Grillowane żeberka z miodem i ostrą papryką
łatwe
469 osób zapisało

Składniki
1 kilogram
3 łyżki
4 łyżki
1 łyżeczka
80 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Żeberka umyj i osusz. Nie krój ich.
Krok 2
W miseczce wymieszaj przyprawę Knorr, ostrą paprykę, olej i miód.
Krok 3
Przygotowaną marynatą posmaruj płaty żeberek, a następnie zawiń każdy z nich w folię aluminiową.
Krok 4
Tak przygotowane porcje mięsa piecz na rozgrzanym grillu przez 45-50 minut. Po tym czasie odwiń folię i piecz jeszcze przez kilka minut – do momentu, aż żeberka się zarumienią.
Krok 5
Upieczone żeberka pokrój na porcje i podawaj z pieczonymi ziemniakami i z czosnkowym dipem. Będą też doskonale smakowały z Ketchupem Hellmann’s Łagodnym.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.
Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Grillowane żeberka z miodem i ostrą papryką
Jeżeli sezon grillowania jest właśnie w pełni, a ty masz ochotę na soczyste i słodko-ostre żeberka, to skorzystaj z tego przepisu. Grillowane żeberka z miodem i ostrą papryką są jenak doskonałe o każdej porze roku – jesienią i zimą możesz upiec je w piekarniku. Swoim aromatem przyciągną do kuchni każdego domownika. Bazując zaledwie na kilku składnikach, takich jak miód, ostra papryka, przyprawa do mięs oraz olej stworzysz idealną marynatę do żeberek. Mieszanka ziół i przypraw do mięs doda żeberkom ostrości i wyrazistości, z kolei delikatny miód doda im słodyczy. Dzięki takiemu połączeniu żeberka będą przepyszne. Mięso będzie soczyste, a skórka będzie chrupiąca i nabierze rumianego koloru. Żeberka możesz podawać z wieloma dodatkami. Aby przełamać mocny smak żeberek dobrym wyborem będzie świeża, chrupka sałata. Przy grillowanych mięsach doskonale sprawdzają się także sosy i dipy, np. jogurtowy, chrzanowy oraz czosnkowy. Niewiele pracy, a tyle przyjemności. Pycha!