Przepisy na Żeberka Pieczone | Przepisy.pl pixel

Dania z Żeberkami Pieczonymi

19 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Żeberka pieczoneŻeberka pieczone

Żeberka kojarzą się z sezonem grillowym, ale wystarczy piekarnik, by letnie smaki przenieść do swojej kuchni. Skosztuj tego mięsa i przekonaj się, że jest wyjątkowo aromatyczne, soczyste i delikatne. W Stanach Zjednoczonych co roku organizowane są nawet zawody w przyrządzeniu najlepszej wersji tej potrawy. Jedną z najpopularniejszych wersji jest tam BBQ Ribs, czyli żeberka pieczone z sosem barbecue. Słodko-pikantny sos wykonasz w ciągu paru minut z zaledwie kilku składników. Możesz wykorzystać go jako dip do gotowych żeberek, jak również marynatę. Jeśli chcesz, żeby Twoje danie było jeszcze bardziej w stylu amerykańskim, mięso podawaj z kawałkami grillowanej lub gotowanej kukurydzy oraz z frytkami bądź pieczonymi ziemniakami. Równie popularne jak żeberka BBQ, są te o lekko słodkim smaku: marynowane w coli lub w miodzie. Pamiętaj, że nie musisz traktować tej potrawy jako danie obiadowe. Żeberka pieczone z powodzeniem można serwować też jako przekąskę. Z pewnością świetnie sprawdzą się podczas spotkań towarzyskich. Pieczone żeberka przyrządza się w następujący sposób: mięso w marynacie należy wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Dzięki temu wszystkie smaki mają szansę głęboko się przeniknąć. Następnie żeberka umieść w naczyniu żaroodpornym albo w specjalnym woreczku. Pieczenie ich w taki sposób sprawia, że mięso jest soczyste, miękkie w środku i nie przypala się. Dodatkowo, nie trzeba podlewać go wodą, a cały aromat pozostaje w żeberkach. Piecz je przez około godzinę w temperaturze 180-200 st. C. Po upływie tego czasu nie wyjmuj od razu żeberek z piekarnika. Aby były bardziej chrupiące, pozostaw je w nim przez kolejny kwadrans. Danie podawaj na gorąco z wybranymi dodatkami. Mogą to być wspomniane frytki, ryż lub kukurydza, ale równie dobrze sprawdzą się warzywa: pomidory, marchewka, cukinia, papryka. Żeberka pieczone z boczkiem i cebulą, ziołowe żeberka z grilla czy miniżeberka z sosem BBQ? Które staną się Twoimi ulubionymi? Koniecznie podziel się z nami swoją opinią.