Skrzydełka w wiśniówce z miodem i cynamonem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Skrzydełka w wiśniówce z miodem i cynamonem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

19

heart
358 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

422 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

601 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

16 sztuk

1 opakowanie

150 mililitrów

3 łyżki

1 szczypta

0.5 łyżeczki

1 pęczek

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Skrzydełka pokrój na części. Końcówki (lotki) odetnij ostrym nożem i odłóż (zachowaj np. do rosołu). Pozostałe skrzydełka przekrój na dwie części i osusz papierowym ręcznikiem.

Skrzydełka w wiśniówce z miodem i cynamonem - Krok 1

Krok 2

W misce połącz wiśniówkę, oliwę, podgrzany miód, cynamon, płatki chilli oraz pokrojoną kolendrę. Marynatę wymieszaj, następnie podziel na dwie części.

Skrzydełka w wiśniówce z miodem i cynamonem - Krok 2

Krok 3

Skrzydełka przełóż do miski, posyp równomiernie przyprawą Knorr, a następnie wlej połowę przygotowanej marynaty i wymieszaj. Odstaw na 30 minut.

Skrzydełka w wiśniówce z miodem i cynamonem - Krok 3

Krok 4

Po tym czasie skrzydełka ułóż na ruszcie rozgrzanego grilla i piecz przez ok. 15-20 minut. Gotowe skrzydełka ułóż na półmisku i polej pozostałą częścią marynaty z wiśniówki. Podawaj z sałatą i grzankami.

Skrzydełka w wiśniówce z miodem i cynamonem - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli w Twojej spiżarni znajduje się sos sweet chilli, możesz zastąpić nim miód.

1

Opinie o przepisie

  • Kira Malinowska

    Kira Malinowska , 25.05.2017

    Pyszna marynata, jedna z lepszych jakie jadłam :) W połączeniu z pysznym sosem grillowym Tarsmak, wyszło idealnie i na pewno przepis na stałe zagości w moim grillowym jadłospisie :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Skrzydełka w wiśniówce z miodem i cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Skrzydełka w wiśniówce z miodem i cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Skrzydełka w wiśniówce z miodem i cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Skrzydełka w wiśniówce z miodem i cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Skrzydełka w wiśniówce z miodem i cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Skrzydełka w wiśniówce z miodem i cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Skrzydełka w wiśniówce z miodem i cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Skrzydełka w wiśniówce z miodem i cynamonem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Skrzydełka w wiśniówce z miodem i cynamonemSkrzydełka w wiśniówce z miodem i cynamonem

Skrzydełka w wiśniówce z miodem i cynamonem to dobry sposób na pyszne danie z grilla. Niewielkie kawałki mięsa doskonale sprawdzą się jako przekąska lub przystawka, a podanie z ziemniakami i sałatą będą stanowiły smaczny obiad. Tym, co sprawia, że danie to zyskuje ciekawy smak, jest sos, w którym należy dokładnie zamarynować skrzydełka, a następnie polewać je nim w trakcie grillowania. Stworzy wtedy pełną korzennego aromatu glazurę, dzięki której skrzydełka nabiorą wyrazistości. Połącz m.in. miód, chili i imbir, a także świeżą natkę kolendry. Ostatnia z wymienionych ma dość intensywny aromat, a dodatkowo urozmaici wygląd dania. Skrzydełka z miodem i cynamonem możesz także doprawić odrobiną soku z cytryny. Grilluj je do miękkości – uważaj jednak, by nie leżały na ruszcie zbyt długo. Serwuj z różnorodnymi dodatkami, na przykład zapiekanymi w ziołach ziemniakami, pieczywem, grzankami, świeżymi warzywami lub sezonowymi surówkami. Przygotuj popularne mięso w zupełnie nowej odsłonie i podziel się swoją opinią w komentarzu.