Skrzydełka w wiśniówce z miodem i cynamonem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Skrzydełka w wiśniówce z miodem i cynamonem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

19

heart
354 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

417 osób wydrukowało

Pobierz pdf

596 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

16 sztuk

1 opakowanie

150 mililitrów

3 łyżki

1 szczypta

0.5 łyżeczki

1 pęczek

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Skrzydełka pokrój na części. Końcówki (lotki) odetnij ostrym nożem i odłóż (zachowaj np. do rosołu). Pozostałe skrzydełka przekrój na dwie części i osusz papierowym ręcznikiem.

Skrzydełka w wiśniówce z miodem i cynamonem - Krok 1

Krok 2

W misce połącz wiśniówkę, oliwę, podgrzany miód, cynamon, płatki chilli oraz pokrojoną kolendrę. Marynatę wymieszaj, następnie podziel na dwie części.

Skrzydełka w wiśniówce z miodem i cynamonem - Krok 2

Krok 3

Skrzydełka przełóż do miski, posyp równomiernie przyprawą Knorr, a następnie wlej połowę przygotowanej marynaty i wymieszaj. Odstaw na 30 minut.

Skrzydełka w wiśniówce z miodem i cynamonem - Krok 3

Krok 4

Po tym czasie skrzydełka ułóż na ruszcie rozgrzanego grilla i piecz przez ok. 15-20 minut. Gotowe skrzydełka ułóż na półmisku i polej pozostałą częścią marynaty z wiśniówki. Podawaj z sałatą i grzankami.

Skrzydełka w wiśniówce z miodem i cynamonem - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli w Twojej spiżarni znajduje się sos sweet chilli, możesz zastąpić nim miód.

1

Opinie o przepisie

  • Kira Malinowska

    Kira Malinowska , 25.05.2017

    Pyszna marynata, jedna z lepszych jakie jadłam :) W połączeniu z pysznym sosem grillowym Tarsmak, wyszło idealnie i na pewno przepis na stałe zagości w moim grillowym jadłospisie :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Skrzydełka w wiśniówce z miodem i cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Skrzydełka w wiśniówce z miodem i cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Skrzydełka w wiśniówce z miodem i cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Skrzydełka w wiśniówce z miodem i cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Skrzydełka w wiśniówce z miodem i cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Skrzydełka w wiśniówce z miodem i cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Skrzydełka w wiśniówce z miodem i cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Skrzydełka w wiśniówce z miodem i cynamonem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Skrzydełka w wiśniówce z miodem i cynamonemSkrzydełka w wiśniówce z miodem i cynamonem

Skrzydełka w wiśniówce z miodem i cynamonem to dobry sposób na pyszne danie z grilla. Niewielkie kawałki mięsa doskonale sprawdzą się jako przekąska lub przystawka, a podanie z ziemniakami i sałatą będą stanowiły smaczny obiad. Tym, co sprawia, że danie to zyskuje ciekawy smak, jest sos, w którym należy dokładnie zamarynować skrzydełka, a następnie polewać je nim w trakcie grillowania. Stworzy wtedy pełną korzennego aromatu glazurę, dzięki której skrzydełka nabiorą wyrazistości. Połącz m.in. miód, chili i imbir, a także świeżą natkę kolendry. Ostatnia z wymienionych ma dość intensywny aromat, a dodatkowo urozmaici wygląd dania. Skrzydełka z miodem i cynamonem możesz także doprawić odrobiną soku z cytryny. Grilluj je do miękkości – uważaj jednak, by nie leżały na ruszcie zbyt długo. Serwuj z różnorodnymi dodatkami, na przykład zapiekanymi w ziołach ziemniakami, pieczywem, grzankami, świeżymi warzywami lub sezonowymi surówkami. Przygotuj popularne mięso w zupełnie nowej odsłonie i podziel się swoją opinią w komentarzu.