Skrzydełka w wiśniówce z miodem i cynamonem
łatwe
601 osób zapisało

Składniki
16 sztuk
1 opakowanie
150 mililitrów
3 łyżki
1 szczypta
0.5 łyżeczki
1 pęczek
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Skrzydełka pokrój na części. Końcówki (lotki) odetnij ostrym nożem i odłóż (zachowaj np. do rosołu). Pozostałe skrzydełka przekrój na dwie części i osusz papierowym ręcznikiem.

Krok 2
W misce połącz wiśniówkę, oliwę, podgrzany miód, cynamon, płatki chilli oraz pokrojoną kolendrę. Marynatę wymieszaj, następnie podziel na dwie części.

Krok 3
Skrzydełka przełóż do miski, posyp równomiernie przyprawą Knorr, a następnie wlej połowę przygotowanej marynaty i wymieszaj. Odstaw na 30 minut.

Krok 4
Po tym czasie skrzydełka ułóż na ruszcie rozgrzanego grilla i piecz przez ok. 15-20 minut. Gotowe skrzydełka ułóż na półmisku i polej pozostałą częścią marynaty z wiśniówki. Podawaj z sałatą i grzankami.


Dobra rada:
Jeśli w Twojej spiżarni znajduje się sos sweet chilli, możesz zastąpić nim miód.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Skrzydełka w wiśniówce z miodem i cynamonem
Skrzydełka w wiśniówce z miodem i cynamonem to dobry sposób na pyszne danie z grilla. Niewielkie kawałki mięsa doskonale sprawdzą się jako przekąska lub przystawka, a podanie z ziemniakami i sałatą będą stanowiły smaczny obiad. Tym, co sprawia, że danie to zyskuje ciekawy smak, jest sos, w którym należy dokładnie zamarynować skrzydełka, a następnie polewać je nim w trakcie grillowania. Stworzy wtedy pełną korzennego aromatu glazurę, dzięki której skrzydełka nabiorą wyrazistości. Połącz m.in. miód, chili i imbir, a także świeżą natkę kolendry. Ostatnia z wymienionych ma dość intensywny aromat, a dodatkowo urozmaici wygląd dania. Skrzydełka z miodem i cynamonem możesz także doprawić odrobiną soku z cytryny. Grilluj je do miękkości – uważaj jednak, by nie leżały na ruszcie zbyt długo. Serwuj z różnorodnymi dodatkami, na przykład zapiekanymi w ziołach ziemniakami, pieczywem, grzankami, świeżymi warzywami lub sezonowymi surówkami. Przygotuj popularne mięso w zupełnie nowej odsłonie i podziel się swoją opinią w komentarzu.