Ziołowe żeberka z grilla

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

11

575 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

90 osób wydrukowało

Pobierz pdf

176 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 kilograma

1 pęczek

1 litr

2 sztuki

50 mililitrów

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Żeberka umyj, osusz i pokrój na mniejsze porcje. Następnie obsmaż w garnku na oleju, zalej bulionem i ugotuj do miękkości.

Ziołowe żeberka z grilla - Krok 1

Krok 2

Ugotowane żeberka odcedź i wystudź. Zioła posiekaj drobno i wymieszaj z przyprawą Knorr.

Ziołowe żeberka z grilla - Krok 2

Krok 3

Żeberka skrop oliwą, posyp przygotowaną ziołową przyprawą i smaż na rozgrzanym grillu po kilka minut z każdej strony, aż się zarumienią.

Ziołowe żeberka z grilla - Krok 3
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Takie żeberka możesz podawać z Ketchupem Hellmann’s Łagodnym i z pieczonymi ziemniakami.

4

Opinie o przepisie

  • przepisy.pl

    przepisy.pl

    To prawda, chociaż trzeba przyznac, że dobór przypraw też ma duże znaczenie ;) Ale dziękujemy za tę uwagę :) Pozdrawiamy!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mariusz Bo

    Mariusz Bo

    Zeberka i karkowka zawsze smakuja wlasciwie niezaleznie od uzywanych przypraw w marynacie czy techniki obroki termicznej. :) Wielka tajemnica tlustych mies jest wlasnie tluszcz, ktory jest naturalnym nosnikiem smaku.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Martyna Nowakowska

    Martyna Nowakowska

    Grażyna Nowakowska super przepisy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Urszula Kloska

    Urszula Kloska

    Lubię zeberka

    Odpowiedz Odpowiedz

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ziołowe żeberka z grillaZiołowe żeberka z grilla

Jeżeli chcesz przygotować mięso soczyste i aromatyczne, które doskonale sprawdzi się na danie obiadowe, i zadowoli najbardziej wymagających smakoszy, to koniecznie wypróbuj nasz przepis na ziołowe żeberka z grilla. Do przygotowania obiadu dla 4 osób, potrzebujesz około 1,5 kilograma żeberek wieprzowych, esencjonalny bulion oraz nieco przypraw. Żeberka obsmaż w garnku na oleju, a następnie ugotuj w bulionie. Miękkie żeberka odcedź i wystudź. Wymieszaj zioła z przyprawą. Dzięki tej mieszance aromatycznych, bardzo intensywnych ziół podkręcisz smak mięsa, które będzie soczyste w środku i złociste na zewnątrz. Tak przyprawione żeberka wieprzowe smaż z dwóch stron aż się zarumienią. Zapach piekącego się mięsa przyciągnie do kuchni wszystkich wygłodniałych domowników. Żeberka możesz podawać z pieczonymi ziemniakami i sałatą lodową bądź z chlebem, chrzanem i musztardą.