Sałatka z winogronem
czyli zielona sałatka
łatwe
187 osób zapisało

Składniki
20 dekagramów
1 opakowanie
1 sztuka
1 sztuka
2 łyżki
3 łyżki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Winogrona umyj, pokrój na połówki i pozbądź się pestek.

Krok 2
Brokuły podziel na mniejsze różyczki i ugotuj w wodzie do miękkości. Po ugotowaniu schłodź je w wodzie z kostkami lodu.

Krok 3
Sałatę porwij na mniejsze liście i wymieszaj z brokułami oraz winogronami.

Krok 4
Stwórz aromatyczny, koperkowo-ziołowy sos mieszając oliwę z sosem sałatkowym Knorr i trzema łyżkami wody.

Krok 5
Sałatkę ułóż na talerzu, polej sosem, posyp kiełkami i rodzynkami.


Dobra rada:
Taką sałatkę możesz również przygotować w wersji z mięsem, np. smażonym lub gotowanym kurczakiem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z winogronem
Sałatka z winogronem, czyli zielona sałatka to pyszny dodatek do obiadu, zwłaszcza drobiowego mięsa i ryb, takich jak dorsz, pstrąg czy łosoś. Jej bazowym składnikiem jest sałata dowolnego gatunku – dobrze będzie pasować krucha lodowa albo delikatna w smaku masłowa i rzymska. Połącz ją z różyczkami brokuła, ugotowanymi wcześniej do miękkości. Jeśli jednak wolisz chrupiące warzywa, zblanszuj je tylko, czyli ugotuj krótko we wrzątku i natychmiast schłodź w lodowatej wodzie. Sałata i brokuły to warzywa, które możesz śmiało komponować ze słodkimi składnikami. Wykorzystaj to i dodaj rodzynki oraz połówki białych winogron bezpestkowych. Całość połącz sosem sałatkowym koperkowo-ziołowym na bazie oleju rzepakowego lub słonecznikowego. Znakomicie podkreśli on smak sałatki z winogronami, a także nada jej przyjemnego zapachu. Serwuj to danie nie tylko jako dodatek do obiadu, wspaniale smakuje również z pszennym pieczywem, np. bagietką. Zachęcamy do wypróbowania naszego przepisu przy najbliższej okazji. Życzymy smacznego!