Sałatka z winogronem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z winogronem

czyli zielona sałatka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

13

heart
79 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

154 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

187 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

20 dekagramów

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

3 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Winogrona umyj, pokrój na połówki i pozbądź się pestek.

Sałatka z winogronem - Krok 1

Krok 2

Brokuły podziel na mniejsze różyczki i ugotuj w wodzie do miękkości. Po ugotowaniu schłodź je w wodzie z kostkami lodu.

Sałatka z winogronem - Krok 2

Krok 3

Sałatę porwij na mniejsze liście i wymieszaj z brokułami oraz winogronami.

Sałatka z winogronem - Krok 3

Krok 4

Stwórz aromatyczny, koperkowo-ziołowy sos mieszając oliwę z sosem sałatkowym Knorr i trzema łyżkami wody.

Sałatka z winogronem - Krok 4

Krok 5

Sałatkę ułóż na talerzu, polej sosem, posyp kiełkami i rodzynkami.

Sałatka z winogronem - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Taką sałatkę możesz również przygotować w wersji z mięsem, np. smażonym lub gotowanym kurczakiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z winogronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z winogronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z winogronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z winogronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z winogronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z winogronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z winogronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z winogronem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z winogronemSałatka z winogronem

Sałatka z winogronem, czyli zielona sałatka to pyszny dodatek do obiadu, zwłaszcza drobiowego mięsa i ryb, takich jak dorsz, pstrąg czy łosoś. Jej bazowym składnikiem jest sałata dowolnego gatunku – dobrze będzie pasować krucha lodowa albo delikatna w smaku masłowa i rzymska. Połącz ją z różyczkami brokuła, ugotowanymi wcześniej do miękkości. Jeśli jednak wolisz chrupiące warzywa, zblanszuj je tylko, czyli ugotuj krótko we wrzątku i natychmiast schłodź w lodowatej wodzie. Sałata i brokuły to warzywa, które możesz śmiało komponować ze słodkimi składnikami. Wykorzystaj to i dodaj rodzynki oraz połówki białych winogron bezpestkowych. Całość połącz sosem sałatkowym koperkowo-ziołowym na bazie oleju rzepakowego lub słonecznikowego. Znakomicie podkreśli on smak sałatki z winogronami, a także nada jej przyjemnego zapachu. Serwuj to danie nie tylko jako dodatek do obiadu, wspaniale smakuje również z pszennym pieczywem, np. bagietką. Zachęcamy do wypróbowania naszego przepisu przy najbliższej okazji. Życzymy smacznego!