Sałatka z grillowanym kurczakiem, gruszką, serem i sosem miodowo musztardowym
łatwe
26 osób zapisało

Składniki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 gram
2 łyżki
3 łyżki
1 opakowanie
1 opakowanie
5 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pierś drobiową rozdzielamy na połowę, jeśli jest gruba dodatkowo każdą część tniemy wzdłuż (mniej więcej w połowie). Smarujemy z obu stron oliwą i posypujemy Przyprawą Czosnkową Grubo Mieloną. Talerz zakrywamy folią i chowamy na minimum godzinę do lodówki.
Krok 2
Sałatę kroimy lub rwiemy na małe kawałki, gruszkę kroimy w grubą kostkę (można nie obierać). Układamy na talerzu i posypujemy uprażonymi orzechami laskowymi, żurawiną oraz pokrojonym w kostkę serem. Przygotowujemy sos – zawartość opakowania wsypujemy do torebki i dodajemy po 3 łyżki stołowe wody oraz oliwy. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na minimum 15 minut.
Krok 3
Rozgrzewamy porządnie patelnię grillową i na średnim ogniu grillujemy kurczaka. Kiedy mięso delikatnie zbrązowieje z jednej strony, odwracamy je na drugą i tak samo smażymy. Zdejmujemy drób z patelni i każdy kawałek tniemy w cienkie plastry. Układamy na warzywach i polewamy przygotowanym sosem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Sos sałatkowy Musztardowo-miodowy Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej