Grillowane żeberka z miodem i ostrą papryką

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

17

194 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

299 osób wydrukowało

Pobierz pdf

401 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

80 mililitrów

1 kilogram

4 łyżki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Żeberka umyj i osusz. Nie krój ich.

Grillowane żeberka z miodem i ostrą papryką - Krok 1

Krok 2

W miseczce wymieszaj przyprawę Knorr, ostrą paprykę, olej i miód.

Grillowane żeberka z miodem i ostrą papryką - Krok 2

Krok 3

Przygotowaną marynatą posmaruj płaty żeberek, a następnie zawiń każdy z nich w folię aluminiową.

Grillowane żeberka z miodem i ostrą papryką - Krok 3

Krok 4

Tak przygotowane porcje mięsa piecz na rozgrzanym grillu przez 45-50 minut. Po tym czasie odwiń folię i piecz jeszcze przez kilka minut – do momentu, aż żeberka się zarumienią.

Grillowane żeberka z miodem i ostrą papryką - Krok 4

Krok 5

Upieczone żeberka pokrój na porcje i podawaj z pieczonymi ziemniakami i z czosnkowym dipem. Będą też doskonale smakowały z Ketchupem Hellmann’s Łagodnym.

Grillowane żeberka z miodem i ostrą papryką - Krok 5
1

Opinie o przepisie

  • Jadwiga Kuszyk

    Jadwiga Kuszyk

    Jutro wypróbuję ;-)

    Odpowiedz Odpowiedz

Papryka ostra z Hiszpanii Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Papryka ostra z Hiszpanii Knorr

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grillowane żeberka z miodem i ostrą paprykąGrillowane żeberka z miodem i ostrą papryką

Jeżeli sezon grillowania jest właśnie w pełni, a ty masz ochotę na soczyste i słodko-ostre żeberka, to skorzystaj z tego przepisu. Grillowane żeberka z miodem i ostrą papryką są jenak doskonałe o każdej porze roku – jesienią i zimą możesz upiec je w piekarniku. Swoim aromatem przyciągną do kuchni każdego domownika. Bazując zaledwie na kilku składnikach, takich jak miód, ostra papryka, przyprawa do mięs oraz olej stworzysz idealną marynatę do żeberek. Mieszanka ziół i przypraw do mięs doda żeberkom ostrości i wyrazistości, z kolei delikatny miód doda im słodyczy. Dzięki takiemu połączeniu żeberka będą przepyszne. Mięso będzie soczyste, a skórka będzie chrupiąca i nabierze rumianego koloru. Żeberka możesz podawać z wieloma dodatkami. Aby przełamać mocny smak żeberek dobrym wyborem będzie świeża, chrupka sałata. Przy grillowanych mięsach doskonale sprawdzają się także sosy i dipy, np. jogurtowy, chrzanowy oraz czosnkowy. Niewiele pracy, a tyle przyjemności. Pycha!