestek.

Sałatka z winogronem - Krok 1

Krok 2

Brokuły podziel na mniejsze różyczki i ugotuj w wodzie do miękkości. Po ugotowaniu schłodź je w wodzie z kostkami lodu.

Sałatka z winogronem - Krok 2

Krok 3

Sałatę porwij na mniejsze liście i wymieszaj z brokułami oraz winogronami.

Sałatka z winogronem - Krok 3

Krok 4

Stwórz aromatyczny, koperkowo-ziołowy sos mieszając oliwę z sosem sałatkowym Knorr i trzema łyżkami wody.

Sałatka z winogronem - Krok 4

Krok 5

Sałatkę ułóż na talerzu, polej sosem, posyp kiełkami i rodzynkami.

Sałatka z winogronem - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Taką sałatkę możesz również przygotować w wersji z mięsem, np. smażonym lub gotowanym kurczakiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z winogronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z winogronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z winogronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z winogronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z winogronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z winogronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z winogronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Jej kolory mienią się w promieniach sierpniowego słońca, dając tym samym znak, że jesień tuż za pasem. Gruszka czaruje swoim kształtem, co czyni ją jedną z bardziej rozpoznawalnych wśród owoców.

Czytaj więcej

Skorzystaj z długich jesiennych wieczorów i przygotuj domowe, apetyczne zapiekanki!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z winogronemSałatka z winogronem

Sałatka z winogronem, czyli zielona sałatka to pyszny dodatek do obiadu, zwłaszcza drobiowego mięsa i ryb, takich jak dorsz, pstrąg czy łosoś. Jej bazowym składnikiem jest sałata dowolnego gatunku – dobrze będzie pasować krucha lodowa albo delikatna w smaku masłowa i rzymska. Połącz ją z różyczkami brokuła, ugotowanymi wcześniej do miękkości. Jeśli jednak wolisz chrupiące warzywa, zblanszuj je tylko, czyli ugotuj krótko we wrzątku i natychmiast schłodź w lodowatej wodzie. Sałata i brokuły to warzywa, które możesz śmiało komponować ze słodkimi składnikami. Wykorzystaj to i dodaj rodzynki oraz połówki białych winogron bezpestkowych. Całość połącz sosem sałatkowym koperkowo-ziołowym na bazie oleju rzepakowego lub słonecznikowego. Znakomicie podkreśli on smak sałatki z winogronami, a także nada jej przyjemnego zapachu. Serwuj to danie nie tylko jako dodatek do obiadu, wspaniale smakuje również z pszennym pieczywem, np. bagietką. Zachęcamy do wypróbowania naszego przepisu przy najbliższej okazji. Życzymy smacznego!