Grillowane żeberka z miodem i ostrą papryką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Grillowane żeberka z miodem i ostrą papryką

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

20

heart
231 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

357 osób wydrukowało

Pobierz pdf

513 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

3 łyżki

4 łyżki

1 łyżeczka

80 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Żeberka umyj i osusz. Nie krój ich.

Grillowane żeberka z miodem i ostrą papryką - Krok 1

Krok 2

W miseczce wymieszaj przyprawę Knorr, ostrą paprykę, olej i miód.

Grillowane żeberka z miodem i ostrą papryką - Krok 2

Krok 3

Przygotowaną marynatą posmaruj płaty żeberek, a następnie zawiń każdy z nich w folię aluminiową.

Grillowane żeberka z miodem i ostrą papryką - Krok 3

Krok 4

Tak przygotowane porcje mięsa piecz na rozgrzanym grillu przez 45-50 minut. Po tym czasie odwiń folię i piecz jeszcze przez kilka minut – do momentu, aż żeberka się zarumienią.

Grillowane żeberka z miodem i ostrą papryką - Krok 4

Krok 5

Upieczone żeberka pokrój na porcje i podawaj z pieczonymi ziemniakami i z czosnkowym dipem. Będą też doskonale smakowały z Ketchupem Hellmann's Łagodnym.

Grillowane żeberka z miodem i ostrą papryką - Krok 5
1

Opinie o przepisie

  • Jadwiga Kuszyk

    Jadwiga Kuszyk , 30.04.2016

    Jutro wypróbuję ;-)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grillowane żeberka z miodem i ostrą papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grillowane żeberka z miodem i ostrą papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grillowane żeberka z miodem i ostrą papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grillowane żeberka z miodem i ostrą papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grillowane żeberka z miodem i ostrą papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grillowane żeberka z miodem i ostrą papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grillowane żeberka z miodem i ostrą papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grillowane żeberka z miodem i ostrą papryką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grillowane żeberka z miodem i ostrą paprykąGrillowane żeberka z miodem i ostrą papryką

Jeżeli sezon grillowania jest właśnie w pełni, a ty masz ochotę na soczyste i słodko-ostre żeberka, to skorzystaj z tego przepisu. Grillowane żeberka z miodem i ostrą papryką są jenak doskonałe o każdej porze roku – jesienią i zimą możesz upiec je w piekarniku. Swoim aromatem przyciągną do kuchni każdego domownika. Bazując zaledwie na kilku składnikach, takich jak miód, ostra papryka, przyprawa do mięs oraz olej stworzysz idealną marynatę do żeberek. Mieszanka ziół i przypraw do mięs doda żeberkom ostrości i wyrazistości, z kolei delikatny miód doda im słodyczy. Dzięki takiemu połączeniu żeberka będą przepyszne. Mięso będzie soczyste, a skórka będzie chrupiąca i nabierze rumianego koloru. Żeberka możesz podawać z wieloma dodatkami. Aby przełamać mocny smak żeberek dobrym wyborem będzie świeża, chrupka sałata. Przy grillowanych mięsach doskonale sprawdzają się także sosy i dipy, np. jogurtowy, chrzanowy oraz czosnkowy. Niewiele pracy, a tyle przyjemności. Pycha!