Ziołowe żeberka z grilla przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ziołowe żeberka z grilla

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

12

heart
587 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

98 osób wydrukowało

Pobierz pdf

213 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

50 mililitrów

3 łyżki

1.5 kilograma

1 pęczek

1 litr

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Żeberka umyj, osusz i pokrój na mniejsze porcje. Następnie obsmaż w garnku na oleju, zalej bulionem i ugotuj do miękkości.

Ziołowe żeberka z grilla - Krok 1

Krok 2

Ugotowane żeberka odcedź i wystudź. Zioła posiekaj drobno i wymieszaj z przyprawą Knorr.

Ziołowe żeberka z grilla - Krok 2

Krok 3

Żeberka skrop oliwą, posyp przygotowaną ziołową przyprawą i smaż na rozgrzanym grillu po kilka minut z każdej strony, aż się zarumienią.

Ziołowe żeberka z grilla - Krok 3
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Takie żeberka możesz podawać z Ketchupem Hellmann’s Łagodnym i z pieczonymi ziemniakami.

4

Opinie o przepisie

  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 16.07.2016

    To prawda, chociaż trzeba przyznac, że dobór przypraw też ma duże znaczenie ;) Ale dziękujemy za tę uwagę :) Pozdrawiamy!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mariusz Bo

    Mariusz Bo , 16.07.2016

    Zeberka i karkowka zawsze smakuja wlasciwie niezaleznie od uzywanych przypraw w marynacie czy techniki obroki termicznej. :) Wielka tajemnica tlustych mies jest wlasnie tluszcz, ktory jest naturalnym nosnikiem smaku.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Martyna Nowakowska

    Martyna Nowakowska , 13.07.2016

    Grażyna Nowakowska super przepisy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Urszula Kloska

    Urszula Kloska , 05.05.2016

    Lubię zeberka

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ziołowe żeberka z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ziołowe żeberka z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ziołowe żeberka z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ziołowe żeberka z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ziołowe żeberka z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ziołowe żeberka z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ziołowe żeberka z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ziołowe żeberka z grilla - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ziołowe żeberka z grillaZiołowe żeberka z grilla

Jeżeli chcesz przygotować mięso soczyste i aromatyczne, które doskonale sprawdzi się na danie obiadowe, i zadowoli najbardziej wymagających smakoszy, to koniecznie wypróbuj nasz przepis na ziołowe żeberka z grilla. Do przygotowania obiadu dla 4 osób, potrzebujesz około 1,5 kilograma żeberek wieprzowych, esencjonalny bulion oraz nieco przypraw. Żeberka obsmaż w garnku na oleju, a następnie ugotuj w bulionie. Miękkie żeberka odcedź i wystudź. Wymieszaj zioła z przyprawą. Dzięki tej mieszance aromatycznych, bardzo intensywnych ziół podkręcisz smak mięsa, które będzie soczyste w środku i złociste na zewnątrz. Tak przyprawione żeberka wieprzowe smaż z dwóch stron aż się zarumienią. Zapach piekącego się mięsa przyciągnie do kuchni wszystkich wygłodniałych domowników. Żeberka możesz podawać z pieczonymi ziemniakami i sałatą lodową bądź z chlebem, chrzanem i musztardą.