Marynowanie i przyprawianie – jak to robić?
Jakie składniki dodać do marynaty? Odpowiedź jest prosta – Twoje ulubione! Mieszankę przypraw do grilla (m.in. soli, pieprzu, czosnku czy mielonej papryki) z dodatkiem rozmaitych ziół najlepiej kupić gotową, by mieć pewność, że żaden smak nie będzie dominował. Dobra marynata powinna być jednocześnie słona, pikantna i lekko słodko-kwaśna. Trzeba pamiętać o tym, by jej bazą był płynny lub półpłynny składnik – olej, oliwa, musztarda, ketchup czy miód, dzięki którym wszystkie aromaty zawarte w mieszance przypraw doskonale się połączą i nie spłyną z mięsa podczas grillowania.
Jeśli marynata jest odpowiednio gęsta i lepka, wystarczy, że dokładnie rozprowadzisz ją po powierzchni mięsa. Nie spłynie podczas marynowania, dzięki czemu uzyskasz pożądany efekt smakowy, a mięso zyska też piękny, rumiany kolor. Jeśli natomiast marynata jest rzadka, musisz zadbać o to, by cała porcja mięsa była w niej zanurzona. Jeśli nie masz zbyt wiele marynaty, możesz umieścić mięso w plastikowym, hermetycznie zamykanym woreczku, a następnie wlać do środka mieszankę przypraw. Dzięki temu będziesz mieć pewność, że mięso równomiernie się zamarynuje.
Marynowanie mięsa wymaga czasu, dlatego proponujemy zacząć je w dniu poprzedzającym grillowanie. Jeśli masz ochotę na wołowinę, dziczyznę lub wieprzowinę, warto marynować ją od 12 do 24 godzin. W przypadku drobiu 12 godzin w zupełności wystarczy, ponieważ jest to delikatniejszy rodzaj mięsa. Natomiast rybie wystarcza od 30 do 60 minut marynowania.
Marynować możemy zdecydowaną większość mięsnych potraw na grilla. Wyjątkiem są steki wołowe, które cenione są za ich doskonały smak, podbity jedynie niewielką ilością przypraw (najczęściej są to tylko sól i pieprz, czasem też czosnek i świeży rozmaryn) dodawanych pod koniec grillowania.
Marynaty do mięs – sprawdzone przepisy
Piwna marynata do karkówki z grilla
Jedną z najpopularniejszych propozycji dań z grilla jest karkówka marynowana w whisky, ziołach i przyprawach. Glazura karmelizuje się na powierzchni mięsa, które dzięki temu staje się miękkie i aromatyczne.
Wytrawna marynata musztardowa
Jeśli wolicie zastąpić marynatę o słodkim posmaku bardziej wytrawną, proponujemy przygotowanie karkówki z marynatą na bazie świeżo zmielonych przypraw i musztardy francuskiej (zobacz przepis).
Efektowne szaszłyki
Oczywiście grill to nie tylko karkówka. Polecamy również szaszłyki, które idealnie sprawdzają się na rodzinnym grillu, czy podczas imprez z przyjaciółmi. Oto przepis dla wszystkich tych, którzy nie boją się dodać potrawom odrobiny pikanterii. Przedstawiamy Wam szaszłyki wołowe z kolorową papryką i pieprzem cayenne.
Grillowane roladki
Podczas grillowania nie zapominajmy o osobach, które nie przepadają za ciężkim mięsem. Na pewno bardzo chętnie skosztują kurczaka z rusztu. Zamarynuj wcześniej przygotowane filety z piersi, zwiń wszystkie składniki, nadziej na wykałaczki i rozkoszuj się ich smakiem i wyglądem. Zobacz przepis.
Indyk w duecie z chorizo
Na grillowej uczcie znajdzie się również miejsce dla indyka. Po 30 minutach marynowania możemy zająć się nabijaniem go na wykałaczki wraz z ulubionymi składnikami. Proponujemy między innymi aromatyczną kiełbasę chorizo.
Żeberka na ruszcie
Dla wielu z Was żaden grill nie może obyć się bez potraw, których głównym składnikiem są żeberka. Proponujemy Wam amerykańską wersję tego przysmaku, z wyraźnie wyczuwalnym aromatem coli. Zobacz przepis.
Miód i burbon nie tylko do picia
Żeberka komponują się doskonale ze słodkim miodem, jak i burbonem z limonką. Przygotowaliśmy dla Was połączenie obu smaków w jednym przepisie. Sprawdźcie koniecznie.
Szybkie przygotowanie, pyszne danie
Cierpisz na brak czasu? Masz ochotę na pyszne, słodko-pikantne żeberka z grilla? Mamy coś specjalnie dla Ciebie! Przygotuj razem z nami pyszne danie w marynacie z miodem i ostrą papryką.
Celebruj wyjątkowe okazje z naszymi przepisami
Chcesz zabłysnąć na przyjęciu rodzinnym lub spotkaniu ze znajomymi? Właśnie na takie okazje stworzyliśmy przepis na wyjątkowe steki z rostbefu w marynacie z tequili. Więcej szczegółów znajdziecie na naszej stronie.
Nie marnuj czasu. Marynuj!
Nie jest sztuką położyć kawałek mięsa na grillu, sztuką jest przyprawić go tak, by goście prosili o dokładkę. Mięso dobrze zamarynowane odwdzięczy się nie tylko smakiem, ale też piękną rumianą skórką i soczystością. Smacznego!