Sałatka z grillowanym kurczakiem, gruszką, serem i sosem miodowo musztardowym
łatwe
26 osób zapisało

Składniki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 gram
2 łyżki
3 łyżki
1 opakowanie
1 opakowanie
5 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pierś drobiową rozdzielamy na połowę, jeśli jest gruba dodatkowo każdą część tniemy wzdłuż (mniej więcej w połowie). Smarujemy z obu stron oliwą i posypujemy Przyprawą Czosnkową Grubo Mieloną. Talerz zakrywamy folią i chowamy na minimum godzinę do lodówki.
Krok 2
Sałatę kroimy lub rwiemy na małe kawałki, gruszkę kroimy w grubą kostkę (można nie obierać). Układamy na talerzu i posypujemy uprażonymi orzechami laskowymi, żurawiną oraz pokrojonym w kostkę serem. Przygotowujemy sos – zawartość opakowania wsypujemy do torebki i dodajemy po 3 łyżki stołowe wody oraz oliwy. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na minimum 15 minut.
Krok 3
Rozgrzewamy porządnie patelnię grillową i na średnim ogniu grillujemy kurczaka. Kiedy mięso delikatnie zbrązowieje z jednej strony, odwracamy je na drugą i tak samo smażymy. Zdejmujemy drób z patelni i każdy kawałek tniemy w cienkie plastry. Układamy na warzywach i polewamy przygotowanym sosem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Sos sałatkowy Musztardowo-miodowy Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej

































