Przepisy na Żeberka Pieczone | Przepisy.pl pixel

Dania z Żeberkami Pieczonymi

19 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Żeberka pieczoneŻeberka pieczone

Żeberka kojarzą się z sezonem grillowym, ale wystarczy piekarnik, by letnie smaki przenieść do swojej kuchni. Skosztuj tego mięsa i przekonaj się, że jest wyjątkowo aromatyczne, soczyste i delikatne. W Stanach Zjednoczonych co roku organizowane są nawet zawody w przyrządzeniu najlepszej wersji tej potrawy. Jedną z najpopularniejszych wersji jest tam BBQ Ribs, czyli żeberka pieczone z sosem barbecue. Słodko-pikantny sos wykonasz w ciągu paru minut z zaledwie kilku składników. Możesz wykorzystać go jako dip do gotowych żeberek, jak również marynatę. Jeśli chcesz, żeby Twoje danie było jeszcze bardziej w stylu amerykańskim, mięso podawaj z kawałkami grillowanej lub gotowanej kukurydzy oraz z frytkami bądź pieczonymi ziemniakami. Równie popularne jak żeberka BBQ, są te o lekko słodkim smaku: marynowane w coli lub w miodzie. Pamiętaj, że nie musisz traktować tej potrawy jako danie obiadowe. Żeberka pieczone z powodzeniem można serwować też jako przekąskę. Z pewnością świetnie sprawdzą się podczas spotkań towarzyskich. Pieczone żeberka przyrządza się w następujący sposób: mięso w marynacie należy wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Dzięki temu wszystkie smaki mają szansę głęboko się przeniknąć. Następnie żeberka umieść w naczyniu żaroodpornym albo w specjalnym woreczku. Pieczenie ich w taki sposób sprawia, że mięso jest soczyste, miękkie w środku i nie przypala się. Dodatkowo, nie trzeba podlewać go wodą, a cały aromat pozostaje w żeberkach. Piecz je przez około godzinę w temperaturze 180-200 st. C. Po upływie tego czasu nie wyjmuj od razu żeberek z piekarnika. Aby były bardziej chrupiące, pozostaw je w nim przez kolejny kwadrans. Danie podawaj na gorąco z wybranymi dodatkami. Mogą to być wspomniane frytki, ryż lub kukurydza, ale równie dobrze sprawdzą się warzywa: pomidory, marchewka, cukinia, papryka. Żeberka pieczone z boczkiem i cebulą, ziołowe żeberka z grilla czy miniżeberka z sosem BBQ? Które staną się Twoimi ulubionymi? Koniecznie podziel się z nami swoją opinią.