Żeberka pieczone

17 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (17)

Żeberka pieczone

143

łatwe

90 min.
Aromatyczne żeberka marynowane w musztardowo-ziołowym sosie podawane z włoszczyzną to propozycja...
Żeberka BBQ

48

łatwe

90 min.
Soczyste żeberka, polane wyrazistym sosem BBQ i podane z odpowiednimi dodatkami sprawdzą się jako...
Zapiekane żeberka z musztardą i rozmarynem

70

łatwe

90 min.
Masz ochotę podać na obiad soczyste i aromatyczne mięso, którego przygotowanie nie zajmie wiele c...
Pieczone żeberka z boczkiem i cebulą

47

łatwe

60 min.
Wyjątkowo pyszne i wykwintne a łatwe do przygotowania – takie właśnie są pieczone żeberka z boczk...
Żeberka z musztardą

39

łatwe

60 min.
Pieczone żeberka to popularne danie, które przypadnie do gustu w szczególności męskim podniebieni...
Żeberka z chili

15

łatwe

90 min.
Pikantne chili i świeża, pełna aromatu, kolendra nadają ulubionym żeberkom wieprzowym wyjątkowy s...
Żeberka po chińsku

12

średnie

60 min.
Żeberka po chińsku przypadną do gustu nie tylko fanom orientalnych dań. Są aromatyczne, smaczne i...
Żeberka w coli

13

łatwe

60 min.
Są chrupiące, złociste, delikatnie pikantne i słodkawe. Żeberka w coli przyrządza się dość szybko...
Ziołowe żeberka z grilla

11

łatwe

60 min.
Jeżeli chcesz przygotować mięso soczyste i aromatyczne, które doskonale sprawdzi się na danie obi...
Żeberka z miodem

13

łatwe

45 min.
Jeśli szukasz inspiracji do przyrządzenia smacznych żeberek, ta propozycja jest doskonała dla Cie...
Żeberka w sosie beszamelowym

9

łatwe

90 min.
Mięso z żeberek wieprzowych jest wyjątkowo miękkie i soczyste. Przyrządzone według tego przepisu...
Słodkie żeberka

9

łatwe

60 min.
Żeberka pieczone w cieście ziemniaczanym

5

łatwe

90 min.
Żeberka z grilla lub duszone smakują wyśmienicie. Od czasu do czasu warto przygotować je jednak w...
Miniżeberka z sosem BBQ

3

średnie

90 min.
Miniżeberka z sosem BBQ to danie doskonałe na niedzielny obiad albo ciepła przekąska na przyjęcie...
Żeberka w słodko-kwaśnym sosie

3

łatwe

60 min.
Żeberka są jednym z najwyrazistszych w smaku fragmentów tuszy wieprzowej, a dzięki odpowiedniemu...

Ciekawostki i porady

W czym tkwi sekret gładkiej, wyrazistej w smaku zupy dyniowej? Istnieje na to wiele sposobów. Najpopularniejsze opisaliśmy w artykule poniżej.

Czytaj więcej

Jabłka da się przetworzyć na wiele sposobów. Konfitury, musy i soki owocowe – to wszystko przygotujesz z jesiennych zbiorów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Żeberka pieczoneŻeberka pieczone

Żeberka kojarzą się z sezonem grillowym, ale wystarczy piekarnik, by letnie smaki przenieść do swojej kuchni. Skosztuj tego mięsa i przekonaj się, że jest wyjątkowo aromatyczne, soczyste i delikatne. W Stanach Zjednoczonych co roku organizowane są nawet zawody w przyrządzeniu najlepszej wersji tej potrawy. Jedną z najpopularniejszych wersji jest tam BBQ Ribs, czyli żeberka pieczone z sosem barbecue. Słodko-pikantny sos wykonasz w ciągu paru minut z zaledwie kilku składników. Możesz wykorzystać go jako dip do gotowych żeberek, jak również marynatę. Jeśli chcesz, żeby Twoje danie było jeszcze bardziej w stylu amerykańskim, mięso podawaj z kawałkami grillowanej lub gotowanej kukurydzy oraz z frytkami bądź pieczonymi ziemniakami. Równie popularne jak żeberka BBQ, są te o lekko słodkim smaku: marynowane w coli lub w miodzie. Pamiętaj, że nie musisz traktować tej potrawy jako danie obiadowe. Żeberka pieczone z powodzeniem można serwować też jako przekąskę. Z pewnością świetnie sprawdzą się podczas spotkań towarzyskich. Pieczone żeberka przyrządza się w następujący sposób: mięso w marynacie należy wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Dzięki temu wszystkie smaki mają szansę głęboko się przeniknąć. Następnie żeberka umieść w naczyniu żaroodpornym albo w specjalnym woreczku. Pieczenie ich w taki sposób sprawia, że mięso jest soczyste, miękkie w środku i nie przypala się. Dodatkowo, nie trzeba podlewać go wodą, a cały aromat pozostaje w żeberkach. Piecz je przez około godzinę w temperaturze 180-200 st. C. Po upływie tego czasu nie wyjmuj od razu żeberek z piekarnika. Aby były bardziej chrupiące, pozostaw je w nim przez kolejny kwadrans. Danie podawaj na gorąco z wybranymi dodatkami. Mogą to być wspomniane frytki, ryż lub kukurydza, ale równie dobrze sprawdzą się warzywa: pomidory, marchewka, cukinia, papryka. Żeberka pieczone z boczkiem i cebulą, ziołowe żeberka z grilla czy miniżeberka z sosem BBQ? Które staną się Twoimi ulubionymi? Koniecznie podziel się z nami swoją opinią.