Grillowane żeberka z miodem i ostrą papryką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Grillowane żeberka z miodem i ostrą papryką

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

18

211 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

305 osób wydrukowało

Pobierz pdf

416 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

3 łyżki

4 łyżki

1 łyżeczka

80 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Żeberka umyj i osusz. Nie krój ich.

Grillowane żeberka z miodem i ostrą papryką - Krok 1

Krok 2

W miseczce wymieszaj przyprawę Knorr, ostrą paprykę, olej i miód.

Grillowane żeberka z miodem i ostrą papryką - Krok 2

Krok 3

Przygotowaną marynatą posmaruj płaty żeberek, a następnie zawiń każdy z nich w folię aluminiową.

Grillowane żeberka z miodem i ostrą papryką - Krok 3

Krok 4

Tak przygotowane porcje mięsa piecz na rozgrzanym grillu przez 45-50 minut. Po tym czasie odwiń folię i piecz jeszcze przez kilka minut – do momentu, aż żeberka się zarumienią.

Grillowane żeberka z miodem i ostrą papryką - Krok 4

Krok 5

Upieczone żeberka pokrój na porcje i podawaj z pieczonymi ziemniakami i z czosnkowym dipem. Będą też doskonale smakowały z Ketchupem Hellmann’s Łagodnym.

Grillowane żeberka z miodem i ostrą papryką - Krok 5
1

Opinie o przepisie

  • Jadwiga Kuszyk

    Jadwiga Kuszyk , 30.04.2016

    Jutro wypróbuję ;-)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grillowane żeberka z miodem i ostrą papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grillowane żeberka z miodem i ostrą papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grillowane żeberka z miodem i ostrą papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grillowane żeberka z miodem i ostrą papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grillowane żeberka z miodem i ostrą papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grillowane żeberka z miodem i ostrą papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grillowane żeberka z miodem i ostrą papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grillowane żeberka z miodem i ostrą papryką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Klasyczny Burger
czas przygotowania
50 min.
stopień trudności

łatwe

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grillowane żeberka z miodem i ostrą paprykąGrillowane żeberka z miodem i ostrą papryką

Jeżeli sezon grillowania jest właśnie w pełni, a ty masz ochotę na soczyste i słodko-ostre żeberka, to skorzystaj z tego przepisu. Grillowane żeberka z miodem i ostrą papryką są jenak doskonałe o każdej porze roku – jesienią i zimą możesz upiec je w piekarniku. Swoim aromatem przyciągną do kuchni każdego domownika. Bazując zaledwie na kilku składnikach, takich jak miód, ostra papryka, przyprawa do mięs oraz olej stworzysz idealną marynatę do żeberek. Mieszanka ziół i przypraw do mięs doda żeberkom ostrości i wyrazistości, z kolei delikatny miód doda im słodyczy. Dzięki takiemu połączeniu żeberka będą przepyszne. Mięso będzie soczyste, a skórka będzie chrupiąca i nabierze rumianego koloru. Żeberka możesz podawać z wieloma dodatkami. Aby przełamać mocny smak żeberek dobrym wyborem będzie świeża, chrupka sałata. Przy grillowanych mięsach doskonale sprawdzają się także sosy i dipy, np. jogurtowy, chrzanowy oraz czosnkowy. Niewiele pracy, a tyle przyjemności. Pycha!