Grillowane żeberka z miodem i ostrą papryką
łatwe
511 osób zapisało

Składniki
1 kilogram
3 łyżki
4 łyżki
1 łyżeczka
80 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Żeberka umyj i osusz. Nie krój ich.

Krok 2
W miseczce wymieszaj przyprawę Knorr, ostrą paprykę, olej i miód.

Krok 3
Przygotowaną marynatą posmaruj płaty żeberek, a następnie zawiń każdy z nich w folię aluminiową.

Krok 4
Tak przygotowane porcje mięsa piecz na rozgrzanym grillu przez 45-50 minut. Po tym czasie odwiń folię i piecz jeszcze przez kilka minut – do momentu, aż żeberka się zarumienią.

Krok 5
Upieczone żeberka pokrój na porcje i podawaj z pieczonymi ziemniakami i z czosnkowym dipem. Będą też doskonale smakowały z Ketchupem Hellmann's Łagodnym.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Grillowane żeberka z miodem i ostrą papryką
Jeżeli sezon grillowania jest właśnie w pełni, a ty masz ochotę na soczyste i słodko-ostre żeberka, to skorzystaj z tego przepisu. Grillowane żeberka z miodem i ostrą papryką są jenak doskonałe o każdej porze roku – jesienią i zimą możesz upiec je w piekarniku. Swoim aromatem przyciągną do kuchni każdego domownika. Bazując zaledwie na kilku składnikach, takich jak miód, ostra papryka, przyprawa do mięs oraz olej stworzysz idealną marynatę do żeberek. Mieszanka ziół i przypraw do mięs doda żeberkom ostrości i wyrazistości, z kolei delikatny miód doda im słodyczy. Dzięki takiemu połączeniu żeberka będą przepyszne. Mięso będzie soczyste, a skórka będzie chrupiąca i nabierze rumianego koloru. Żeberka możesz podawać z wieloma dodatkami. Aby przełamać mocny smak żeberek dobrym wyborem będzie świeża, chrupka sałata. Przy grillowanych mięsach doskonale sprawdzają się także sosy i dipy, np. jogurtowy, chrzanowy oraz czosnkowy. Niewiele pracy, a tyle przyjemności. Pycha!