Dania z Żeberkami Pieczonymi
19 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej
Żeberka pieczone
Żeberka kojarzą się z sezonem grillowym, ale wystarczy piekarnik, by letnie smaki przenieść do swojej kuchni. Skosztuj tego mięsa i przekonaj się, że jest wyjątkowo aromatyczne, soczyste i delikatne. W Stanach Zjednoczonych co roku organizowane są nawet zawody w przyrządzeniu najlepszej wersji tej potrawy. Jedną z najpopularniejszych wersji jest tam BBQ Ribs, czyli żeberka pieczone z sosem barbecue. Słodko-pikantny sos wykonasz w ciągu paru minut z zaledwie kilku składników. Możesz wykorzystać go jako dip do gotowych żeberek, jak również marynatę. Jeśli chcesz, żeby Twoje danie było jeszcze bardziej w stylu amerykańskim, mięso podawaj z kawałkami grillowanej lub gotowanej kukurydzy oraz z frytkami bądź pieczonymi ziemniakami. Równie popularne jak żeberka BBQ, są te o lekko słodkim smaku: marynowane w coli lub w miodzie. Pamiętaj, że nie musisz traktować tej potrawy jako danie obiadowe. Żeberka pieczone z powodzeniem można serwować też jako przekąskę. Z pewnością świetnie sprawdzą się podczas spotkań towarzyskich. Pieczone żeberka przyrządza się w następujący sposób: mięso w marynacie należy wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Dzięki temu wszystkie smaki mają szansę głęboko się przeniknąć. Następnie żeberka umieść w naczyniu żaroodpornym albo w specjalnym woreczku. Pieczenie ich w taki sposób sprawia, że mięso jest soczyste, miękkie w środku i nie przypala się. Dodatkowo, nie trzeba podlewać go wodą, a cały aromat pozostaje w żeberkach. Piecz je przez około godzinę w temperaturze 180-200 st. C. Po upływie tego czasu nie wyjmuj od razu żeberek z piekarnika. Aby były bardziej chrupiące, pozostaw je w nim przez kolejny kwadrans. Danie podawaj na gorąco z wybranymi dodatkami. Mogą to być wspomniane frytki, ryż lub kukurydza, ale równie dobrze sprawdzą się warzywa: pomidory, marchewka, cukinia, papryka. Żeberka pieczone z boczkiem i cebulą, ziołowe żeberka z grilla czy miniżeberka z sosem BBQ? Które staną się Twoimi ulubionymi? Koniecznie podziel się z nami swoją opinią.