Sałatka z winogronem
czyli zielona sałatka
łatwe
112 osób zapisało
Składniki
20 dekagramów
1 opakowanie
1 sztuka
1 sztuka
2 łyżki
3 łyżki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Winogrona umyj, pokrój na połówki i pozbądź się pestek.
Krok 2
Brokuły podziel na mniejsze różyczki i ugotuj w wodzie do miękkości. Po ugotowaniu schłodź je w wodzie z kostkami lodu.
Krok 3
Sałatę porwij na mniejsze liście i wymieszaj z brokułami oraz winogronami.
Krok 4
Stwórz aromatyczny, koperkowo-ziołowy sos mieszając oliwę z sosem sałatkowym Knorr i trzema łyżkami wody.
Krok 5
Sałatkę ułóż na talerzu, polej sosem, posyp kiełkami i rodzynkami.
Dobra rada:
Taką sałatkę możesz również przygotować w wersji z mięsem, np. smażonym lub gotowanym kurczakiem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Zimowe lody topnieją w jednym szczególnym dniu. 14 lutego obchodzimy święto miłości czyli Walentynki. W ten dzień okazujemy miłość i przyjaźń naszym najbliższym, w ten dzień celebrujemy to co nas łączy i to co w nas najlepsze.
Czytaj więcejDelikatne, puszyste pączki. Z jednej strony proste w przygotowaniu, z drugiej – wymagające uwagi. Jeśli chcesz wiedzieć, jak zrobić dobre pączki, pamiętaj o kilku radach, dzięki którym zawsze wyjdą doskonałe, a ich brzegi zwieńczy złota obwódka.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z winogronem
Sałatka z winogronem, czyli zielona sałatka to pyszny dodatek do obiadu, zwłaszcza drobiowego mięsa i ryb, takich jak dorsz, pstrąg czy łosoś. Jej bazowym składnikiem jest sałata dowolnego gatunku – dobrze będzie pasować krucha lodowa albo delikatna w smaku masłowa i rzymska. Połącz ją z różyczkami brokuła, ugotowanymi wcześniej do miękkości. Jeśli jednak wolisz chrupiące warzywa, zblanszuj je tylko, czyli ugotuj krótko we wrzątku i natychmiast schłodź w lodowatej wodzie. Sałata i brokuły to warzywa, które możesz śmiało komponować ze słodkimi składnikami. Wykorzystaj to i dodaj rodzynki oraz połówki białych winogron bezpestkowych. Całość połącz sosem sałatkowym koperkowo-ziołowym na bazie oleju rzepakowego lub słonecznikowego. Znakomicie podkreśli on smak sałatki z winogronami, a także nada jej przyjemnego zapachu. Serwuj to danie nie tylko jako dodatek do obiadu, wspaniale smakuje również z pszennym pieczywem, np. bagietką. Zachęcamy do wypróbowania naszego przepisu przy najbliższej okazji. Życzymy smacznego!