Sałatka z winogronem przepis – Zobacz na przepisy.pl

Sałatka z winogronem

czyli zielona sałatka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

56 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

103 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

105 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

20 dekagramów

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

3 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Winogrona umyj, pokrój na połówki i pozbądź się pestek.

Sałatka z winogronem - Krok 1

Krok 2

Brokuły podziel na mniejsze różyczki i ugotuj w wodzie do miękkości. Po ugotowaniu schłodź je w wodzie z kostkami lodu.

Sałatka z winogronem - Krok 2

Krok 3

Sałatę porwij na mniejsze liście i wymieszaj z brokułami oraz winogronami.

Sałatka z winogronem - Krok 3

Krok 4

Stwórz aromatyczny, koperkowo-ziołowy sos mieszając oliwę z sosem sałatkowym Knorr i trzema łyżkami wody.

Sałatka z winogronem - Krok 4

Krok 5

Sałatkę ułóż na talerzu, polej sosem, posyp kiełkami i rodzynkami.

Sałatka z winogronem - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Taką sałatkę możesz również przygotować w wersji z mięsem, np. smażonym lub gotowanym kurczakiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z winogronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z winogronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z winogronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z winogronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z winogronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z winogronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z winogronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z winogronemSałatka z winogronem

Sałatka z winogronem, czyli zielona sałatka to pyszny dodatek do obiadu, zwłaszcza drobiowego mięsa i ryb, takich jak dorsz, pstrąg czy łosoś. Jej bazowym składnikiem jest sałata dowolnego gatunku – dobrze będzie pasować krucha lodowa albo delikatna w smaku masłowa i rzymska. Połącz ją z różyczkami brokuła, ugotowanymi wcześniej do miękkości. Jeśli jednak wolisz chrupiące warzywa, zblanszuj je tylko, czyli ugotuj krótko we wrzątku i natychmiast schłodź w lodowatej wodzie. Sałata i brokuły to warzywa, które możesz śmiało komponować ze słodkimi składnikami. Wykorzystaj to i dodaj rodzynki oraz połówki białych winogron bezpestkowych. Całość połącz sosem sałatkowym koperkowo-ziołowym na bazie oleju rzepakowego lub słonecznikowego. Znakomicie podkreśli on smak sałatki z winogronami, a także nada jej przyjemnego zapachu. Serwuj to danie nie tylko jako dodatek do obiadu, wspaniale smakuje również z pszennym pieczywem, np. bagietką. Zachęcamy do wypróbowania naszego przepisu przy najbliższej okazji. Życzymy smacznego!